בדיקת סיטי מעלה הסיכון לסרטן

בדיקת סי טי מעלה הסיכון לסרטן

בדיקת סיטי מעלה הסיכון לסרטן בקרב ילדים! בדיקת סיטי (CT) או טומוגרפיה ממוחשבת נעזרת בקרני רנטגן כדי לתת תמונה של פנים הגוף. משתמשים בבדיקה הזאת כדי לאתר הפרעות בריאותיות שונות במערכות השונות של הגוף ובכלל זה הפרעות:

כך למשל נהוג לבצע סיטי של עמוד השדרה כדי לאבחן בין היתר:

בדיקת CT של ילדים מעלה את הסיכון שלהם לחלות בסרטן. כאשר בדיקה זאת מתבצעת בילדים לפני לגיל 5 רמת הסיכון לחלות בסרטן עולה עוד. בעקבות ממצאי המחקר מומלץ לעשות שימוש סלקטיבי ומושכל ב- סיטי בכלל ובקרב ילדים בפרט.

למה קרינה מייננת הנפלטת בעת סריקת ממוחשבת (סי טי) פוגעת יותר בחומר הגנטי של ילדים? בין יתר הגורמים לרגישות המוגברת של ילדים לקרינה מייננת מציינים החוקרים את:

  • גוף זעיר
  • את היותם בתקופת גדילה מואצת

דבר הגורם לתאים רבים יותר להיות במצב דינמי של חלוקה ובכך חשופים יותר לנזקי הקרינה. עוד טוענים החוקרים שגם שנות החיים הארוכות המצויות לפני ילדים מהווים גורם סיכון. חיים ארוכים עלולים להותיר מספיק זמן גם למוטציות מינימליות להפוך לסרטניות.

בדיקת סיטי מעלה הסיכון לסרטן – רקע

לבדוק ילדים וצעירים בשלבי התפתחותם באמצעות CT מעלה את הסיכון שלהם לחלות בסרטן ב- 24%. יהיו כאלה שישקללו את מספר מקרי הסרטן בקרב ילדים וצעירים ויטענו שהדבר לא נורא. ובכן, הדבר נורא ואיום. מיותר לציין שכול מקרה סרטן שניתן למנוע אותו ראוי לעשות כול מאמץ לעשות זאת.

סריקות CT נושאות עמן יתרונות רבים:

  • בכול הנוגע ליכולת האבחון המשופרת שהן מביאות לעולם הרפואי
  • ובעקבותיה לטיפולים המדויקים יותר

עם זאת, בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בשימוש במכשיר CT. יחד עם השימוש המוגבר גם גבר החשש לנזקים נלווים ובכלל זה הסיכון להתפתחות מחלות סרטן. במיוחד מועלות טענות כנגד השימוש ב-CT בקרב ילדים וחשיפתם להתפתחות מחלות סרטן. מחקרים העריכו שהסיכונים אינם ישירים ומומחים בתחום הטילו ספקות בנוגע לאמינותם. המחקר הנוכחי יצא לדרך כדי לבדוק את הטענות ואת החששות הללו.

המחקר

מטרת המחקר הייתה לבחון את מספר מקרי הסרטן בקרב:

  • ילדים
  • נערים
  • בחורים צעירים

קבוצת המחקר כללה בני 0 – 19 שנים שנולדו בין השנים 1985 – 2005.

החוקרים השוו את מספר מקרי הסרטן:

  • בקרב חברי קבוצת המחקר שעברו סריקת CT לפני אבחון הסרטן
  • או בקרב ילדים, נערים ובחורים צעירים בגילים הללו שלא עברו בדיקת CT

בסך הכול עקבו ונתחו החוקרים ממצאים של 10.9 מיליוני ילדים וצעירים. 680,211 מתוכם עברו בדיקת CT לפחות 12 חודשים לפני שאובחנו עם מחלת סרטן. 18% מתוכם עברו יותר מבדיקת CT בודדה.

המעקב אחר האנשים שעברו סריקת סיטי נמשך 9.5 שנים. המעקב אחר האנשים שלא עברו סריקת CT נמשך במשך 17.3 שנים. מדובר במחקר הרפואי הגדול ביותר בנושא השפעות הקרינה המייננת על ילדים, נערים ובחורים צעירים. המידע התקבל מרישומים רפואיים של הגופים המטפלים בחולי סרטן באוסטרליה.

בדיקת סי טי סיכון לסרטן בקרב ילדים
בדיקת סי טי סיכון לסרטן בקרב ילדים

ממצאי המחקר

בסוף שנת 2007:

3,150 ילדים וצעירים שעברו בדיקת סיטי אובחנו עם סרטן.

  • בסך הכול בדיקת סיטי העלתה את הסיכון לחלות בסרטן ב- 24%.
  • הסיכון לחלות בסרטן עלה ב16% עבור כול בדיקת CT נוספת

בכול הנוגע לסיכון לחלות בסרטן המוח בקרב הקבוצה שעברה בדיקת סיטי:

  • הסיכון נותר גבוה גם לאחר 15 שנים מיום החשיפה לקרינה המייננת
  • גם הסיכון לחלות בסוגים אחרים של סרטן בקרב קבוצה זאת נותר גבוה ולאורך שנים
  • הסיכון לחלות בסרטן עקב בדיקת CT בקרב ילדים לפני גיל 5 היה גבוה יותר בהשוואה לקבוצות גיל אחרות
  • עבור סוגים מסוימים של סרטן הסיכון לחלות בסרטן היה גבוה יותר בקרב בנות לעומת בנים.

מסקנות החוקרים

יש להניח שבחלק מהמקרים בדיקת סיטי בוצעה בגלל חשש לגידול סרטני במוח. לכן לא הבדיקה עצמה גרמה לגידול הסרטני במוח. ישנם גם מקרים שללא בדיקת CT לא ניתן היה לגלות את הגידול הסרטני בראש. יחד עם זאת טוענים החוקרים:

  • ישנה השפעה ברורה של בדיקות CT על הסיכון לחלות בסרטן
  • בדיקת סיטי מעלה הסיכון לסרטן בקרב ילדים

יש על כן לשקול היטב את הצורך בבדיקות אלה ולצמצמן ככול שניתן. גם כאשר צריך חוות דעת שנייה רצוי לעשות זאת על סמך היסטוריה רפואית, בדיקות גופניות ובדיקות מעבדה קיימות.

BMJ, May 2013

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מזג האוויר וכאבי מפרקים

מזג האוויר וכאבי מפרקים

מזג אוויר וכאבי מפרקים? האם יש קשר? ישנן עדויות שעוד בתקופת האימפריה הרומית טענו רבים שמזג האוויר הוא האחראי לכאבי המפרקים שלהם. גם היום ישנם אנשים שמאמינים ששינויים בלחות, טמפרטורה, לחץ אוויר ועוד הם האחראים לכאבי הגב והמפרקים. 

קרע ברצועה הצולבת ואסטרוגן

קרע ברצועה הצולבת בגלל אסטרוגן

קרע ברצועה הצולבת ואסטרוגן כגורם סיכון? מה הקשר? מתברר על פי המחקר המסוקר כאן שיש קשר והוא משמעותי. הסיכון של ספורטאיות צעירות לקרוע את הרצועה הצולבת הקדמית ולסבול מכאבי ברכיים גבוה פי  2 – 8 (תלוי במחקר) מהסיכוי של ספורטאי ממין זכר. 

כאבים במפשעה מה גורם להם

כאבים במפשעה מה גורם להם

כאבים במפשעה? סיבות אפשריות כוללות נזקי חבלה, נזקים מעומס יתר, חולי באחת בהרקמות המרכיבות את המפשעה או באחת הרקמות שיכולה להשליך כאב אל אזור זה. בין יתר הרקמות שנבדוק נכלול גב תחתון, מפרק ירך, מפרקי עצה וכסל, אברים פנימיים ועוד.