סגנון חיים בריא מונע דמנציה

סגנון חיים בריא מונע דמנציה

סגנון חיים בריא מונע דמנציה! או דמנציה (שטיון) היא מחלה קשה הפוגעת ביכולת החשיבה וההתנהלות בעיקר של מבוגרים. חשוב להבדיל בין פגיעה ביכולות הקוגניטיביות בגלל הגיל לבין פגיעה כזאת הנגרמת בגלל דמנציה. המחקר הנוכחי מצא:

  • אכילה נכונה ופעילות גופנית יכולים להאט את ההתדרדרות הקוגניטיבית של מבוגרים
  • מאידך השמנה ובריאות לקויה מאיצים את התפתחות שלה

האם ניתן למנוע דמנציה? התשובה על כך אינה חד משמעית. עם זאת, פעילות גופנית ושינויים אחרים בסגנון חיים מפחיתים את הסיכון ללקות בדמנציה. עקב הפגיעה הקשה של המחלה הזאת חוקרים רבים ממשיכים לעסוק בנושא. בין היתר בוחנים החוקרים את ההשפעות שיש לרכיבים של סגנון חיים בריא על מניעת דמנציה. המחקר המסוקר כאן קובע: סגנון חיים בריא מונע דמנציה.

סגנון חיים בריא מונע דמנציה – רקע

דמנציה היא מונח למספר מחלות המשפיעות על הזיכרון, החשיבה והיכולת לבצע פעילויות יומיומיות. המחלה מחמירה עם הזמן ופוגעת בעיקר באנשים מבוגרים. על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO):

  • נכון להיום מעל 55 מיליון אנשים סובלים מדמנציה ברחבי העולם
  • מעל 60% מהם חיים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית
  • בכל שנה יש כמעט 10 מיליון מקרים חדשים

מחלת אלצהיימר היא הצורה הנפוצה ביותר של דמנציה, והיא עשויה לתרום ל-60-70% מהמקרים. השכיחות והשכיחות של דמנציה תלויות בגורמים רבים, כגון גיל, מגדר ומיקום גיאוגרפי. העלות העולמית הכוללת המוערכת של דמנציה:

  • בשנת 2015 עמדה על 818 מיליארד דולר. סכום זה היווה 1.09% מהתמ"ג העולמי באותה תקופה
  • העלות העולמית השנתית של דמנציה היא כעת מעל 1.3 טריליון דולר וצפויה לעלות ל-2.8 טריליון דולר עד 2030

לדמנציה יש השפעות פיזיות, פסיכולוגיות, חברתיות וכלכליות, לא רק עבור אנשים החיים עם דמנציה, אלא גם עבור המטפלים שלהם, משפחותיהם והחברה בכללותה. לעתים קרובות יש חוסר מודעות והבנה של דמנציה, מה שמוביל לסטיגמות ולמחסומים לאבחון ולטיפול. האם ניתן למנוע דמציה? האם סגנון חיים בריא מונע דמנציה?

מהי דמנציה?

שטיון או כפי שהיא קרויה דמנציה או קהיון היא הפרעה בריאותית המתפתחת לרוב עם הזקנה. דוגמה למחלה הגורמת לדמנציה היא מחלת האלצהיימר. גם מחלות כלי הדם הקטנים במוח עלולות לפגוע ברקמת המוח ולהוביל להתפתחות דמנציה. כוללים ההפרעה הזאת כרוכה בירידה משמעותית ביכולות הקוגניטיביות של האדם. הסימנים והתסמינים הנובעים מדמנציה כוללים:

  • ליקויי זיכרון
  • קשיים בחשיבה
  • קשיי הבנה
  • שינויים במצב הרוח
  • שינוי תכונות
  • שינויים בהתנהלות כולל ביכולת להשתלב בחברה ועוד

דמנציה מתפתחת בקצב איטי. בשלבים הראשונים קיימת ירידה מסוימת בזיכרון שמייחסים לרוב למתחים נפשיים ועוד. בשלבים מתקדמים יותר בעיית הזיכרון מחמירה וחלה פגיעה ביכולת ההתמצאות. בהמשך נפגעת באופן משמעותי היכולות הקוגניטיביות שגורמות להפרעות התנהגותיות וקושי להתנהל. בדומה למחלות אחרות חשוב לאבחן את המחלה בשלביה הראשונים ולטפל בגורם לה מוקדם ככול האפשר. עם זאת מניעה היא הדרך הנכונה ביותר.

מניעת דמנציה אפשרית?

דמנציה אינה חלק נורמלי מההזדקנות, וניתן למנוע או לעכב אותה על ידי אימוץ הרגלי חיים בריאים וניהול גורמי סיכון. לאחרונה פרסם האגוד האלצהיימר האמריקאי ההמלצות למניעת דמנציה. חלק מהאסטרטגיות מבוססות הראיות למניעת דמנציה כוללות:

שמירה על פעילות גופנית

פעילות גופנית יכולה לשפר את זרימת הדם למוח, להפחית דלקת ולעורר צמיחה של תאי מוח חדשים. זה יכול גם להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת והשמנת יתר. כל המחלות הללו קשורות לדמנציה. מטא-אנליזה של 19 מחקרים מצאה כי רמות גבוהות יותר של פעילות גופנית נקשרו לסיכון נמוך ב-21% לדמנציה בהשוואה לרמות נמוכות יותר.

שמירה על מעורבות קוגניטיבית וחברתית

פעילויות קוגניטיביות וחברתיות יכולות לשפר את העתודה הקוגניטיבית. עתודה זאת היא היכולת להתמודד עם נזק מוחי או ירידה באמצעות רשתות מוח חלופיות או אסטרטגיות. פעילויות אלה יכולות גם להפחית מתח, בדידות ודיכאון, שהם כולם גורמי סיכון לדמנציה. סקירה שיטתית של 22 מחקרים מצאה שפעילות קוגניטיבית קשורה לסיכון נמוך ב-36% לליקוי קוגניטיבי ולסיכון נמוך ב-33% למחלת אלצהיימר. סקירה שיטתית נוספת של 15 מחקרים מצאה כי פעילות חברתית קשורה בסיכון נמוך ב-47% לדמנציה.

אכילת תזונה בריאה

תזונה בריאה יכולה לספק חומרים מזינים חיוניים לבריאות המוח. חומרים אלה כוללים נוגדי חמצון, חומצות שומן אומגה -3 וויטמינים. תזונה נכונה יכולה גם למנוע או לשלוט במצבים כרוניים המגבירים את הסיכון לדמנציה, כגון יתר לחץ דם, סוכרת וכולסטרול גבוה. מטא-אנליזה של 12 מחקרים מצאה שהקפדה על תזונה ים תיכונית, שעשירה בפירות, ירקות, דגים, אגוזים, שמן זית ודגנים מלאים, הייתה קשורה לסיכון נמוך ב-34% לירידה קוגניטיבית ולסיכון נמוך ב-33% למחלת אלצהיימר.

הגבלת צריכת אלכוהול

צריכת אלכוהול מופרזת עלולה לפגוע בתאי המוח ולפגוע בתפקוד הקוגניטיבי. אלכוהול יכול גם להגביר את הסיכון לשבץ, מחלות כבד וסרטן, שהם כולם גורמים פוטנציאליים לדמנציה. מטא-אנליזה של 143 מחקרים מצאה כי צריכת אלכוהול כבדה (>60 גרם ליום) הייתה קשורה לסיכון גבוה ב-22% לדמנציה בהשוואה לצריכה מתונה (0-24 גרם ליום).

הימנעות מפגיעת ראש

פגיעה מוחית טראומטית (TBI) עלולה לגרום נזק ישיר לרקמת המוח ולהוביל לדלקת כרונית, עקה חמצונית והצטברות עמילואיד. כל אלה הם תהליכים פתולוגיים המעורבים בדמנציה. מטא-אנליזה של 15 מחקרים מצאה שפגיעה מוחית טראומטית בינונית עד חמורה קשורה לסיכון גבוה פי שניים לדמנציה בהשוואה לאנשים שמוחם לא ניזוק.

הפחתת החשיפה לזיהום אוויר

זיהום אוויר עלול לפגוע במוח על ידי גרימת דלקת, עקה חמצונית, נזק לכלי הדם וניוון עצבי. זה יכול גם להחמיר מחלות נשימה וכלי דם, אשר שניהם גורמי סיכון לדמנציה. סקירה שיטתית של 18 מחקרים מצאה כי חשיפה לחומר חלקיקי (PM), חנקן דו-חמצני (NO2) ואוזון (O3) הייתה קשורה לסיכון מוגבר לפגיעה קוגניטיבית, מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולרית.

המחקר

סגנון חיים בריא מונע דמנציה
סגנון חיים בריא מונע דמנציה

במטרה לבחון האם סגנון חיים בריא מונע דמנציה עקבו החוקרים (The Lancet, 03/2015) אחר 1,260 מבוגרים בגילים 60 – 70 שנבחרו בגלל שנמצאו בקבוצת סיכון לפתח דמנציה. הקבוצה חולקה לשתיים כאשר המחצית הראשונה קיבלה הנחיות רפואיות רגילות והמחצית השנייה קיבלה הנחיות מקיפות המאפשרות סגנון חיים בריא: תזונה נכונה, פעילות גופנית כולל חיזוק שרירים, חילוף חומרים תקין והנחיות לשמירה על בריאות כלי הדם.

ממצאי המחקר

סגנון חיים בריא מונע דמנציה! לאחר שנתיים הקבוצה השנייה – קבוצת "סגנון חיים בריא" שיפרה את תוצאותיה ב25% ביחס לקבוצה הראשונה שקיבלה הנחיות רפואיות שגרתיות. קבוצת סגנון חיים בריא השיגה תוצאות גבוהות ב150% מהקבוצה הראשונה במבחנים מנטליים, וגבוהות ב 83% בכול הנוגע לתפקודים ניהוליים שהם כידוע תהליכי השליטה הקוגניטיביים הגבוהים ביותר אצל האדם הכוללים תפקודים כמו ארגון, יוזמה, התמדה ועוד.

המלצות החוקרים

תוצאות המחקר מראות שניתן באמצעות שמירה על סגנון חיים בריא ובכלל זה הקפדה על תזונה ופעילות גופנית למנוע התדרדרות של אנשים מבוגרים למצב של דמנציה. לנוכח הממצאים הללו מבקשים החוקרים מרשויות הבריאות לעודד את העם לעסוק בפעילות גופנית ולהקפיד על תזונה מתאימה.

References:

Blondell SJ et al. Does physical activity prevent cognitive decline and dementia?: A systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. BMC Public Health. 2014;14:510.

Valenzuela MJ et al. Cognitive lifestyle and long-term risk of dementia and survival after diagnosis in a multicenter population-based cohort. Am J Epidemiol. 2011;173(9):1004-12.

Kuiper JS et al. Social relationships and risk of dementia: A systematic review and meta-analysis of longitudinal cohort studies. Ageing Res Rev. 2015;22:39-57.

Sofi F et al. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2010;92(5):1189-96.

Xu W et al. Alcohol consumption and dementia risk: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2017;32(1):31-42.

Nordström P et al. Traumatic brain injury and young onset dementia: a nationwide cohort study. Ann Neurol. 2014;75(3):374-81.

Peters R et al. Air pollution and dementia: a systematic review. J Alzheimers Dis. 2019;70(s1):S145-S63.

WHO. Dementia. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia

ADI. Dementia statistics. https://www.alzint.org/about/dementia-facts-figures/dementia-statistics/

Dementia Statistics Hub. Prevalence and incidence. https://dementiastatistics.org/about-dementia/prevalence-and-incidence/

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

אימוני כושר מונעים כאבי גב

אימוני כוח למניעת כאבי גב תחתון

אימון של הגב מונע כאבי גב! אימונים הגב התחתון היא אחת הדרכים היעילות למנוע התפתחות כאבים בגב התחתון. יש להקפיד להתאמן באופן נכון ובהדרגה ובכך תמנעו גם פציעות ספורט מיותרות. נותר רק לברר מה סוג האימון היעיל ביותר להשגת מטרה זאת. 

כאבים בכתף בקרב רקדנים

כאבים בכתף בקרב רקדנים

כאבים בכתף? ריקוד עלול לגרום לכך. אכן בריקוד עיקר העומסים מוטלים על המפרקים נושאי המשקל בגפה התחתונה ובכללם קרסול, ברך, ירך ועמוד השדרה. בחלק קטן מהריקודים נוצרים עומסים  גם על הגפה העליונה ובכך לפציעות גם בגפה הזאת.

בלי סכנת חיים האינטלקט האנושי נסוג

בלי סכנת חיים האינטלקט האנושי נסוג

האינטלקט האנושי נסוג לאיטו! אלו מסקנותיו של המחקר הנוכחי שמצא שבגלל שאדם אינו זקוק יותר להתמודד כדי לשרוד, האינטליגנציה האנושית והיכולת הרגשית שלו עוברים תהליך אבולוציוני הפוך ולמעשה הוא הולך ומאבד את שתי היכולות המרכזיות הללו.