ספורט הוא טיפול מונע כאב

רופאים המליצו לחולים לעסוק בספורט

ספורט הוא טיפול מונע כאב יעיל ביותר! בעידן המודרני, כאבים הנובעים מפגיעות גופניות ולעתים גם מבעיות נפשיות הפכו כבר מזמן למגפה. הכאבים הללו גורמים לפגיעה קשה באיכות חיי החולה והסובבים אותו. אין לשכוח גם את הנזקים הכלכליים הכבדים שנגרמים לחולים עצמם וגם למדינות. מלבד תרופות שיטות טיפול מגוונות מוצעות להתמודדות עם כאבים. חלק משיטות הטיפול כמו כירופרקטיקה נחשבות ליעילות. שיטות אחרות יעילות פחות ולעיתים אף מזיקות.

מתברר ממחקרים רבים שספורט הוא טיפול מונע כאב יעיל ביותר וזמין ביותר. בין יתר היתרונות, לפעילות גופנית היכולת להפחית כאבים כולל כאבים בצוואר או כאבים בגב התחתון. ספורט גם משפיע באופן חיובי על מצבים נפשיים ובכלל זה דיכאון. בקיצור ספורט הוא טיפול מונע כאב, מונע דיכאון ומונע מחלות. מחקר חדש מגלה שקלינאים שונים שאמורים להדריך, לכוון ולעודד פעילות גופנית אינם עושים זאת מספיק.

ספורט הוא טיפול מונע כאב – רקע

כאב כרוני מהווה בעיה בריאותית נפוצה וחמורה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. על פי מחקרים שונים, שכיחות הכאב הכרוני בקרב מבוגרים:

  • בארצות הברית נעה בין 20.4% – 25%
  • באירופה היא עומדת על כ-20%
  • בבריטניה היא נעה בין 35% ל-51%

כאב כרוני יכול להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית ואיכות החיים של החולה. גם הפריון העבודה והתפקוד החברתי נפשגעים ממנו. כאבים כרוניים יכולים גם להגביר את הסיכון לתלות באופיואידים ולגרום לסיבוכים אחרים. לכן, כאב כרוני הוא בראש סדר העדיפויות העולמי של בריאות הציבור הדורש יותר תשומת לב ומחקר.

האם פעילות גופנית יכולה למנוע כאבי שרירים ושלד? זוהי שאלה שאנשים רבים הסובלים ממצבי כאב כרוניים עשויים לשאול את עצמם. התשובה אינה פשוטה, שכן סוגים שונים של פעילות גופנית עשויים להיות בעלי השפעות שונות על הכאב, בהתאם למצב, לעוצמה, למשך ולגורמים האישיים של כל אדם. עם זאת, יש ראיות לכך שלפעילות גופנית יכולות להיות השפעות מועילות על מניעה וניהול כאב, כמו גם על הבריאות והרווחה הכללית.

כיצד מקובל לטפל בכאב?

הטיפול בכאב הוא תחום מורכב ורב-תחומי הכולל סוגים שונים של תרופות והתערבויות. בהתאם לסיבה, חומרת ומשך הכאב, גישות שונות עשויות להיות יעילות יותר או פחות. הרפואה המודרנית מתמודדת עם מגפת הכאב בעיקר באמצעות תרופות. חלק מהתרופות הנפוצות המשמשות לטיפול בכאב הן:

  • משככי כאבים לא אופיואידים כגון פרצטמול ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs). אלה עלולים לגרום לתופעות לוואי כגון דימום במערכת העיכול, כיבים, נזק לכליות וסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולריים.
  • משככי כאבים אופיואידים כגון מורפין, אוקסיקודון, הידרוקודון, פנטניל ואחרים. אלה עלולים לגרום לדיכאון נשימתי, עצירות, בחילות, גירוד ותלות או סבילות. יש להם גם פוטנציאל גבוה להתמכרות.
  • משככי כאב מסייעים כגון תרופות נוגדות דיכאון, תרופות נוגדות פרכוסים, מרפי שרירים, קורטיקוסטרואידים ועוד. עלולות להיות להן תופעות לוואי שונות בהתאם למעמד ולמנגנון הפעולה שלהם.
  • חסימה עצבית באמצעות הזרקת חומרי הרדמה מקומיים או חומרים אחרים לתוך או ליד עצבים או מקלעי עצבים כדי לחסום אותות כאב מלהגיע למערכת העצבים המרכזית.
  • נוירומודולציה או גירוי או עיכוב עצבים ספציפיים או אזורים במוח באמצעות זרמים חשמליים או שדות מגנטיים כדי לשנות את תפיסת הכאב ואת התגובה.

אמצעים נוספים כוללים:

  • טיפול קוגניטיבי-התנהגותי כדי לעזור לחולים להתמודד עם כאב ולהפחית את השפעתו על איכות חייהם.
  • רפואה אלטרנטיבית

ספורט היא אחת השיטות היעילות ונטולות תופעות הלוואי לטפל בכאב. ילדים ומבוגרים שעוסקים בספורט מונעים כאב ואם הוא קיים מטפלים בו בצורה יעילה. האם אנו עושים מספיק כדי לדחוף את האוכלוסייה לעסוק בספורט?

מהן היתרונות של העיסוק בספורט?

אורח החיים היושבני ושפע המזון ובעיקר "מזון הזבל" הקיים בחברות המתועשות גורמות לכך שאנו צוברים קלוריות ומשמינים ולא נוטים לעסוק בספורט. אורח החיים הזה גורם לנו לחלות, להיפצע ולפתח כאבים כרוניים. לתרגול ספורט ישנם יתרונות רבים לבריאות ולרווחה. עם זאת רק חלק קטן מהאנשים עוסק בספורט. פעילות גופנית היא גורם חשוב במניעת כאבי שרירים ושלד. כאבי שרירים ושלד מהווים בעיה בריאותית נפוצה ויקרה המשפיעה על המפרקים, השרירים, העצמות ורקמות אחרות. פעילות גופנית יכולה לעזור להפחית כאבי שרירים ושלד על ידי:

  • הפחתת רגישות לכאב
  • בניית כוח וגמישות שרירים
  • הפחתת עייפות
  • סיכוך המפרקים והזנתם
  • להקל על נוקשות המפרקים
  • הפחתת דלקת
  • לעזור לנהל את משקל הגוף
  • לשפר את היציבה ושיווי המשקל
  • שיפור היכולת לבצע פעילויות יומיומיות
  • לשפר את צפיפות העצם ולקדם את הרווחה הכללית
  • ספורט מפחית הסיכוי לדיכאון ומהווה טיפול יעיל בדיכאון
  • הפחתת כאב במצבים קשים לטיפול כמו פיברומיאלגיה וכאבי צוואר/כתפיים

לכן, מומלץ לעסוק בפעילות גופנית סדירה ובפעילות גופנית המתאימה למצבו ולהעדפותיו, בהתייעצות עם רופא או איש מקצוע בתחום הבריאות. פעילות גופנית ופעילות גופנית יכולות לכלול צורות שונות כגון אירובי, התנגדות, גמישות, איזון, תרגילי מים או טאי צ'י. היתרונות של פעילות גופנית למניעת כאבי שרירים ושלד עולים על הסיכונים הפוטנציאליים, כל עוד התרגילים נעשים בצורה בטוחה ומתאימה.

האם כל סוגי הספורט יעילים באותה מידה בטיפול בכאב?

ספורט הוא טיפול מונע יעיל
ספורט הוא טיפול מונע יעיל

מספר מחקרים הראו כי פעילות גופנית  יכולה לסייע במניעה או הפחתה של כאבי שרירים ושלד באוכלוסיות שונות ובמסגרות שונות. לדוגמה:

  • סקירה שיטתית מצאה שתוכניות אימון יכולות להפחית את הסיכון לאפיזודה חדשה של כאבי צוואר ב-17%.
  • סקירה שיטתית נוספת מצאה כי פעילות גופנית בשילוב עם חינוך מפחיתה הסיכון לאפיזודה של כאבי גב תחתון ב-45%.
  • ניסוי אקראי ומבוקר מצא כי פעילות אירובית יכולה להפחית את התדירות והעוצמה של כאבי ראש במטופלים עם כאב ראש כרוני מסוג מתח.
  • מטא-אנליזה מצאה כי אימוני התנגדות יכולים לשפר כאב ותפקוד בחולים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך.
  • סקירה של Cochrane מצאה כי פעילות אירובית יכולה לשפר כאב ועייפות בחולים עם פיברומיאלגיה.

עם זאת, לא כל סוגי הפעילות הגופנית והפעילות הגופנית יעילים או מתאימים לכולם באותה מידה. כמה גורמים שעשויים להשפיע על היעילות והבטיחות של פעילות גופנית ופעילות גופנית למניעה וניהול של כאבי שרירים ושלד כוללים:

סוג הפעילות הגופנית

סוגים מסוימים של פעילות גופנית מועילים או מתאימים יותר לתנאים או לאנשים מסוימים. לדוגמה, פעילויות בעלות השפעה נמוכה כמו הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה או טאי צ'י עשויות להיות מועדפות על פני פעילויות בעלות השפעה גבוהה כמו ריצה או קפיצה עבור אנשים עם כאבי מפרקים או אוסטאופורוזיס.

עצימות הפעילות הגופנית

עצימות הפעילות הגופנית מתייחסת לכמה קשה הגוף עובד במהלך הפעילות או התרגיל. זה יכול להימדד על ידי קצב הלב, מאמץ נתפס, או שווה ערך מטבולי (METs). עצימות הפעילות הגופנית צריכה להיות מותאמת לרמת הכושר של האדם, מצבו הבריאותי ומטרותיו. באופן כללי, פעילות גופנית בעצימות בינונית (כמו הליכה מהירה) מומלצת לרוב המבוגרים בגלל היתרונות הבריאותיים. אולם חלק מהאנשים מפיקים תועלת מפעילות גופנית בעצימות גבוהה יותר (כגון ריצה או ספרינט) למניעת כאב או לניהול.

משך הפעילות הגופנית

משך הפעילות הגופנית מתייחס למשך הזמן שהפעילות נמשכת. זה יכול להימדד על ידי דקות או שעות. משך הפעילות הגופנית צריך להיות מותאם גם לרמת הכושר של האדם, מצבו הבריאותי ומטרותיו. באופן כללי, לפחות 150 דקות של פעילות גופנית בעצימות בינונית בשבוע (או 75 דקות של פעילות גופנית בעצימות נמרצת בשבוע) מומלצות לרוב המבוגרים בגלל היתרונות הבריאותיים. אולם חלק מהאנשים מפיקים תועלת מפעילות גופנית ממושכת יותר כדי למנוע ולנהל כאב.

תדירות הפעילות הגופנית

התדירות של הפעילות הגופנית מתייחסת לתכיפות של ביצוע הפעילות או התרגיל. זה יכול להימדד על ידי ימים בשבוע או מפגשים בשבוע. יש להתאים את תדירות הפעילות הגופנית גם לרמת הכושר של האדם,

מצב בריאותי, ומטרות

באופן כללי, לפחות שלושה ימים בשבוע של פעילות גופנית בעצימות בינונית (או יומיים בשבוע של פעילות גופנית או פעילות גופנית בעצימות בינונית) מומלצים לרוב המבוגרים בגלל היתרונות הבריאותיים. אולם חלק מהאנשים מפיקים תועלת מפעילות גופנית תכופה יותר לצורך מניעה או ניהול כאב.

References:

World Health Organization. (2010). Global recommendations on physical activity for health. https://www.who.int/publications/i/item/9789241599979

Musculoskeletal Australia. (n.d.). The importance of exercise for musculoskeletal conditions. https://msk.org.au/exercise/

International Association for the Study of Pain. (2020). Physical activity for pain prevention. https://www.iasp-pain.org/resources/fact-sheets/physical-activity-for-pain-prevention/

Vos, T., Flaxman, A. D., Naghavi, M., Lozano, R., Michaud, C., Ezzati, M., … & Murray, C. J. (2012). Years lived with disability (YLDs) for 1160 sequelae of 289 diseases and injuries 1990–2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. The Lancet, 380(9859), 2163-2196.

Gustavsson, C., Denison, E., & von Koch, L. (2010). Self-management of persistent neck pain: two-year follow-up of a randomized controlled trial of a multicomponent group intervention in primary health care. Spine, 35(25), 2198-2205.

Steffens, D., Maher, C. G., Pereira, L. S., Stevens, M. L., Oliveira, V. C., Chapple, M., … & Hancock, M. J. (2016). Prevention of low back pain: a systematic review and meta-analysis. JAMA Internal Medicine, 176(2), 199-208.

Varkey, E., Cider, Å., Carlsson, J., & Linde, M. (2011). Exercise as migraine prophylaxis: a randomized study using relaxation and topiramate as controls. Cephalalgia: An International Journal of Headache, 31(14), 1428-1438.

Bidonde J et al (2014) Aerobic exercise training for adults with fibromyalgia Cochrane Database Syst Rev issue 6 CD012700

Naugle KM et al (2012) Does exercise training improve chronic pain? A systematic review American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation volume 91 pages 1137–1146

Geneen LJ et al (2017) Physical activity and exercise for chronic pain in adults: an overview of Cochrane Reviews Cochrane Database Syst Rev issue 4 CD011279

Ambrose KR & Golightly YM (2015) Physical exercise as non-pharmacological treatment of chronic pain: Why and when Journal of Clinical Nursing volume 24 pages 7–8

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

הצחוק טוב לבריאות

הצחוק טוב לבריאות

הצחוק טוב לבריאות! המחקר המסוקר כאן מדגיש את היכולת של הצחוק להפחית את הורמוני הסטרס בגוף. צחקו ותהנו גם אתם מהקשר שבין הנפש והגוף. הבנת המשמעות והכוח שיש לצחוק באה לידי ביטוי בקרב חולים סופניים שנאחזו בחיים לעומת אלו שוויתרו.

מרפק טניס עדיף בלי זריקת סטרואידים

מרפק טניס עדיף בלי זריקת סטרואידים

מרפק טניס? בלי סטרואידים! . מרפק טניס היא בעיה שכיחה בעיקר בקרב שחקני טניס אך לא רק. אחת האופציות המוצעות לריפוי היא זריקות סטרואידים למרפק אפשרי ורצוי להימנע מכך. המחקר הנוכחי מצא שתרופות אלה מציעות הקלה זמנית בלבד לבעיה זאת.