איזון שרירים למה זה חשוב

איזון שרירים למה זה חשוב

איזון שרירים למה זה חשוב? איזון שרירים מהווה חלק חשוב בכשירות הגופנית שלנו ובמניעת פציעות. פציעות גופניות על רקע טראומטי או על רקע של שימוש חוזרני מהווים עניין שכיח. אחת הסיבות להתפתחות פציעות אלה ולחומרתן היא תפקוד גופני לקוי. חוסר איזון שרירי מהווה גורם שכיח לתפקוד גופני לקוי. שרירים בלתי מאוזנים מבחינת חוזקם וגמישותם גורמים לביצוע לקוי של תנועות ומטלות. ביצוע תנועות ופעולות באופן לקוי מעלים את הסבירות להתפתחות פציעות מאמץ חוזרני. עוד נוסיף ששרירים שאינם מאוזנים התקשו לגונן עלינו מפני פציעות טראומטיות.

שרירים בלתי מאוזנים בכוחם וגמישותם יוצרים חוסר איזון בין הכוחות שפועלים על הגפיים שלנו. בין הפציעות השכיחות הנגרמות על רקע זה נמנה:

  • נקיעת חוליות בעמוד השדרה
  • פגיעות באגן
  • פציעות במפרקי הירך
  • פציעות ברכיים ובכלל זה תסמונת פטלו פמורל
  • שין ספלינט
  • נקעים בקרסול ועוד

אבחון מהיר של הפרעה תפקודית זאת תאפשר לטפל בה במהירות טרם התפתחות נזקים משמעותיים. החזרת האיזון השרירי בתהליך שיקום הדרגתי יצמצמו את מספר הפציעות הללו.

איזון שרירים למה זה חשוב – רקע

שרירי השלד הם איבר מורכב המתפקד באופן מרשים במגוון מצבים דינמיים וסטטיים. לצורך פעילותם זקוקים השרירים לשלמות, איזון ומערכת עיצבוב תקינה. התמסורת העצבית התחושתית והמוטורית שנעה מהמוח לשרירים וחזרה היא עצומה. תפקוד לקוי של השרירים הנובע מחוסר איזון היא אחת הסיבות המרכזיות לפציעות. אנשים בעלי מערכת שרירים לא מאוזנת נוטים לסבול בין היתר מהפרעות הבאות:

  • כאב בגב התחתון
  • כאבים בברכיים
  • כאבי ירך
  • פציעות ספורט ועוד

שריר אגוניסט, שריר אנטגוניסט

איזון שרירים למה זה חשוב
איזון שרירים למה זה חשוב

איזון שריר הוא מצב חשוב לצורך תפקוד אופטימלי ולמניעת פציעות. בכול ספורט שתעסקו חשוב לשמור על איזון הכוח והגמישות בין קבוצות השרירים שפועלות על המפרק. עוד חשוב לשמר על הדיוק והמהירות של השליטה והבקרה העצבית על השרירים.

בעת כפיפת המרפק באמצעות השריר הדו ראשי (אגוניסט) השריר התלת ראשי (אנטגוניסט) חייב להיות גמיש במידה מספקת על מנת לאפשר לשריר הדו ראשי להתכווץ באופן מלא ולהניע את המרפק למלוא טווח התנועה באופן יעיל ומדויק.

דוגמאות נוספות לעבודה של צמדי שרירים כוללות כפיפה של עמוד השדרה באמצעות שרירי הבטן (Abdominals) ויישור עמוד השדרה באמצעות זוקפי עמוד השדרה (Erector spine). הרחקה של מפרקי הירך מתבצעים על ידי שרירי הירך המרחיקים (Hip abductors) וקירוב של מפרקי הירך מתבצעים על ידי שרירי הירך המקרבים (Hip adductors).

תופעות קליניות הנובעות משרירים שאינם מאוזנים

שימוש לא מאוזן בשרירים יוצר חוסר איזון מבני:

  • השרירים שבהם אנו משתמשים יותר מתחזקים ומתקצרים
  • השרירים שאנו זונחים נחלשים ומתארכים

כך למשל כאבי גב תחתון בחלק גדול מהמקרים, נגרמים בגלל חוסר איזון בין שרירים הגורם בין היתר להטיה קדימה של האגן (Anterior pelvic tilt) או להטיה אחורה של האגן (Posterior pelvic tilt). חוסר איזן זה משפיע על תפקוד האגן, חוליות עמוד השדרה, מפרקי הירך וכלל הגוף.

הטיה לפנים של האגן

הטיה קדימה של האגן יכולה להיגרם מהבדלים בין עוצמה ואורך שרירי הבטן לאלו של הגב. בניגוד למקובל לחשוב שרירי הבטן הם לרוב, החלק החלש לעומת שרירי הגב (Erector spine) שהם קצרים וחזקים מידי. סיבוב קדמי של האגן יכול להתפתח גם בגלל חוסר איזון בין שריר המותן כסל החזק והקצר מידי לבין שרירי העכוז החלשים. הטיה זו גורמת להעמקת הקשת המותנית (היפר לורדוזיס), ללחץ מוגבר על מפרקי החוליות ולכאבי גב תחתון.

הטיה לאחור של האגן

סיבוב האגן לאחור (Posterior pelvic tilt) שכיח פחות מההטיה קדימה אך עדין מהווה בעיה משמעותית. סיבוב לאחור של האגן גורם בין היתר:

  • לרידוד של הקשת המותנית
  • להגדלת הלחץ המופעל על הדיסקים הבין חולייתיים
  • להגברת הלחץ על מפרקי האגן

המשמעות של לחצים אלו הם כאב גב תחתון על רקע של נזק לדיסק בין חולייתי או בגין דלקת במפרקי האגן. הגורם העיקרי להטיה אחורה של האגן הוא שרירי מיתר (Hamstrings) חזקים וקצרים מידי ביחס לשריר הארבע ראשי (Rectus Femoris) המצוי לפנים וחולשה של שרירים אחרים שאמורים למנוע את הסיבוב של האגן לאחור. שרירי המיתר קצרים וחזקים מושכים בעוצמה את עצם הישיבה באגן (Ischial tuberosity) בה הם אחוזים ובכך גורמים להטיה לאחור של האגן.

שרירי מיתר (Hamstrings) חלשים או קצרים משמעותית ביחס לשריר הארבע ראשי (Quadriceps) מהווים גם גורם לירידה ביכולת האתלטית, לפציעות ברכיים (כאב ברך קדמי, קרעים של רצועות מיניסקוסים) ולקרעים בשריר המיתר.

חולשה של השרירים מרחיקי הירך

שרירי ירך לא מאוזנים משבשים את עבודת המפרקים והשרירים לאורך כל הגפה התחתונה. כך למשל חולשה של השרירים מרחיקי הירך ובעיקר של שריר העכוז האמצעי יובילו לכניסה לא מבוקרת של מפרק הירך פנימה. במצב זה עלולות להתפתח הפרעות בריאותיות קשות בירך ולאורך הגפה התחתונה. בין יתר ההפרעות האפשריות במצב הזה נציין:

הגורמים לחוסר איזון שרירים

ישנם מספר גורמים להיווצרות חוסר איזון שרירי. חוסר פעילות גופנית, ישיבה ממושכת, הרגלי תנועה בין עם כאלה שנוצרים בגלל סוג של עבודה או סוג של פעילות ספורט. תאונות, חבלות או לחלופין ניתוחים יכול לייצר חוסר איזון שרירי. סוגי ספורט הפועלים על צד אחד כמו טניס, גולף וסקווש גורמים עם השנים להתפתחות לא סימטרית של השרירים ולחוסר איזון. בשלב הזה גם איכות הביצוע של השרירים נפגע והנטייה להיפצע גדלה.

פעילות גופנית לא מאוזנת

בחיי היום יום המודרניים אנו נוטים להשתמש יותר בשרירים מסוימים. התוצאה לרוב התחזקות והתקצרות השרירים שבהם מרבים להשתמש וניוון ורפיון של השרירים שבהם אנו לא משתמשים.  על פי חוק "שרינגטון" (Sherrington's law) שריר חלש יגרום לשריר האנטגוניסט שלו להתחזק ולהתקצר ולהפך. באופן טבעי אנו משתמשים יותר בשרירים הקדמיים לביצוע תנועות לפנים בפיקוח של הראייה שלנו ופחות ביצוע תנועות לאחור. כך למשל אנו מרימים דברים רבים תוך שימוש בשרירי החזה או השריר הדו ראשי על חשבון שרירי הטרפז או השריר התלת ראשי. אנו משתמשים יותר עולים במדרגות או הולכים לפנים תוך שימוש בשריר מותן כסל יותר מאשר שרירי העכוז.

ישיבה ממושכת

האדם נועד ללכת ולפעול בזקיפות. אורח החיים המודרני המחייב שעות ארוכות של ישיבה יומית גורמת לכך ששרירים מסוימים כגון: השריר הארבע ראשי ושריר המותן כסל מצויים במצב של התקצרות בעוד ששרירים אחרים כגון: שריר המיתר מצויים במצב של התארכות. תופעה זו גורמת לחוסר איזון שרירי ולפגיעה תפקודית.

הרגלי אימון לקויים

גורם נוסף שעלול להעצים את חוסר האיזון השרירי הוא הרגלי אימון לקויים. עבודה חוזרת ונשנית בחדר הכושר על הכוח של השריר הדו ראשי והזנחה של השריר התלת ראשי או חיזוק של הארבע ראשי והזנחה של שריר המיתר הן שתי שגיאות קלסיות שניתן לחזות בביצוען מידי יום בכל חדר כושר בעיר.

כיצד מאבחנים שרירים שאינם מאוזנים?

קער מותני מופחת
קער מותני מופחת

היסטוריה רפואית

חוסר איזון שרירי מתגלה לרוב לאחר פציעה. מעט מאוד אנשים מגיעים למרפאה שלי ואומרים יש לי בעיה עם איזון השרירים. זה כמעט לא קורה. אבחון חוסר איזון שרירי מתבסס על הממצאים שהופקו מההיסטוריה הרפואית ומהבדיקה הגופנית.

בדיקה גופנית

במהלך הבדיקה נתבונן במבנה הגוף ונאתר עיוותים ביציבה שנגרמים בגלל חוסר איזון שרירי. בין היתר נבחן האם:

  • האגן מוטה לפנים (שרירי גב תחתון ו/או שריר מותן כסל חזקים וקצרים ושרירי בטן ו/או שרירי עכוז חלשים)
  • האגן מוטה לאחור (שרירי מיתר חזקים וקצרים ושריר הארבע ראשי ארוך וחלש).
  • הכתפיים מתעגלים קדימה (שרירי חזה קצרים ושרירי גב עליון חלשים וארוכים).
  • המרפק מצוי במנח של כפיפה (שרירי דו ראשי קצר ושריר תלת ראשי ארוך וחלש).

מדידה פשוטה היא דרך מדויקת נוספת לבחון את מצב האיזון השרירי. בדיקת הגמישות והכוח של כול שריר והשוואה לשרירים הנגדיים תאפשר לנו לזהות חוסר איזון שרירי. שיטות מתקדמות לחוסר איזון שרירי עושות שימוש במכשירי כושר וגם ובמצלמות ווידאו. אלה יאפשרו למדוד ולהשוות את ההבדלים בין השרירים השונים בעת ביצוע מטלות.

איזון שרירים – טיפול

חוסר איזון שרירי חייב להיות מטופל כדי למנוע פציעות, להאיץ ריפוי פציעות שכבר קרו ולמנוע פציעות חוזרות. בעיקר נכון הדבר לגבי אנשים המבצעים פעילות גופנית מוגברת כגון שחקני כדור אצנים ועוד. הרעיון הכללי שעומד אחרי איזון שרירים מחייבת אותנו לבחון ולשפר את התפקוד של קבוצות שרירים גדולות ולאו דווקא של שריר בודד.

עבודת תזמורת ולא של סולן

אופן הביצוע של תנועה בגוף הוא יותר עבודה של תזמורת מאשר הופעת סולן. לביצוע תנועה מסוימת הגוף משתמש בכול ארבעת סוגי השרירים:

  • קבוצת השרירים האגוניסטים
  • שרירים מסייעים
  • קבוצת השרירים מייצבים
  • השרירים אנטגוניסטים

עוד נעזר הגוף גם:

  • במערכת העצבים המרכזית
  • מערכת העצבים הפריפרית ובחיישנים המצויים בשרירים ובמפרקים

כול שריר ושריר צריך להיות עם היכולות והתכונות הבאות:

  • טווח תנועה תקין
  • חזק וגמיש במידה הנכונה

כול קבוצות השרירים שמעורבות בביצוע מטלה תנועתית מסוימת חייבים להיות:

  • מסונכרנת
  • מאוזנת מבחינת כוח וגמישות
  • מערכת הבקרה והשליטה צריכה לעבוד באופן מתואם ומסונכרן כדי להפיק תנועה יעילה ומדויקת

עבודה על כל שריר בנפרד וגם עבודה משולבת

לצורך איזון השרירים יש לעבוד באופן מבודד על כל שריר ושריר. עם זאת צריך לזכור שהגוף בתנועתו פועל על העיקרון של שרשרת קינטית. כלומר כל השרירים והמפרקים קשורים ומשפיעים זה על זה. במילים אחרות בעת ריצה הרגליים והאגן נושאים בעומס העיקרי אך כל השרירים והמפרקים האחרים בגוף פועלים בו זמנית על מנת לסייע, לייצב, או סתם להחזיק את הגוף במצב זקוף. על כן רצוי גם לעבוד בו זמנית על קבוצות שרירים רבות ככול האפשר.

את שני סוגי האימון ניתן לבצע גם בחדר הכושר. כל שריר בנפרד ניתן לאמן על ידי ביצוע של:

  • מתיחות ותרגילי גמישות לשרירים הקצרים
  • ביצוע תרגילי חיזוק לשרירים הארוכים והחלשים

ניתן לאמן קבוצת שרירים באמצעות משקולות חופשיים או סוגי פעילות אחרים כמו פילטיס. רוצו בשדה ולא על הליכון שכן ריצת שדה עובדת ומאתגרת את כלל רכיבי התנועה. הרכיבים המדוברים כוללים את השרירים אגוניסטים, השרירים האנטגוניסטים, השרירים המייצבים, השרירים המסייעים וכן את מערכת השליטה, הבקרה והניהוג העצבית.

שריר קצר מידי יכול להגביל את התנועה של השריר האגנוסטי. הגבלה זאת עלולה לגרום לביצוע תנועה לא מדויקת ולגיוס שרירים שלא אמורים לפעול. כך למשל חיזוק שרירי החזה בלי חיזוק שרירי הגב העליון ייצרו חוסר איזון שרירי. התוצאה עלולה להיות שיבוש באופן העברת הכוחות בפלג גוף העליון והתפתחות:

אימון של המערכת הפרופריוצפטיבית

על מערכת הבקרה הפרופריוצפטיבית נעבוד באמצעות:

  • עזרים מיוחדים (לוח שיווי משקל)
  • תרגילים המתבצעים במגוון תנוחות ומצבים

עזרים ותרגילים אלה מפירים את שיווי המשקל ובכך מחדדים את הקשר בין מערכת הבקרה לשריר. כמובן שיש לבצע את הפעולות הללו רק אם אינם גורמים לכאב ולנזק.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

נפילות בגיל מבוגר עלולות להרוג

נפילות קטלניות בגיל המבוגר

נפילות בגיל מבוגר? סכנת מוות אורבת לכם. אחד מגורמי המוות המרכזיים בקרב מבוגרים הוא אובדן שיווי המשקל ונפילה. הגורם לנפילות ולמוות בקרב מבוגרים הוא בעיקר ניוון במערכות שיווי המשקל והקואורדינציה, תזונה דלה, פגיעות קוגניטיביות ומחלות כמו סוכרת. 

אוסטאוכונדריטיס דיסקנס בקרסול

אוסטאוכונדריטיס דיסקנס בקרסול

אוסטאוכונדריטיס דיסקנס בקרסול עלול להיות הגורם לתסמינים בקרסול. מאפיינים של מחלה זאת כוללים כאב בכף הרגל שמחמיר במצב של הליכה וריצה, צליעה, רעשים הבוקעים מהמפרק עם הנעתו ואפילו נעילה של המפרק. טיפול מהיר עשוי להניב תוצאות ולמנוע כירורגיה.

כאבי שרירים אבחון וטיפול

כאבי שרירים אבחון וטיפול

כאבי שרירים? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע תסמינים כרוניים ולמנוע נזקים בלתי הפיכים. מיחושים בשרירים מהווים בעיה שכיחה ביותר שכמעט כולם סובלים ממנה מידי פעם. התסמינים הללו נגרמים לרוב בגלל מתח נפשי, עומסי יתר ונזקי חבלה אך גם בגלל מגוון מחלות רחב כולל שפעת.

כאבי גב תחתון בהריון טיפול

כאבי גב תחתון בהריון טיפול

כאבי גב תחתון בהריון? טיפול לאחר אבחון מדוקדק חשוב להריון וללידה בטוחים. מלבד במקרים קלים, התפתחות סימנים ותסמינים בעמוד השדרה והאגן של האישה ההרה מחייבים אבחון ובמידת הצורך טיפול ללא דיחוי כדי למנוע התפתחות נזקים כרוניים וקושי בלידה.