שין ספלינט בגלל חולשת שרירי הירך

שין ספלינט בגלל חולשה בירך

שין ספלינט בגלל חולשת שרירי הירך היא תופעה שכיחה! האם תהיתם פעם למה אתם סובלים מפציעות רגליים כרוניות בעוד אחרים ממשיכים לרוץ בלי להיפצע? יש מספר סיבות אפשריות לכך, אחת מהן היא חולשת השרירים מייצבי מפרק הירך.

ממצאי המחקר שאנו מסקרים כאן מחזקים את התפיסה שטוענת שהגוף האנושי מתפקד כשרשרת תנועתית. שרשרת קינטית שבה תנועה של חלק אחד בקצה הגוף משפיעה על התפקוד של חלק אחר. ובהקשר הזה צריך להסתכל גם על הממצאים הללו. חולשת שרירי הירך גורמת לשינויים תפקודיים ואלה גורם על ציר הזמן להתפתחות פציעות בגפה התחתונה. בין הפציעות שעלולות להיגרם בגפה התחתונה בשל חולשת שרירי הירך נציין:

במאמר הנוכחי "שין ספלינט בגלל חולשת שרירי הירך" נדון בנושא בהרחבה.

שין ספלינט בגלל חולשת שרירי הירך – רקע

שין ספלינט היא פציעת ספורט נפוצה. פציעת ספורט זאת משפיעה על הרגל התחתונה, במיוחד על הקצה הפנימי של עצם השוק (שוקה). שין ספלינט ידועה גם בשם תסמונת מתח טיביאלי מדיאלי (MTSS). הפרעה זאת נגרמת כאשר מתפתחת דלקת של השרירים, הגידים ורקמת העצם סביב השוקה. שין ספלינט מתפתח בדרך כלל לאחר פעילות גופנית הכוללת לחץ חוזר ונשנה על הרגל התחתונה.

דוגמאות לפעילות כזאת כוללות ריצה, טיולים רגליים או ריקוד. עם זאת שין ספלינט יכול להתפתח גם בגלל נעליים לא מתאימות, כפות רגליים שטוחות או קשתות נוקשות, ואימון יתר. החוקרים במחקר הנוכחי מדגישים חוסר איזון שרירי כגורם לשין ספלינט. במחקר המסוקר למטה "שין ספלינט בגלל חולשת שרירי הירך" תקראו על כך.

שין ספלינט תואר לראשונה בשנת 1958 על ידי רופא בריטי שצפה בו אצל חיילים. הפרעה זאת נפוצה בעיקר בקרב קבוצות מסוימות של אנשים, כגון רצים, רקדנים, מגויסים צבאיים ומטיילים. על פי מחקרים שונים:

  • השכיחות של שין ספלינט בקרב קבוצות סיכון נעה בין 4% ל-35%
  • שין ספלינט שכיח יותר אצל נשים מאשר אצל גברים
  • יכול להשפיע על מבוגרים בכל גיל. עם זאת השכיחות הגבוהה ביותר של שין ספלינט נמצאת בקרב גילאי 26 עד 30.

סימנים ותסמינים של שין ספלינט

התסמין העיקרי של שין ספלינט בשוקיים הוא:

  • כאב לאורך גבול השוקה שעשוי להיות חד או עמום.
  • הכאב עלול להופיע במהלך או אחרי פעילות גופנית.
  • מישוש או לחץ על האזור המעורב בשוק עלול להחמיר את הכאב
  • גם הליכה או ריצה עלולים להחמיר את הכאבים בשוק

סדים בשוקיים עלולים לגרום גם לנפיחות קלה ברגל התחתונה.

מה הקשר בין שרירי הירך לפציעות בגפה התחתונה?

כיצד ניתן להסביר את הקשר הזה שבין חולשת שרירי הירך לבין פציעות של הגפה התחתונה? שרירי הירך תומכים ומייצבים את מפרק הירך ובעקבותיה את כל הרגל. תמיכה ויציבות זאת דרושים במהלך:

  • ריצה, הליכה, קפיצה או בכל מצב דינמי נושא משקל אחר

היחלשות של השרירים הללו גורמת לחוסר יציבות ושינוי מיקום המפרק. חוסר יציבות ושליטה לקויה של מפרק הירך גורם לתנועות לקויות של הירך ושל יתר הגפה התחתונה. תנועות לקויות משמעותן עומסי יתר, עומסים בצירים לא תקינים ופציעות. למשל: חולשת השרירים מרחיקי הירך גורמת לגלישת יתר פנימה של הברך במהלך ריצה. תנועת יתר של הברך פנימה סוללת על ציר הזמן את הדרך לפציעות כגון תסמונת הצביטה שת-ירך.

השרירי מרחיקי הירך כוללים את:

  • את שריר העכוז האמצעי (Gluteus Medius muscle)
  • ואת שריר העכוז הקטן (Gluteus minimus muscle)
  • שריר החייטים (Sartorius muscle)
  • והמחתלה הרחבה (Fascia late)

חיזוק שרירי הירך למניעת שין ספלינט

הפתרון לטיפול בחלק מהפציעות בגפה התחתונה הוא חיזוק שרירי הירך. במחקר נמצא שחיזוק שרירי הירך במשך 6 שבועות הפחיתו כאבים שנגרמו בגלל פציעות ספורט ברגליים. החוקרים המחקר הזה בודקים האם חיזוק של שרירי הירך יכול גם למנוע את הפציעות הללו. עוד מוסיפים החוקרים שכדי לצמצם את הסיכוי לפציעות בגפה התחתונה:

  • חשוב לחזק את שרירי הירך
  • פחות חשוב לבצע מתיחות של שרירי הירך

כמובן שאין להתעלם מהקריסה של קשתות כף הרגל כגורם לפציעות ברגליים. חשוב לאבחן את המקור המדויק לפציעות ולטפל בהן. ניתן למנוע סדים בשוקיים גם על ידי:

  • נעילת נעליים מתאימות, חימום לפני האימון, הימנעות משינויים פתאומיים בעצימות או במשך הפעילות הגופנית וחיזוק שרירי הרגליים התחתונות. סדים של שין בדרך כלל מחלימים תוך מספר שבועות עד חודשים עם טיפול מתאים ושינוי פעילות.

שין ספלינט בגלל חולשה בשרירי הירך – המחקר

שין ספלינט בגלל חולשה בירך
שין ספלינט בגלל חולשה בירך

לעיתים סובלים הרצים מפציעות חריפות כגון נקע קרסול אך לרוב סוג הפציעות שלהם הוא פציעות ממאמצים חוזרניים. בין יתר הפציעות ממאמצים ועומסים חוזרניים נמנה:

  • תסמונת פטלופמורל (patellofemoral pain syndrome) הקרויה גם ברך רצים (runner’s knee)
  • התפתחות תסמונת שביל הכסל והשוקה (Iliotibial band syndrome – ITBS)
  • קרע במיניסקוס (Meniscal injuries)
  • שין ספלינט (Shin splints)
  • דלקת בגיד אכילס (Achilles tendinitis)
  • דורבן בכף הרגל (Plantar fasciitis) ועוד.

ממחקרים אפידמיולוגיים מעריכים חוקרים ש70% מהרצים סובלים מפציעות מסוג זה מידי שנה כאשר 80% מהפציעות הללו ממוקמות בברך ומתחת לברך. השאלה ששאלו החוקרים במחקר הנוכחי היא:

  • האם יש מנגנון משותף לכלל הפציעות הללו?

ממצאי המחקר

על פי הממצאים מצאו החוקרים אישור לכך שחולשת שרירים בירך שתפקידם לייצב את מפרק הירך היא האחראית העיקרית לפציעות מתחת לברך בקרב רצים. החוקרים לא מצאו מספיק הוכחות לגבי הקשר שבין פרונציה לא תקינה של כף הרגל בגלל קשת שטוחה או גבוהה לסוג זה של פציעות. בין השרירים שתפקידם לייצב את מפרק הירך מנו החוקרים את שריר העכוז האמצעי (Gluteus Medius), את השריר האגסי (Piriformis) ואת שריר הירך המרובע (Quadratus femoris).

מסקנות החוקרים

רובם המכריע של הרצים נפצעים כל שנה בגלל העומסים החוזרניים הכרוכים בריצה. רובן המכריע של הפציעות מתרחשות בברכיים ומתחת לברכיים. האם יש קשר בין התפקוד של שרירי הירך לבין התפתחות פציעות אלו? קשר כזה אכן נמצא במספר מחקרים. לטענת החוקרים חולשת שרירי הירך ובעיקר של השרירים מרחיקי הירך (abductors) ושל השרירים שמבצעים סיבוב חיצוני של מפרק הירך (external rotators) מהווה גורם סיכון לפציעות רגליים.

ישנם שני גורמים לפציעות ריצה מתחת לברך העיקרית חולשה של השרירים שתפקידם לייצב את מפרק הירך ותפקוד לקוי של כפות הרגליים כמו במצבים של כף רגל שטוחה או קשת כף רגל גבוהה. הממצאים לגבי הקשר שבין חולשת שרירי הירך המייצבים, מפרק ירך לא יציב, התנהגות ביו מכנית לקויה של הגפה ופציעות היו חד משמעיים. הממצאים לגבי הקשר שבין תפקוד לקוי של כפות הרגליים לפציעות הללו היה פחות חד משמעי.

Sports Health. 2009 May; 1(3): 242–246

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא: