תסמונת קדם וסתית

תסמונת קדם וסתית

תסמונת קדם וסתית היא בעיה רפואית הכרוכה בין היתר בדיכאון, עצבנות, שינויים במצב הרוח, כאבי בטן, כאבי שרירים ופרקים, כאבי גב ועוד. תסמונת זאת משפיעה על איכות חייהן של נשים רבות המצויות בגיל הפוריות. אין ריפוי להפרעה זאת אך ניתן לטפל בתסמינים.

תסמונת קדם וסתית (Premenstrual syndrome) היא תופעה שכיחה ועלולה להקיף כשליש מהנשים בגיל הפוריות. התופעה מהווה גורם רב השפעה על איכות חייהן בשל התסמינים הרבים שעלולים להתלוות אליה. תסמונת זאת יכולה לפגוע בנשים בכל גיל, עשויה להיחלש ואף לחלוף במהלך השנים. עם זאת ברוב המקרים תסמני המחלה עלולים להחמיר עד תום תקופת הפוריות. הגורם להפרעה זאת לא הובהר באופן חד משמעי.

תסמונת הקדם וסתית – רקע

תסמונת קדם וסתית (PMS) היא מצב המשפיע על נשים רבות בגיל הפריון. הפרעה זאת גורמת לתסמינים פיזיים, פסיכולוגיים והתנהגותיים שונים בימים שלפני הווסת. הסימפטומים ששוכחים לרוב עם תחילת הדימום יכולים להפריע לאיכות החיים ולתפקוד היומיומי של הנשים המושפעות. השכיחות של PMS משתנה במידה רבה בהתאם לקריטריונים המשמשים לאבחון זה ואת האוכלוסייה הנחקרת. לפי חלק מההערכות:

  • 40% – 90% מהנשים חוות לפחות תסמין אחד של PMS
  • 12.6% – 31% מהנשים יש PMS משמעותי מבחינה קלינית שדורש טיפול

הצורה החמורה ביותר של PMS, הידועה כהפרעה דיספורית קדם-וסתית (PMDD), משפיעה על:

  • 5% – 8% מהנשים, והיא מאופיינת בהפרעות ניכרות במצב הרוח ובתפקוד חברתי או תעסוקתי לקוי

הגורמים המדויקים לתסמונת קדם-וסתית אינם מובנים במלואם, אולם סביר להניח שהם כוללים גורמים הורמונליים, נוירוכימיים, גנטיים, סביבתיים ופסיכו-סוציאליים.

הגורמים לתסמונת

תסמונת קדם-וסתית (PMS) היא מצב המשפיע על נשים רבות בגיל הפוריות, וגורם לתסמינים פיזיים ורגשיים המתרחשים באופן מחזורי במהלך השלב הלוטאלי של המחזור החודשי. הגורמים המדויקים לתסמונת קדם-וסתית אינם ידועים, אך חלק מהגורמים שעשויים לתרום לה הם:

  • תנודות הורמונליות, רמות סרוטונין, גורמים גנטיים וגורמי אורח חיים

הפרעה זאת אכן קשורה למחזור הביוץ אך לא ברור איך בדיוק. מדידות של רמת הורמוני המין לא מצאו הבדלים משמעותיים בין נשים בריאות לנשים שסובלות מהתופעה. עם זאת, מנתונים שהצטברו ידוע שלחץ נפשי מהווה גורם סיכון להתפתחותה של ההפרעה הזאת.

התאוריה המקובלת היום טוענת שהתסמונת הקדם וסתית נגרמת בגין השפעת הגומלין בין המוליכים העצביים (Neurotransmitters) ובעיקר סרוטונין, במערכת העצבים המרכזית לבין הורמוני המין. הסימנים והתסמינים של הפרעה זאת מחמירים אף יותר בעתות של שינויים הורמונליים חדים:

  • בתקופת הבגרות המינית, לאחר לידה, לאחר הפלה או כאשר מתחילים או מסיימים להשתמש בכדורים למניעת היריון.

סיכוייה של אישה שסבלה מדיכאון לאחר לידה לסבול מהפרעה זאת גבוהים. ניתן לומר שהתסמינים הנובעים מבעיה זאת נעשים חריפים יותר כאשר:

  • האישה מגיעה לסוף העשור השלישי ותחילת העשור הרביעי לחייה

עם זאת כול אישה יכולה לסבול מהתופעה בכול גיל במהלך תקופת הפוריות. הנטייה לסבול מהתסמונת קדם וסתית קיימת במשפחות מסוימות והיא מופיעה בקרב תאומות. דבר שמרמז על קשר גנטי לתופעה.

סימנים ותסמינים

תסמונת קדם וסתית
תסמונת קדם וסתית

ישנם מעל 150 סימפטומים הנגרמים בגלל ההתפתחות תסמונת קדם וסתית. המספר המדויק של סימפטומים, אופיים ועצמתם משתנים מאישה לאישה. חומרת הסימפטומים עשויה אפילו להשתנות מחודש לחודש אצל אותה אישה. במחצית מהמקרים התסמינים של התופעה הזאת כל כך קשים שבארצות הברית היא מהווה נסיבה מקלה במקרה של רצח.

תסמינים גופניים שכיחים

תסמונת קדם וסתית כרוכה סימנים ותסמינים גופניים שכיחים כולל תפיחות בטנית, כאבי בטן, כאבי ראש, השמנה, החמרה בבעיות עור קיימות, תשישות, כאבים ונפיחות בשדיים, בעיות סינוסים ודרכי הנשימה, אפילפסיה, נפיחות דלקתית של קצות העפעפיים, אקנה, כאבי גב וכאבי פרקים ושרירים.

תסמינים נפשיים שכיחים

תסמונת קדם וסתית כרוכה בסימנים ותסמינים נפשיים ומנטליים רבים כולל עצבנות, שינויי מצב רוח, דיכאון, בעיות שינה, אגרסיות, יכולת ריכוז נמוכה, נטייה לדמוע בקלות, מתח, כעס, דאגה, התקפי חרדה, בלבול, צריכת אלכוהול ללא שליטה, צורך בלתי נשלט למתוק והתקפי זלילה.

אין כמובן, אישה שחשה בכל הסימפטומים הללו כל הזמן. יש חשיבות מיוחדת למעקב אחר העיתוי של התסמינים. התסמינים צריכים להופיע במחצית השנייה של המעגל הנשי השלב הלוטאלי (אחרי הביוץ) המאופיין בהפרשה של כמויות גדולות של פרוגסטרון ואסטרוגן. מיד לאחריו ביום הראשון או השני של המחזור התסמינים צריכים להיעלם או להיחלש משמעותית. בשלב הזה האישה הסובלת מהפרעה זאת צריכה להיות ללא תסמינים. יתכן שפרק הזמן ללא תסמינים יהיה קצר מאוד ואורכו יעמוד על שלושה ימים בלבד. נשים שסובלות מתופעות ותסמינים שונים גם במהלך הימים הללו צריכות להיבדק על מנת לשלול אפשרות שאינן סובלות מתסמונת הקדם וסתית אלא מבעיה אחרת.

נשים נפצעות יותר בעת מחזור חודשי!

על פי הירחון האמריקאי לרפואת ספורט (11.05.06) לנשים סיכון של פי 8 יותר מגברים לפצוע את הרצועה הצולבת הקדמית. הסברים אפשריים כוללים שוני אנטומי, שרירי ואופן אימון שונה בין גברים לנשים. יש אפשרות שגם מחזור חודשי עלול לשחק תפקיד. במחקר נמצא שנשים המתאמנות בסקי שלג נוטות לפצוע את עצמן ברצועה הצולבת הקדמית פי שלוש במהלך המחזר החודשי מאשר ביתר ימי החודש. בפרק בזמן הזה חלה ירידה ברמת ההורמון פרוגסטרון ועליה ברמת ההורמון אסטרוגן. המכניזם להשפעה של השינויים הללו על הפציעה לא ברור. יש לציין שאין ירידה ברמת הכוח השרירי במהלך המחזור החודשי.

תסמונת קדם וסתית – אבחון

אין בדיקה יחידה שעורכים במעבדה ומקבלים תוצאה חד משמעית שעליה רשום הנ"ל חולה בתסמונת הקדם וסתית. מלאכת האבחון במקרה הזה כוללת מעקב ממושך אחר הסימנים והסימפטומים ומועד הופעתם. מעקב זה מתבצע בעזרת לוח שנה ייעודי במהלך של שניים ואפילו שלושה מחזורים חודשיים רצופים. בסופו של התהליך יכול הרופא לאבחן שאכן זוהי תסמונת קדם וסתית במידה גדולה של ודאות. אבחנה מבדלת של תסמונת קדם וסתית צריכה לכלול הפרעות אחרות בבטן התחתונה כולל בקע ספורטאים ועוד.

טיפול

אין טיפול יחיד ומוסכם אשר מרפא את ההפרעה הזאת. מדובר אם כן בשילוב של אמצעים שמטרתם להקל ואולי אף למגר חלק מהסימפטומים. מחקרים שונים מצאו ששינויים בתזונה, פעילות אירובית ואורח חיים בריא עשויים להפחית חלק מהסבל הכרוך מהתופעה. טיפולים שמטרתם למכוונים להשגת איזון ורגיעה נפשית עשויים להועיל גם כן. הקלה בתחום של כאבי הגב, כאבי הפרקים והשרירים יכולה להיות מושגת על ידי טיפול כירופרקטי. הורמונים ותרופות אנטי דיכאוניות ניתנים במסגרת הטיפולים הרפואיים.

References:

Sammon CJ. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2016;2016:0810.

BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology. Premenstrual syndrome: an update on definitions, diagnosis and management. BJOG. 2016;123(9):1419-1420.

Geta TG, Woldeamanuel GG, Dassa TT. Prevalence and associated factors of premenstrual syndrome among women of the reproductive age group in Ethiopia: Systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2020;15(11):e0241702.

Medscape Education. Epidemiology and Etiology of Premenstrual Syndromes. https://www.medscape.org/viewarticle/553603

Abu Alwafa R, Badrasawi M, Haj Hamad R. Prevalence of premenstrual syndrome and its association with psychosocial and lifestyle variables: a cross-sectional study from Palestine. BMC Womens Health. 2021;21(1):233.

Eshetu N., Abebe H., Fikadu E., et al. Premenstrual syndrome, coping mechanisms and associated factors among Wolkite university female regular students, Ethiopia, 2021. BMC Women's Health. 2022;22:88.

– Mayo Clinic. Premenstrual syndrome (PMS) – Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/symptoms-causes/syc-20376780

Yonkers K.A., O'Brien P.M., Eriksson E. Premenstrual syndrome. Lancet. 2008;371:1200–1210.

O'Brien S., Rapkin A., Dennerstein L., et al. Diagnosis and management of premenstrual disorders. BMJ. 2011;342:d2994.

– Wang Y., Wang X., Zhang Y., et al. Top 100 Cited Papers on Premenstrual Syndrome/Premenstrual Dysphoric Disorder: A Bibliometric Analysis. Front Psychiatry. 2022;13:936009.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מה כוללת תכנית שיקום עבור פציעה

תכנית שיקום עבור פציעה

תכנית שיקום טובה מספקת הזדמנות לטיפול יסודי בפציעה, לחזק ולאזן את הגוף ולאפשר חזרה לתפקוד מלא. תכנית שיקום טובה תהיה הדרגתית ותתן מענה לבעיות הנובעות מהפציעה ובכללן הבעיות הפיזיות וגם הבעיות הפסיכולוגיות וכמובן תפחית את הסיכון להישנות הפציעה.

הכאב מושפע גם ממבנה המוח

מבנה המוח קובע איך תחושו כאב

הכאב מושפע גם ממבנה המוח! לכאבים תפקיד חשוב בשמירה על שלמות הגוף ובריאותו. הכאב מזהיר אותנו מפני נזקים ובכך מכוון את התנהלותנו אך גם גורם לעוגמת נפש. תחושת הכאב היא סובייקטיבית. כול אדם חש כאב אחר ובעוצמה אחרת על אותו גירוי בדיוק.

פריצת דיסק צווארי טיפול

פריצת דיסק צווארי טיפול

פריצת דיסק צווארי? טיפול מהיר עשוי להפחית את הסיכוי לפגיעה בלתי הפיכה. סימנים ותסמינים המופיעים באזור זה של עמוד השדרה נובעים לרוב מנזקים מינוריים וחולפים תוך זמן קצר. אך לאחר שאובחן שבלט או פריצת דיסק בין החוליות הם מקור הבעיה יחל הטיפול.