דלקת בגב התחתון

דלקת בגב התחתון

דלקת בגב התחתון עלולה להתפתח בין היתר בגלל מתיחה של שריר, שחיקת סחוסים במפרקים הפצטליים, בלט, בקע או פריצת דיסק ועוד. עמוד השדרה המותני והאגן הם מבנים מורכבים הכוללים מגוון רחב של רקמות תומכות ומניעות. כול אחת מהן עלולה להינזק ולגרום לסימנים ותסמינים. תסמונות מסוימות עלולות לסכן את חיינו.

פעילויות יום יומיות שגרתיות כמו להתכופף כדי לשרוך נעליים, ישיבה ארוכה, ישיבה לקויה, הרמה או דחיפה של מטען כבד ועוד מספיקות כדי להזיק לאחת מהרקמות הללו. ברוב המקרים הכאבים בגב התחתון אינם נובעים מנזקים משמעותיים אלא ממתיחה של רקמות רכות והם צפויים לחלוף במהרה גם ללא טיפול. לעיתים המיחושים בגב שלכם עלולים להצביע על בעיה חמורה יותר.

דלקת בגב התחתון – רקע

דלקות בגב התחתון הן בעיה בריאותית נפוצה המשפיעה על אנשים מכל הגילאים והרקעים. כאבי גב מהווים תסמין אחד מיני רבים במגוון התסמינים של דלקת בגב התחתון. במאמר הזה אפרט חלק מהדלקות השכיחות שפוגעות בחלק התחתון של עמוד השדרה ובאגן שכול אחת מהן עלולה לכלול גם כאבים בחלק זה או אחר של עמוד השדרה. כאבי גב עלולים להתפתח בגלל נזקים:

  • בחוליות עמוד השדרה, במפרקי עמוד השדרה, בשרירים בעמוד השדרה או בשרירים סביבו, בדיסקים הבין חולייתיים, בעצבים הבוקעים מחוט השדרה, מחוט השדרה עצמו ועוד.

כמובן שהגורם השכיח ביותר לכאבי גב הוא נזק לאחד השרירים בגב או לרקמות הרכות האחרות אך בעוד שנזק שרירי לגב הוא בר חלוף ואינו נושא פוטנציאל לנזק ישנן תסמונות אחרות שגורמות בין היתר כאבי גב ולהן חשוב להיות מודעים. גם תסמונות אלה מפורטות בסוף המאמר.

ההערכה היא כי כ -80% מהאוכלוסייה יחוו כאבי גב תחתון בשלב כלשהו בחייהם. על פי מחקרי נטל המחלה העולמי, כאבי גב תחתון הם הגורם המוביל לשנים עם נכות ברחבי העולם, המהווים 10.7% מכלל YLDs בשנת 2019. השכיחות הנקודתית של כאבי גב תחתון בשנת 2017 הייתה:

  • 7.5% מאוכלוסיית העולם, או כ -577.0 מיליון אנשים

השכיחות של כאבי גב תחתון עולה עם העלייה בגיל עד 80-89 שנים, אבל המספר הגדול ביותר של אנשים עם כאבי גב תחתון בעולם נמצאים כיום בקבוצת הגיל 50-54 שנים. מספר האנשים החיים עם כאבי גב תחתון ומגבלות תפקודיות הקשורות גדל במהירות עקב גידול האוכלוסייה והזדקנות. להלן מגוון תסמונות כאב שכיחות עקב פגיעה בעמוד השדרה ו/או ברקמות סביבו:

כאבי גב תחתון

כאבי גב תחתון מהווים בעיה שכיחה ביותר אשר פוגעת ברוב האוכלוסייה בשלב כלשהו בחייהם. בעולם המתועש כאבי גב תחתון הם הגורם העיקרי למוגבלות גופנית המתפתחת מעבודה, לאובדן ימי עבודה ולעלויות עתק. כאבי בגב בתחתון יכולים להתפתח בין היתר בגלל:

  • נזקים הנגרמים לשרירי הגב והאגן
  • נזק הנגרם לפרקי השטחה בין החוליות
  • נזקים הנגרמים לדיסק הבין חולייתי מותני
  • נזק במפרקי העצה והכסל (סקרואילאיטיס)

הגורמים העיקריים לנזקים למבנים אלו כוללים פציעות חבלה (תאונות דרכים, נפילות, פציעות ספורט ועוד) בלאי ונזקים מצטברים עקב חשיפה לעומסים חוזרניים (ישיבה, התכופפות ועוד) או מחלות (שברים בחוליות בגלל מחלת דלדול העצם, גידולים ממאירים ועוד) ודלקות פרקים למיניהן (דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים זיהומית ועוד).

אנחנו עלולים להרגיש מיחושים בגב התחתון אף על פי שלא נגרם נזק לגב עצמו. לעתים מקור הכאב שאנו חשים בגב התחתון עלול להיות מושלך מרקמה הנמצאת במקום אנטומי אחר. דוגמאות למחלות ופגיעות מרוחקות שעלולות להשליך כאב לגב התחתון כוללות מפרצת באב העורקים הבטני, מחלות כליה ועוד. הנפש מהווה גורם חשוב נוסף. מצבים נפשיים כגון דיכאונות ומתחים נפשיים כרוניים מעלים את הסיכון ללקות בכאבי גב. גורמי סיכון להתפתחות כאבים בגב התחתון כוללים גיל, מקצוע, סוגים מסוימים של פעילות גופנית, בעיות מבניות מולדות כגון עקמת ועוד.

כאבי גב בהריון

הריון הוא אחד מגורמי הסיכון ללקות בכאבים בגב.  מעל ממחצית הנשים תסבולנה ממיחושי גב תחתון בהריון. הכאבים הגב יכולים להתפתח בכל שלב של ההיריון אך על פי מחקרים רבים, ברוב המקרים הם התפתחו בין החודש השלישי לחודש השישי של ההיריון. העלייה במשקל והשינויים ביציבה שעובר גוף האישה במהלך ההיריון יוצרים עומסים גדולים על עמוד השדרה ועל האגן והם קרוב לוודאי הגורמים העיקריים להתפתחות מיחושי הגב.

כאבי גב בהריון מתפתחים גם בגלל גורמים הורמונליים, פסיכולוגיים ובעיות בזרימת הדם. כדי להכין את האישה ללידה, ההורמונים אשר מיוצרים ומופרשים במהלך ההריון גורמים לפעולת ריכוך והרחבה של תעלת הלידה. שינויים מבורכים אלו המאפשרים לידה קלה ובטוחה יותר תורמים את חלקם לחוסר היציבות של האגן ועמוד השדרה ולנזקים שעלולים להיווצר בשל "ביצוע תנועה לא נכונה".

כאבים בעצם הזנב

עצם זנב (Coccyx) אינה עצם בודדה אלא עצם בצורת משולש המורכבת ממספר חוליות. עצם הזנב ממוקמת בקצהו התחתון של עמוד השדרה בהמשך לעצם העצה (Sacrum). מפרק בעל תנועה מוגבלת סקרוקוקסיג'יאל (Sacrococcygeal) הוא זה שיוצר את החיבור בין עצם הזנב לעצם העצה. פגיעה בעצם הזנב או ברקמות הפועלות סביבו תגרום לכאב מתיש המוחמר בישיבה. פגיעה טראומטית חדה או נזק מצטבר הם הגורמים השכיחים ביותר להתפתחות כאבים בעצם הזנב (Coccydynia).

פעילויות שגרתיות כגון ישיבה ממושכת על כיסא לא נוח, ישיבה לא נכונה, רכיבת אופניים, חתירה על קיאק ועוד גורמים לגירויים חוזרים ונשנים בעצם הזנב ועלולים להוביל להתפתחות כאבים. מנגנון פציעה וכאב שכיחים בעצם הזנב כוללים גם נפילה על האגן, פציעת ספורט, חבלה או לידה. לעיתים נזק ראשוני לעצם הזנב ולרקמות התומכות בו יוצר פגיעה תפקודית וחוסר יציבות יחסית של עצם הזנב אשר מעודדים את המשך התפתחות הנזקים. נשים ואנשים שמנים חשופים לנזקים בעצם הזנב באופן מובהק יותר מאחרים.

סינדרום פצטלי מותני

ישנם שלושה מפרקים בין חולייתיים בעמוד השדרה המותני:

  • פרקי השטחה המותניים או מפרקי הפצט (Facet joints) הממוקמים בחלק האחורי של עמוד השדרה המותני
  • הדיסק הבין חולייתי

דלקת בגב התחתון על רקע פגיעה במפרקים הללו היא תופעה שכיחה הקרויה סינדרום פצטלי מותני. מיקומם האנטומי של המפרקים חושף אותם לעומסי יתר ועקב כך לנזקים. עומסי יתר אלו מהסוג הדינמי (הליכה, קפיצה, ריצה, פיתולים ועוד) ומהסוג הסטטי (ישיבה, עמידה) גורמים לסימנים של בלאי כבר בשלבים מוקדמים יחסית של החיים. כמובן שאין לשכוח את גורמים אפשריים נוספים לפגיעה במפרקי הפצט ובכללם חבלה (נפילה, פציעת ספורט, תאונת דרכים ועוד), דלקות פרקים ובעיקר דלקת פרקים ניוונית ועוד. העומסים העיקריים על מפרקי השטחה מוטלים על פרקי השטחה בין חוליות המותן 4/5 וגם 5/S1.

דלקת בגב התחתון בגלל ספונדילוליסטזיס

ספונדילוליסטזיס (Spondylolisthesis) הוא אחד מהגורמים השכיחים לכאבי גב בעיקר בקרב ילדים ונערים. חוליה שזזה ממקומה קדימה או אחורה ביחס לחוליות האחרות היא הגורמת לכאבים אלו. ספונדילוליסטזיס מתפתח עקב שבר מאמץ בקשת האחורית של החולייה. שבר מאמץ זה המתפתח לרוב בקשת החולייה באזור שבין שני פרקי השטחה הבין חולייתיים (Pars interarticularis) נובע בעיקר בגלל מאמצים חוזרניים אך ישנם גם גורמים נוספים.  מצב שבו יש שבר בלי תזוזה של החולייה נקרא ספונדילוליזיס (Spondylolysis).

ככול שגלישת החוליה חמורה יותר כך סביר להניח שהחולה התלונן על סימנים ותסמינים חריפים יותר. יחד עם זאת לא תמיד קורלציה זאת מתקיימת.

  • ישנם מקרים של ספונדילוליסטזיס חמור (דרגה 4 – 5) ללא סימפטומים
  • ומקרים אחרים עם ספונדילוליסטזיס קל (דרגה 1) עם סימנים ותסמינים חמורים

ספונדילוליסטזיס (שבר עם תזוזת חוליה) עלול לגרום ללחץ על רקמה עצבית והתפתחות דלקת בגב התחתון וסימנים ותסמינים אחרים. ספונדילוליסטזיס יכול להתפתח בכל חלק בעמוד השדרה אך ברוב המקרים הוא מתפתח בעמוד השדרה המותני.

דלקת במפרקי העצה והכסל

דלקת בגב התחתון
דלקת בגב התחתון

מפרקי עצה וכסל (Sacroiliac joint) המוגבלים ביכולת התנועה שלהם מהווים מקור שכיח לכאבים בגב התחתון. דלקת במפרקי האגן הקרויה בלעז סקרואילאיטיס היא למעשה התפתחות דלקתית במפרק שמחבר בין עצם העצה ועצמות הכסל. הדלקת עלולה להיות דו צדדית ולפגוע בשני המפרקים של האגן או חד צדדית ולפגוע במפרק אחד בלבד. דלקת במפרקי העצה והכסל עלולה להתפתח בגלל:

  • נזקי חבלה
  • עומסים חוזרניים המרוכזים על מפרקים האלו
  • ומגוון מחלות ודלקות פרקים

כאבים שמקורם במפרקי העצה והכסל נותרים הרבה פעמים, בלתי מאובחנים. יש לעתים שכאבים אלו במפרק העצה והכסל מאובחנים בשוגג ככאבים שמקורם בעמוד השדרה. אבחון שגוי משמעותו טיפול לקוי שאינו נושא פירות והתפתחות כאבים כרוניים. הסימנים והסימפטומים הנובעים מפגיעה במפרקי העצה והכסל דומים לאלו הנובעים מפגיעה בעמוד השדרה המותני ומכאן הבלבול.

דלקת בגב התחתון בגלל פריצת דיסק

אחת הסיבות העיקריות לכאבי גב היא פגיעה בדיסק הבין חולייתי. נזק טראומטי או נזק מעומס מצטבר הם שני המנגנונים השכיחים אשר יש בכוחם לגרום להיווצרות:

  •  בלט דיסק
  • פריצת דיסק

הדיסק הבין חולייתי בנוי למעשה מטבעות היקפיות סחוסיות ובמרכזן מצוי ג'ל. כאשר הדיסק נחשף ללחץ הג'ל המצוי במרכזו נדחף אל הטבעות הללו. נזק לדיסק עלול להתפתח בגלל:

  • נזק יום יומי מצטבר בגלל ישיבה ממושכת ולקויה

או לחילופין בגלל:

  • אירוע טראומתי כגון נפילה, תאונת דרכים או פציעת ספורט

בין אם זה פריצת דיסק ויציאת הג'ל המצוי בתוכו או בין אם זה בלט דיסק שבו רק הטבעות ההיקפיות מתעוותות ובולטות לתוך התעלה, הנזקים הללו משנים צורתו את תכונותיו של הדיסק. הדיסק הפגוע מאבד מיכולתו לבלום ולהתמודד עם זעזועים. גרוע מכך הדיסק במיקומו ובמבנהו החדשים עלול:

  • להפעיל לחץ על חוט השדרה
  • או על שורשי העצבים היוצאים מחוט השדרה

לחץ על חוט השדרה או על העצבים עלול לפגוע באיכות ההולכה העצבית ולגרום לדלקת, לכאב מקומי ולאורך הגפה, לחולשה של שרירים ואף שיתוק ועוד. גורמי סיכון להתפתחות נזקים לדיסק הבין חולייתי כוללים:

  • גיל
  • מקצוע המחייב ישיבה ממושכת או הרמה משאות
  • ליקויים מבניים בעמוד השדרה. דוגמאות לליקויים כאלה כוללים עקמת או קיפוזיס. ליקויים במבניים גורמים לדיסקים בין חולייתיים מסוימים להיות תחת עומס גדול יותר
  • ליקויים תפקודיים. חוסר יציבות בעמוד השדרה הנגרמת בשל חולשת שרירי הליבה היא דוגמא לכך. חוסר יציבות של עמוד השדרה הוא גורם שכיח לעומסי יתר על דיסקים בין חולייתיים ופציעתם

תסמונת זנב הסוס

תסמונת זנב הסוס (Cauda equina syndrome) היא תסמונת נדירה הגורמת בין היתר להתפתחות מגוון סימנים ותסמינים שחלקם חמורים. החולה עלול להתלונן בין היתר על:

  • כאבי גב תחתון
  • ירידה בתחושה במפשעה (אובדן תחושה בצורת אוכף)
  • אימפוטנציה ופגיעה בתפקודם של השרירים הסוגרים בפי הטבעת ובשלפוחית השתן

מדובר בתסמונת מסוכנת המחייבת התערבות כירורגית מהירה. תסמונת זאת מתפתחת כאשר נוצר לחץ על צמת העצבים באזור חוט השדרה המותני הקרוי בגלל מראהו -"זנב סוס" (Cauda equina). ברוב המקרים הגורם לתסמונת זנב הסוס הוא:

  • לחץ מכני המופעל על צמת העצבים. לחץ כזה מתפתח לרוב בגלל פריצה מרכזית גדולה של דיסק בין חולייתי מותני.

סיבות נוספות אפשריות להתפתחות תסמונת זנב הסוס כוללות:

  • גידולים שפירים או ממאירים בחוט השדרה או בעמוד השדרה
  • פציעות טראומטיות

אין טיפול שמרני לתסמונת זנב הסוס. רק ניתוח מהיר עשוי להציל את תפקודם של העצבים הפגועים ושל השרירים שהם מעצבבים.

תסמונות שכיחות נוספות הכוללות כאבי גב

ישנן תסמונות כאב ומחלות רבות שעלולות לבוא לידי ביטוי בין היתר על ידי כאבי גב. בין יתר תסמונות הכאב נמנה:

  • דלקת במפרק הירך
  • שבר בחוליה
  • מתיחה או נקיעה של חוליות (Sprain strain)
  • נזקים לדיסק הבין חולייתי (Disc pathology)
  • תסמונת שריר הפיריפורמיס (Piriformis Muscle Syndrome)
  • מחלות מערכתיות כגון דלקת פרקים
  • דלקות של רקמת חיבור
  • מחלות סרטן
  • דלקות זיהומיות בעמוד השדרה

גם מחלות שונות עלולות לגרום בין היתר לכאבים בגב. בין יתר המחלות נמנה:

  • שלבקת חוגרת
  • מפרצת באבי העורקים (Aortic aneurysm)
  • דלקת בלבלב (Pancreatitis)
  • כיב קיבה פפטי (Peptic ulcer)
  • דלקת בכיס המרה (Cholecystitis)
  • אנדומטריוזיס (Endometriosis)
  • דלקתית זיהומית של האגן (Pelvic inflammatory disease)
  • דלקת בערמונית (Prostatitis)
  • עווית כלייתית (Renal colic)
  • דלקת זיהומית של אגן הכליה והכליה (Pyelonephritis) ועוד

References:

James SL, Abate D, Abate KH, et al. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 354 diseases and injuries for 195 countries and territories, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2018;392(10159):1789-1858.

Hoy D, Bain C, Williams G et al. A systematic review of the global prevalence of low back pain. Arthritis Rheum. 2012;64(6):2028-2037.

Pergolizzi JV Jr, LeQuang JA. Rehabilitation for Low Back Pain: A Narrative Review for Managing Pain and Improving Function in Acute and Chronic Conditions. Pain Ther. 2020 Jun;9(1):83-96. doi: 10.1007/s40122-020-00149-5. Epub 2020 Jan 31. PMID: 32006236; PMCID: PMC7203283.

Cashin A G, Folly T, Bagg M K, et al. Efficacy, acceptability, and safety of muscle relaxants for adults with non-specific low back pain: systematic review and meta-analysis BMJ 2021; 374 :n1446 doi:10.1136/bmj.n1446

GBD 2021 Low Back Pain Collaborators. Global, regional, and national burden of low back pain, 1990-2020, its attributable risk factors, and projections to 2050: a systematic analysis of the Global Burden of Disease Study 2021. Lancet Rheumatol 2023: 5: e316-29.

GBD 2019: Global burden of 369 diseases and injuries in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. https://vizhub.healthdata.org/gbd-results/.

Varrassi G, Moretti B, Pace MC, et al. Common Clinical Practice for Low Back Pain Treatment: A Modified Delphi Study. Pain Ther. 2021 Jun;10(1):589-604. doi: 10.1007/s40122-021-00249-w. Epub 2021 Mar 13. PMID: 33713307; PMCID: PMC8119580.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי גב תחתון אבחון

כאבי גב תחתון אבחון

כאבי גב תחתון? אבחון מדוקדק מעלה את הסיכוי לזהות את מקור הבעיה. מיחושים בחלק התחתון של הגב עלולים להתפתח על רקע של בעיות שונות המחייבות התייחסות וטיפול שונים. בכול מקרה כזה חשוב לבצע הליך של אבחנה מבדלת לקביעת אבחון. 

שין ספלינט בגלל חולשה בירך

שין ספלינט בגלל חולשת שרירי הירך

שין ספלינט בגלל שרירי ירך חלשים היא תופעה שכיחה! האם חשבתם פעם למה חלק מהרצים סובלים מפציעות רגליים כרוניות וכאבים בעוד אחרים ממשיכים לרוץ ללא כול כאב ברגליים? ישנן מספר סיבות לכך, אחת מהן היא חולשת השרירים מייצבי מפרק הירך.

מרתון עלול לגרום נזק זמני ללב

ריצת מרתון עלולה להזיק זמנית ללב

מרתון עלול לגרום נזק זמני ללב! לריצות למרחקים ארוכים יש תרומה בריאותית אדירה לבריאות הגופנית והנפשית שלנו אך גם פוטנציאל לגרימת נזקים. מאות ריצות מרתון מתקיימות ברחבי העולם כול שנה. בתחרות מרתון גדולה משתתפים עשרות אלפי רצים. האם זה מסוכן?