כאבי צוואר ולסת

כאבי צוואר ולסת

כאבי צוואר ולסת מופיעים לעתים קרובות יחדיו. הקשר בין הצוואר למפרק הלסת גורם לעיתים שסימפטומים באזור אחד גורמים לסימפטומים גם באזור האחר. מחקרים עדכניים מצאו שלחולים הסובלים מכאבים בלסת סיכוי גבוה משמעותית לסבול גם מכאבים בצוואר. הדברים נכונים גם כאשר הופכים את סדר הדברים. כלומר חולים המתלוננים על כאבים בצוואר יש סיכוי גבוה משמעותית לסבול גם מכאבים במפרקי הלסת.

מה הקשר בין שני האזורים האנטומיים הנפרדים – מפרקי הלסת ועמוד השדרה הצווארי. האם הקשר הוא תנועתי. כלומר תנועה באזור אחד תגרום בהכרח לתנועה באחר. או שאולי הקשר הוא עצבי ונוצר בגלל עצב הגולגולתי הטריגמינל. יש חשיבות גדולה לדיוק האבחון של מקור הבעיה בצוואר ו/או בלסת. אבחון מדויק משמעותו טיפול יעיל יותר.

כאבי צוואר ולסת – רקע

המבנה האנטומי של הצוואר כולל בין היתר חוליות, דיסקים בין חולייתיים, שרירים, רצועות, כלי דם ועוד. פגיעה בכול אחת מהרקמות הללו והאחרות עלולה לגרום בין היתר לכאב בעמוד השדרה הצווארי. האדם המודרני בגלל הישיבה הממושכת, תאונות הדרכים ועוד חושף את רקמות הצוואר לפגיעה. כאבים בעמוד השדרה הצווארי הם על כן עניין שכיח. על פי מחקרים שנערכו בעולם המתועש:

  • 50% – 70% מהאוכלוסייה תסבול מכאבי צוואר לפחות פעם אחת במהלך החיים
  • 10%-30% מהאוכלוסייה דיווחה על כאבים בעמוד השדרה הצווארי במהלך השנה האחרונה
  • 14% מהאוכלוסייה סובלת מכאבים כרוניים בצוואר
  • מעל ל10% מהעובדים בארצות הברית סובלים מכאבים כרוניים בעמוד השדרה הצווארי. גורמי סיכון לכאבי צוואר
כאבי צוואר ולסת
כאבי צוואר ולסת

כאבי צוואר שכיחים יותר בקרב נשים. גורם נוסף שמשפיע על שכיחות הכאבים בצוואר הוא הגיל שלנו. שכיחות הכאבים בצוואר עולה עד גיל העמידה. בגיל העמידה שכיחות הכאבים מתייצבת ולאחר מכן מתחילה לרדת.

השכיחות של כאב משולב בצוואר ובלסת אינה מבוססת היטב, אך היא עשויה להיות קשורה לגורמים שונים כגון:

  • הפרעות במפרקי הלסת, הפרעות בעמוד השדרה הצווארי, מתח, חרדה או טראומה.

גורמים לכאבי צוואר או לסת

כאבים בלסת או בצוואר עלולים להתפתח בגלל מטלות ועומסים חוזרניים. דוגמאות לפעולות חוזרניות שעלולות לגרום לפגיעה בצוואר נמנה בין היתר:

  • עבודה כמו הקלדה
  • יציבה לקויה הכרוכה בעומסים חוזרניים
  • טראומה (צליפת שוט)
  • מחלות פרקים ועוד

דוגמאות לפעולות חוזרניות שעלולות לגרום להתפתחות כאבים בלסת כוללים בין היתר:

  • לעיסה של מזון קשיח
  • הידוק לסתות או חריקת שיניים
  • מחלות פרקים ניוונית ואחרות
  • נזקי חבלה ללסת ועוד

שכיחות הכאבים במפרקי הלסת

גם השכיחות המדווחת של הסימנים והתסמינים שנובעים ממפרקי הלסת משתנה ממחקר למחקר. מחקרים שונים טוענים לשכיחויות שונות. בסיכום ניתן לומר ששכיחות הכאבים במפרקי הלסת בקרב האוכלוסייה הכללית נעה בין 10% – 41%. שכיחות הסימנים במפרקי הלסת (נזקים ללא כאבים) בקרב האוכלוסייה הכללית נעה בין 44% – 56%. במחקר שנערך בשיתוף רופאי שיניים נמצא ששמונה מתוך כול עשרה מטופלים שלהם סובלים מחריקת שיניים ומסימנים ותסמינים המעידים על נזקים למפרקי הלסת.

גורמי סיכון לכאב בלסת

בין גורמי הסיכון להתפתחות כאבים במפרק הלסת נמנה:

  • מגדר – כאבים במפרק הלסת שכיחים יותר בקרב נשים. נשים גם נוטות לסבול מכאבים חמורים יותר במפרקי הלסת
  • גיל – השכיחות של הכאבים במפרקי הלסת עולה עם הגיל. עד הגעה לגיל העמידה ששם היא מתייצבת ואף מתחילה לרדת
  • יציבה לקויה של הצוואר והראש (ראש מושט לפנים)
  • הידוק לסתות
  • חריקת שיניים
  • טיפולי שיניים למיניהם
  • מתח נפשי
  • חבלה – טראומה לצוואר, בעקבות צליפת שוט למשל, עלולה לגרום בין היתר גם לגירוי של העצב המשולש (Trigeminal nerve). פגיעה כזאת תפגע גם בתפקוד של שרירי הלעיסה שהוא מעצבב. תפקוד לקוי של שרירי הלעיסה עלול על הציר של הזמן לשחוק ולפצוע את המפרק.

כאבי צוואר ולסת – מה הקשר?

חולים רבים שמתלוננים על כאבים במפרקי הלסת סובלים גם מסימנים ותסמינים שנובעים מעמוד השדרה הצווארי ולהפך. היחס שבין שתי תסמונות הכאב מעיד על קשר פיזיולוגי פתולוגי משותף. במחקרים שונים נמצא סימוכין סטטיסטי לקשר שבין עמוד השדרה הצווארי ומפרקי הלסת. בין המחקרים נציין מחקר שמצא שהשכיחות של הכאבים בצוואר עלתה ככול שהנזקים במפרקי הלסת היו חמורים יותר. ומחקר אחר שמצא שמבוגרים שדיווחו על כאבים בצוואר דיווחו יותר גם על:

  • כאבי ראש
  • כאבים בפנים
  • כאבים במפרקי הלסת

הסברים אפשריים:

חוקרים ברחבי העולם מעלים השערות ומנהלים ויכוחים בניסיון להסביר את יחסי הגומלין שקיימים בין מפרקי הלסת לבין עמוד השדרה הצווארי. 68 זוגות של שרירים משפיעים באופן ישיר או עקיף על המיקום של הראש, הצוואר ומפרקי הלסת. החוקרים מסכימים שהראש, מפרקי הלסת, הצוואר והרקמות הסובבות אותם יוצרים קשר אנטומי, ביומכני ועצבי ומהווים למעשה מערכת תפקודית בעלת יחסי גומלין של תנועות. כול ליקוי בתפקוד או במיקום של אחת מהרקמות או האיברים הללו צפוי להשפיע על התפקוד ועל המיקום של חבריו למערכת ובכך לגרום לנזקים.

כאבי צוואר ולסת – קשר תנועתי

בין היתר שמו לב חלק מהחוקרים לעובדה שכאשר אנו פותחים את הפה אנו מניעים לאחור את הצוואר ואת הראש וכאשר אנו סוגרים את הפה אנו מכופפים את הצוואר והראש. לטענת החוקרים התנועות של מפרקי הלסת גורמות לתנועה בשני אזורים עיקריים בצוואר, בחיבור של הגולגולת והחולייה הראשונה (Atlanto-occipital joints) ובחוליות התחתונות.

כאבי צוואר ולסת – קשר של מיקום ותפקוד

כמו כן מצאו אותם חוקרים שהמיקום של מפרקי הלסת ומכאן גם תפקודם הביו מכני מושפע רבות מהמיקום ומהתפקוד של החיבור בין הגולגולת לבין עמוד השדרה הצווארי ו/או של חוליות הצוואר התחתונות. מיקום או תפקוד לקוי של אחד מחלקי גוף אלה משמעותו מיקום ותפקוד לקויים של מפרקי הלסת. סנטר מושט לפנים משמעותו ראש מתוח לאחור, סנטר מוכנס משמעותו ראש כפוף ועוד.

כאבי צוואר ולסת – קשר עצבי

כאבי צוואר ולסת
כאבי צוואר ולסת

הקשרים העצביים עשויים גם הם להסביר את מהות החיבור בין כאבי לסתות לכאבי צוואר. העצב גולגולתי מספר V – העצב המשולש (Trigeminal nerve) הנקרא כך בגלל התפצלותו לשלושה ענפים מעניק תחושה לאזור הקרקפת והפנים וכוח לשרירי הלעיסה ולתהליך הבליעה. המידע התחושתי מהפנים, הכולל כאב, מועבר באמצעות העצב המשולש אל גזע המוח ששם הוא מתלכד עם מידע המגיע מחלקו העליון של חוט השדרה הצווארי. מגזע המוח מועבר המידע למוח ששם ניתנת המודעות התחושתית:

  • האם אנו מרגישים חום, כאב או לחץ בפנים?  

התלכדות מידע תחושתי מהפנים ומהצוואר עלולים לגרום לכאב שמקורו בלסת להקרין גם לצוואר ולהיפך. כמובן שנזק לצוואר עלול לפגוע בגרעין של העצב המשולש ולגרום לכאבים ופגיעה תפקודית במפרקי הלסת.

יציבה לקויה של הצוואר ובריאות הלסת

השפעות הגומלין בין הצוואר ללסת באות לידי ביטוי באופן מוחשי גם בגלל יציבה לקויה. ביציבה תקינה הראש הצוואר ומפרקי הלסת מצויים בשיווי משקל עם מינימום מאמצים של השרירים. שינוי במנח הראש ו/או הצוואר עקב יציבה משנים בהכרח את המיקום היחסי של מפרקי הלסת. שינוי כזה מעלה גם את העומסים, והלחצים המופעלים על הלסתות וכמובן על הצוואר והראש.

– ראש מושט לפנים

יציבה לקויה של הצוואר וראש היא תופעה שכיחה בקרב האוכלוסייה המודרנית. ראש מושט לפנים הוא ליקוי יציבה שכיח ביותר. בליקוי יציבה זה הראש מושט קדימה מחוץ לקו הגוף ומרכז הכובד של הראש מצוי מחוץ לציר נושא המשקל של הגוף. בשל כך העומסים על הצוואר ועל הרקמות התומכות בו עולים באופן דרמטי. בשנת 2008 האיגוד הקנדי לרפואת שיניים פרסם סקר שמסקנתו הייתה:

  • יציבה לקויה בעבודה עם מחשב מעלה את הסיכון להתפתחות כאבים במפרקי הלסת וכן בצוואר ובשכמות

במחקר אחר (2014 Journal of Manipulative & Physiological Therapeutics) נמצאה שכיחות גבוהה של ליקוי היציבה שבו הראש מושט לפנים בקרב חולים שסבלו מתסמונת מפרק הלסת. כמו כן נמצא שאנשים עם תסמונת ראש מושט לפנים הסובלים גם מתסמונת מפרק הלסת ששיפרו את יציבתם הצליחו גם לשפר את המצב של מפרקי הלסתות.

– ליקוי יציבה עומס שרירי וכאבי לסתות

ראש מושט לפנים גורם לפעילות מוגברת ולתפקוד לקוי ולא יעיל של שרירי הלעיסה והצוואר. ליקויים אלה באופן עבודת השרירים מעלה את הסיכוי לנזקים. נזקים בשרירי הצוואר ו/או בשרירי הלעיסה עלולים להוביל בהדרגה לנזקים כבדים יותר בצוואר ובמפרקי הלסת. בין הדוגמאות לשרירים שעובדים קשה יותר בגלל יצבה לקויה של הצוואר נציין:

  • מאמץ חריג ותפקוד לקוי של שריר הטרפז העליון במצב של ראש מושט לפנים.
  • במצב של ראש מושט לפנים הענף הקדמי של שריר הדו בטני (Digastric muscle) שמצוי מתחת ללסת התחתונה ומתחבר לסנטר ובהמשך לעצם הלשון (Hyoid bone) מפעיל כוח משיכה קבוע על הלסת התחתונה, משנה את מיקומה היחסי ואת היכולת שלה לתפקד נכון. התוצאה על הציר של הזמן היא נזק מצטבר.
  • במחקר שפורסם בשנת 2012 (Journal of Manipulative & Physiological Therapeutics) ועשה שימוש בציוד למדידת פעילות חשמלית בשרירים (Electromyography) נימצא שאכן תנועה שמתבצעת בחוליות העליונות של הצוואר משפיעות על שרירי המסטר (Masseter) – שריר לעיסה מרכזי
  • במחקר אחר שנערך ב-2016 (Physiology & Behavior) ועשה גם הוא שימוש בציוד חשמלי למדידת הפעילות החשמלית בשריר מצא שלעיסה עם צד אחד של הפה משפיע על הצד השני של הצוואר ועלול לגרום לכאבי צוואר.

צליפת שוט – נזק לצוואר וכאבי לסתות

הקשר שבין מפרקי הלסת לבין עמוד השדרה הצווארי מודגם על ידי נפגעי צוואר רבים. המחשה לכך נותנים אנשים רבים שבעקבות פציעת צוואר (צליפת שוט) מדווחים גם על כאבי לסתות. על פי מחקר שפורסם בשנת 2007 על ידי איגוד רופאי השיניים בארצות הברית נמצא שאדם 1 מכול 3 אנשים שסבלו מסימנים ותסמינים על רקע צליפת שוט דיווחו גם על כאבים בלסתות. אף על פי שאין הסבר חד משמעי להשפעה הזאת הרי שמכלול הנזקים שנחשף אליהם עמוד השדרה הצווארי הכולל שינויי יציבה, ופציעות של רקמות רכות ישפיעו בהכרח על אופן עבודת הצוואר ולכן גם על עבודת מפרק הלסת.

מתח נפשי – כאבי לסתות וכאבי צוואר

מפרק הלסת הפרעות ופגיעות
מפרק הלסת הפרעות ופגיעות

גם כאבי צוואר וגם כאבי לסתות נגרמים לעתים קרובות על רקע של מתחים נפשיים. כיווצי שריר בלתי רצוניים בשכמות ובצוואר בגלל מתחים נפשיים מובילים להתפתחות נקודות הדק בשרירים הללו ולכאבים בצוואר. אותו מתח נפשי עלול גם לגרום לנו:

  • להדק לסתות (Clenching)
  • ו/או לחרוק שיניים (Bruxism)

ובכך להפעיל לחץ מסיבי על שרירי הלעיסה ולגרום לכאבים במפרקי הלסת. השילוב הזה שבין כאבי צוואר לבין כאבי לסתות יכול על כן להתפתח גם בגלל:

  • לחצים נפשיים
  • חרדות ודאגות
  • דיכאון

את הקשר הזה הדגישו החוקרים במחקר שהתפרסם ב-2015 (Journal BioMed Research International). החוקרים הגיעו למסקנה שמצבים נפשיים כמו אלו שהוזכרו יש סיכוי גבוה שקבוצת אנשים בעלי נטייה גנטית לכך יחרקו ו/או יהדקו לסתות ובכך יגרמו לפעילות מוגברת של שריר המלעס (masseter). בשל כך עלולים להתפתח נזקים חדשים או החמרה של נזקים קיימים במפרקי הלסת.

כאבי צוואר ולסת – סיכום

קשרים פונקציונליים קיימים בין הגולגולת, הצוואר ומפרקי הלסת. תנועות של מפרקי הלסתות גורמות לתנועה גם בצוואר ובראש. המערך התנועתי הזה מסונכרן על ידי המערכת העצבית. ליקויים בעמוד השדרה כולל כאלה הנגרמים בגלל יציבה לקויה עלולים לגרום לליקויים במפרקי הלסת ולהפך. בכל בעיה שמתעוררת במפרקי הלסת יש להתייחס גם לעמוד השדרה הצווארי ולהפך.

כאבי צוואר ולסת – המלצות

במחקר שפורסם בשנת 2009 (Issue Of Clinics Journal) נמצא קשר בין היציבה לכאבים במפרק הלסת. בעקבות תובנה זאת המליצו החוקרים לקלינאים המטפלים בהפרעות של מפרקי הלסת:

  • לבדוק את היציבה של החולה
  • ובמידת הצורך לשפרה

המלצה דומה לערוך בדיקה מקיפה של היציבה ושל עמוד השדרה הצווארי יצאה גם ממחקר שפורסם בשנת 2003 (Journal of Oral Rehabilitation). המחקר מצא שכיחות גבוהה יותר של מגבלות תנועה וכאבים בצוואר בקרב חולים שסבלו מליקויים במפרקי הלסת ביחס לאנשים שלא סבלו מליקויים דומים במפרקי הלסת.

References:

Ciancaglini R, Testa M, Radaelli G. Association of neck pain with symptoms of temporomandibular dysfunction in the general adult population. Scand J Rehabil Med. 1999 Mar;31(1):17-22.

Catanzariti JF, Debuse T, Duquesnoy B. Chronic neck pain and masticatory dysfunction. Joint Bone Spine. 2005 Dec;72(6):515-9.

Fougeront N, Fleiter B. Temporomandibular disorder and comorbid neck pain: facts and hypotheses regarding pain-induced and rehabilitation-induced motor activity changes. Can J Physiol Pharmacol. 2018 Nov;96(11):1051-1059.

Olivo SA, Fuentes J, Major PW, Warren S, Thie NM, Magee DJ. The association between neck disability and jaw disability. J Oral Rehabil. 2010 Sep;37(9):670-9.

Armijo-Olivo S, Fuentes JP, da Costa BR, Major PW, Warren S, Thie NM, Magee DJ. Reduced endurance of the cervical flexor muscles in patients with concurrent temporomandibular disorders and neck disability. Man Ther. 2010 Dec;15(6):586-92.

Armijo-Olivo S, Silvestre RA, Fuentes JP, da Costa BR, Major PW, Warren S, Thie NM, Magee DJ. Patients with temporomandibular disorders have increased fatigability of the cervical extensor muscles. Clin J Pain. 2012 Jan;28(1):55-64.

Kuć Joanna, Żendzian-Piotrowska Małgorzata. A Pilot Study Evaluating the Prevalence of Cervical Spine Dysfunction Among Students of Dentistry at the Medical University. Frontiers in Neurology, 11, 2020

Häggman-Henrikson B, Lampa E, Marklund S, Wänman A. Pain and Disability in the Jaw and Neck Region following Whiplash Trauma. J Dent Res. 2016 Sep;95(10):1155-60.

Böthun A, Häggman-Henrikson B, Stålnacke BM, Wänman A, Nordh E, Lampa E, Hellström F. Clinical signs in the jaw and neck region following whiplash trauma-A 2-year follow-up. Eur J Pain. 2023 Jul;27(6):699-709.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תסמונת התפס בירך טיפול

תסמונת התפס בירך אבחון וטיפול

תסמונת התפס בירך? טיפול מהיר עשוי למנוע התפתחות דלקת פרקים ניוונית במפרק וצורך עתידי בניתוח להחלפתו. תסמונת זאת מתפתחת כאשר קיים ליקוי מבני מולד או נרכש במפרק. חשוב לציין שלמרות החשיבות מלאכת האבחון עלולה להיות מורכבת ומאתגרת. 

אימוני כוח לחיזוק העצמות

אימוני כוח לחיזוק העצמות

אימון כוח לחיזוק העצם עובד. אימוני כוח הכוללים הרמת משקלות עשויים לחזק את מסת העצם בכול הגוף ובמיוחד באזורים נושאי המשקל כגון עמוד השדרה המותני ועצמות ומפרקי הירך. אימוני כוח חשובים בעיקר בקרב גברים בגיל העמידה הסובלים מדלדול העצם.

בורסיטיס בירך טיפול

בורסיטיס בירך טיפול

בורסיטיס בירך? טיפול המתבסס על אבחון מדויק נדרש לריפוי. דלקת בשק או בורסה של תל הירך מהווה מקור שכיח לתסמינים באזור פרק הירך. טראומה ישירה או חיכוך של גידים ושרירים בבורסה עקב ביצוע תנועות חוזרניות גורמים לפגיעה בבורסה.