יציבה לקויה? גורמים אפשריים כוללים גנטיקה, פציעות קודמות, חולשה ועוד. ליקויים באופן שבו אנו מחזיקים את הגוף שלנו חושפים אותנו בין היתר לעומסים חריגים, פציעות ודלקות ברקמות הרכות ובמפרקים. עומסי יתר אלו הם תוצאה של תפקוד ביומכני לקוי.
נזקים הנגרמים באופן איטי מהווים איום משמעותי שכן יכולת ההסתגלות של הגוף שלנו עלולה למנוע מאיתנו להיזהר. החיסרון הגדול של נזק איטי ומצטבר מהסוג הזה הוא שאינו מורגש באופן מידי, על כן איננו מודעים לו, איננו יכולים לאתר את הגורמים ולהתגונן מפניו. רק לאחר שעות, ימים, או אפילו חודשים ושנים של לחצים מתמשכים ובלתי מאוזנים על מערכות שריר ושלד ועמוד השדרה כאשר הנזק המצטבר גודל והופך משמעותי, אז אנו חשים בכאבי גב תחתון, כאבי גב עליון, כאבי צוואר, כאבים בכתף ועוד. יציבה לקויה גורמת גם לעייפות הנגרמת מנשיאת הגוף באופן שאינו יעיל מבחינה ביו מכנית ואנרגטית.
יציבה לקויה גורמים - רקע
הגורמים ליציבה לקויה משתנים מאדם לאדם. אדם שעובד על פס ייצור במשך שנים רבות בעודו שפוף ומבצע פעולות חוזרניות יכולת לשנות את היציבה שלו באופן הדרגתי ולהפוך ברובות השנים להיות אדם עם יציבה שפופה. אדם שסובלת מכאבי גב כרוניים שגורמים לו לשנות את האופן שבו הוא עומד עלול ברבות השנים לשנות את יציבתו באופן קבוע ולהישאר עם נטיית גב כזו או אחרת. ילדה ששדיה מתפתחים עלולה לנסות להסתיר את זה באמצעות יציבה הכוללת כתפיים מעוגלות לפנים. על הציר של הזמן היציבה הזאת עלולה להתקבע. להלן גורמים שכיחים לליקויי יציבה:
גורמים אפשריים ליציבה לקויה
- פציעות
בעקבות פציעה והיווצרות דלקת וכאב, השרירים באזור הפציעה מתכווצים לצורך הגנה ומניעת פציעה חוזרת מהאזור הפגיע. הכיווץ של השרירים באזור הפגיעה יכול להימשך שבועות ואף חודשים לגרום לחוסר איזון באופן עבודתם של השרירים, באופן ביצוע תנועות ובאופן ההחזקה של הגוף. שינויים אלו גורמים לשינויים ביציבה שעם הזמן מתקבעים והופכים להיות היציבה הקבועה שלכם. השינוי הזה ביציבה עלול לגרום לנזקים נוספים, באותו אזור אנטומי או באזור אנטומי אחר, לגרום להגנה שרירית מחודשת ולשינויים נוספים ביציבה.
- מחלות או חסרים תזונתיים
הרקמות התומכות ביציבה כוללות עצמות, חוליות, שרירים, רצועות, גידים ועוד. הרקמות הללו זקוקות למגוון תכונות ובכלל: כוח, גמישות וסבולת על מנת לבצע את עבודתן באופן מיטבי. חסר תזונתי או מחלה התוקפת את אחת הרקמות הללו עלולה גם לפגוע ביכולתן לתמוך ביציבה.
דוגמה מובהקת היא אובדן צפיפות עצם בקרב אנשים מבוגרים הגורמת לשינוי יציבה. דוגמה נוספת היא מחלת ריאות אשר משבשת את תפקודה של מערכת הנשימה את התפתחות בית החזה ואת היציבה. שינויים ניווניים במפרקים השונים עלולים להוביל באותו אופן לשיני ביציבה.
- חולשות שרירים ורקמות אחרות
תנועות הגוף השונות מוכתבות בין היתר על ידי היכולות הפיזיולוגיות של רקמות הגוף השונות. באופן מיטבי כאשר יש צורך במאמץ שרירי לביצוע עבודה הוא חייב להתבצע באמצעות קבוצת השרירים הגדולה יותר ובטווח תנועה נוח (לא בקצה טווח התנועה). כך למשל צורך ביצוע בעיטה בכדור באופן מהיר, יעיל מבחינה אנרגטית וביו-מכאנית ובטוה, אנו זקוקים בין היתר לשרירי ליבה חזקים, גמישים ומאומנים לעבוד באופן מסונכרן. שרירי ליבה שאינם נושאים בתכונות הללו יגרמו לנו לבצע את התנועה על ידי שימוש בקבוצות שרירים חלופיות שהיא פחות יעילה ובעלת סיכון לפציעה בעמוד השדרה. שימוש אלטרנטיבי מעין זה יכול גם לייצר דפוסי תנועה ויציבה לקויים. במצב הזה הגוף משיג את מטרתו מבחינת הביצוע אך יוצר הרגלי תנועה ויציבה לקויים.
- בעיות על רקע נפשי
להערכה עצמית נמוכה, להתפתחות שדיים אצל נערות צעירות ולמתח נפשי כרוני יש יכולת השפעה על התפתחות ליקויי יציבה. לאדם שיש הערכה עצמית נמוכה תהיה נטייה לשבת באופן שחוח. כך גם לגבי נערות צעירות המנסות לטשטש את התפתחות השדיים על ידי כפיפה והקשתה של בית החזה. נשימות רדודות על רקע של מתחים כרוניים עלולים ליצור גם הם לקות באופן התפתחות ותפקוד בית החזה ושוני ביציבה.
- גנטיקה
לשינויים מבניים מולדים או נרכשים יש את היכולת לשנות את היציבה שלנו. חולשת מולדת של קבוצות שרירים מסוימות יכולה לגרום לנו לשאת את הצוואר והראש, למשל, באופן אחר. שוני מולד במבנה עמוד השדרה (עקמת, יתר לורדוזה, יתר קיפוזה) או של אחד הפרקים בגוף (ברכי X או ברכי O) יכולים לגרום לשוני ישיר ביציבה או לחילופין לשיבוש בתפקוד המכאני של המפרק ובעקבותיו להתפתחות לקות ביציבה.לקות זו עלולה לגרום לנזקים ולדלקות מפרקים.
- נעלים לא מתאימות
בגדים ובמיוחד נעלים משפיעים על היציבה. בגדים צמודים שאינם משאירים אפשרות תמרון לגוף יכולים לשנות את אופן ההליכה ואת איכות היציבה. נעלי עקב, נעליים שאינן מותאמות עבורנו או נעליים שהתבלו יוצרות שוני באופן הדריכה ועל כן משנות את היציבה.
- הרגלים וגורמים תפקודיים
הרגלי יציבה לקויים יכולים להתפתח בעקבות חוסר מודעות לישיבה נכונה ושהייה ממושכת במצבים נייחים שאינם מעודדים השבחה של רקמות הגוף השונות. כך למשל צפייה ושימוש ממושך בטלוויזיה ובמחשב, בעיקר בגיל בו אנו אמורים לחזק את שרירי היציבה ולקבוע את עתיד היציבה שלנו הינם הינם גורם שלילי רב עוצמה להתפתחות היציבה התקינה. גם למשקל יתר יש את היכולת לשנות את אופן התנועה ואת אופן השימוש בו. שוני זה מוביל עם השנים לשוני ביציבה.
מה המשמעות הבריאותית?
יציבה לקויה משפיעה על מערכות הגוף השונות באופן משמעותי. ברשימה הבאה אנו מונים שורה שלמה של ליקויים פיזיים הנובעים מיציבה לקויה. עם זאת אין להתעלם מהנזקים הפסיכולוגיים הנובעים מיציבה לקויה. מה אנו משדרים כאשר אנו יושבים שפוף...?
- נזקי היציבה הלקויה
-
הגוף מתעייף מהר יש קושי לעמוד גם במאמץ קל
-
תפקוד לקוי של האיברים הפנימיים
-
תפקוד לקוי של הריאות
-
תפקוד לקוי של מערכת העיכול
-
זרימה לימפתית לקויה
-
זרימת דם לקויה
-
תפקוד לקוי של שורשי העצבים בגין לחץ
-
אובדן של תחושת מצב הגוף proprioception
-
שחיקה מוגברת של הפרקים הנחשפים לעומס
-
כאבים ההופכים עם השנים לכרוניים בגין שינויים ניווניים
האם היציבה שלך לקויה?
- דוגמאות שכיחות ליציבה לקויה:
-
ישיבה שפופה והחלקה קדימה על הכיסא כאשר הגב קמור, הצוואר קעור ושרירי העורף מכווצים גורמת לכאבי צוואר וראש ושכמות וכאבי גב תחתון.
-
יציבה שפופה עם כתפיים נפולות קדימה כאשר החזקת הראש גבוה מדי או נמוך מדי ללא תנועה למשך פרקי זמן ארוכים, גורמת לכאבי צוואר וראש ושכמות.
-
תופעת ראש הצב - נשיאת הראש קדימה באופן מודגש גורמת להרבה אנשים לכאבי צוואר, ראש ושכמות. משקל הראש מונח על שרירי העורף ופחות על חוליות הצוואר, כל 2.5 ס"מ של מנח ראש לפנים העומס על שרירי העורף עולה ב 4.5 ק"ג.
-
יציבה לורדוטית (lordosis) -האגן מוטה לפנים גורמת לקיעור (יתר לורדוזה) יתר לורדוזה של עמוד השדרה המותני, חולשה של שרירי הבטן, שרירי גב תחתון ומכופפי ירך קצרים ומכווצים.
-
יציבה קיפוטית (kiphotic)- כתפיים מעוגלות. גב עליון כפוף. האגן מוטה לפנים. חולשה והארכה של שרירי הגב העליון. שרירי חזה קצרים ומחוזקים.
המשיכו לקרוא אודות כאבי גב עליון וכן כאבי גב תחתון במהלך היריון, וגם כאבים בעצם הזנב, כולם תסמונות כאב שונות שיכולות להיגרם גם בגלל יציבה לקויה.