נעלי עקב פוצעות אתכן

נעלי עקב פוצעות אתכן

נעלי עקב פוצעות אתכן! נעליים עם עקב משנות את הדינמיקה של ההליכה וגורמות לעומסי יתר ממוקדים בכפות הרגליים. בשל כך נעלי עקב מעלים את הסיכון להתפתחות פגיעות ודלקות בכפות הרגליים. בין ההפרעות הבריאותיות השכיחות הנגרמות בכפות הרגליים מנעלי עקב נמנה מטטרסלגיה, מורטון נוירומה, תסמונת כרית השומן בעקב ועוד.

נעלי עקב יוצרים עומסים גם במעלה השרשרת הקינטית. ההליכה שמשתנה בגלל נעלי עקב גורמת ליציבה לקויה ולעומסי יתר גם על אזורי גוף מרוחקים. התוצאה עלולה להיות פגיעות מרוחקות מכפות הרגליים ובכלל זה פגיעה בגב תחתון. לא נדיר לראות חולים שבגלל נעלי עקב סובלים מהפרעות בברכיים, בגב התחתון או אפילו בצוואר.

נעלי עקב מהווים בסיס רעוע ללכת עליו והתוצאה יותר נפילות, פציעות טראומטיות ובכלל זה נקע בקרסול. חשוב לסכם: נשים יקרות נעלי עקב פוצעות אתכן! התובנות הללו בכל הנוגע להשפעות השליליות שיש לנעלי עקב על בריאותנו אינן חדשות. למרות המודעות הזאת רוב הנשים האמריקאיות עדיין נועלות אותן.

נעלי עקב פוצעות אתכן – רקע

שכיחות הפציעות הקשורות לנעלי עקב היא דאגה משמעותית לבריאות הציבור ולבטיחות התעסוקתית. היסטוריונים טוענים שנעלי עקב קיימים 300 שנה. אך אין די ב- 300 שנה כדי לייצר את ההתאמה האבולוציונית לנעלי עקב. לכול הפחות חשוב שנשים שנועלות נעלי עקב יכירו את הפוטנציאל ההרסני שגלום בהן.

ראוי לציין גם כי במהלך מגפת הקורונה נצפתה ירידה בפציעות הקשורות לעקב גבוה, אולי בשל שינויים בעבודה ובהתנהגות החברתית שהשפיעו על השימוש המופחת בנעליים כאלה. עקבים גבוהים יכולים לתרום לפציעות שרירים ושלד שונות. השכיחות של פציעות כף רגל בקרב הנשים בארצות הברית בגלל נעלי עקב מעלה תמונה אכזרית. במחקר שנערך בארצות הברית מצאו Moore ועמיתיו שבמהלך 11 השנים שבין 2002 – 2012 כמות הפציעות בארצות הברית בגלל נעלי עקב הוכפלה. התלונה השכיחה ביותר היא נקיעת כף רגל ו/או קרסול אך חלק מהפציעות מסתיימות באופן רע יותר.

  • בין השנים 2002-2012 טופלו בחדרי מיון בארצות הברית 123,000 פציעות שנגרמו בגלל נעילת נעלי עקב
  • מספר פציעות זה מייצג עלייה משמעותית בכמות הפציעות מסוג זה על הציר של הזמן
  • מעל 80% מהפציעות נגרמות בגלל נקעים בקרסול. פגיעות נוספות כוללות חלקי גוף אחרים ובכלל זה ברכיים, ירכיים, כתפיים, ראש ועוד.
  • פציעות של נשים צעירות בגילים 20 – 29 מהוות את עיקר הבעיה
  • רוב הפציעות מתרחשות בבית
  • הפציעות ברובן מוגדרות כקלות ורק אחת מכול 5 נשים מצליחה גם לשבור עצם

שינוי במכניקה של ההליכה

נעלי עקב פוצעות אתכן
נעלי עקב פוצעות אתכן

גם אם הצלחתן להימנע מנקיעת קרסול הרי שעל ציר הזמן אורבים לכן נזקים אחרים. נעלי עקב משנים את עבודת השרירים ואת הדינמיקה של ההליכה הנורמלית. כפות הרגליים שלנו ויתר חלקי השרשרת הקינמטית מתוכננים:

  • להליכה יחפה
  • או להליכה על נעליים שטוחות

השינוי ביציבה והשינוי בביומכניקה של ההליכה הנגרמים מנעילת נעלי עקב מובילים לבלאי ונזק מצטבר בגוף. בין יתר אזורי הגוף הניזוקים נמנה:

  • כפות רגליים
  • בברכיים
  • במפרקי הירך
  • הגב התחתון ועוד

שינוי ביציבה

נעילת נעלי עקב משנה את היציבה באופן משמעותי ויוצרים שינויים בלתי רצויים במעברי העומס לאורך עמוד השדרה והגפיים התחתונות. נעלי עקב מזיזים את מרכז הכובד שלנו קדימה למיקום לא טבעי ובכך מעלים את העומסים על האצבעות וכרית כף הרגל. שורה של תנועות פיצוי גורמת לגב התחתון לקבל קיעור יתר. לסיכום, ליקוי היציבה יוצר עומסי יתר על כול השרשרת הקינטית בין כפות הרגליים לגב התחתון. תוצאה אפשרית כוללת:

  • פציעות בעמוד השדרה
  • פציעות בגפיים
  • דלקת פרקים ניוונית מוקדמת

עומסי יתר ודלקת פרקים

ככל שהעקבים גבוהים יותר וככל שאנו נועלים נעלי העקב במשך זמן ארוך יותר כך גדלים העומסים על חלקי הגוף השונים. לנעלי עקב יש גם השפעה שלילית על שיווי המשקל ובכך מהוות גורם מרכזי לפציעות על רקע נפילה או נקיעת קרסול. לכן, למרות היתרונות האסתטיים שיש לנעלי עקב אין לשכוח את הסיכונים הכרוכים בנעילתם.

פציעות שכיחות הנגרמות מנעלי עקב

בוניון

בוניון (hallux valgus) הוא עיוות של המפרק המחבר את הבוהן הגדולה לכף הרגל. העיוות גורם לכך שהבוהן הגדולה מתכופפת לכיוון הבהונות האחרות ונוצרת בליטה שמתחככת, מאדימה וכואבת. הבוניון מתפתח בהדרגה ועלול לגרום לבורסיטיס מקומי, דלקת פרקים ניוונית ועוד. הסיבה המדויקת אינה ברורה אך משערים מדובר בגנטיקה.

דלקת בפלנטר פאשיה

נעילת עקבים גבוהים עלולה לגרום לדלקת של הפאשיה הפלנטרית – פלנטר פשיאיטיס (Plantar fasciitis). דלקת של הפאשיה הפלנטרית או בעברית מחלת חיתולית הכפית המחברת בין העקב לבהונות יכולה לגרום לכאבים משמעותיים בכף הרגל וקשיים תפקודיים.

נקעים בקרסול

נעילת נעלי עקב משבשת את היציבות וחושפת את הקרסוליים לנקעים ונזק לרצועות. נזק לרצועות עלול לכלול מתיחה או קרע מלא שעלול לחייב גם תיקון כירורגי. הרצועות בקרסול שמרבות להיפגע ממוקמות בצד החיצוני של המפרק.

דלקת בגיד אכילס

אם את נועלת נעלי עקב כל יום לעבודה לאורך שנים, את גורמת להתקצרות של גיד אכילס. גיד אכילס מקוצר משבש את התפקוד של הגפה התחתונה ומעלה את הסבירות לנזקים ובכללם דלקת בגיד אכילס.

כאבי ברכיים

נעלי עקב משבשות את התפקוד התקין של הגפיים התחתונות ומפחיתות את בלימת הזעזועים הנלווית להליכה תקינה. התוצאה עלולה להיות בין היתר שחיקת סחוסים בברכיים והתפתחות כאבי ברכיים.

שברים

חוסר היציבות שנילווה לנעילת נעלי עקב מעלה את הסבירות לנפילות ונקעים. טראומות אלה מגדילות את הסיכון לשברים בבהונות ובמקומות נוספים בגוף.

כאבי גב

בגלל העיקרון הקינטי העומסים השליליים הנובעים מנעילת נעלי עקב אינה נותרים רק בכפות רגליים. אחד האזורים הנוספים שמושפעים מעומסים אלה הוא הגב התחתון. תוצאה אפשרית של עומסים אלה על הגב כוללים שחיקת סחוסים והתפתחות תסמונת פצטלית מותנית.

אצבע פטיש

עקבים גבוהים יכולים להפעיל לחץ המפרקים בבוהן השנייה, השלישית, הרביעית והקטנה, ולגרום להתכופפותם. התכופפות מתמשכת של הבוהנים הללו גורמת להתפתחות אצבעות פטיש על כל המשתמע מכך מבחינה בריאותית ואסטטית.

ציפורניים חודרניות

עקבים גבוהים עלולים לפגוע במראה של הציפורניים וגם להשפיע על האופן שבו הם גדלים. ציפורן חודרנית היא ציפורן שחודרת במהלך גדילתה אל תוך העור שסביבה. התוצאה עלולה לכלול כאב, נפיחות לעיתים זיהום מקומי.

יבלת תירס

נעילת עקבים גבוהים עלולה לגרום להיווצרות יבלת תירס. השם של היבלת ניתן לה מכיוון שצורתה צורת גרגר תירס. היבלת נוצרת לרוב באזורים בהם יש לחץ מהנעל.

מטטרסלגיה

נעילת נעלי עקב יוצרת עומסי יתר על כרית כף הרגל ועלולה לגרום להתפתחות מטטרסלגיה (Metatarsalgia). תסמינים של מטטרסלגיה כוללים כאב בכרית כף הרגל ומגבלות תפקודיות.

יציבה לקויה

היציבה שלנו נקבעת גם באמצעות התמיכה מכפות הרגליים. נעלי עקב משבשים את היציבה וגורמים לעומסי יתר באזורים בגוף שאינם בנויים לכך. התוצאה עלולה להיות פציעות וכאבים.

שבר מאמץ

עומסי יתר הנותרים על עצמות כפות הרגליים בגלל נעלי עקב עלולים לגרום גם לשברי מאמץ. שברי מאמץ באחת מעצמות כף הרגל יכול לגרום לכאבים משמעותיים וקשיים תפקודיים.

References:

Barnish, M.S. and Barnish, J., 2016. High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: a narrative systematic review. BMJ Open, 6(1), e010053.

Moore, J.X., Lambert, B., Jenkins, G.P. and McGwin, G., Jr., 2015. Epidemiology of High-Heel Shoe Injuries in U.S. Women: 2002 to 2012. The Journal of Foot & Ankle Surgery, 54(4), pp.615-619.

Cohen, P.N., 2021. Pandemic-related decline in injuries related to women wearing high-heeled shoes: Analysis of U.S. data for 2016-2020. medRxiv.

Frey, C., Thompson, F., Smith, J., Sanders, M. and Horstman, H., 1993. American Orthopaedic Foot and Ankle Society women's shoe survey. Foot & Ankle, 14(2), pp.78-81.

Kerrigan, D.C., Todd, M.K. and Riley, P.O., 1998. Knee osteoarthritis and high-heeled shoes. The Lancet, 351(9113), pp.1399-1401.

Opila-Correia, K.A., 1990. Kinematics of high-heeled gait. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 71(4), pp.304-309.

Snow, R.E., Williams, K.R. and Holmes, G.B., Jr., 1992. The effects of wearing high heeled shoes on pedal pressure in women. Foot & Ankle, 13(2), pp.85-92.

Titchenal, M.R., Asay, J.L., Favre, J., Andriacchi, T.P. and Chu, C.R., 2015. Effects of high heel wear and increased weight on the knee during walking. Journal of Orthopaedic Research, 33(3), pp.405-411.

Riskowski, J.L., Mikesky, A.E. and Bahamonde, R.E., 2009. Design and validation of a high-heeled shoe. Journal of Biomechanics, 42(12), pp.1686-1694.

Simonsen, E.B., Svendsen, M.B., Nørreslet, A., Baldvinsson, H.K., Heilskov-Hansen, T., Larsen, P.K., Alkjær, T. and Henriksen, M., 2012. Walking on high heels changes muscle activity and the dynamics of human walking significantly. Journal of Applied Biomechanics, 28(1), pp.20-28.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

סיבוכים לאחר ניתוח ירך

סיבוכים לאחר ניתוח ירך

סיבוכים לאחר ניתוח ירך כוללים לעתים הפרעות נפשיות, הפרעות שינה, דלקות פרקים מחלות כלי דם ועוד. לנוכח הממצאים המעידים על שכיחות של מחלות והפרעות בריאותיות המתפתחות לאחר ניתוח ירך ארטרוסקופי המנתחים והחולים צריכים להיות בטוחים בחשיבותם.

צליעה בקרב ילדים מה גורם לה

צליעה בקרב ילדים מה גורם לה

צליעה בקרב ילדים? אבחון וטיפול המתבצעים ללא דיחוי ימנעו נזקים בלתי הפיכים. ילדים בגיל 3 – 10 שנים הסובלים צליעה היא תופעה שכיחה יחסית. הגורם הוא לרוב פגיעה שולית באחד מחלקי הגפה התחתונה. יש לאבחן את הסיבה להליכה לא תקינה כדי לשלול גורם משמעותי.

בדיקה של עמוד השדרה הצווארי

בדיקה של עמוד השדרה הצווארי

עמוד שדרה צווארי? בדיקה נדרשת כדי לאתר את הגורם לסימנים ולתסמינים הנובעים מאזור זה ולטפל בהם בהקדם. בדיקה זאת תאפשר זיהוי הרקמה שניזוקה ותאפשר אומדן של חומרת הנזק. ללא אבחון אמין יעילות הטיפול בסימנים ובתסמינים נפגעת.

ישיבה ארוכה חיים קצרים

ישיבה ארוכה חיים קצרים

עמוד, אל תשב? כך על פנים קובע המחקר הנוכחי. הנזקים הנגרמים לגוף מישיבה ממושכת ולקויה סוקרו ומסוקרים בהרחבה באתר. עוד מחקר שיוצא נגד הישיבה ממליץ בכול פה להימנע או לצמצם את הישיבה הממושכת ולעדיף עמידה כדי לשמור על הבריאות.