כאבי גב תחתון גורמי סיכון

כאבי גב תחתון גורמי סיכון שכיחים

כאבי גב תחתון – גורמי סיכון שכיחים עלולים להעלות את הסבירות להתפתחותם. כאבי גב תחתון מהווים בעיה שכיחה ויקרה ביותר. כמעט כולנו סובלים או נסבול מהם לפחות פעם אחת במהלך חיינו. כאב זה בגב התחתון גורם לעתים למגבלות תפקוד קשות, נכות ועלויות אישיות ולאומיות כבדות. הגורם העיקרי להתפתחות כאבי גב תחתון הוא בלאי בעמוד השדרה הנגרם ממאמץ גדול מידי או מאמץ חוזרני. דוגמא לכך הוא הנזק שנגרם בגב בגלל הרמה לא נכונה. גורמי הסיכון להתפתחות כאבי גב תחתון כוללים:

  • גיל, גנטיקה, הריון, כמובן אורח חיים יושבני, יציבה וארגונומיה לקויים ועוד

המחקר המצוין כאן מתייחס יותר לגורמי סיכון הקשורים לאורח החיים שלנו. החוקרים מצאו שגם אלכוהול, עישון, עודף משקל והשמנה ומצב נפשי מעלים מהווים גורמי סיכון לכאבי גב. הבשורה היוצאת מהמחקר הזה היא ששינוי בסגנון חיים עשוי למנוע כאב גב תחתון. עוד נוסיף שנטרול גורמי הסיכון הללו עשוי להועיל בהפגה מהירה של כאבי גב תחתון.

כאבי גב תחתון גורמי סיכון – רקע

כאבי גב תחתון היא סיבה שכיחה לביקורים אצל רופאים וכירופרקטים. כאבים אלו מהווים גם את הסיבה השכיחה ביותר לתאונות עבודה ולאובדן ימי עבודה. מעל 80% מהאוכלוסייה סובלת או תסבול בשלב כזה או אחר בחייהם מכאבים בגב התחתון. בין תסמונות כאבי גב תחתון שכיחים נמנה כאבי גב הנגרמים בשל:

מניעת כאבי גב תחתון מחייבת הכרה של גורמי הסיכון להתפתחותם.

מה אומר ארגון הבריאות העולמי על כאבים בגב התחתון?

כאב גב תחתון (LBP) מתאר כאב בין הקצה התחתון של הצלעות לישבן. הכאב הזה יכול להימשך זמן קצר (חריף), קצת יותר (תת חריף) או ממושך (כרוני). כאבים בגב התחתון יכולים להשפיע על כל אחד אך שכיח יותר אצל נשים. על פי ארגון הבריאות העולמי בשנת 2020, כאבי גב תחתון (LBP) השפיעו על 619 מיליון אנשים ברחבי העולם. ההערכה היא שעד 2050 מספר המקרים יגדל ל -843 מיליון בני אדם. עלייה זאת בשכיחות קשורה בעיקר להתרחבות האוכלוסייה והזדקנותה. השכיחות של כאבי גב תחתון עולה עם הגיל עד 80 שנים. עם זאת, המספר הגבוה ביותר של מקרי LBP מתרחש בגיל 50 – 55 שנים.

כאבי גב תחתון הוא הגורם המוביל היחיד לנכות ברחבי העולם. זהו גם המצב שעבורו המספר הגדול ביותר של אנשים עשויים להפיק תועלת משיקום. ניתן לסבול מכאבי גב תחתון בכל גיל ורוב האנשים חווים LBP לפחות פעם אחת בחייהם. ב- 90% מהמקרים הגורם לכאבי הגב התחתון אינו ידוע והחולה יוצא מהמרפאה עם אבחון של LBP לא ספציפי. לעומת זאת, כאב גב ספציפי הוא כאב הנגרם על ידי הפרעה מוגדרת, או כאשר הכאב מופנה מחלק אחר בגוף. כאב בגב התחתון מקשה על תנועה ויכול להשפיע על איכות החיים והרווחה הנפשית. הכאב הזה יכול גם להגביל פעילויות עבודה ומעורבות עם בני משפחה וחברים. LBP קשור לעתים קרובות עם אובדן פריון העבודה ובכך מייצר נטל כלכלי עצום על יחידים ועל חברות. הסיבות לעלויות הכלכליות שנגרמות בשל הפרעה זאת כוללות:

  • אובדן ימי עבודה
  • פגיעה בפריון
  • טיפולים תרופתיים, אשפוזים, ניתוחים ועוד
  • פיצויים

סימנים ותסמינים

כאב גב תחתון יכול להיות כאב עמום או כאב חד. הכאב יכול גם להקרין לאזורים אחרים של הגוף, במיוחד לגפיים התחתונות. כאבי גב תחתון יכולים להיות חריפים (פחות מ -6 שבועות), תת חריפים (6 – 12 שבועות) או כרוניים (מעל 12 שבועות). ברוב המקרים של כאבי גב תחתון חריפים, הסימפטומים נעלמים מעצמם ורוב האנשים יתאוששו היטב. עם זאת, עבור אנשים מסוימים הסימפטומים ימשיכו ויעשו כרוניים. התסמינים הנלווים לכאבי גב תחתון עשויים לכלול:

  • קשיי תנועה ותפקוד.LBP יכול להגביל את תנועתו של אדם, מה שיכול להשפיע על עבודתם, בית הספר והמעורבות הקהילתית שלהם.
  • בעיות שינה, מצב רוח ירוד ומצוקה.
  • כאבי רגליים הקשורים לעמוד השדרה (סיאטיקה או כאב רדיקולרי), חוסר תחושה או עקצוץ וחולשה בשרירים מסוימים ברגליים. סימנים ותסמינים רדיקולריים נובעים לעתים קרובות ממעורבות של שורש עצב בעמוד השדרה. אנשים מסוימים עשויים לחוות תסמינים רדיקולריים ללא כאב בגב התחתון, כאשר עצב דחוס או נפגע דיסטלי לעמוד השדרה.

גורמים וגורמי סיכון

גורמים אפשריים לכאבי גב תחתון כוללים:

  • נזקי חבלה לרקמות בגב התחתון בגלל תאונות, חבלות, פציעות ספורט ועוד
  • נזקים הנובעים משימוש יתר בגלל פעולות כגון ישיבה
  • נזקי מחלות כגון דלקות פרקים ועוד
  • כאב מופנה מאיברים אחרים (למשל, מדלקת כליות או אבי העורקים)

גורמי סיכון להתפתחות כאבי גב תחתון כוללים:

השמנה ועודף משקל

משקל יתר יוצר עומס פיזי על רקמות עמוד השדרה השונות. בין רקמות הגב הנתונות לעומס יתר נמנה דיסקים בין חולייתיים, סחוסים, שרירי הגב ועוד. עומסי יתר אלו מובילים בהדרגה להתפתחות נזק מצטבר באחת או יותר מהרקמות הללו.

עישון

השפעת העישון על הסיכוי להתפתחות כאבי גב תחתון מיוחסת בעיקר לפגיעה באספקת הדם. עישון מפחית את אספקת הדם לרקמות הגב ומאיץ את הליכי הניוון של הרקמות השונות בעמוד השדרה. התוצאה היא חשיפה לבלאי מהיר יותר ולפציעות שעלולות להוביל להתפתחות כאבי גב תחתון.

צרכני אלכוהול כבדים

האופן הישיר שבו אלכוהול ו/או דיכאון גורמים להתפתחות כאבי גב תחתון אינם מפורטים. יתכן שמנגנון גרימת הנזקים ובעקבות כך הסימנים והתסמינים בגב נמצא בחוסר פעילות גופנית, יציבה לקויה התנהלות ארגונומית רעה (כשאתה בדיכאון או שיכור לא באמת איכפת לך איך אתה יושב או האם אתה מתכופף נכון להרים משאות).

פעילות גופנית

חשוב לזכור, פעילות גופנית המתבצעת נכון מהווה סוג של חיסון מפני כאבי גב תחתון. פעילות גופנית משפרת את היכולות הרקמות בגב התחתון לתמוך ולהגן על עמוד השדרה.

גורמי סיכון נוספים

אלה עלולים לכלול:

  • מצבים נפשיים כגון דיכאון
  • מגדר נשי
  • מקצועות מסוימים

אבחון

אבחנה של הגורם לכאבי גב תחתון מתבססת על ממצאים שמופקים:

  • מהיסטוריה רפואית
  • בדיקה גופנית
  • בדיקות מתקדמות כגון דימות ומעבדה

טיפול וניהול

גורמי סיכון לכאבים בגב התחתון
גורמי סיכון לכאבים בגב התחתון

הטיפול ב- LBP תלוי בסוג הנזק, חומרת התסמינים וחומרת הנזק. אפשרויות הטיפול השמרני כוללות:

  • טיפולים גופניים כגון כירופרקטיקה להפחתת דלקת וכאב, שיפור כוח השרירים והיכולת לנוע ולחדש פעילות גופנית
  • תמיכה פסיכולוגית וחברתית כדי לעזור לאנשים לנהל את הכאב שלהם ולחזור לעשות פעילויות שהם נהנים
  • הפחתת מתח במהלך עבודה פיזית
  • שינויים באורח החיים הכוללים יותר פעילות גופנית, תזונה בריאה והרגלי שינה טובים.
  • תרופות נוגדי דלקת להפחתת הסימפטומים.

טיפול עצמי

טיפול עצמי הוא חלק חשוב בניהול LBP וחזרה לפעילויות חיים משמעותיות. ישנן מספר דרכים להפחית את הסימפטומים ולסייע במניעת אפיזודות נוספות של כאבי גב תחתון לא ספציפיים:

  • להיות פעיל גופנית
  • אופטימיזציה של רווחה נפשית
  • שמירה על משקל גוף תקין
  • לא לעשן
  • שינה טובה
  • עיסוק בפעילות חברתית ותעסוקתית
  • ביצוע התאמות ארגונומיות במקום העבודה.

חינוך ותמיכה יכולים לעזור לאנשים עם כאבי גב תחתון לפתח אסטרטגיות לניהול עצמי והתמודדות עם הסימפטומים. זה עוזר להפחית את ההשפעה של המחלה ולשפר את הרווחה.

Referencers:

Pamela K Levangie, Association of Low Back Pain with Self-Reported Risk Factors Among Patients Seeking Physical Therapy Services, Physical Therapy, Volume 79, Issue 8, 1 August 1999, Pages 757–766.

Shiri R, Falah-Hassani K, Heliövaara M, Solovieva S, Amiri S, Lallukka T, Burdorf A, Husgafvel-Pursiainen K, Viikari-Juntura E. Risk Factors for Low Back Pain: A Population-Based Longitudinal Study. Arthritis Care Res (Hoboken). 2019 Feb;71(2):290-299.

Jia, N., Zhang, M., Zhang, H. et al. Prevalence and risk factors analysis for low back pain among occupational groups in key industries of China. BMC Public Health 22, 1493 (2022).

Kerr MS, Frank JW, Shannon HS, Norman RW, Wells RP, Neumann WP, Bombardier C; Ontario Universities Back Pain Study Group. Biomechanical and psychosocial risk factors for low back pain at work. Am J Public Health. 2001 Jul;91(7):1069-75.

Patricia Parreira, Chris G. Maher, Daniel Steffens, Mark J. Hancock, Manuela L. Ferreira. Risk factors for low back pain and sciatica: an umbrella review,
The Spine Journal, Volume 18, Issue 9, 2018, Pages 1715-1721.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

דורבן ברגל תסמינים

דורבן ברגל תסמינים

דורבן ברגל? תסמינים אופייניים מהווים תלונה שכיחה. דלקת בחיתולית הכפית או בשמה העממי דורבן גורמת לסימנים ותסמינים שונים בכף הרגל המחמירים בעמידה או הליכה. מדובר בפתולוגיה של רקמת חיבור המצויה בכף הרגל. הטיפול בגלי הלם יעיל. 

צליפת שוט דברים שכדאי שתדעו

צליפת שוט דברים שכדאי שתדעו

עובדות על צליפת שוט שראוי שתדעו מסוקרות כאן. תסמונת צליפת שוט הנגרמת לרוב מתאונת דרכים וכוללת מגוון סימנים ותסמינים כולל בין היתר מיחושים, מגבלות תנועה. ברמה הלאומית מדובר בסעיף הוצאות כביר על אובדן ימי עבודה, פיצויים, חדרי מיון, אשפוזים ועוד. 

כאבים במרפק גורמי סיכון

כאבים במרפק גורמי סיכון

כאבים במרפק? גורמי סיכון לכך כוללים גיל, ספורט מועדף, המקצוע שלנו, עודף פעילות גופנית ועוד. מפרק המרפק נושא בעומסים רבים שחלקם חוזרניים מטבעם. השימוש הרב שאנו עושים במפרק הזה בספורט אך גם בעבודה ובחיי היום יום מעלים את הסיכון שלו לפציעה. 

דלקת במרפק

דלקת במרפק

דלקת במרפק שכוללת בין היתר מיחושים, מגבלות תנועה וקשיי תפקוד הם עניין שכיח בכלל ובקרב שחקני טניס ושחקני גולף בפרט. חשוב להיות מודע לגורמים ולגורמי הסיכון לפגיעה במפרק הזה כדי להתנהל נכון ולמנוע התפתחות סימנים ותסמינים כרונים.