כאבים בצוואר? אבחון הוא הצעד הראשון. כול אדם נמצא בסיכון להתפתחות סימנים ותסמינים כאלו ואחרים באזור הזה של עמוד השדרה או ברקמות סביבו. לרוב, מדובר בתסמינים זמניים המופיעים בגלל נזק מקומי קל על רקע עומס יתר ושימוש לקוי. לעיתים הגורם יהיה משמעותי.
פגיעה בכול אחת מהרקמות בעמוד השדרה הצווארי עלולה להיות אחראית לכאבים בצוואר שלכם. מתיחת שריר בצוואר, טורטיקוליס, שחיקת סחוס במפרקי חוליות הצוואר, פריצת דיסק צווארית, היצרות של תעלת השדרה ועוד ועוד. לטיפול יעיל נדרש אבחון מהיר ומדויק של הגורם.
כאבים בצוואר אבחון - רקע
ברוב המקרים הכאבים בצוואר נגרמים מנזקים שוליים וצפויים לחלוף תוך ימים ספורים גם ללא טיפול, אבל לפעמים כאבים אלו עלולים להיות ביטוי לבעיה מסכנת חיים. התסמין העיקרי המתפתח על רקע נזק צווארי הוא כאב. כאשר הנזק הוא מינורי הכאב יכול להופיע רק מספר ימים לאחר התפתחות הנזק וזאת בגלל תגובה דלקתית איטית. מסיבה זאת, כאבים שמופיעים מיד לאחר התאונה עלולים להעיד על נזקים משמעותיים יותר.
כאבי צוואר הם לרוב קלים וחולפים מעצמם ורק בקרב מיעוט יהפכו למטרד קשה וכרוני הזקוק לטיפול והכוונה. רצוי להתייחס ברצינות גם לכאבים קלים על מנת למנוע התפתחות של בעיה כרונית ומוגבלות ביכולות הפיזיות שלך. הזנחה ו/או התעלמות מכאבים בצוואר עלולים לגרום להתפתחות כאבים כרוניים או גרוע מכך. הטיפול בבעיות צוואר כרוניות הוא מאתגר וממושך יותר אך ראשית יש לאבחן את מקור הכאב בצוואר.
אבחון כאבי צוואר
התהליך אבחוני של כאבי צוואר מתחיל מלקיחת היסטוריה רפואית של החולה ושל משפחתו, עובד לבדיקה הגופנית ובמידת הצורך כולל שימוש בדימות ובבדיקות מעבדה. רק כאשר יש ספק לגבי האבחון או יש צורך לשלול פתולוגיה כזאת או אחרת נפנה לבדיקות מתקדמות ולאמצעי הדמיה.
היסטוריה רפואית
חולה עם כאבי צוואר חריפים חייב להיבדק באופן מקצועי על ידי איש מקצוע כגון כירופרקט. התהליך האבחוני מתחיל באמצעות למידה של ההיסטוריה הרפואית של החולה והרקע הבריאותי המשפחתי. בעבר או הווה של מחלות ופציעות. נלמד על עיסוקיו ותחביביו של החולה וכן על הפעילות הספורטיבית של וננסה להבין האם יש קשר בין כאביו לבין עיסוקיו. בשלב הזה נלמד האם לכאבי הצוואר של החולה יש רקע ראומטי, רקע טראומטי, רקע של בעיות מולדות או קיומן של מחלות מערכתיות.
נלמד מה המיקום המדויק של הכאב, מתי החל הכאב וכיצד החל, מה סוג הכאב (שורף, לופת, פועם...), מה משפיע על חומרת הכאב (תנועות, מנחים, שינה...) ועוד. נלמד האם מלבד הכאבים בצוואר החולה סובל מסימנים ותסמינים נוספים (כאבים בידיים, נימול או הירדמות של הידיים...). לאחר מכן נמשיך בבדיקה הגופנית.
בדיקה גופנית
במהלך הבדיקה הגופנית נעשה כול מאמץ לשחזר את הכאבים שעליהם אתם מתלוננים ובכך נזהה את הרקמה הפגועה ונאמוד את חומרת הפגיעה. הבדיקה הגופנית תכלול תצפית על עמוד השדרה הצווארי בניסיון לאתר ליקויים במנח הצווארי, בליטה, נפיחות, צלקת, אדמומיות או כול תופעה לא נורמלית אחרת. לאחר התצפית נמשש את החלקים הגרמיים ואת הרקמות הרכות בצוואר. נמשיך במישוש תוך כדי תנועה (Motion Palpation) של כול אחת מחוליות הצוואר. ננסה לאתר חוליות שתנועתן לא תקינה. נבדוק את טווחי התנועה הפסיביים והאקטיביים של הצוואר, נבדוק את כוחם של השרירים בצוואר ועל הסימטריות בכוח בין שני הצדדים. נערוך בדיקות אורתופדיות שמטרתן בין היתר לאתר לחץ על שורש עצב צווארי ונערוך בדיקות נוירולוגיות.
בדיקות מתקדמות
בשלב הזה של המפגש עם החולה סביר שיש לנו את היכולת לקבוע במידה רבה של ביטחון את האבחנה של הבעיה. בכול מקרה של ספק נפנה את החולה לצורך ביצוע המשך בדיקות, כולל בדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן לזיהוי שינויים ניווניים, CT לזיהוי פתולוגיות בחוליות ובתעלת עמוד השדרה ו/או MRI לזיהוי פתולוגיות ברקמה רכה כמו שרירים, דיסקים בין חולייתיים, עצבים וחוט השדרה, EMG על מנת לזהות פגיעה בהולכה העצבית. במידת הצורך נפנה לבדיקות מעבדה כולל בדיקות דם ושתן. נפנה לביצוע בדיקות מתקדמות גם את אותם מקרים שבהם קבענו אבחנה והטיפול על פי אותה אבחנה לא צלח.
דגלים אדומים
במהלך המפגש עם החולה ננסה לאתר בהיסטוריה הרפואית, בבדיקה הגופנית ובתוצאות הבדיקות המתקדמות נוכחות של סימנים ותסמינים המעלים את האפשרות שהגורם לכאבים בצוואר אינו מכני. סימנים ותסמינים אלו כוללים הופעת הכאבים בצוואר לראשונה לפני גיל 20 או אחרי גיל 55, אובדן שליטה על הסוגרים, חום, חוסר נוירולוגי מתפתח, אובדן שליטה על הגפיים, אובדן משקל בלתי מוסבר, שימוש ממושך בסטרואידים, רקע טראומתי, היסטוריה של סרטן, סימנים ותסמינים שעלולים להצביע על פגיעה בזרימת הדל למוח כמו תנועות צוואר הגורמות לאובדן הכרה, נפילה פתאומית, ראייה כפולה ועוד, תסמינים וסימנים נוירולוגיים המעידים על פגיעה בנוירונים מוטוריים עליונים (UMN – Upper Motor Neuron).
מיוטום (Myotome) היא קבוצת שרירים המקבלת את העצבוב שלה משורש עצב מוטורי בודד בעוד שדרמטום (Dermatome) היא גזרת עור המקבלת את העצבוב שלה משורש עצב סנסורי בודד. חולשת שרירים או הפרעת תחושתית המעידה על פגיעה ביותר ממיוטום ו/או דרמטום אחד מהווה פגיעה נרחבת המחייבת בירור מעמיק. סימנים ותסמינים אלו מהווים דגל אדום המחייב הפנייה ובירור רפואי יסודי.
דגלים צהובים
נחפש גם רמזים על קיום סימנים ותסמינים הנוסעים ממצב נפשי ירוד ו/או דיכאון. סימנים ותסמינים מסוג זה המוגדרים כדגלים צהובים יכולים לנבוע ממחלות נפש, בבעיות כלכליות, בעיות חברתיות, בעיות בתוך המשפחה כגון גירושין, מוות במשפה ומחלה במשפחה. קיומם של סימנים ותסמינים אלו עלול לציין האטה ואף בלימה של בקצב ההחלמה של החולה.ב
אבחנה מבדלת של כאבים בצוואר
גורמים מכניים:
כאבים בצוואר יכולים להתפתח כתוצאה מקרע או מתיחה של רקמות רכות בצוואר (Acute Neck strain or sprain) כמו שרירים, רצועות או גידים. נזקים אלו יכולים להתפתח בעקבות ליקויים ארגונומיים או בגלל יציבה לקויה או לחילופין על רקע טראומטי כמו בתסמונת צליפת שוט. התסמינים במקרה הזה יוגבלו לאזור הצוואר והשכמות ללא תסמינים תחושתיים וחסרים נוירולוגיים.
צילום רנטגן עשוי להצביע על שינויים ניווניים. נזקים מכניים אחרים שיכולים להתפתח באותם אופנים כוללים נזקים לדיסקים הבין חולייתיים (בלט דיסק, בקע דיסק פריצת דיסק) ולחץ על חוט השדרה או שעל שורשי העצבים שבוקעים מימנו. התסמינים במקרה הזה יכללו הפרעות תחושתיות, הקרנות כאב במורד הגפיים וחסרים נוירולוגיים נוספים. שימוש באמצעי הדמיה כמו CT או MRI עשויים להצביע על הדיסק האשם.
גורמים אחרים:
במידה והגורם לכאבים בצוואר הוא גידול סרטני התלוו לכאבים בצוואר גם תסמינים נוספים המעידים בעיה מערכתית כגון, תחושת חולי כללית, אובדן משקל וכאבים חריפים הממוקמים על חולית צוואר מסוימת. בדיקות מעבדה ואמצעי הדמיה כמו CT או MRI ו/או מיפוי עצמות עשויים לעזור לנו לאתר את הגידול הסרטני. לכאבים בצוואר שנגרמים מדלקת זיהומית יתלוו תסמינים וסימנים נוספים כגון חום, הזעות לילה ובלוטות לימפה נפוחות. בדיקות מעבדה ושימוש באמצעי הדמיה כמו CT או MRI ו/או מיפוי עצמות עשויים לעזור לנו לאתר הזיהום. לכאבים בצוואר שנגרמים במסגרת תסמונת הכאב פיברומיאלגיה התלוו כאבים ורגישות במקומות רבים נוספים בגוף. בדיקות מעבדה או שימוש באמצעי הדמיה לא יאתרו ממצאים פתולוגיים רלוונטיים.
כאבים בצוואר על רקע של דלקת פרקים כמו דלקת פרקים שגרונית התלוו עוד תסמינים וסימנים רבים ובכללם עייפות, חום, הזעות ואובדן משקל המעידים על תופעה מערכתית. תסמינים נוספים יכללו דלקת פרקים סימטרית בעיקר בפרקים הקטנים של אצבעות הידיים והרגליים ותסמינים המעידים על מעורבות של אברי גוף אחרים כגון פריחות על העור פגיעה בעיניים, פגיעות בלב, פגיעות בריאות ועוד. בדיקות מעבדה (גורם שגרוני, שקיעת דם) ואמצעי הדמיה יצביעו על השינויים במפרקים. לכאבים בצוואר על רקע של דלקת פרקים שגרונית עלולה להתלוות גם פגיעה ביציבות של חוליות הצוואר.
המשיכו לקרוא אודות האבחון והטיפול במגוון תסמונות כאב המופיעים בחלקים אחרים של עמוד השדרה כולל אבחון וטיפול בכאבי גב תחתון וכן אבחון וטיפול בכאבי מפרק העצה והכסל.