תסמונת התעלה הקרפלית – מגפה

תסמונת התעלה הקרפלית - מגפה

תסמונת התעלה הקרפלית – מגפה גדלה ומתרחבת! בעשורים האחרונים הפכה תסמונת זאת הנגרמת בגלל לחץ הנוצר על עצב התווך, בעוברו בתעלת שורש כף היד זו לשכיחה ביותר. הגורם העיקרי להתפתחות הפרעה זאת הוא שימוש יתר וביצוע תנועות חוזרניות עם כף היד והאצבעות.

שכיחותה של תסמונת התעלה הקרפלית (CTS – Carpal tunnel syndrome) נמצאת בעלייה מתמדת. העידן המודרני יצר מקצועות ומיומנויות חדשים היוצרים עומסים חריגים על שורשי כפות הידיים. התסמונת הזאת מתפתחת כאשר עצב התווך (Median) נלחץ ומגורה במנהרה בשורש כף היד.

תסמונת התעלה הקרפלית – מגפה: רקע

תסמונת התעלה הקרפלית (CTS) היא מצב שכיח המשפיע על העצב התווך (מדיאני) בשורש כף היד. בתסמונת זאת מתפתחים תסמינים כגון חוסר תחושה, עקצוץ, כאב וחולשה ביד ובאצבעות. השכיחות של CTS משתנה בהתאם לאוכלוסייה, קריטריוני האבחון ושיטות ההערכה. לפי פרסומים סטטיסטיים של משרדי הבריאות בארצות המערב, שכיחות תסמונת התעלה הקרפלית הגיעה לממדי מגפה. על פי סקירה שיטתית של מחקרים אפידמיולוגיים:

  • השכיחות הכוללת של CTS באוכלוסייה הכללית מוערכת בין 2.7% ל -5.8%
  • עם שיעורים גבוהים יותר בקרב נשים בגיל מבוגר בקרב עובדים החשופים לתנועות חוזרניות ו/או רטט

CTS יכול להיות בעל השפעה משמעותית על איכות החיים ופריון העבודה של אנשים מושפעים, כמו גם על מערכת הבריאות והחברה.

סימנים ותסמינים של תסמונת התעלה הקרפלית

תסמונת התעלה הקרפלית (CTS) היא הפרעה עצבית נפוצה המשפיעה על היד והזרוע. זה קורה כאשר העצב המדיאני, אשר פועל מן האמה אל כף היד, נדחס בתוך מעבר הצר בין עצמות ורצועות בשורש כף היד שנקרא התעלה הקרפלית. הסימפטומים של תסמונת זאת כוללים:

התסמינים הללו באים לידי ביטוי במיוחד בלילה או במהלך פעילויות הכוללות כיפוף שורש כף היד או אחיזה חזקה.

גורמים וגורמי סיכון להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית

הגורמים להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית הם בעיקר ביצוע תנועות חוזרניות כמו ההקלדה. ואכן, עבודת מחשב גרמה לכך שתסמונת התעלה הקרפלית הפכה למגפה. יחד עם זאת, אין לשכוח שהפרעה זאת אינה פוגעת רק בעובדי מחשבים.

למעשה כול אדם הפועל באופן חוזרני עם כפות ידיו נמצא בסיכון לחלות בהפרעה הזאת. בין בעלי המקצוע שנמצאים בסיכון לחלות בתסמונת התעלה הקרפלית נמנה:

  • גננים
  • מלצרים
  • עובדי פס ייצור
  • ספורטאים שעיסוקם כרוך בעומסים על כפות ידיים כמו שחקני טניס ושחקני גולף ועוד

כיצד מטפלים בתסמונת התעלה הקרפלית?

בחירת הטיפול ב- CTS תלויה במספר גורמים, כגון גיל המטופל, ההיסטוריה הרפואית, העדפותיו ואורח חייו. ישנן מספר אפשרויות טיפול עבור CTS, בהתאם לחומרת הסימפטומים ולגורם הבסיסי. חלק מהטיפולים הנפוצים ביותר הם:

חבישת סד שורש כף היד בזמן שינה

סד יכול לעזור לשמור על שורש כף היד במצב ניטרלי ולהפחית את הלחץ על העצב המדיאני. סדים נלבשים בדרך כלל במשך ארבעה שבועות לפחות וניתן לקנות אותם באינטרנט או מבתי מרקחת.

תרגילים לשמירה על ניידות העצב

תרגילי מתיחה וגלישה יכולים לסייע במניעת נוקשות ולשפר את זרימת הדם אל העצב. תרגילים אלה יכולים להיעשות מספר פעמים ביום והם מועילים במיוחד לפני ואחרי פעילויות להחמיר CTS.

הזרקת סטרואידים לתעלה הקרפלית

הזרקת סטרואידים יכולה להפחית דלקת ונפיחות סביב העצב, להקל על הסימפטומים של CTS. עם זאת, זריקות סטרואידים הן לא המענה האופטימאלי. הזרקת סטרואידים לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית:

  • אינה מונעת את שובה של ההפרעה לאחר כמה חודשים
  • זריקות סטרואידים עשויות להיות גם תופעות לוואי כגון זיהום, דימום או נזק עצבי.

ניתוח לשחרור התעלה הקרפלית

אם טיפולים אחרים לא עבדו או אם העצב נפגע קשות, ייתכן שיומלץ על ניתוח. הניתוח כרוך בביצוע חתך קטן בכף היד וחיתוך הרצועה הקרפלית הרוחבית, המהווה את גג התעלה הקרפלית. הליך זה יוצר מקום לעצב ומשחרר את הלחץ. הניתוח נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית ואורך כ-20 דקות. זמן ההחלמה משתנה בהתאם לגורמים שונים, אך ייתכן שיחלוף עד חודש כדי לחזור לפעילות רגילה.

טיפול כירופרקטי בתסמונת התעלה הקרפלית

ישנן ראיות לכך שטיפול כירופרקטי ב- CTS יכול להיות יעיל עבור חלק מהמטופלים. סקירה שיטתית של 12 מחקרים מצאה כי בהשוואה לפלצבו הטיפול הכירופרקטי בתסמונת התעלה הקרפלית:

  • הפחית משמעותית את הכאב
  • שיפר את התפקוד, התחושה והכוח

סקירה שיטתית נוספת של 8 מחקרים מצאה כי:

  • הטיפול הכירופרקטי היה דומה או עדיף על טיפולים שמרניים אחרים. בין הטיפולים האחרים נציין תרופות דרך הפה, זריקות סטרואידים, טיפול באולטרסאונד או פיזיותרפיה

טיפול כירופרקטי עבור CTS עשוי לכלול אחת או יותר מהטכניקות הבאות:

מניפולציה ושיפור התנועה במפרקים

זוהי טכניקה עדינה ומדויקת המפעילה כוח מבוקר על המפרק כדי לשפר את תנועתו ולהפחית גירוי עצבי. כירופרקטורים יכולים לבצע טכניקה זו על שורש כף היד, המרפק, הכתף, הצוואר או עמוד השדרה, בהתאם למקור הדחיסה העצבית.

עיסוי רקמות עמוק מקומי

באמצעות הטכניקה הזאת הכוללת הפעלת לחץ ותנועה על הרקמות בשורש כף היד:

  • נפחית דלקת
  • נשפר את זרימת הדם
  • נרפה שרירים מכווצים ונשחרר נקודות הדק

כל אלה עשויים לתרום לתסמיני CTS.

מתיחות

זוהי טכניקת תרגיל הכוללת הנעת מפרק או שריר דרך טווח התנועה המלא שלו. ובכך לשפר את הגמישות ולמנוע נוקשות. כירופרקטורים ילמד את המטופל כיצד לבצע מתיחות ספציפיות לשורש כף היד, היד, האמה והכתף. המתיחות הללו יכולות לעזור להקל על תסמיני CTS ולמנוע הישנות.

קיבוע

זהו סד שמקבע את שורש כף היד במצב ניטרלי. בכך הסד מונע כיפוף או פיתול מוגזמים שיכולים להחמיר תסמיני CTS. ניתן להשתמש בקיבוע בלילה או במהלך פעילויות הדורשות תנועות ידיים חוזרות ונשנות.

תרגילים שיקומיים

אלו תרגילים שמטרתם לחזק את השרירים התומכים בשורש כף היד וביד, לשפר את הקואורדינציה והמיומנות ולהחזיר את התפקוד התקין.

חינוך וייעוץ

כירופרקט ינחה את המטופל כיצד למנוע או לנהל תסמיני CTS. תחומי הייעוץ יכללו שינויים באורח חיים ובכלל זה יציבה, ארגונומיה, תזונה, ניהול מתח והיגיינת שינה.

כיצד מונעים את תסמונת התעלה הקרפלית?

הטיפול הטוב ביותר עבור CTS הוא מניעה, הכוללת הימנעות או שינוי פעילויות הגורמות או להחמיר CTS. חשוב לזהות את גורמי הסיכון, אסטרטגיות מניעה ואפשרויות טיפול עבור CTS:

הפרעות בריאותיות כרוניות

יש להקפיד לנהל ולטפל במצבים בריאותיים כרוניים שמעלים את הסבירות להתפתחות תסמונת התעלה הקרפלית. מצבים אלה כוללים בין היתר סוכרת או דלקת פרקים.

אמצעים ארגונומיים

האם האמצעים הארגונומיים שאנו משתמשים בהם וממליצים לחולים שלנו להשתמש בהם מועילים? אכן כן, האמצעים הללו מועילים. עם זאת, גם מילוי בריכה באמצעות כוס היא פעילות מועילה השאלה היא באיזו מידה. העומס על הגידים והמפרקים בידיים כול כך גדול שהאמצעים הארגונומיים הללו אינם הפתרון. בין האמצעים הארגונומיים שמטרתן הפחתת העומסים מכפות הידיים נמנה:

  • מקלדת ארגונומית
  • עכבר הארגונומי
  • תומך אמה
  • עמדת עבודה ארגונומית ועוד

עבודה חוזרנית

נדרשת חשיבה אחרת, האדם לא נועד ותוכנן לבצע עבודות חוזרניות (repetitive stress syndrome). האדם לא נועד להתמודד עם נזקים מצטברים (cumulative trauma disorder). יתכן שטכנולוגיה שתאפשר לדבר ישירות עם המחשב בלי להקליד תציל אותנו מתסמונת התעלה הקרפלית. עם זאת, טכנולוגיה כזאת תותיר הפרעות אחרות וקרוב לוודאי תייצר בעיות חדשות. ובכל מקרה ועד שתופענה הטכנולוגיות החדשות הללו הקפידו

  • לקחת הפסקות תכופות בעבודה החוזרנית ולמתוח את הידיים ופרקי הידיים

המחקר בנושא

 תסמונת התעלה הקרפלית - מגפה
תסמונת התעלה הקרפלית – מגפה

Gelfman ועמיתיו בחנו את המגמות בהיארעות תסמונת התעלה הקרפלית (CTS), טיפול כירורגי וזמן אבוד הקשור לעבודה. לצורך המחקר עקבו החוקרים אחר מספר החולים בתסמונת התעלה הקרפלית במחוז מסוים במדינת מינסוטה בארצות הברית. אובדן ימי עבודה עקב תסמונת התעלה הקרפלית תועדו בעזרת משרד העבודה והתעשייה של מדינת מינסוטה.

ממצאי המחקר

בין השנים 1981-2005 אובחנו בפעם הראשונה 10,069 חולים בתסמונת התעלה הקרפלית. יחסית לגודל האוכלוסייה מדובר ב- 491 נשים ו- 258 גברים עם תסמונת התעלה הקרפלית על כול 100,000תושבים. יחס של 2.2 נשים על כול גבר אחד. מספרי החולים בתסמונת זאת קפצו מ- 258 מקרים בין השנים 1981-1985 ל- 424 מקרים בשנים 2000 – 2005.

מספר החולים הסובלים מתסמונת התעלה הקרפלית ממשיכים לטפס מידי שנה. על כול 100,000 בני אדם מתבצעים כול שנה 109 ניתוחים לשחרור עצב התווך. על כול 100,000 עובדים מבוצעים בכול שנה 11 ניתוחים לשחרור עצב התווך שנלכד בגלל עבודה.

מסקנות המחקר

מגפת תסמונת התעלה הקרפלית מתעצמת והולכת. מספר החולים בתסמונת התעלה הקרפלית מוסיף לטפס כבר משנת 1980. הגורם לכך אינו ברור אך המגמה הזאת חופפת למגפה שהחלה באמצע שנות השמונים ונמשכה עד אמצע שנות התשעים והובילה לאובדן ימי עבודה.

References:

Gelfman R, Melton LJ 3rd, Yawn BP, Wollan PC, Amadio PC, Stevens JC. Long-term trends in carpal tunnel syndrome. Neurology. 2009 Jan 6;72(1):33-41.

Genova A, Dix O, Saefan A, Thakur M, Hassan A. Carpal Tunnel Syndrome: A Review of Literature. Cureus. 2020 Mar 19;12(3):e7333.

Hulbert JR et al. Chiropractic treatment of carpal tunnel syndrome: a systematic review of clinical trials. J Manipulative Physiol Ther 2010;33(1):4-13.

Piazzini DB et al. A systematic review of conservative treatment of carpal tunnel syndrome. Clin Rehabil 2007;21(4):299-314.

Joshi A, Patel K, Mohamed A, Oak S, Zhang MH, Hsiung H, Zhang A, Patel UK. Carpal Tunnel Syndrome: Pathophysiology and Comprehensive Guidelines for Clinical Evaluation and Treatment. Cureus. 2022 Jul 20;14(7):e27053.

Al Shahrani, E., Al Shahrani, A. & Al-Maflehi, N. Personal factors associated with carpal tunnel syndrome (CTS): a case-control study. BMC Musculoskelet Disord 22, 1050 (2021).

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא: