כאבים בברך או בירך מה עדיף

כאבים בברך או בירך מה עדיף

כאבים בברך או בירך מה עדיף! כאבים בברכיים וכאבים במפרקי הירך מהווים תסמונות שכיחות. רוב בני האדם סובלים או יסבלו מכאבים באחד או בשני המפרקים הללו. אחד ההבדלים שיש בין שתי תסמונות הכאב הללו היא העובדה:

  • דלקת פרקים ניוונית במפרק הברך מגיבה היטב לטיפול. לא כך עם דלקת כזאת במפרק הירך.

יתכן שאחת הסיבות לכך היא העובדה שברך דלקתית מצויה במצב תמידי של תיקון עצמי בעוד שבמפרק הירך אין תהליך דומה. חוקרים מאוניברסיטת דיוק בארצות הברית חקרו את המהלך הטבעי של דלקת פרקים ניוונית בשני המפרקים. על פי ממצאי המחקר ולאחר השוואה בין שני המפרקים הגיעו החוקרים למסקנה:

  • בברכיים חולות בדלקת הפרקים הניוונית חל תהליך קבוע של תיקון עצמי
  • במפרקי הירך הסובלים מדלקת פרקים ניוונית אין מהלך טבעי כזה של תיקון

האם צריך לטפל באופן שונה בכול אחד מהמפרקים?

כאבים בברך או בירך מה עדיף – רקע

האם אתם מתלוננים על כאבים בברך או בירך – מה עדיף? רוב בני אדם יסבלו במהלך חייהם מכאבים באחד מהמפרקים הללו ואולי אף בשניהם. הסיבה לכך היא שמפרקים אלו נושאים בחלקים ניכרים מהעול של נשיאת משקל הגוף במצבים שונים, סטטיים ודינמיים. לאחר הליך אבחוני מסודר חשוב לטפל בהקדם בכאבים אלו ולמנוע נזקים כרוניים.

פציעות ברכיים וירכיים שכיחות

הגורם העיקרי לכאבים במפרקים הללו הם אכן עומסי יתר חוזרניים כמו אלו הנגרמים בגלל ביצוע תנועות חוזרניות כגון עלייה במדרגות או ריצה. גורמים נוספים כוללים נזקי חבלה ומחלות כגון דלקת פרקים. נזקי חבלה שכיחים בעיקר בגלל פציעות ספורט כוללות:

  • קרע מיניסקוס
  • קרע רצועות בברך
  • מתיחה או קרע גידים והתפתחות דלקת בגידים ועוד

המחלה השכיחה ביותר שגורמת בין היתר לכאבים במפרקי הברכיים והירך היא:

  • דלקת פרקים ניוונית

גורמי סיכון לחלות בדלקת פרקים ניוונית במפרקי הירך ו/או ברכיים כוללים גיל, מגדר, ספורט מועדף, עיסוק מקצועי, עודף משקל או השמנה, פציעה קודמת, ליקויים מבניים וביו מכניים מולדים או נרכשים במפרקים, נטיות גנטיות ועוד.

כאבים בברך או בירך מה עדיף
כאבים בברך או בירך מה עדיף

כול איש מקצוע בתחום הבריאות שמטפל בכאבים במפרקי הירך או בכאבים בברכיים יודע שבין שני המפרקים הללו יש הבדלים גדולים בקצב ההחלמה. לעומת דלקת ניוונית במפרק הירך דלקת ניוונית בברך אכן מגיבה היטב ומהר לטיפול.

מתברר על פי המחקר המסוקר כאן שבברך הסובלת מדלקת פרקים ניוונית יש תהליך בלתי פוסק של תיקון הנזקים. תהליך כזה לא מתקיים במפרק הירך. ההבדלים הללו בין המפרקים מחייבים התנהלות שונה בכול הנוגע לאופן הטיפול בכול אחד מהמפרקים.

המחקר

החוקרים גילו סמן ביולוגי המודד שינויים בכמות חלבון חוץ תאי המקושר לסחוס בשם COMP – Cartilage Oligomeric Matrix Protein. עליה בחומר זה בנוזל הסינוביאלי מעידה על פגיעה ברקמות הברך או הירך ועל דלקת פרקים אך גם על אינטנסיביות הפעולות המתבצעות במפרק לתיקון הסחוס.

ממצאי המחקר

ברכיים חולות בדלקת פרקים ניוונית נמצאות במצב קבוע של תיקון הרקמות שנפגעו. באופן מפתיע, תהליך זה של תיקון עצמי לא מתרחש במפרקי הירך. יתכן שבגלל ההבדלים הללו ויש לטפל בכול אחד מהמפרקים הללו באופן שונה. יתכן שבגלל ההבדלים הללו חשוב לקדיש מאמצים חריגים ולמנוע התפתחות כאבים בירך.

מסקנות החוקרים

כאבים בברך או בירך מה עדיף! בעוד שבברך אם עצרתם את הדלקת תהליך התיקון הפנימי המתרחש בברך משלים את הטיפול, במפרק הירך אי אפשר להסתפק רק בבלימת הדלקת אלא יש למצוא דרכים לתיקון הנזקים הפנימיים ברקמות וזאת בגלל שבמפרק הירך התהליך הזה לא קיים. התחילו בהקדם לטפל בדלקת הניוונית מפרק הירך.

The Journal of Biological Chemistry, 287, 4640-4651, February 10, 2012

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

צילום רנטגן למה צריך את זה

צילום רנטגן למה צריך את זה

צילום רנטגן או צילום רדיוגרפי מתבצע באמצעות קרני רנטגן הנפלטים ממכשיר הרנטגן. לקרני הרנטגן שנתגלו ב1895 על ידי וילהלם רנטגן, יש יכולת חדירה המותירה אחריה שיקוף של עצמים צפופים כגון עצמות. לקרני רנטגן שימושים רבים כולל רפואיים וקרינה מזיקה.

כאבים בכף הרגל אבחון

כאבים בכף הרגל אבחון

כאבים בכף הרגל? אבחון נדרש כדי לטפל בבעיה ולמנוע נזקים בלתי הפיכים. סימנים ותסמינים יכולים לנבוע מפגיעה בכול אחת מהרקמות המרכיבות את כף הרגל: עצמות, רצועות, שרירים, רקמות חיבור, ציפורניים, עצבים, כלי דם ועור. עומסים חוזרניים הוא מנגנון הפציעה השכיח.

מבנה כף היד אנטומיה ותנועה

מבנה כף היד אנטומיה ותנועה

מבנה כף היד האנושית ושורש כף היד חושף בפנינו את אחד מחלקי הגוף המדהימים והמורכבים ביותר. ישנם חוקרים הסבורים שבמהלך האבולוציה נוצרו יחסי הגומלין בין כפות הידיים לבין המוח שאפשרו את ההתפתחות ההדדית הבלתי פוסקת של המוח ושל מורכבות הביצוע של כפות הידיים.

ניתוח גב אנדוסקופי או ניתוח רגיל

ניתוח גב אנדוסקופי או ניתוח רגיל

ניתוח גב זעיר פולשני או רגיל, מה עדיף? חולה שסובל מכאבי גב תחתון עם הקרנות לרגל הנובעים מנזק לדיסק מותני צריך לדעת שהניתוחים המיקרו כירורגיים אינם יעילים יותר מניתוחים רגילים לשיפור במצב. השאלה שחייבת להישאל היא האם צריך ניתוח בכלל.