כאבים במפרק הירך? אבחון יסודי עשוי למנוע ליקויים כרוניים. מפרק זה שתוכנן לשאת עומסים אינו חסין מפגיעות. ברוב המקרים סימנים ותסמינים מתפתחים בפרק הזה בגלל נזקים מקומיים ברקמות השונות על רקע עומסי יתר ותנועות חוזרניות. אבחון וטיפול מהירים חשובים.
אנו מאתגרים ללא הרף את מפרקי גופנו ובמיוחד את המפרקים נושאי המשקל כמו מפרק הירך. אנו הולכים, קופצים, רצים, מותחים ומסובבים את המפרק, הרקמות המרכיבות אותו והרקמות סביבו ולוקחים שמובן מאליו שהכול עובר בשלום. ברוב המקרים זה אכן עובר בשלום לעתים אנו עוברים את סף היכולת של הרקמה לעמוד בעומס ואז מתחיל להתרחש נזק וממתפתחים כאבים בירך.
כאבים במפרק הירך אבחון - רקע
עומסי יתר, טראומה דלקות פרקים ומגוון מחלות רחב עלול לגרום לנזקים במפרק הירך. גם הגיל מהווה גורם. ככול שאנו מתבגרים כך מתבגרות ונחלשות הרקמות בגופנו וגדל הסיכון לפציעתן. נזקים אפשריים כוללים: שברים, מתיחות, קרעים ודלקות גידים, בורסיטיס, מתיחות, קרעים ודלקות של שרירים, קרעים ודלקות של הלברום - הרקמה הטבעתית סביב המפרק, נקרוזה (Necrosis) או נמק של ראש עצם הירך, גידולים סרטניים ועוד. עיכוב בהגשת טיפול בכאבי הירך עלול להוביל להמשך הידרדרות במצב אבל לפני שנתחיל לטפל בכאבים חשוב לדעת מה גורם להם. אבחון מדוקדק עשוי למנוע בעיות כרוניות ונזקים בלתי הפיכים
כיצד נאבחן כאבים בירך?
כדי לספק את הטיפול הטוב ביותר חשוב להבין מה גורם לכאבים בירך. לשם כך נעזר בהיסטוריה הרפואית ובבדיקה גופנית. במידה ויהיו ספקות נעמיק את הבדיקה באמצעות מגוון בדיקות מתקדמות כולל בדיקות הדמיה ובדיקות מעבדה.
היסטוריה רפואית
אבחון של הגורם לכאבי ירך מתחיל מלקיחת ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית. בשלב הזה נאסוף נתונים אודות קיומן של מחלות עם נטייה תורשתית כמו דלקת פרקים שעלולה לגרום לכאבים במפרקי הירך. נברר לגבי קיומן של בעיות מבניות מולדות של ראש הירך.
נלמד מתי החל הכאב, מה מיקומו המדויק של הכאב (ישבן, מפשעה, גב תחתון...), נלמד האם הכאבים במפרק הירך החלו בעקבות טראומה או גירוי מסוג אחר, נלמד מה סוג הכאב (שורף, לוחץ, פועם...), האם פעילות מסוג כלשהו מחמירה את הכאב. האם הכאבים בירך מפריעים להליכה, מה מפחית את עוצמת הכאב, האם ישנם סימנים ותסמינים נוספים בירך או בכול מקום אחר בגוף (רעשים במפרק הירך, כאבי גב תחתון, נימול, חולשה ברגל...) ועוד.
בדיקה גופנית
לאחר מכן נמשיך בבדיקה הגופנית. מטרת הבדיקה הגופנית היא לשחזר את הכאב שעליו אתם מתלוננים. כמו כן בדיקה גופנית טובה אמורה להביא אותנו למצב שבו אנו מצביעים על הרקמה שנפגעה ואומדים את חומרת הפגיעה. הבדיקות תכלולנה תצפית על האופן שבו מתפקד מפרק הירך תחת עומסים הנובעים מעמידה, הליכה, ריצה ובמידת האפשר קפיצה.
נלמד על דפוסי ההליכה, ישיבה והעמידה שלכם. נמשש את מפרק הירך ואת הרקמות הסובבות, נבדוק את טווחי התנועה של מפרק הירך ושל יתר במפרקים לאורך השרשרת הקינמטית כולל גב תחתון, ברכיים וקרסוליים. נעריך את מידת האיזון של השרירים הפועלים על מפרק הירך.
בדיקות אלו יערכו באופן פסיבי, באופן אקטיבי ומול התנגדות. נערוך בדיקות אורתופדיות כגון מבחן טרנדלנברג (Trendelenburg’s sign) לזיהוי חולשה של השרירים המרחיקים של הירך ובעיקר חולשה של שריר העכוז האמצעי, מבחן פבר (FABER) לזיהוי אפשרי של דלקת במפרק הירך או מפרק העצה והכסל, מבחן אובר (Ober’s) לזיהוי פגיעה בשביל הכסל והשוקה (Iliotibial band) או בשריר מותח המחתלה הרחבה (Tensor fasciae latae), מבחן תומאס (Thomas) לבדיקה של בעיקר שריר מותן כסל (iliopsoas) ועוד. נערוך בדיקות נוירולוגיות כדי להעריך אם קיימת פגיעה עצבית.
בדיקות מתקדמות
ברוב המקרים זה כול שיידרש לאבחון כאב בירך. השימוש בדימות או בדיקות מעבדה נשמר למקרים שבהם יש קושי לאבחן או כאשר יש ספק לגבי האבחון. סוג הבדיקות שאנו נבקש לערוך ישתנו בהתאם לחשדות שיש לנו לגבי המקור לכאבים. בין הבדיקות שעשויות להועיל נציין רנטגן, CT או MRI, מיפוי עצמות, ביופסיה ובדיקות מעבדה כולל בדיקות דם לזיהוי דלקת פרקים, מיאלומה נפוצה ועוד. בדיקות מתקדמות יעשו גם במקרה שמצבו של החולה אינו משתפר גם לאחר מספר טיפולים.
דגלים אדומים ודגלים צהובים
במהלך לקיחת ההיסטוריה הרפואית, הבדיקה הגופנית וביצוע הבדיקות המתקדמות ננסה לזהות סימנים ותסמינים המעלים את הסבירות שהגורם לכאבי הירך אינו מכאני. סימנים ותסמינים אלו המחייבים הפניה לבירור רפואי מעמיק כוללים: חום, אובדן משקל ללא הסבר, כאב שאינו פוחת בלילה במהלך השינה, רקע של מחלת סרטן, רקע של מחלות בדרכי השתן ובכליות, רקע טראומתי (שבר בצוואר הירך?), רקע של מחלות מעי דלקתיות, רקע של מחלות גניקולוגיות, רקע של אלכוהוליזם, רקע של מחלות או טיפולים הפוגעים במערכת החיסונית כגון איידס או כימותרפיה ועוד.
יש לשים לב לקיומם של דגלים צהובים. דגלים צהובים מייצגים את הסימנים ותסמינים שמקורם במצב נפשי ירוד ודיכאון. בין הגורמים לסימנים והתסמינים הללו נמנה, מחת דיכאון, בעיות חברתיות, בעיות כלכליות, בעיות במשפחה כגון גירושין, מוות של בן משפחה ועוד. הוכח מחקרית שקיומם של סימנים ותסמינים מסוג זה עלול להאט ואף לבלום את ההחלמה מבעיות בריאותיות.
המשיכו לקרוא אודות תסמונות כאב כגון פריצת דיסק וכן תסמונת שריר הפיריפורמיס שעלולות לגרום בין היתר לכאבים באזור הירך ולהקשות בכך את מלאכת האבחון.