אוסטאופורוזיס בקרב גברים

אוסטאופורוזיס בקרב גברים

אוסטאופורוזיס בקרב גברים היא תופעה רחבת היקף אך נטולת מודעות. מחלת דלדול העצם נתפסת בטעות כבעיה נשית בלבד. גם גברים ובעיקר גברים מבוגרים מצויים בסיכון לסבול ממחלה זו. בגלל חולי זה גברים אלו עלולים לסבול גם מכאבי גב, כאבי ירך ואפילו למות. על פי הערכות שונות עד גיל 60 כחמישית מהגברים צפויים לסבול משבר שנובע מהידללות העצם. המשמעות של נתונים אלו היא שכיחות גבוהה יותר של שברים בירך ובעמוד השדרה לרוב בגלל נפילה.

אכן קיים רוב נשי בכל הנוגע לסיכוי לחלות במחלת דלדול העצם. בגיל 80 ובגיל 90 מטפסת השכיחות של אוסטאופורוזיס ל- 40% ול- 73% מכלל הנשים בהתאם. עם זאת אין להתעלם משכיחות ההפרעה בקרב גברים. עוד נוסיף שבהשוואה לנשים לגברים סיכוי גדול יותר למות בשל שבר אוסטאופורוטי. מודעות למחלה, בדיקות מוקדמות של צפיפות העצם וצעדי מניעה עשויים לצמצם את ממדי הבעיה.

אוסטאופורוזיס בקרב גברים – רקע

אוסטאופורוזיס, הקשורה בדרך כלל לנשים לאחר גיל המעבר, היא גם דאגה בריאותית משמעותית עבור גברים. במיוחד נכונים הדברים הללו ככל שהגברים מזדקנים. מחקרים מצביעים על כך שבהשוואה לנשים:

  • לגברים יש שכיחות כללית נמוכה יותר של אוסטאופורוזיס
  • גברים מתמודדים עם שיעור תמותה גבוה יותר לאחר שברים

ממצאים אלה מבהירים את החשיבות של הטיפול במצב זה אצל גברים. קריטריוני האבחנה של אוסטאופורוזיס אצל גברים דומים לאלה של נשים. אלה כוללים צפיפות מינרלים בעצם (BMD) שהיא 2.5 סטיות תקן או יותר מתחת לממוצע באוכלוסיית ייחוס של מבוגרים צעירים. מחקרים הראו כי אוסטאופורוזיס משני, הנובע מסיבה הניתנת לזיהוי כגון תרופות או מחלה, שכיח יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. שינויים באורח החיים, כולל שינויים תזונתיים ופעילות גופנית, מומלצים לטיפול באוסטאופורוזיס אצל גברים, לצד טיפולים תרופתיים כמו ביספוספונטים, דנוסומאב וטריפרטיד, שהוכחו כמגבירים BMD.

ההשפעה של אוסטאופורוזיס על בריאות הגבר משתרעת מעבר לפיזי וכוללת השפעה משמעותית על איכות החיים. סקירה שיטתית ומטא-אנליזה הדגישו כי גברים עם אוסטאופורוזיס חווים איכות חיים ירודה יותר הקשורה לבריאות (HRQoL) בהשוואה לבני גילם ללא המצב. זה מחמיר על ידי שברים, במיוחד שברים בירך, חוליות, או שורש כף היד. נמצא קשר בין BMD נמוך לשכיחות מוגברת של שברים בעצמות אצל גברים מבוגרים, כאשר זוהו גם גורמי סיכון נוספים לנפילות ושברים, המדגישים את הצורך באסטרטגיות מקיפות להערכת סיכונים וניהול.

הנטל הכלכלי של שברים באירופה, למשל, נאמד ב-2017 ב-37.5 מיליארד אירו, והעלויות צפויות לעלות משמעותית עד 2030. השפעה כלכלית זו, יחד עם ההשלכות הבריאותיות האישיות, הופכת אוסטאופורוזיס אצל גברים לבעיה של בריאות הציבור הדורשת מחקר מתמשך ומודעות קלינית משופרת והתערבויות.

שכיחות אוסטאופורוזיס בקרב גברים

שכיחות מחלת דלדול העצם בקרב גברים היא שליש מזו של נשים. בבריטניה בשנת 2015 21.8% מהנשים ו- 6.8% מהגברים לאחר גיל 50 סובלים מאוסטאופורוזיס. בשוודיה באותה שנה 22.5% מכלל הנשים ו- 6.9% מהגברים לאחר גיל 50 סובלים מאוסטאופורוזיס. מחקרים אחרים בתחום המתבצעים עולם המערבי מצביעים על הבדלים דומים בין גברים ונשים. לא כל הגברים שסובלים ממחלת דלדול העצם מודעים לקיום המחלה. למעשה בחלק גדול מהמקרים המחלה נותרת בלתי מאובחנת וללא טיפול עד להופעת התסמינים.

על פי מחקר אחר בין 20%- 25% מהשברים בירך מתרחשים בקרב גברים. קרוב ל- 20% מהגברים הללו מתים תוך שנה. רמת הסיכון לשבר בקרב גברים לאחר גיל 50 נאמדת ב- 27%. שברים בירך מובילים לתחלואה משמעותית ולשינוי גדול באורח החיים. גברים חשופים לסיכון הגבוה פי שתיים למות בבית החולים בשל שבר ירך על רקע אוסטאופורוזיס. בהשוואה לנשים ההשפעות של שבר בירך על גברים חורגות מתחום הבריאות הפיזית. לגברים סיכוי גדול יותר לנהל אורח חיים מבודד חברתית, לפתח תלות ולסבול מדיכאון ועוד.

מהי אוסטאופורוזיס?

אוסטאופורוזיס או מחלת דלדול העצם נגרמת על רקע של אובדן מואץ של דחיסות המינרלים בעצמות. המשמעות של אובדן זה הוא ירידה בחוזק העצמות והגברת הסיכון לשברים. אובדן צפיפות העצם מתרחש באופן הדרגתי וללא סימנים קליניים מוקדמים. מסיבה זאת מחלת דלדול העצם נקראת גם המחלה השקטה. ברוב המקרים החולה מתוודע למחלה לאחר שבר או כאב שהתפתח ללא או כמעט ללא טראומה. דוגמאות לכאבים שכיחים על רקע זה כוללים כאבי גב, כאבים בידיים או כאבי אגן. דוגמאות לשברים שכיחים על רקע זה כוללים שברים בעמוד השדרה, הירך או שורש כף היד. יש לציין ששברים של עצם הירך כרוכים בסיכון משמעותי למוות.

גורמים לאוסטאופורוזיס בקרב גברים

הגורמים העיקריים לאובדן צפיפות העצם בקרב גברים כוללים בעיקר:

  • גיל (מעל גיל 65)
  • רמה נמוכה של טסטוסטרון
  • אלכוהוליזם
  • עישון
  • מחלות מעיים וקשיי ספיגה הנובעים מהן
  • תזונה לקויה (חוסר בסידן, אכילת בשר מרובה ועוד)
  • תת משקל
  • חוסר פעילות גופנית

גורמים נוספים כוללים:

  • נטייה גנטית
  • מחלות כרוניות (כגון: אסתמה, סיסטיק פיברוזיס, אובדן סידן דרך השתן, דלקת פרקים ראומטית ועוד)

אוסטאופורוזיס יכול גם להיגרם כתופעת לוואי של תרופות מסוימות כגון:

  • סטרואידים (Glucocorticoid) המשמשות לטיפול במחלות כרוניות
  • תרופות מדכאות מערכת חיסונית
  • תרופות לטיפול באפילפסיה ועוד

תסמינים של מחלת דלדול העצם אצל הגבר

בשלבים המוקדמים של אוסטאופורוזיס אין סימנים תסמינים ולכן מחלה זאת נקראת גם המחלה השקטה. כאשר מתפתחים תסמינים ובעיקר נכון הדבר לגבי גברים, אובדן צפיפות העצמות מצוי בשלב מתקדם. רוב הגברים יגלו את המחלה רק לאחר הופעה של התסמינים. סימנים הראשונים למחלת דלדול העצם יהיו לרוב כאבים חריפים בגב, בירך או בשורש כף. הכאבים במקרים הללו יתחילו לרוב ללא כל טראומה או בגין טראומה קלה.

בדיקה תגלה שכאבים אלו נגרמים בשל שברי דחיסה בחוליות עמוד השדרה או בגלל שברים בירך או בשורש כף היד. בשלבים מתקדמים של אובדן צפיפות העצם עמוד השדרה מתעוות ועשה גבנוני והאדם הסובל מהתופעה מאבד סנטימטרים שלמים מגובהו. הנטייה לשברים בקרב חולי דלדול העצמות כוללת מלבד את חוליות עמוד השדרה גם את צוואר הירך ואת שורש כף היד.

אבחון אוסטאופורוזיס בקרב גברים

טיפול במחלת דלדול העצם צריך להיות מוקדם בטרם מאבדים מסת עצם משמעותית. אבחון אוסטאופורוזיס נשען על הממצאים מההיסטוריה הרפואית ומבדיקות מתקדמות. בין הבדיקות נציין צילומי רנטגן, בדיקות שתן, בדיקות דם ובדיקות לצפיפות העצם. בדיקות אלה יאפשרו בחינה חד משמעית של מידת דחיסות המינרלים בעצמות. בדיקת צפיפות העצם מסוג "דקסה" (DXA) נחשבת לבדיקה האמינה ביותר לצורך זה. באמצעות בדיקה זאת נאתר את הירידה בדחיסות המינרלים בעצם וכמובן נעריך את מידת הסיכון לשברים. בדיקת צפיפות העצם נעשית בירך ובעמוד השדרה.

נשים נהנות לרוב מאבחון מוקדם של הבעיה. בשל חוסר במודעות, אבחון אוסטאופורוזיס בקרב גברים נעשה לרוב רק בעקבות הופעת כאבים חריפים. אבחון מקור הכאב במצב של אוסטאופורוזיס מגלה שברי דחיסה בחוליות עמוד השדרה או שברים בצוואר הירך או בשורש כף היד.

טיפול ומניעה

הטיפול במחלת דלדול העצם בקרב גברים תלוי כמובן בגורם לה. האם החולי הזה נגרם בגלל באורח חיים לקוי? יתכן שמחלה כלשהי גורמת לדלדול העצם? ואולי צריכת תרופות מסוימות הם הגורמים לחולי? כאן המקום לציין שכירופרקטיקה אינה יכולה לרפא את מחלת דלדול העצם. כירופרקט יכול לעתים להקל על הכאבים הנגרמים בעקיפין ממחלת דלדול העצם, לאבחן את הגורם לאוסטאופורוזיס ולכוון את המטופל לגבי המשך הטיפול בבעיה.

טיפול תרופתי באוסטאופורוזיס

תרופות ביספוספונטים כגון פוסלן, אלנדרונט (alendronate), ריזדרונט (Risedronate) מטפלות במחלת דלדול העצם. תרופות אלה מאטות את התהליך הטבעי של פירוק העצם ובכך משמרות את מסת העצם בצורה דחוסה יותר. התרופות נספחים לתאי העצם ומנטרלים את תאי אוסטאוקלסטים (Osteoclast) שהם תאים שייעודם הריסת העצם. תרופה נוספת שנמצאה יעילה ובטוחה בשימוש לצורך בלימת אוסטאופורוזיס ניתנת באמצעות תרסיס דרך האף. החומר הפעיל בתרסיס זה הורמון טבעי.

שינוי באורח חיים

אוסטאופורוזיס בקרב גברים
אוסטאופורוזיס בקרב גברים

אם הגורם למחלת מחלת דלדול העצם קשור לאורח חיים יש לנקוט בצעדים משפרים ובכלל זה:

  • הימנעות או צמצום צריכת אלכוהול
  •  לא לעשן
  • שיפור תזונה
  • הקפדה על משקל (רזים סובלים יותר מדלדול העצם)
  • בצעו פעילות גופנית נושאת משקל

לפעילות גופנית נושאת משקל יש חשיבות אדירה לבריאות העצמות. מדובר בפעילות גופנית כגון הרמת משקולות, ריצה, הליכה, קפיצה וריקוד. הזעזועים שכרוכים בפעילות מסוג זה מעודדים את תאי אוסטאובלסטים (Osteoblast) שהם תאים יוצרי עצם לעבוד במשנה מרץ. הקפדה על חשיפה מידתית לשמש לצורך ייצור של ויטמין D.

שינוי טיפולים תרופתיים

כאשר הגורם למחלת דלדול העצם הוא על רקע של שימוש בתרופות יש לשקול שימוש בתרופות חלופיות ו/או לנסות ולאזן את החסרים (סידן, ויטמין D?) שהתרופה המסוימת הזאת גורמת.

טיפול הורמונלי

אוסטאופורוזיס הנגרם בגלל ירידה ברמת ההורמון הגברי טסטוסטרון ניתן לטפל על ידי טיפול הורמונלי חלופי שבו מעלים את רמת הטסטוסטרון. מחקרים חדשים מעידים על כך שאולי, ממש כמו בקרב נשים, גם חסר של אסטרוגן – ההורמון הנשי עלול להשפיע על דחיסות העצם אצל גברים.

השלמת חסרים תזונתיים הנובעים ממחלות

כאשר הגורם לדלדול העצמות הוא מחלה ובעיקר מחלת מעיים שפוגעת ביכולת הספיגה של חומרים קריטיים לאיכות העצם כמו חומצות אמינו, ויטמינים (K, D), מינרלים (סידן, מגנזיום, זרחן) ועוד, יש להקפיד להשלים את החסרים התזונתיים הללו.

References:

Sarafrazi N, Ghasemi H, Mohammadi L, et al. The global prevalence of osteoporosis in the world: a comprehensive systematic review and meta-analysis. Journal of Orthopaedic Surgery and Research. 2021; 16:609.

Australian Institute of Health and Welfare. Estimating the prevalence of osteoporosis in Australia. Canberra: AIHW; 2014. https://www.aihw.gov.au/reports/chronic-musculoskeletal-conditions/estimating-the-prevalence-of-osteoporosis-in-austr/summary

Centers for Disease Control and Prevention. Osteoporosis or Low Bone Mass in Older Adults: United States, 2017–2018. NCHS Data Brief No. 405; 2021. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db405.htm

Lee JH, Kim YJ, Kim JH, et al. Current status and challenges in the management of osteoporosis among men in Korea: a narrative review. Archives of Osteoporosis. 2022;17:9.

Leonard J. How common is osteoporosis? Statistics and prevention. Medical News Today; 2023 Jan 6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-common-is-osteoporosis

Svedbom A, Hernlund E, Ivergård M, et al. Prevalence of osteoporosis and incidence of related fractures in Europe: a systematic review and meta-analysis of published literature. Osteoporosis International. 2023;34(2):359–372.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי גב? לא תמיד צריך דימות

הדמיה לכאבי גב לרוב מיותר

כאבי גב? אין צורך בדימות! שימוש באמצעי הדמיה אינו משפיע את תוצאות הטיפול במבוגרים עם כאבי גב. כול קלינאי לומד שכאשר מגיע אליו חולה מבוגר עם תלונות על כאבים בגב עליו להפנותו ללא שהיות לביצוע דימות רפואי. הרבה פעמים זה מיותר.

דלקת במפרק הלסת גורמי סיכון

דלקת במפרק הלסת גורמי סיכון

דלקת במפרק הלסת? גורמי סיכון להתפתחות תופעה קלינית זאת כוללים נטייה להדק לסתות, נטייה לחרוק שיניים, עיסוק המעלה את הסיכון לנזקי חבלה, מנשך לא תקין ועוד. מדובר בבעיה בריאותית שכיחה שפוגעת משמעותית בחלק גדול מהאוכלוסייה ובעיקר בנשים. 

זלילת בשר עלולה לקצר חיים

זלילת בשר עלולה לקצר חיים

זלילת בשר עלולה לקצר חיים! המחקר הנוכחי מצא שאכילה מרובה של בשר מעובד ובשר אדום מקצרת חיים. הסיבה לכך אינה רק מחלות סרטן ולב אלא גם מחלות כמו אלצהיימר, כיבי קיבה ומגוון בעיות בריאות אחרות. עוד קובע המחקר שצריכת בשר לבן היא בטוחה יחסית.