חלבון מהחי למניעת שבץ מוחי

יותר חלבון מהחי למניעת שבץ

חלבון מהחי למניעת שבץ מוחי! החשיבות של התזונה בכל הנוגע לבריאות שלנו ידועה. אלא שאין מרשם תזונתי אחד מוסכם שאליו צריך להיצמד כדי ליהנות מבריאות טובה. ישנם אין סוף סוגי דיאטות ובניהם מככבים אוכלי הבשר, הטבעוניים והצמחוניים. המאבק בין צמחונים לקרניבורים כבר מזמן הפסיק להיות צמחוני והתעצם לדרגה של מלחמת דת. מחקרים מכול צד משמשים תחמושת במאבק להוכחת צדקתם או את אי הצדק של הקבוצה היריבה.

סלט או סטייק? קינואה או כבד אווז? במחקר שלפנינו אוכלי הבשר זוכים לרוח גבית בכול הנוגע לויכוח שלהם עם צמחונים.

  • אכילת חלבון מהחי ובעיקר חלבון שמקור בדגים מפחיתה את הסיכוי ללקות בשבץ ב- 26%
  • אנשים שניזונים מחלבון מהצומח מפחיתים את הסיכון ללקות בשבץ ב- 12% בלבד

המלצת החוקרים: שלבו חלבון מהחי למניעת שבץ מוחי.

חלבון מהחי למניעת שבץ מוחי – רקע

ההשפעה שיש לסוגי מזון שונים על בריאות המוח ובכלל זה על היכולת הקוגניטיבית, על התבגרותנו, על מצב הרוח שלנו ועל ההתנהגות שלנו ידועה. לצורך תפקודו נזקק המוח לכמות גדולה יותר של קלוריות מכול איבר אחר בגוף. כך למשל 87% מהאנרגיה של התינוקות וכ- 40-50% מהאנרגיה של ילדים בני 6-12 מופנים למוח. לסוג המזון והרכביו השונים ישנה השפעה משתנה על המוח ובריאותו.

עם זאת ישנו ויכוח ער לגבי מהם סוגי בהמזון שעלינו לאכול כדי לשמר ואף לשפר את הבריאות שלנו. חלק מהחוקרים מצדד במזנות מהצומח בלבד ואילו אחרים טוענים שיש לשלב מזון מהצומח עם מזון מהחי. בין המזונות שמומלץ לנו לאכול כדי לאפשר התפתחות ובריאות תקינה של המוח נמנה כפי שהמחקר הנוכחי מציין את הדגים ובעיקר את דגים שמנים כמו סלומון העשירים באומגה 3.

רובו של המוח מורכב משומן ואומגה 3 מהווה כמחצית מהשומן הזה. אומגה 3 משמשת במוח לבנייה של תאי עצב חשובים ללימוד ולזיכרון, מונעת התדרדרות קוגניטיבית, ועוד. חוסר באומגה 3 מוביל לפגיעה ביכלות הללו ומעלה את הסיכון לדיכאונות. קפאין, שוקולד כהה ותה הם מזונות נוספים בעלי השפעה על המוח. הם מעלים את רמת הערנות, משפרים את מצב הרוח ומפחיתים את הסיכון ללקות בשיטיון. מזונות נוספים בעלי תכונות נוגדות חימצון וריכוז של וויטמינים ומינרלים כאלה ואחרים כוללים פירות יעיר, ברוקולי, זרעי דלעת, אגוזים, פרי הדר, ביצים ועוד. על פי מחקר שפורסם לפני שנים ספורות ניתן למדוד באמצעות עמידה על רגל אחת עם עברתם שבץ מוחי. יחד עם זאת היעילות של המבחן הזה צריכה להיחקר.

המחקר

חלבון מהחי למניעת שבץ מוחי
חלבון מהחי למניעת שבץ מוחי

המחקר מסוג מטא אנליזה שמטרתו להשוות תוצאות שהושגו במחקרים שונים שעוסקים באותו נושא ולצרפם לתוצאה אחת. במקרה הזה נבדק היחס שבין צריכת חלבון לבין הסיכון לחלות בשבץ מוחי. לצורך המחקר החוקרים בררו ואספו מחקרים אחרים בנושא שעמדו בסטנדרטים הנדרשים ולמדו את המסקנות שלהם.

תוצאות המחקר

מסקנות החוקרים התבססו על 7 מחקרים שבדקו 254,489 משתתפים לאורך 14 שנים. המשתתפים שאכלו את כמות החלבון הגבוה ביותר נמצאו בסיכון קטן ב20 ללקות בשבץ מוחי לעומת המשתתפים במחקר שאכלו פחות חלבון. התוצאות הללו לקחו בחשבון את גורמי הסיכון האחרים להתפתחות שבץ מוחי כולל עישון, כולסטרול גבוה ועוד. אכילה נוספת של 20 גרם חלבון ביום בעיקר מדגים הפחיתה את הסיכון ללקות בשבץ מוחי ב26%. ההפחתה בסיכון לשבץ מוחי הייתה קטנה יותר משמעותית בקרב אנשים שניזונו מחלבון מהצומח.

מסקנות החוקרים

יותר חלבון מהחי למניעת שבץ מוחי! חלבון מפחית את לחץ הדם, יתכן וזה מסביר את ההפחתה הניצפת כאן בסיכון לשבץ מוחי. עם כול אדם בעולם היה ניזון ממספיק חלבון כול יום היינו עדים לפחות 1.4 מיליון מקרי מוות של בני אדם כול שנה ולמליוני בני אדם נוספים הנותרים נכים בגלל שבץ מוחי ברחבי העולם.

Neurology, 06/2014

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי גב תחתון אתגר עולמי לנסט

כאבי גב תחתון אתגר עולמי לנסט

לנסט על כאבי גב תחתון היא סדרת מאמרים על כאב בגב התחתון שהתפרסמה בירחון הרפואי היוקרתי – לנסט. מאמרים אלו עוסקים באחת הבעיות הכאובות והשכיחות ביותר לאדם בעידן המודרני. כמעט כול אדם סובל או יסבול מהתפחות כאב בחלק התחתון של גבו במהלך חייו. 

ידיים נרדמות אבחון

ידיים נרדמות אבחון

ידיים נרדמות? אבחון מהיר עשוי למנוע נזק בלתי הפיך. נימול או הירדמות ידיים הן תחושות שכיחות. שינויים תחושתיים אלה עלולים להיגרם ממגוון סיבות החל מסיבות מינוריות כמו לחץ קל על כלי דם או על עצב פריפרי במהלך שנת הלילה וכלה במחלות מסכנות חיים. 

ספורט משפר גם יכולת קוגניטיבית

ספורט משפר יכולות קוגניטיביות

ספורט משפר יכולות קוגניטיביות. עם השנים חלה התדרדרות באיכות הרקמות של בני האדם ולצערנו גם ביכולות הקוגניטיביות שלהם. בין היתר נפגעים הזיכרון ויכולות החשיבה. כול עוד אנו פעילים גופנית אנו משמרים ואפילו משפרים את היכולות האלה.