אוסטאוכונדרוזיס אבחון וטיפול

אוסטאוכונדרוזיס אבחון וטיפול

אוסטאוכונדרוזיס – אבחון וטיפול מהירים בליקוי זה עשויים להציל את המפרק המעורב. אוסטאוכונדרוזיס (Osteochondrosis) היא קבוצת מחלות המתאפיינות בין היתר בפגיעות בסחוס התוך מפרקי. חלקיקי סחוס מתפרקים ממשטחי ההחלקה, נכנסים לחלל הסינוביאלי של המפרק וגורמים להפרעות בתנועה ודלקות.

מחלות אלה מתפתחות בעיקר בקרב ילדים ומתבגרים עד גיל 20 שעצמותיהם עדיין בשלבי התפתחות. לעיתים, רחוקות אמנם, גם מבוגרים עלולים לסבול ממחלות אלה. ילדים ובני נוער העוסקים בספורט מצויים בסיכון גבוה יותר להתפתחות אוסטאוכונדרוזיס. בנים נמצאים בסיכון גבוה יותר מבנות להתפתחות אוסטאוכונדרוזיס. הגורם להתפתחות אוסטאוכונדרוזיס אינו ברור אך סיבות אפשריות לכך כוללות פגיעה מקומית בזרימת הדם והגורמת נמק ומוות של תאים. גורמי סיכון כוללים גנטיקה, גדילה מהירה ועוד.

תסמינים אופייניים למחלות אלה כוללים בין היתר כאבים וקושי להניע את המפרק המעורב. ברוב המקרים טיפול שמרני עשוי לעזור עם ריפוי הדלקת ולאפשר חזרה לשגרה. בחלק מהמקרים יש צורך בהתערבות כירורגית כדי להחזיר את המפרק לכשירות תנועתית. במאמר "אוסטאוכונדרוזיס אבחון וטיפול" נפרט אודות קבוצת מחלות זאת.

אוסטאוכונדרוזיס אבחון וטיפול – רקע

אוסטאוכונדרוזיס היא משפחה של מחלות המשפיעות על הצמיחה וההתפתחות של המפרקים. קבוצת מחלות זאת מאופיינת:

  • בהפרעה באספקת הדם לעצם, מה שמוביל לנמק והתגרמות לא תקינה של הסחוס.

אוסטאוכונדרוזיס עלול לגרום:

  • לכאב, צליעה, נפיחות ועיוות של המפרקים הפגועים

השכיחות של אוסטאוכונדרוזיס משתנה בגלל גורמים כגון מגדר, גזע, גיל ומפרק מעורב. הגורמים המדויקים לאוסטאוכונדרוזיס אינם מובנים במלואם, אך כמה גורמים אפשריים כוללים:

  • צמיחה מהירה, טראומה, תזונה, חוסר איזון הורמונלי ועוד.

אוסטאוכונדרוזיס ניתן לאבחן על ידי בדיקה קלינית, רדיוגרפיה, או אולטרסאונד. אפשרויות הטיפול כוללות ניהול שמרני, התערבות כירורגית, או שילוב של שניהם.

סיווג של אוסטאוכונדרוזיס

אוסטאוכונדרוזיס היא קבוצת המחלות שבעקבות הפרעה באספקת הדם פוגעות בין היתר בסחוסים. כאשר אנו נולדים העצמות מורכבות בעיקר מסחוס. בהמשך מוחלף הסחוס בהדרגה בעצמות. תהליך הדרגתי זה המחליף סחוס בעצם מתחיל "במרכזי ההתגרמות" וכולל בהדרגה את יתר העצם. נהוג לסווג את קבוצת המחלות הללו על פי מיקום הנזק שהן גורמות. החלוקה המקובלת כוללת שלוש קבוצות:

  • קבוצת מחלות שבה הנזק הוא מפרקי
  • קבוצה שנייה שבה הנזק מתפתח בעמוד השדרה
  • וקבוצה שלישית שבה הנזק מתרחש ברקמות מחוץ למפרקים

אוסטאוכונדרוזיס של המפרקים

המפרק, כולל משטח סחוסי המאפשר תנועה ובה בעת סופג זעזועים ומגן על העצם. במחלה זאת נגרמות פציעות בסחוס ולעתים גם בעצם תחתיו. הפציעה בסחוס יכולה להיות קלה ושטוחה ולפעמים עמוקה מספיק כדי לערב את העצם הממוקמת מתחת לסחוס. התוצאה הסופית עלולה להיות חלקי סחוס ולפעמים חלקי עצם חופשיים בתוך המפרק. מחלה זאת פוגעת במגוון מפרקים ובכלל זה כף הרגל, קרסול, מרפק, עמוד שדרה ועוד.

להלן רשימת המחלות:

  • מחלת לג-קלבה-פרטס (Legg-Calve'-Perthes Disease) פוגעת באספקת הדם לראש עצם הירך אצל ילדים. התוצאה נמק העצם (Avascular necrosis of the femoral head). הסימפטומים כוללים כאבים בירך, צליעה ועוד.
  • מחלת פנר (Panner’s disease) הפוגעת באספקת בדם לראש עצם הרדיוס במרפק. התוצאה נמק של ראש עצם הרדיוס (Avascular necrosis of the capitulum).
  • מחלת פריברג (Freiberg’s Disease) פוגעת באספקת הדם לעצם המסרק בכף הרגל. התוצאה נמק של ראש עצם המסרק (Avascular necrosis of the metatarsal head). ברוב המקרים מדובר בעצם המסרק השנייה או השלישית לפעמים גם עצמות המסרק השלישית והרביעית עלולות להיות מעורבות.
  • מחלת קולר (Köhler’s disease) הפוגעת באספקת בדם של עצם הסירה בכף הרגל. התוצאה נמק של עצם הסירה (Avascular necrosis of the navicular bone in the foot).
  • אוסטאוכונדריטיס דיסקנס (Osteochondritis dissecans) גורמת לשחרור חתיכות סחוס ועצמות לתוך המפרק המעורב. התופעה יכולה להתרחש בכול מפרק או במספר מפרקים יחדיו אך שכיחה יותר בברכיים, בקרסול ובמרפק.

אוסטאוכונדרוזיס בעמוד השדרה

הנציגה העיקרית של קבוצת המחלות שבהן נפגע עמוד השדרה היא מחלת שוירמן. במחלה זאת נפגעות לוחיות הצמיחה (Physeal disease) הממוקמת בחלק העליון ובחלק התחתון של החולייה. ברוב המקרים עמוד השדרה הגבי (Thoracic spine) הוא החלק הנפגע ביותר בעמוד השדרה.

אוסטאוכונדרוזיס מחוץ למפרקים

קבוצת המחלות הגורמות לנזקים לרקמות חוץ מחוץ למפרק כוללות:

  • מחלת אוסגוד שלאטר (Osgood-Schlatter disease) הפוגעת בלוחית הצמיחה המצויה בזיז של עצם השוק (Tibial tuberosity).
  • ןמחלת סבר (Sever’s disease) הפוגעת בלוחית הגדילה בעצם העקב.

סימנים ותסמינים של קבוצת מחלות זאת

לעיתים עשויה המחלה להתפתח בלי לגרום לסימנים או תסמינים כלשהם. סוג הסימנים ותסמינים וחריפותם תלויים במיקום הנזק ובחומרתו. באופן כללי ניתן לומר שהסימנים והתסמינים העיקריים בגין מחלה זאת עלולים לכלול:

  • כאבים מקומיים במפרק החולה
  • מגבלות תנועה (צליעה?)
  • נוקשות של המפרק בעיקר בבוקר
  • נפיחות במפרק
  • המפרק המעורב רגיש למישוש
  • רעשים הבוקעים מהמפרק
  • נעילה של המפרק בעת תנועה
  • חולשה של המפרק
  • קיפוזיס (במקרה של מחלת שוירמן) ועוד.

גורמים וגורמי סיכון לקבוצת מחלות זאת

לא ידוע מה גורם להתפתחות אוסטאוכונדרוזיס. עם זאת ישנם מספר גורמי סיכון שעלולים לעלות את הסיכון ללקות במחלה הזאת. בין גורמי הסיכון נציין:

  • רוב הסובלים מהמחלה הזאת הם בנים צעירים עד גיל 20 העוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית. מכאן יש להניח שילדים המצויים בתקופת גדילה מצויים בקבוצת סיכון
  • פעילות היוצרת עומסים חריגים על המפרקים והעצמות
  • חבלה ובכלל זה פציעות ספורט (למשל נקיעת קרסול)
  • מחלות או הפרעות הגורמות לפגיעה באספקת דם
  • גורמים תורשתיים
  • ליקויים אנטומיים מבניים ועוד

אוסטאוכונדרוזיס אבחון

אוסטאוכונדרוזיס בקרסול
אוסטאוכונדרוזיס בקרסול

מגוון רחב הפרעות בריאותיות עלולות לגרום לסימנים ותסמינים דומים לאלו של אוסטאוכונדרוזיס. מסיבה זאת חשוב במקביל לניסיון לאבחן את מקור הכאב גם לקחת בחשבון את ההפרעות האחרות ולשלול אותן. בדומה להפרעות בריאותיות אחרות גם האבחון של אוסטאוכונדרוזיס מתבסס על הממצאים המופקים מלמידה קפדנית של ההיסטוריה הרפואית, מביצוע בדיקה גופנית ובמידת הצורך מאמצעי הדמיה ובדיקות מעבדה.

במהלך הלמידה של ההיסטוריה הרפואית נבין מתי החל הכאב? מה גרם להופעת הכאב? האם יש רקע של פציעה? מה משפיע על הכאב ועוד. נבצע בדיקה קפדנית של האזור הבעיתי וגם של כלל השרשרת הקינטית שלו. כך למשל אם החולה מתלונן על כאבים בכף הרגל נבחן גם את הברכיים, את מפרקי הירך, את האגן ואת הגב התחתון. לעיתים כדי לאשר אבחון של אוסטאוכונדרוזיס או כדי לשלול הפרעה אחרת יש צורך בביצוע צילום רנטגן. אמצעי הדמיה רגישים יותר שעשויים להועיל ליכולת שלנו להעריך את מידת הנזק לסחוס והאם יש מעורבות גרמית כוללים CT, MRI ומיפוי עצמות.

אוסטאוכונדרוזיס טיפול

אבחון לקוי או איטי ובעקבות כך טיפול מאוחר או טיפול לקוי עלולים בחלק מהמקרים לגרום לנזקים הרסניים ולהשפעות קשות על איכות חיים. כך למשל פספוס באבחון של פגיעה באספקת הדם למפרק הירך עלולה לגרום לשברים פתולוגיים במפרק הירך ולצורך בטיפולים כירורגיים מורכבים. המחלות הטיפול השמרני באוסטאוכונדרוזיס הגורם לסימנים ותסמינים כולל בעיקר מנוחה מפעילות הגורמת לכאב. לעיתים יהיה צורך להשתמש לזמן קצר בתומך מפרק או בקביים כדי להעניק את המנוחה הדרושה למפרק.

נעשה שימוש משולב במכשור לריפוי דלקות כמו לייזר רך או גלי הלם עם טכניקות ריפוי ידניות שמטרתם איזון שרירי, שמירה על טווחי תנועה ועוד. במקרים קיצוניים במיוחד לא יהיה מנוס מהתערבות כירורגית (אורתרוסקופיה?) להסרת חלקי העצמות והסחוסים מתוך המפרק.

References:

Armbrecht G et al. Degenerative inter-vertebral disc disease osteochondrosis intervertebralis in Europe: prevalence, geographic variation and radiological correlates in men and women aged 50 and over. Rheumatology. 2017;56(7):1189-1199.

Osteochondrosis. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Osteochondrosis

Mendoza LM et al. Heritability and prevalence of selected osteochondrosis lesions in Standardbred trotters. Equine Vet J. 2016;48(4):492-497.

O'Leary E et al. Ultrasound screening protocol for osteochondrosis at selected sites in yearling Thoroughbred horses: a pilot study. Ir Vet J. 2022;75:3.

Osteochondritis Dissecans (OCD) in Dogs. VCA Hospitals. https://vcahospitals.com/know-your-pet/osteochondritis-dissecans-ocd-in-dogs

Kienbock's Disease – Symptoms and causes. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kienbocks-disease/symptoms-causes/syc-20373669

Legg-Calve-Perthes Disease – Symptoms and causes. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/legg-calve-perthes-disease/symptoms-causes/syc-20374325

Scheuermann's Disease – Symptoms and causes. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scheuermanns-disease/symptoms-causes/syc-20354864

Osteochondritis Dissecans (OCD) in Dogs – Symptoms and Types. PetMD. https://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_dg_osteochondritis_dissecans

Ytrehus B et al. Pathogenesis of osteochondrosis – a complex multifactorial problem with the involvement of genetic factors. Acta Vet Scand. 2019;61(1):20.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

ליקויי יציבה שכיחים

ליקויי יציבה שכיחים

ליקויי יציבה שכיחים? טבלה מסכמת של מנחי גוף לקויים האופייניים לרבים מובאת כאן לפניכם. בטבלה תמצאו פירוט השרירים הקצרים והשרירים החלשים שמצויים בבסיס כול לקות. מלבד אסתטיקה למנח גוף לקוי יש משמעות בריאותית כולל כאבים, שחיקת סחוסים, עייפות ועוד.

האם הגיע דואר אלקטרוני עבורי

לחץ נפשי בגלל דואר אלקטרוני

הדואר האלקטרוני הגיע? המשפט הזה נושא אחריו מתח נפשי תמידי שעל ציר הזמן עלול לגבות מאיתנו מחיר בריאותי. לחצים נפשיים גורמים לנו לנזקים בריאותיים פיזים וקוגניטיביים. חיי היום יום בעידן המודרני כרוכים בלחצים ודאגות אין סוף ועל כך אנו משלמים מחיר בריאותי כבד. 

פציעות ספורט עזרה ראשונה

פציעות ספורט עזרה ראשונה

פציעות ספורט? עזרה ראשונה עשויה לקצר את פרק הזמן שיידרש לטיפול ולשיקום. טיפול מהיר ונכון בפציעה של מפרקים, רקמות רכות כגון שרירים, רצועות, גידים ועוד מעלה באופן משמעותי את הסיכוי להחלמה מהירה ונכונה של הרקמה וחזרה לאורח חיים פעיל.