ארקוקסיה או אטופן מה עדיף

ארקוקסיה או אטופן עדיף בלי

ארקוקסיה או אטופן מה עדיף? לתרופות נוגדות דלקת יש לעיתים את היכולת להפחית כאב ומסיבה זאת רבים בוחרים לצרוך אותן. יחד עם זאת אין לשכוח שצריכת תרופות מסוג זה עלולה לגרום לתופעות לוואי. בין יתר תופעות הלוואי נמנה שיבוש הריפוי של הרקמה הפצועה ואף מוות.

הכאבים בגב מציקים, יש לכם עבודה ללכת אליה, ילדים לגדל וחיים לחיות. אתם רוצים הקלה מהכאב ורוצים אותה עכשיו. לא מעניין אם התרופות המוצעות בטוחות, או האם יש להן תופעות לוואי? אם הרופאים רושמים אותן אז זה כנראה בסדר… ובכן זה לא תמיד בסדר ועדיף תחילה לטפל בכאבים שלכם באופן שמרני.

טיפול יעיל בכאבים הללו ניתן לקבל באמצעות כירופרקט. רק כאשר אין ברירה כדאי לפנות לערוץ התרופתי כירורגי. אז אם אתם שואלים ארקוקסיה או אטופן מה עדיף? התשובה שלי היא עדיף בלי אף אחד מהם או מקבוצת התרופות שלהן. רק כאשר הטיפול השמרני כושל יש לשקול טיפול תרופתי.

ארקוקסיה או אטופן מה עדיף – רקע

רופאים מרבים להעניק מרשמים לתרופות נוגדות דלקת. מדובר בתרופות על בסיס סטרואידים כמו פרדניזון וקורטיזון או תרופות שאינן על בסיס סטרואידים כמו ארקוקסיה או אטופן. תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) הן קבוצת תרופות שנמצאות בשימוש נרחב. פעולת התרופות כוללת הפחתת כאב, הפחתת דלקת ולהנמיך חום גוף גבוה. קבוצת תרופות זאת פועלת על ידי חסימת הייצור של כימיקלים הקשורים בכאב ודלקת בגוף. עם זאת, NSAIDs יכול גם לגרום כמה תופעות לוואי. במיוחד נכונים הדברים אם צורכים אותם במשך זמן רב או במינונים גבוהים. רוב תופעות הלוואי הן שוליות וחולפות תוך זמן קצר. דוגמאות סוג כזה של תופעות לוואי כוללות:

  • צרבת, גזים, עצירות, פריחות ועוד

חלק קטן מתופעות הלוואי הללו מסוכנות ואף עלולות לסכן את החיים. דוגמאות לסוג כזה של תופעות לוואי כוללות:

  • דימום וכיבים, לחץ דם מוגבר, בעיות בכליות או בכבד ועוד

NSAIDs אינם מתאימים לכולם ויש להשתמש בהם בזהירות אצל אנשים מסוימים. מומלץ להתייעץ עם רופא או רוקח לפני נטילת NSAIDs ופעל לפי ההוראות שלהם על המינון, משך וסוג NSAID לשימוש.

תרופות נוגדות דלקת מה זה?

ישנם עשרות סוגים של תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים (non-steroidal anti-inflammatory drugs). מבין התרופות היותר מוכרות אנו מוצאים:

  • סלקוקס (Celcox)
  • אספירין (aspirin)
  • איבופרופן (Ibuprofen)
  • דיקלופנק (Diclofenac)
  • ברקסין (Piroxicam)
  • נפרוקסן (Naproxen)
  • אטופן (Etopan)
  • וולטרן (Voltaren)
  • ארקוקסיה (Arcoxia) ועוד

לכול אחת מהתרופות הללו ישנם גם שמות מסחריים שונים. לצורך השימוש בתרופות הללו ולאור תופעות הלוואי האפשריות הכרוכות בצריכתן הן ניתנות רק במרשם רופא. חלק מהתרופות הנ"ל ניתן לכל דורש וללא מרשם. כך למשל אספירין ואיבופרופן ניתנים לרכישה ישירה בבתי מרקחת. אספירין בכמות קטנה משמש גם למניעת היווצרות קרישי דם ובעיות לב וכלי דם. לעיתים, השימוש בתרופות אלה הוא ממושך והסיכויים לתופעות לוואי עקב כך גבוהות יותר.

מתי ממליצים לכם ליטול תרופות NSAIDs

רופאים רושמים אותן לצורך טיפול במגוון רחב של בעיות רפואיות ובכלל זה:

נכון להיום גם החולים עצמם לוחצים לקבל את התרופות הללו. כל ניסיון של הרופא להציע להמתין מספר ימים עם הטיפול התרופתי נופל על אוזניים ערלות. החולים מתעקשים לקבל תרופות והרופאים רושמים. התרופות הללו אכן מפחיתות דלקת וכאב אצל רוב בני האדם.

ארקוקסיה או אטופן – מנגנון פעולה

כאשר רקמה כגון גיד או רצועה נפצעת התאים שנפגעו מפרישים חומרים הקרויים מתווכי דלקת (היסטמין, פרוסטגלנדינים ועוד). חומרים אלו מתחילים רצף של תגובות ופעולות הקרויות – תגובה דלקתית. ראשית גורמים הכימיקלים לגירוי של כאב מקומי ולהרחבת כלי הדם באזור הפגיעה. הרחבה זו מאפשרת הגברה משמעותית של זרימת דם לרקמה הפצועה. זרם הדם כולל תאי דם של המערכת החיסונית שמתחילים בתהליך התיקון ופינוי חומרי הפסולת הדלקתיים.

דלקת משמעותה אם כן, כאב, נפיחות, אדמומיות וחום. כאן המקום לציין שדלקת היא שלב חיוני בריפוי, ולמעשה ללא דלקת אין ריפוי!! השימוש בתרופות אנטי דלקתיות כגון ארקוקסיה או אטופן מנטרל את השחרור של החומרים מתווכי הדלקת ועל כן נמנעת או מוגבלת ההרחבה של כלי הדם ולמעשה משתבשת התגובה הדלקתית כולה ופעולת התיקון והריפוי העצמי של הגוף נפגעת. התוצאה ירידה ביכולת התאים של המערכת החיסונית לנקות את חומרי הפסולת הדלקתיים, והבנייה של הרקמה הפצועה אינה אופטימלית בלשון זהירה.

תופעות לוואי אפשריות של תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים

תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים כגון ארקוקסיה או אטופן ממשיכות להינתן במספרים גדולים. מספר תופעות הלוואי והסיבוכים שתועדו בגין צריכת התרופות הללו לא משפיעה משמעותית על המגמה הזאת. בין תופעות הלוואי הידועות של תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים נמנה:

  • בעיות בקיבה, כגון גירוי, כאב, צרבת, גזים, שלשולים, עצירות, דימום וכיבים. אלה יכולים להיות מופחתים על ידי נטילת NSAIDs עם מזון, חלב, או סותרי חומצה, והימנעות אלכוהול.
  • לחץ דם מוגבר, אשר יכול להגדיל את הסיכון לשבץ והתקף לב (הירחון האירופי ללב, יולי 2006). ניתן לצמצם על ידי בדיקת לחץ הדם באופן קבוע ובמידת הצורך התאמת המינון או סוג של NSAID.
  • כאבי ראש, נמנום וסחרחורת. אלה יכולים להיות מנוהלים על ידי נטילת NSAIDs במינון היעיל הנמוך ביותר והימנעות מנהיגה או הפעלת מכונות.
  • תגובות אלרגיות, כגון פריחות, צפצופים ונפיחות בגרון. אלה ניתן למנוע על ידי הימנעות NSAIDs אם יש היסטוריה של אלרגיה אליהם או תרופות אחרות כגון אספירין.
  • בעיות בכבד או בכליות, אשר יכול להשפיע על תפקודם של איברים אלה ולגרום לסיבוכים חמורים. אלה יכולים להיות מזוהים על ידי ביצוע בדיקות דם לפני ובמהלך השימוש NSAID והפסקת NSAIDs אם יש סימן כלשהו לנזק.
  • פגיעה בהחלמה של רקמות פצועות

NSAIDs אינם מתאימים לכולם ויש לשקול את השימוש בהם באופן כללי ובאופן מיוחד במקרים הבאים:

  • אנשים מעל גיל 65
  • נשים בהריון או מניקות
  • אנשים שסבלו מכיבים בקיבה או מדימום בעבר
  • חולים באסטמה או סובלים מבעיות לב, כבד, כליות, או מעיים
  • אנשים שנוטלים תרופות אחרות

על פי מחקר פינלנדי

ממצאי המחקר שנערך בפינלנד התבססו על חקירתם של מעל 170.000 בני אדם. על פי המחקר השימוש בתרופות הללו מעלות ב 40% את הסיכון שלכם ללקות בהתקפי לב. לטענת המחקר נתונים אלו נכונים בכל מקרה וללא קשר:

  • לתרופה האנטי דלקתית שאתם צורכים ארקוקסיה או אטופן או כל תרופה נוגדת דלקת אחרת
  • לדור של התרופה שאתם צורכים והאם היא חדישה או ישנה

לאור ממצאים האלו המליצו החוקרים לשקול היטב את השימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים. בסופו של דבר, כך טענו החוקרים, לא מדובר בתרופות מצילות חיים.

על פי מחקר בריטי ואמריקאי

על פי אחת ההערכות מבריטניה תרופות אלו גורמות למוות של כ 2,000 בני אדם מדי שנה בבריטניה בלבד. בארצות הברית גורמות תרופות אלו לאשפוזים של כ- 70,000 איש מדי שנה עקב דימומים תוך קיבתיים ולרבע ממקרי המוות בגין דימום שמקורו בקיבה, Fries JF. NSAID gastropathy: epidemiology. J Musculoskeletal
Med 1991; 8:21-8.

מחקרים על תרופות נוגדות דלקת

ואולם ישנם תופעות נוספות שנוטים להתעלם מהם שמשמיטים את ההיגיון של עצם נתינת תרופות נוגדות דלקת. קיימים מחקרים המעידים שהשימוש בתרופות אלו מקשות על יכולתו הטבעית של הגוף לרפא עצמו. ישנם אף מחקרים המראים שהשימוש בתרופות אנטי דלקתיות עלול אפילו להחמיר את המצב הרפואי שבגינו קיבלנו את הטיפול. השאלות שנשאלות:

  • למה רופאים ממשיכים לרשום עבורנו את התרופות הללו?
  • האם יתכן שהשימוש בתרופות הללו הוא ההסבר לכך שרבים בקרבנו חיים עם כאבים כרוניים?

הפחתת כאב מחד ותופעות לוואי שליליות מאידך

ארקוקסיה או אטופן מה עדיף
ארקוקסיה או אטופן מה עדיף

תרופות אנטי דלקתיות סטרואידים כמו פרדניזון וקורטיזון ותרופות אנטי דלקתיות שאינם סטרואידים כמו ארקוקסיה או אטופן או וולטרן אכן מפחיתות כאב. אך תרופות אלה גם משבשות את תהליך ההחלמה הטבעי של הרקמות הפגועות. ההשפעות השליליות ארוכות הטווח של התרופות הללו משמעותיות הרבה יותר מההשפעות המקלות הזמניות המאפיינות אותן.

תרופות אנטי דלקתיות שאינן על בסיס סטרואידים כמו ארקוקסיה או אטופן משבשות גם את הייצור של פרוטאוגליקן (Proteoglycan) מרכיב במבנה הסחוסים הגידים והרצועות. פרוטאוגליקן חשוב לגמישות ויכולת עמידה בלחצים של הרקמות הללו ולפגיעה בייצור שלהן עלולה להיות משמעות רבת השפעה ביכולת הגוף לרפא את הרקמה ולגבי איכות הריפוי.

מחקרים נוספים

מחקרים שנעשו לגבי השימוש בתרופות אנטי דלקתיות דוגמת ארקוקסיה או אטופן מגלים החמרה ארוכת טווח בדלקות הפרקים. הוסקיסון וקולגות בדקו את השפעת התרופות האנטי דלקתיות על התקדמות דלקת פרקים ניוונית של הברכיים. קבוצה של חולים הסובלים מהמחלה חולקו לשניים. חלק אחד קיבל תרופות אנטי דלקתיות והקבוצה השנייה קיבלה תרופות דמה (פלסבו). התוצאות היו חד משמעיות. הדלקת הניוונית בברכיים של רוב הקבוצה שצרכה תרופות אנטי דלקתיות החמירה לעומת מיעוט בלבד בקבוצה השנייה.

מחקר אחר בדק קבוצה גדולה של סובלים ממחלת ניוון פרקים בפרק הירך. המחקר בדק את יעילותו של תרופה אנטי דלקתית אחרת. התוצאות שוב הראו באופן חד משמעי-החמרה בדלקת הפרקים בקרב הקבוצה שקבלה טיפול עם תרופות אנטי דלקתיות לעומת הקבוצה שצרכה תרופות דמה.

מניעת נזקים מתרופות נוגדות דלקת

אם החלטתם להשתמש בתרופות על מנת להפחית כאב העדיפו להתחיל עם אקמול (Paracetamol). לאקמול פחות סיכוי לגרום לתופעות לוואי. אקמול אינו נוגד דלקת אך הוא עשוי להפחית את הכאבים ולהקל עליכם במידה מספקת. אם בכול זאת אתם צורכים תרופות אנטי דלקתיות כמו ארקוקסיה או אטופן עליכם לזכור שהן לא ממש משנות את מהלך התפתחותן של בעיות רפואיות כואבות כגון דלקות פרקים. התרופות נוגדי הדלקת רק מפחיתות כאב ומשפרות את הנוקשות. נצלו את הימים היותר טובים שבהם יש מעט כאב או אין כאב בכלל על מנת להימנע מלקחת את התרופות הללו.

ארקוקסיה או אטופן מה עדיף? – סיכום

אין בכוונת מאמר זה לפסול באופן גורף את השימוש בתרופות נגד דלקת כמו ארקוקסיה או אטופן. תכליתו של המאמר הוא להאיר את עיני הרופאים והחולים לכך שאין ארוחות חינם וכל שימוש בתרופה כרוך בתשלום כלשהו. על כן יש לעשות שימוש מושכל בצריכת תרופות ולזכור שברוב המקרים לגופנו יש את היכולת הנפלאה להתמודד עם חוליים שונים כולל עם הדלקות. האם אנחנו באמת צריכים את התרופה הזאת?

הרופא של העתיד לא יתבסס על מתן תרופות
אלא יטפח במטופליו אכפתיות למשמעות הקיום,
לתזונת האדם ולמכלול הגורמים המעודדים
בריאות ומונעים חולי.
(תומס אדיסון)

References:

Huskisson EC, Berry H, Gishen P, Jubb RW, Whitehead J, on behalf of the LINK Study Group. Effects of anti-inflammatory drugs on the progression of osteoarthritis of the knee. J Rheumatol. 1995; 22:1941-1946.

https://www.healthline.com/health/side-effects-from-nsaids

Reijman M, Bierma-Zeinstra SM, Pols HA, Koes BW, Stricker BH, Hazes JM. Is there an association between the use of different types of nonsteroidal anti-inflammatory drugs and the radiologic progression of osteoarthritis? The Rotterdam Study. Arthritis Rheum. 2005; 52:3137-3142.

https://www.webmd.com/arthritis/features/nsaids-risks-benefits

Almekinders LC: Anti-inflammatory treatment of muscular injuries in sport. An update of recent studies. Sports Med 28: 383–388, 1999

Almekinders LC, Gilbert JA: Healing of experimental muscle strains and the effects of nonsteroidal anti-inflammatory medication. Am J Sports Med 14:303–308,1986

https://www.healthdirect.gov.au/anti-inflammatory-medicines

Natural Anti-inflammatory Agents for Pain Relief in Athletes Joseph C. Maroon, M.D.; Jeffrey W. Bost, P.A.-C.; Meghan K. Borden; Keith M. Lorenz; Nathan A. Ross Neurosurg Focus. 2006;21(4) ©2006 American Association of Neurological Surgeons Posted

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/medications-non-steroidal-anti-inflammatory-drugs

Di Padova, C., S-adenosylmethionine in the treatment of osteoarthritis. Review of Clinical Studies, Am. J. Med. 1987, 83, Supplement 5A, pp. 60-5.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מחוך וטיפול שמרני בעקמת

מחוך וטיפול שמרני בעקמת

עקמת? מחוך וטיפול שמרני הם אסטרטגיה יעילה כאשר חומרת העקמת מאפשרת זאת. עקמת היא תופעה קלינית המעוותת את חוליות עמוד השדרה ואת הרקמות הרכות התומכות ועלולה לגרום לכאבי גב ובעיות נוספות. מחקר חדש שב ומאשר את היעילות של מחוך בנסיבות אלה.

תסמונת התעלה הקרפלית אבחון

תסמונת התעלה הקרפלית אבחון

תסמונת התעלה הקרפלית? אבחון מדויק וביצוע תהליך של אבחנה מבדלת יאפשר הענקת טיפול מהיר ויעיל. האבחון מתבסס על למידה מדוקדקת של הסימנים והתסמינים בכף היד ושלילה של הפרעות בריאותיות אחרות שעלולות להיות הגורם. 

איך לשחרר גב תפוס

איך לשחרר גב תחתון תפוס

איך לשחרר גב תפוס? נוקשות של הגב התחתון או של החלקים אחרים בגב נגרמת לרוב בגלל התכווצות שרירים, מתיחת שרירים או דלקת מפרקים ניוונית בחוליות המותן. אבחון מדויק של מקור הבעיה יאפשר להעניק טיפול יעיל ולשפר את תחושת הנוקשות בגב.