דלקת ניוונית במפרק הלסת

דלקת ניוונית במפרק הלסת

דלקת ניוונית במפרק הלסת היא תופעה שכיחה. בדיקה של כל אדם המתלונן על כאבים וסימנים ותסמינים במפרק הלסת תגלה שינויים ניווניים המאפיינים מחלה ניוונית של המפרק הזה (Osteoarthritis). בדומה למפרקים האחרים גם מפרקי הלסתות חשופים לעומסי יתר ונזקים. עומסי היתר נגרמים בין היתר בגלל הפעולות החוזרניות של לעיסה.

בעוד שברוב מפרקי הגוף השינויים הניווניים יגיעו עם התבגרותנו במפרק הלסת המצב שונה. השינויים הניווניים במפרק הזה יכולים להתרחש גם בלי קשר לגיל. לא נדיר לראות אדם צעיר עם שינויים ניווניים מתקדמים באחד או בשני מפרקי הלסת. גורמי הסיכון להתפתחות מוקדמת של דלקת מפרקים ניוונית במפרק הלסת כוללים בין היתר טראומה, עומס יתר חריקת שיניים או הידוק לסתות ועוד.

דלקת ניוונית במפרק הלסת – רקע

דלקת מפרקים ניוונית של מפרק הלסת (TMJ) היא מחלת מפרקים ניוונית המשפיעה על המפרק המחבר את עצם הלסת לגולגולת. לצורך ההתמודדות עם העומסים המוטלים עליהם מפרקי הלסת חייבים להיות תקינים לחלוטין. הם חייבים להיות בעלי מבנה מושלם או קרוב לזה וחייבים לתפקד בצורה חלקה. ליקוי מבני או תפקודי מולד או נרכש משבש את עבודת המפרקים ואת יכולתם לעמוד בעומסים.

כך למשל טיפול שיניים לקוי הפוגם במנשך משבש את תפקוד המפרקים. עבודת מפרקים משובשת מאיצה את התפתחות דלקת הפרקים הניוונית במפרק הזה. ליקוי מבני במפרקי הלסת עלול להתפתח גם בגלל הידוק לסתות או חריקת שיניים. הידוק לסתות וחריקת שיניים, לרוב בגלל לחצים נפשיים, גורמים נזקים מצטברים ברקמות המפרק. על ציר הזמן משתבש גם התפקוד של המפרק, הסחוסים נשחקים ומתפתחת דלקת פרקים ניוונית.

השכיחות של דלקת פרקים ניוונית במפרקי הלסת נעה:

  • בין 5% -12% מהאוכלוסייה

דלקת פרקים ניוונית היא אחת ההפרעות השכיחות ביותר במפרקי הלסת. הפרעה זאת עלולה לגרום:

האבחנה של דלקת פרקים ניוונית מבוססת על בדיקה קלינית, היסטוריה רפואית ובדיקות הדמיה. אפשרויות הטיפול בהפרעה זאת כוללות בעיקר אמצעים שמרניים כגון שינויים באורח החיים, כירופרקטיקה, תרופות, ועוד. במקרים קשים יש לשקול התערבויות כירורגיות במקרים חמורים.

 גורמים לדלקת פרקים ניוונית במפרק הלסת

רקמות מפרק הלסת השונות ובכללם הסחוס והדיסק התוך מפרקי תוכננו לספוג עומסים אדירים. אלא שגם ליכולת זו יש מגבלות שאנו עוברים. כאשר העומסים הללו גדולים יותר מיכולת השיקום של הגוף נוצרים הנזקים.

דלקת ניוונית במפרק הלסת
דלקת ניוונית במפרק הלסת

שינוי ביכולות הספיגה והגמישות ובלאי מוקדם של רקמות המפרק נגרמים בגלל:

  • עומס יתר חוזרני

גורמי סיכון לנזקים אלו כוללים בין היתר:

  • הידוק לסתות ושחיקת שיניים
  • תפקוד לא סימטרי באופן העבודה של שני מפרקי הלסת
  • מנשך לא תקין

אלה ועוד גורמים לעומסים מוגברים על מפרק אחד או על שניהם, שוחקים את הסחוס התוך מפרקי ועל ציר הזמן גורמים לדלקת פרקים ניוונית ולא משנה בני כמה אנחנו. עוד חשוב לציין שמחלה ניוונית של פרקי הלסת מתפתחת לעתים קרובות בשני המפרקים אך לא באופן סימטרי.

כאמור דלקת ניוונית במפרק הלסת תתרחש לרוב בגלל עומסי יתר חוזרניים המוטלים על המפרקים הללו. אך ישנם גורמים אפשריים נוספים להתפתחות דלקתית ניוונית זאת. כך למשל נזקים טראומטיים במפרק הלסת בשל חבלה (למשל אגרוף בלסת, פציעת ספורט, או תאונה) מאיצה את התפתחות המחלה הניוונית במפרק. מחלה ניוונית של המפרק תתפתח בקצב מואץ כאשר ישנם נזקים במפרק בגלל מחלות פרקים אחרות כמו דלקת פרקים שגרונית.

גורמי סיכון

מגוון גורמי סיכון מעלים את הסבירות להתפתחות מחלה ניוונית במפרקי הלסת. בין גורמי הסיכון נמנה:

  • מנשך לא תקין המשבש את עבודת המפרקים
  • נטייה לדאגנות ותקופות של לחץ נפשי בחיים המעלים את הסבירות להידוק לסתות וחריקת שיניים
  • ליקויים מבניים וביו מכניים מולדים או נרכשים המשבשים את עבודתם התקינה של המפרקים
  • פעילות גופנית המעלה את הסיכון לפציעה של מפרקי הלסת (למשל: אומנויות לחימה) ועוד

סימנים תסמינים

דלקת מפרקים ניוונית (OA/Osteoarthritis) היא פתולוגיה של מפרקי הגוף הכוללת אובדן סחוס מפרקי וצמיחת זיזי עצם במפרקים. מחלת פרקים זו היא מחלת המפרקים השכיחה ביותר. למעשה כמעט כל בני האדם חולים או יחלו בה. המאפיינים הפתולוגיים העיקריים של המחלה הם:

  • הרס סחוס פרוגרסיבי
  • יצירת ציסטות סובכונדרליות
  • סקלרוזיס של העצם מסביב
  • יצירת אוסטאופיטים (זיזים)
  • פיברוזיס קפסולרי

הסימנים והתסמינים של דלקת פרקים ניוונית במפרק הלסת עלולים לכלול בין היתר:

דלקת ניוונית במפרק הלסת – אבחון

לצורך אבחון הבעיה נזדקק, כמו עם כל בעיה רפואית אחרת, להיסטוריה רפואית ולבדיקה תפקודית פיזית של המפרק. במהלך ההיסטוריה הרפואית נלמד:

  • מהם התסמינים
  • איפה כואב
  • מתי החלו הכאבים
  • מה גרם לכאבים
  • אלו פעולות או מנחים גורמים להחמרת הכאבים או להקלה
  • האם טיפלתם לאחרונה בשיניים
  • אתם חורקים או שוחקים שיניים ועוד

בבדיקה הפיזית נבדוק בין היתר:

  • נוכחות של נקודות הדק
  • מגבלות תנועה
  • כאבים כאשר המפרק פועל (לעיסה, דיבור, פיהוק)
  • כאב בעת מישוש הפרק והרקמות הרכות
  • חריקות ורעשים בעת פתיחה וסגירה של הפה
  • סטייה של הסנטר בעת הפתיחה ועוד

לעיתים נזדקק לאמצעי הדמיה לצורך אבחון המחלה. רנטגן פנורמי של מפרק הלסת יכול לגלות את השינויים הניווניים האופייניים לדלקת פרקים ניוונית. טומוגרפיה ממוחשבת (CT) אשר נותנת תמונה תלת-ממדית של המפרק נחשבת לבדיקה המועדפת והמדויקת ביותר.

 טיפול כירופרקטי

אין בנמצא תרופה או טיפול אחר שנמצאו כיעילים לריפוי דלקת מפרקים ניוונית. הטיפולים הנהוגים מטרתם הפחתת כאב, מניעת החמרה במצב המפרקים ושיפור תפקודם. טיפול שמרני מוקדם, טרם התפתחות של הרס כבד במבנה הפנימי של המפרק עשוי למנוע התדרדרות במחלה. טיפול כירופרקטי:

  • ישפר את טווח התנועה
  • ישפר את הסנכרון של עבודת המפרקים
  • יפחית את הכאב

אך חשוב מכל טיפול בזמן עשוי למנוע ניתוח. את עבודתו מבצע הכירופרקט באמצעות טכניקות טיפול ידניות, שימוש באמצעי עזר חשמליים כגון לייזר רך ותרגילי שיקום.

עבודת מפרקים סימטרית ומסונכרנת היא קריטית לשמירה על הבריאות של מפרקי הלסת ולמניעת החמרה בנזקים של דלקת ניוונית במפרק הלסת. באמצעות תמרונים מוגדרים יחזיר הכירופרקט את מפרקי הלסת לתפקוד מסונכרן יותר. עוד התמקד הכירופרקט בהחזרת האיזון לשרירי הלעיסה. לשרירים אלה הפועלים על המפרק ובסביבתו ישנה השפעה אדירה על תפקוד המפרק ועל הסימנים והתסמינים השונים הנובעים מליקוי בו. הכירופרקט ימליץ על תרגילים שונים ועל שינויים נדרשים באורח החיים על מנת להפחית את העומסים הנוצרים על מפרק הלסת.

טיפול רפואי

תרופות שונות להורדת כאב משמשות תדיר במקרים של דלקת מפרקים ניוונית של מפרק הלסת. אין כותב שורות אלו ממליץ על לקיחת תרופות כאפשרות ראשונה. שימוש בתרופה עלול להפחית את הכאב לרמה שבה נמשיך להעמיס עומס יתר את המפרק ולהחמיר את הנזק. המלצתי היא על כן לנסות ולטפל במידת האפשר בדלקות הפרקים הניוונית באופן שמרני ולפחות בשלב הראשון ללא תרופות. כאשר אין די בטיפולים שמרניים ותרופתיים נשקלת אפשרות כירורגית. בחולי דלקת מפרקים ניוונית של מפרק הלסת נערכים ניתוחים שבמהלכם מוחלף חלק או כל המפרק במפרק מלאכותי. עם זאת סיכויי ההצלחה של ניתוח זה הם בעיתיים ולכן יש לשקול אותם רק כמוצא אחרון.

References:

Kalladka M, Quek S, Heir G, Eliav E, Mupparapu M, Viswanath A. Temporomandibular joint osteoarthritis: diagnosis and long-term conservative management: a topic review. J Indian Prosthodont Soc. 2014 Mar;14(1):6-15.

Cardoneanu A, Macovei LA, Burlui AM, et al. Temporomandibular Joint Osteoarthritis: Pathogenic Mechanisms Involving the Cartilage and Subchondral Bone, and Potential Therapeutic Strategies for Joint Regeneration. Int J Mol Sci. 2022 Dec 22;24(1):171.

Mélou, C.; Pellen-Mussi, P.; Jeanne, S.; Novella, A.; Tricot-Doleux, S.; Chauvel-Lebret, D. Osteoarthritis of the Temporomandibular Joint: A Narrative Overview. Medicina 2023, 59, 8.

Al-Ani Z. Temporomandibular Joint Osteoarthrosis: A Review of Clinical Aspects and Management. Primary Dental Journal. 2021;10(1):132-140.

Song, H., Lee, J.Y., Huh, KH. et al. Long-term Changes of Temporomandibular Joint Osteoarthritis on Computed Tomography. Sci Rep 10, 6731 (2020).

Bianchi, J., de Oliveira Ruellas, A.C., Gonçalves, J.R. et al. Osteoarthritis of the Temporomandibular Joint can be diagnosed earlier using biomarkers and machine learning. Sci Rep 10, 8012 (2020).

Yuan Wenxiu, Wu Yange, Huang Maotuan, et al. A new frontier in temporomandibular joint osteoarthritis treatment: Exosome-based therapeutic strategy. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, 10, 2022.

Rando, C. and Waldron, T. (2012), TMJ osteoarthritis: A new approach to diagnosis. Am. J. Phys. Anthropol., 148: 45-53.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

נקע בקרסול וחולי עתידי

נקע בקרסול ודלקת פרקים ניוונית

נקע בקרסול וחולי עתידי אכן קשורים זה בזה. אדם שנקע את קרסולו עלול ברבות הימים לסבול מדלקת פרקים ניוונית במפרק הזה. אלא שהמחקר הנוכחי טוען שמלבד דלקת פרקים ניוונית הידועה, נקיעת קרסול עלולה לגרום גם למחלות לב ומחלות ריאות. 

טיפול בפציעה של שריר הירך האחורי

טיפול בכאב בשריר הירך האחורי

שריר הירך האחורי? טיפול מהיר בפציעה של השריר ימנע תסמינים כרוניים ופציעות חוזרניות. פציעה של שריר הירך האחורי בגלל מתיחה או קרע באחד משרירי מיתר הברך שכיחה בקרב ספורטאים בענפי ספורט שיש בהם עומס על החלק האחורי של הירך כמו כדורגל, טניס, כדורסל ועוד. 

פריקת כתף גורמים ותסמינים

פריקת כתף גורמים ותסמינים

פריקת כתף? גורמים ותסמינים עשויים לעזור לנו להבין אלו נזקים התרחשו במפרק. פריקה של מפרק זה מהווה את אחת הפציעות השכיחות ביותר. ברוב המקרים מדובר בפציעת ספורט המתרחשת בגלל חבלה ישירה, נפילה על יד מושטת לפנים או בגלל תנועות חדות ופתאומיות. 

חוסר שינה מעלה את הסיכון לתאונות

חוסר שינה והסיכון לתאונות דרכים

חוסר שינה והסיכון לתאונות? ובכן מתברר שיש קשר בין השניים. חוסר בשעות שינה גורם בין היתר גם למעורבות גדולה יותר בתאונות דרכים. מגוון גדול של מחלות ובכלל זה מחלות קטלניות כמו מחלות לב, סרטן וסוכרת נקשר מחקרית לאנשים שסובלים מחוסר שינה כרוני.