כאבים בירך גורמי סיכון

כאבים בירך גורמי סיכון

כאבים בירך – גורמי סיכון להתפתחותם כוללים בין היתר גיל, מגדר, השמנה, ספורט, מקצוע ועוד. הכרת גורמי הסיכון להתפתחות כאבים בירך עשויים לעזור לנו למנוע אותם. מפרק זה שהוא המפרק הגדול ביותר בגוף מצויד ביכולות מרשימות לנוע ולשאת בעומסים. בין תפקידי המפרק נמנה:

  • העברת העומסים מהפלג הגוף העליון אל הגפיים
  • הענקת יציבות לגוף כולו

המבנה של המפרק כולל מרחשת (Acetabulum) עמוקה וגם לברום שמעמיק את המרחשת. אלה מאפשרים לראש עצם הירך להיכנס עמוק מספיק על מנת להעניק לנו את היציבות הנדרשת. רצועות חזקות ותומכות, מעטפת מפרק קשוחה ושרירים חזקים מסביב למפרק מוסיפים ליציבות הזאת. משטחי המפרק מכוסים בסחוס. המבנה המסיבי אינו מעניק למפרק הזה חסינות מפני פציעות שכיחות בירך. בכל מקרה של כאבים באגן יש לאבחן ולטפל. מניעת הכאבים בירך עוברת דרך הכרת גורמי הסיכון לפגיעה במפרק החשוב הזה.

כאבים בירך גורמי סיכון – רקע

פגיעה בכול אחת מהרקמות במפרק הירך עלולה לגרום לנו לחוש כאבים ותסמינים נוספים בירך. כאבי ירך יכולים להיות חריפים או קלים, ממוקמים מאחור, לפנים, בצד החיצוני או בחלק הפנימי של הירך. הכאבים הללו יכולים להופיע במהירות או בהדרגתיות, להיות חודרניים או שטחיים, פועמים או מתמשכים. הסימפטומים הנלווים משתנים בהתאם למיקום הנזק, סוג הרקמה שנפגעה וחומרת הנזק. בין יתר התסמינים הנלווים נמנה:

ישנם סימפטומים שעלולים להתלוות לכאבים בירך שמוגדרים כדגלים אדומים. סימפטומים אלה שעלולים להעיד על מקור מערכתי לתלונות החולה כוללים:

  • כאבים חריפים בירך המלווים בחום
  • אדמומיות מקומית
  • רקמה חמה למגע
  • בצקת ועוד

האם הכאבים נובעים מפגיעה בירך?

בחלק ניכר מהמקרים הכאבים בירך לא נובעים מנזק בירך אלא מנזק מותני המשליך כאב אל הירך. דוגמאות לכך כוללות:

  • פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני היוצרת לחץ על שורש עצב וגורמת להשלכות כאב במורד הרגליים
  • היצרות תעלת השדרה היוצרת לחץ על חוט השדרה וגורמת להשלכות כאב במורד הרגליים

גורמים אפשריים להתפתחות כאבים בירך

בין הגורמים האפשריים להתפתחות כאב בירך נציין:

  • נזק מכני למפרק הירך ו/או לרקמות הסובבות אותו בגלל עומס יתר חוזרני
  • פגיעה באחת או יותר מהרקמות במפרק ו/או ברקמות סביבו בגלל פציעה טראומטית
  • נזק במרפק הירך או לאחת מהרקמות סביב בגלל מחלות כגון מחלות פרקים, דלקות זיהומיות, גידולים סרטניים, פיברומיאלגיה ועוד
  • השלכות כאב מהפרעות בריאותיות מרוחקות כגון פריצת דיסק בגב התחתון

פירוט גורמי סיכון לסימנים ותסמינים בירך

מספר רב של גורמי סיכון עלול לחשוף אותנו להתפתחות כאבים בירך. על חלקם יש לנו שליטה ונוכל לצמצמם ועל חלק אחר אין לנו שליטה.

גורמי סיכון הנמצאים בשליטנו

פעילות גופנית

פעילות גופנית אינטנסיבית מידי או חוסר בפעילות גופנית מהווים גורם סיכון מרכזי. לפעילות גופנית יש את היכולת לחזק שרירים (כולל את שרירי הליבה), עצמות ורקמות רכות אחרות. בכך לייצב את מפרק הירך ולהפחית את הסיכון לפגיעה בו. חוסר בפעילות גופנית גורם לניוון, שחיקה וכמובן כאבים בירך.

להיות שמן
כאבים בירך גורמי סיכון
כאבים בירך גורמי סיכון

אנשים שמנים יוצרים עומס יתר על מפרקי הירך ועל יתר המפרקים נושאי המשקל בגוף. לאנשים שמנים ישנה צורת הליכה ייחודית המאיצה את תהליכי הבליה במפרק.

עישון

לעישון ישנה השפעה רעה גם על בריאות המפרקים. אנשים שמעשנים נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות דלקת פרקים ניוונית במפרקי הירך. מנגנונים:

  • עישון פוגע באספקת הדם אל המפרקים
  • אובדן צפיפות העצם הנגרם בין היתר בגלל עישון מעלה הסיכון לשבר בצוואר הירך
יציבה לקויה

האופן שבו אנו מתנהלים משנה את רמת העומסים המוטלת על מפרקי הירך. העומסים על מפרקי הירך משתנים על פי האופן שבו אנו:

  • עומדים
  • הולכים
  • ישנים
  • רצים
  • ויושבים

כדי לצמצם עומסים שליליים על מפרק הירך ולמנוע התפתחות נזקים וכן כאבים בירך הקפידו על:

  • יציבה המשמרת את הקשתות והקימורים השונים של עמוד השדרה
  • הימנעות מישיבה ממושכת
  • צמצום או הימנעות מישיבה עם שיכול רגליים, ישיבת צפרדע (W) או ישיבה מזרחית
סיכוני מקצוע

מקצועות מסוימים חושפים את העוסקים בהם לעומסים חריגים על מפרק הירך ובכך לסיכון מוגבר להתפתחות נזקים ומיחושים. אנשים ממרבים לשבת חושפים עצמם לעומסים מצטברים ונזקים מצטברים מעצם הכפיפה הממושכת של מפרק הירך.

פעילות גופנית

רקדנים הם דוגמה למקצוע שהעוסקים בו נפצעים באופן משמעותי יותר מהממוצע. בגלל הפעילות החוזרנית הרקמות התומכות במפרק הירך נפגעות ואינן מסוגלות לייצב את המפרק:

כך למשל הסיבוב החוצה (Turnout) המתבצע באופן חוזרני גורם לבלאי של הרקמות בחלק הקדמי של מפרק הירך כולל של הרצועות ושל מעטפת המפרק. התוצאה הסופית היא מפרק לא יציב (Instability) וסיכוי גבוה יותר לפיצוי ושחיקה.

גורמי סיכון שאינם בשליטתנו

גיל

כמובן שגיל מהווה גורם סיכון מרכזי להתפתחות שינויים ניווניים במפרק הירך וכאבים. סימנים ראשונים של דלקת פרקים ניוונית מתחילים לאחר גיל 40 עם זאת רק חלק קטן מהאנשים הללו יחושו גם כאב או סימנים ותסמינים אחרים. ככול שאנו מתבגרים כך גם עולה קצב השחיקה של הסחוסים והבלאי של המפרקים ושל הרקמות התומכות (גידים, רצועות, מעטפת מפרק) והמניעות (גידים ושרירים).

גנטיקה

כמו בהרבה פתולוגיות אחרות גם במקרה של כאבים בירך ישנה נטייה גנטית. אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה סבל ממיחושים כאלה ואחרים במפרק הזה יש לכם סיכוי גבוה יותר לסבול מהם גם כן. סביר להניח שהסיבה העמוקה יותר לכך הם השינויים הגנטיים במבנה ובזוויות ואולי אף באיכות של הסחוסים שגורמת לנטייה המולדת הזאת.

ניתוח או פציעת ירך קודמת

הסיכוי שלכם לאפיזודה חוזרת של כאבים בירך הם הרבה יותר גדולים מהממוצע כאשר:

  • סבלתם בעבר מכאב במפרק הירך
  • ו/או אם נפצעתם בעבר במפרק הירך
  • ו/או אם נותחתם בעבר במפרק הירך

אחת הסיבות לכך היא העובדה הידועה שנזק, פציעה או ניתוח במפרק מוביל בהרבה מקרים להאצה בתהליכי הניוון במפרק. מפרק שנפצע או נותח יסבול בסבירות גבוה מדלקת פרקים ניוונית מוקדמת.

ליקויים מבניים מולדים או נרכשים
כאבים בירך גורמי סיכון
כאבים בירך גורמי סיכון

ליקויים מבניים מולדים או נרכשים במפרק הירך או באגן עלולים להאיץ תהליכי בלייה במפרק. שינוי מולד בזוויות של מפרקי הירך יגרמו לשוני בעבודת המפרקים ויחשפו אותו לעומסי יתר. שתי זוויות חשובות במפרק הירך שכל שינוי בהן עלול לגרום לפציעה וסימנים ותסמינים שונים כוללות:

  • את הזווית שבין צוואר הירך לעצם ראש הירך (Angle of inclination)
  • ואת זווית הפיתול של ראש הירך (Angle of torsion)

במצב תקין הזוויות הללו במפרקי הירך מאפשרות תפקוד אופטימלי ומניעת חיכוך מיותר בין העצמות והרקמות. שינויים מבניים ושינויים בזוויות משבשות את התפקוד של מפרק הירך וגורמות:

יש לזכור שבגלל תהליכי פיצוי ליקויים מבניים וזוויות לא תקינות במפרק הירך יגרמו לליקויים תפקודיים גם בברכיים ובמפרקי הקרסול. אלה יגרמו לפציעות ושחיקה מוקדמת גם במפרקים הללו.

  • גם לרגל אחת קצרה יותר מהשנייה ישנה השפעה מזיקה על תפקוד מפרק הירך ועל קצב הבלאי שלו.
מחלות רקע

מחלות רקע שונות מעלות את הסיכון להתפתחות כאבים בירך. בין יתר המחלות שיש ביכולתן לגרום גם להתפתחות כאב במפרק הירך נמנה:

  • מחלת דלדול העצם החושפת את הסובלים ממנה להתפתחות שברים באגן וצוואר הירך
  • דלקות פרקים למיניהן
  • פיברומיאלגיה
  • גידולים סרטניים
  • דלקות זיהומיות ועוד
כאב מעמוד השדרה המותני או ממפרקי העצה והכסל

מגוון רחב של פתולוגיות עלול לפגוע בעמוד השדרה המותני או במפרקי העצה והכסל. אזורים אלו עלולים לגרום בין היתר להקרנת כאב לכיוון מפרק הירך. מסיבה זאת יש בכל מקרה של כאבים בירך חשוב לשלול פגיעה בגב התחתון ובאגן.

סימנים ותסמינים בירך בקרב ילדים

ליקויים מבניים מולדים של ראש הירך

נקע מולד של מפרק הירך (Developmental hip dysplasia) היא בעיה שכיחה בקרב תינוקות. כאשר מפרק הירך אינו יציב או אינו ממוקם באופן מיטבי מלידה התפתחותו נפגעת. למרות זאת יתכן:

  • שלאורך הילדות לא יסבול הילד מכאבים ומגבלות כלשהן
  • אך עם השנים יחלו להתרחש נזקים ושינויים ניווניים במפרק אשר יגרמו לכאב ולדלקת פרקים

ההמלצות כיום הם לבדוק באופן ידני את התינוקות הנולדים ולהשתמש באולטרה סאונד אבחוני אם קיים חשד או רקע משפחתי לתופעה. הטיפול בשלב המוקדם נעשה באמצעות מתקן פישוק המאפשר מיקום נכון של המפרקים להמשך התפתחותן התקינה. בשלב מאוחר יותר ובמידת הצורך יש לשקול טיפול כירורגי.

הפרעות באספקת הדם לראש עצם הירך

מחלת פרתס (Legg-Calve-Perthes disease)

בפתולוגיה הזאת קיימת פגיעה במהלך הילדות, באספקת הדם לראש הירך. הפרעה זו בזרימת הדם משבשת את ההתפתחות התקינה של ראש הירך וגורמת לעיוותו. עיוות זה מוביל ברבות השנים להתפתחות דלקת פרקים ניוונית וכאבים. זיהוי מוקדם של המחלה משפר את הסיכוי לטיפול יעיל. במידת הצורך יש לשקול טיפול כירורגי.

References:

Chaganti RK, Lane NE. Risk factors for incident osteoarthritis of the hip and knee. Curr Rev Musculoskelet Med. 2011 Sep;4(3):99-104.

van Tunen JAC, et al. Association of osteoarthritis risk factors with knee and hip pain in a population-based sample of 29-59-year-olds in Denmark: a cross-sectional analysis. BMC Musculoskelet Disord. 2018 Aug 21;19(1):300.

Sandhar S, Smith TO, Toor K, et al. Risk factors for pain and functional impairment in people with knee and hip osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis BMJ Open 2020;10:e038720.

Juhakoski, M. Heliövaara, O. Impivaara, H. Kröger, P. Knekt, H. Lauren, J. P. A. Arokoski, Risk factors for the development of hip osteoarthritis: a population-based prospective study, Rheumatology, Volume 48, Issue 1, January 2009, Pages 83–87,

Consensus recommendations on the classification, definition and diagnostic criteria of hip-related pain in young and middle-aged active adults from the International Hip-related Pain Research Network, Zurich 2018 | British Journal of Sports Medicine

Melugin HP, Hale RF, Zhou J, et al. Risk Factors for Long-term Hip Osteoarthritis in Patients with Femoroacetabular Impingement Without Surgical Intervention. The American Journal of Sports Medicine. 2020;48(12):2881-2886.

Sulsky SI, Carlton L, Bochmann F, Ellegast R, Glitsch U, Hartmann B, Pallapies D, Seidel D, Sun Y. Epidemiological evidence for workload as a risk factor for osteoarthritis of the hip: a systematic review. PLoS One. 2012;7(2):e31521.

Chamberlain R. Hip Pain in Adults: Evaluation and Differential Diagnosis. Am Fam Physician. 2021 Jan 15;103(2):81-89. Erratum in: Am Fam Physician. 2021 Mar 1;103(5):263.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

הכאב מושפע גם ממבנה המוח

מבנה המוח קובע איך תחושו כאב

הכאב מושפע גם ממבנה המוח! לכאבים תפקיד חשוב בשמירה על שלמות הגוף ובריאותו. הכאב מזהיר אותנו מפני נזקים ובכך מכוון את התנהלותנו אך גם גורם לעוגמת נפש. תחושת הכאב היא סובייקטיבית. כול אדם חש כאב אחר ובעוצמה אחרת על אותו גירוי בדיוק.

הרצאה בנושא תסמונת מפרק הלסת

הרצאה על תסמונת מפרק הלסת

הרצאה בנושא תסמונת מפרק הלסת כוללת בין היתר הכרת האנטומיה של מפרק הלסת, הבנת הגורמים לתסמונת מפרק הלסת ועוד. תסמונת מפרק הלסת כוללת למעשה אוסף מגוון של סימנים וסימפטומים הנובעים מתפקוד לקוי של אחד או של שני מפרקי הלסת.