ויטמינים ותוספי מזון בזבוז של כסף

האם ויטמינים ותוספים הם בזבוז כסף

יטמינים ותוספי מזון בזבוז של כסף! לתזונה ישנה השפעה משמעותית ביותר על הבריאות שלנו. במטרה לשפר את הבריאות אנשים רבים צורכים ויטמינים ותוספי מזון שונים. האם זה עוזר? על פי המחקרים המסוקרים כאן התשובה היא לא! רכישה של ויטמינים ותוספי מזון הוא בזבוז כסף! מספר מחקרים שבדקו את התרומה של וויטמינים, מינרלים ותוספי מזון לבריאות שלנו קבעו:

  • לאדם הממוצע מדובר בבזבוז כסף. הצריכה היומית של כלל התוספים הללו אינה מתגמלת את הצרכן הממוצע בבריאות טובה יותר.

במגוון מחקרים השוואתיים שנערכו בנושא לא נמצא הבדל בין:

  • ההשפעות שהיו לתוספים אלו לעומת ההשפעות שנבעו מתוספי סרק (פלסבו)

מדאיגה יותר הטענה ששבה ועולה מהמחקרים בתחום לגבי נזקים אפשריים. חלק מהחוקרים הללו טוענים שצריכה גבוהה מידי של תוספים אלו עלולה אפילו לגרום לנזקים בריאותיים. האם ויטמינים ותוספים הם בזבוז כסף? סביר שכן. אכלו מזון מגוון ועשיר בירקות ופירות זה יותר משתלם.

ויטמינים ותוספי מזון בזבוז של כסף – רקע

למרות שאין הוכחות ליעילות של וויטמינים, מינרלים ותוספי מזון שונים הציבור נוטה להתעלם מכך. הציבור רוכש את החומרים אלה במיטב כספו בתקווה לשפר את בריאותו ולשפר את הזיכרון. נכון להיום קרוב למחצית מהאמריקאים צורכים את הכימיקלים הללו והמגמה היא של עלייה בצריכה. ישנה ירידה יחסים בכול הנוגע לרכישה של בטא קרוטן וויטמין E. ירידה זו החלה בעקבות הפרסומים והאזהרות על השפעת החומרים האלה על התפתחות סרטן הריאות. אך לגבי כול יתר הכימיקלים הציבור קונה ללא חשש. בשנת 2006 הוציא הציבור האמריקאי 28 מיליארד דולר על חומרים אלה. הצריכה של הוויטמים ויתר התוספים עלתה מאז בחדו וכך גם הסכומים שהוצאו. תנועת קונים ערה של חומרים אלה קיימת גם באירופה וגם בישראל.

ויטמינים, מינרלים ותוספי תזונה לא מונעים חולי

על הכותרת הזאת חתומים חוקרים רבים. מאמר המערכת של הירחון הנחשב לרפואה פנימית (Annals of Internal Medicine) קבע באופן חד וחלק: השימוש במולטי ויטמינים ותוספי מזון למניעת מחלות כרוניות הוא בזבוז של כסף. אחד המחקרים המקיפים והמשמעותיים נערך בארצות הברית בהזמנת המלצת כוח המשימה האמריקאי לרפואה מונעת.

האם ויטמינים ותוספים הם בזבוז כסף – מחקרים בנושא

מחקר (Ann Intern Med, 2013;159;824-34) זה בדק את היעילות של וויטמינים למניעת מחלות בקרב בוגרים ללא חסרים תזונתיים. לאחר לנתחו מסקנות של מחקרים רבים שהקיפו מאות אלפי בני אדם הגיעו החוקרים למסקנה שאין הוכחה ברורה להשפעה חיובית של הוויטמינים הללו על התפתחות תחלואה כולל מחלות לב וכלי דם ומחלות סרטן וכמובן על מניעת מוות מוקדם. מחקר נוסף (Ann Intern Med, 2013;159;806-14) ששם לו למטרה לבחון את ההשפעות של מולטי ויטמינים על מניעת התדרדרות קוגניטיבית בקרב קרוב ל- 6,000 בני אדם בגיל 65 ויותר הגיע לאחר 12 שנות מחקר למסקנה המצערת שבקרב מבוגרים הניזונים היטב אין השפעה משמעותית כלשהי לצריכה של מולטי ויטמינים.

האם ויטמינים ותוספים הם בזבוז כסף
האם ויטמינים ותוספים הם בזבוז כסף

במחקר אחר (Ann Intern Med, 2013;159;797-804) נבדקה ההשפעה של מולטי ויטמינים במינון גבוה על קרוב ל- 2,000 נשים וגברים שחלו בעברם באוטם שריר הלב. מטרת המחקר הייתה לבדוק האם אנשים אלו ייהנו מהגנה מסוימת מפני אוטם חוזר בשריר הלב. ממצאי המחקר שללו את העניין הזה באופן ברור. מחקרים רבים נוספים בנושא הגיעו למסקנות ברורות וחד משמעיות ויטמינים, מינרלים ותוספי מזון שונים אינם תורמים דבר כאשר האדם ניזון באופן סביר.

האם וויטמינים עלולים להזיק?

עם זאת היו מספר מחקרים בנושא שהעלו ממצאים מטרידים. על פי מחקרים אלו, לא זו בלבד שוויטמינים אינם מועילים הם לעתים עלולים לגרום לנו נזקים בריאותיים קשים. כך למשל מחקר (Ann Intern Med, 2005;142;37-46) שהתבסס על עשרות אלפי בני אדם הגיע למסקנה aבטא-קרוטן (β-Carotene), ויטמין E ובסבירות גם ויטמין A מעלים את הסיכון למוות בעוד שנוגדי חמצון אחרים, חומצה פולית (Folic acid) וויטמין B הם חסרי תועלת. המסר של המחקר המוזכר כאן ושל מחקרים אחרים הוא ברור:

  • לגבי אנשים שניזונים באופן סביר ואינם סובלים מחוסר תזונתי כלשהו
  • צריכה של תוספים, ויטמינים ומינרלים אינם מונעים חולי או מוות
  • השימוש בהם אינו מוצדק

יתכן וחלק מהכימיקלים כמו בטא קרוטן, וויטמין E וויטמין A עלול אפילו להזיק לבריאות.

האם תוספי מזון עלולים להזיק?

במחקר גדול שערך בארה"ב הירחון הנחשב לרפואה פנימית (Ann Intern Med. 2019) נבדקה ההשפעה של נטילת תוספי מזון שונים ובכלל זה ויטמין D וסידן על הבריאות. המחקר שהתבסס על עשרות מחקרים איכותיים שנערכו בנושא הגיע למסקנה שצריכה יומית של תוספי המזון מהסוג ויטמין D וסידן עלולה להעלות את הסיכון להתפתחות חסימת עורקים ושבץ מוחי. מאידך נמצא שצריכה נמוכה של מלח יחד עם אומגה 3 עשויים לתרום להגנה מפני מחלות לב ועוד נמצא שנטילה של חומצה פולית מפחיתה מעט את הסיכון להתפתחות שבץ מוחי.

2013, 12, Annals of Internal Medicine

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תסמונת המדור בשוק אבחון וטיפול

תסמונת המדור בשוק אבחון וטיפול

תסמונת המדור? אבחון וטיפול מהירים הם קריטיים כדי למניעת נזקים בלתי הפיכים. המתלוננים על כאבים בקדמת הרגל מתחת לברך יוצאים כמעט תמיד מהרופא עם האבחון "שין ספלינט". לצערי, לא תמיד האבחון הזה נכון. לעתים מדובר בבעיה מסוכנת יותר.

עבודה משרדית פציעות

פציעות מעבודה משרדית

עבודה משרדית? פציעות אופייניות לעבודה במשרד כוללות דלקות גידים בעיקר בכפות ידיים וודלקות סיבי עצב לאורך הגפה העליונה. אבחון וטיפול ללא דיחוי עשויים למנוע תסמינים כרוניים וצורך אפשרי בניתוח. טיפול יעיל יאפשר לחולה לחזור מהר יותר למעגל העבודה. 

דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח

דלקת גיד בכתף חכו עם הניתוח

דלקת בגיד בכתף? חכו עם הניתוח והתחילו עם טיפול שמרני. דלקת באחד מהגידים בכתף בין אם היא מסויידת או בין אם לא היא תלונה שכיחה. התסמין העיקרי של דלקת זאת כולל כאב מקומי בכתף שמחמיר עם הרמת הכתף או עם שכיבה על הצד הכואב.