תסמונות כאב בכף רגל ובקרסול

כאבים בכף רגל ובקרסול גורם אפשרי

תסמונות כאב בכף רגל ובקרסול מהוות עניין שכיח בקרב כלל האוכלוסייה ובעיקר בקרב ספורטאים. למעשה כפות הרגליים ומפרקי הקרסול נוטים להיפצע יותר מרוב חלקי הגוף. הגורמים לכאב בכף הרגל ובקרסול כוללים עומסי יתר חוזרניים (ריצה, הליכה וקפיצה) נזקי חבלה (פציעת ספורט, נפילה, תאונה) ומחלות. בין גורמי הסיכון להתפתחות כאבים בכפות הרגליים נציין משקל עודף והשמנה, ליקויים מבניים, פציעות קודמות ועוד. בעמוד הזה נפרט את תסמונות כאב בכף רגל ובקרסול.

תסמונות כאב בכף רגל ובקרסול – רקע

כאבים בכף הרגל ובקרסול הם בעיה נפוצה הפוגעת באנשים בכל הגילאים ובאיכות חייהם. השכיחות של כאבים בכף הרגל ובקרסול משתנה בהתאם להגדרה, למדידה ולאוכלוסייה שנחקרה. עם זאת, על פי הערכות היא נעה:

  • בין 17% – 42% במבוגרים

לכאבים בכף הרגל ובקרסול יכולות להיות סיבות שונות, כגון טראומה, שימוש יתר, דלקת פרקים, סוכרת, השמנת יתר והנעלה. כאבי כף רגל וקרסול יכולים להיות קשורים גם להפרעות כאב בברך ובירך או להפרעות בגב התחתון. תסמינים שכיחים של הפרעות כאב בכפות רגליים ובקרסול כוללים כאבים, הגבלות תנועה ותפקוד ועוד. הפרעות תפקוד עלולות לכלול קשיים בהליכה, עמידה, עלייה במדרגות וקימה מישיבה. אין להתעלם מכך שכאבים בכף הרגל ובקרסול יכולים גם להשפיע על הנפש ובכלל זה מצב הרוח, ההתנהגות, יכולת הטיפול העצמי ועוד.

 כאב בכך רגל ובקרסול בגלל נזק לרקמות

תסמונות כאב בכף רגל ובקרסול נגרמות לרוב בגלל נזקים המתפתחים ברקמות מקומיות. להלן פירוט של פגיעות שכיחות ברקמות בכפות הרגליים:

נקע בקרסול

המצב שבו אנו מותחים או קורעים את אחת או יותר מהרצועות התומכות במפרק הקרסול קרוי נקע בקרסול (Ankle Sprain). שני צדי הקרסול חשופים להתפתחות נקע בקרסול. הנזקים המתפתחים ברצועה או ברצועות גורמים להתפתחות דלקת ולהופעת סימנים ותסמינים שונים כולל כאבים בכף רגל ובקרסול, נפיחות שעלולה לחרוג משמעותית ממיקום הנזק, שטפי דם וכמובן מגבלות תנועה. הפגיעה ברצועות שאחראיות לייצוב הקרסול עלולה לגרום לחוסר יציבות של המפרק ולהגברת הנטייה לנקע חוזר. בנקיעת קרסול חמורה יש לשלול שברים.

נזק לגיד אכילס

הגידים בכף הרגל נושאים בעומסים קיצוניים וחשופים עקב כך להתפתחות דלקות ופציעות. נזק לגידים בכף הרגל הוא גורם שכיח להתפתחות כאבים בכף רגל ובקרסול. בגלל חשיפתו לעומסים חריגים גיד אכילס נוטה יותר מגידים אחרים להיפגע. דלקת בגיד אכילס או קרע חלקי או מלא בגיד (Achilles Tendon Rupture) הזה הן פציעות שכיחות המייצרות סימנים ותסמינים דומים הכול בהתאם לחומרת הנזק: בין הסימנים והתסמינים נמנה כאב מקומי שיכול להקרין במעלה השוק, הכאב חריף בעיקר עם תחילת ההליכה ופוחת ככל שהגיד "מתחמם" בהמשך הפעילות. קרע מלא של גיד אכילס אינו מאפשר תנועה כלל וכלל. גורמים שכיחים לפציעות גידים כוללים שרירי סובך קצרים מידי, עומסי יתר ומאמץ יתר, נעליים שאינן מתאימות ועוד.

שבר מאמץ

שבר מאמץ בכף הרגל (Stress fracture) נגרם בעיקר מעיסוק אינטנסיבי מידי בספורט נושא משקל כמו ריצה או הליכה ממושכת בטירונות. מנגנון הפציעה הוא עומס חוזר ונשנה על העצם עד להיווצרות שבר שערה. שברי מאמץ ייווצרו לרוב בעצם השוק או באחת מעצמות כף הרגל. התוצאה עלולה לכלול בין היתר כאבים בכף הרגל ובקרסול.

מטטרסלגיה

גורם שכיח לכאבים בכרית כף הרגל מתחת לפרקי האצבעות היא הפרעה דלקתית הקרויה מטטרסלגיה (Metatarsalgia).  הסימנים והתסמינים בגין הפרעה זאת כוללים:

  • כאב חריף בכרית כף הרגל הנוטה לחזור תכופות ואף להפוך לכאב כרוני
  • הכאב מחמיר כאשר קיים עומס על כפות הרגליים כמו זה הנוצר בגלל ריצה, הליכה ועמידה
  • תיתכן צליעה

קשת גבוהה/שטוחה

עומסים חריגים הנוצרים על כפות הרגליים בגלל ליקויים בקשת מובילים לעומסי יתר ולהתפתחות כאבים. הליקויים השכיחים ביותר בכפות הרגליים הם שיבושים בגובה הקשת וביכולת התפקודית שלה. קשת גבוהה מידי ו/או קשיחה מידי או קשת שטוחה מידי פוגמים ביכולת התפקודית של כפות הרגליים כולל ביכולת של כפות הרגליים לבלום את הזעזועים הנלווים לכל פעילות נושאת משקל.

כאבים בעקב דורבן

כאב המתפתח בהדרגתיות בעקב כף הרגל היא תלונה שכיחה ביותר. כאבים אלו בעקב התפתחו לרוב בגלל נזקים ודלקת ברקמת חיתולית הכפית (Plantar fascia). במצבה הדלקתי נקראת רקמת חיבור זאת "פלנטר פציאטיס" (Plantar fasciitis). אך הכינוי שדבק בתופעה קלינית זאת הוא דורבן (Heel Spur) וזאת בגלל שלעתים נגרמים הכאבים באזור זה בגלל זיז גרמי שמתפתח בעקב. הסימנים והתסמינים שנלווים לתופעה כוללים:

  • כאב (שעלול להיות חריף) בעקב או בנקודה אחרת בקשת כף הרגל
  • הכאבים מחמירים במצב של עומס על כף הרגל (ריצה, הליכה או עמידה) ולאחר מנוחה
  • כאב חריף במיוחד בעקב עם תחילת ההליכה לאחר שנת לילה
  • הכאב עלול לגרום גם לצליעה

נזקים לבורסה בעקב

כאבים בכף הרגל ובקרסול עלולים להתפתח בעקבות נזקים ודלקת ברקמת הבורסה בכף הרגל.  רקמת הבורסה ההיא למעשה שק המכיל נוזל שתפקידו מניעת חיכוך בין רקמות. ישנן שתי רקמות בורסה בכפות הרגליים שלנו החשופות לנזקים ודלקות. הבורסה העמוקה יותר ממוקמת מיד לאחר עצם העקב ומפרידה בין העצם הזאת לבין גיד אכילס (Retrocalcaneal bursa) ואילו רקמת הבורסה השנייה מפרידה בין גיד אכילס לבין העור מאחור (Subcutaneous bursa). לחץ ישיר בגלל נעליים לוחצות או עומס יתר על כפות הרגליים עלול לגרום לרקמות בורסה אלה להידלק (Bursitis) ולגרום לכאבים מקומיים המחמירים בנגיעה ואדמומיות מקומית.

נזקים גרמיים טראומטיים

ישנה כמובן אפשרות שהתפתחות כאבים בכף הרגל ובקרסול נגרמת בגלל טראומה ונזקים לעצמות. דוגמאות לנזקים גרמיים כוללים שברים (Ankle Fracture), כולל שברי מאמץ בכף הרגל (Stress Fractures), פריקה של אחד מהמפרקים בכף הרגל (Ankle Dislocation), קרע של רצועות, קרע של גידים ועוד.

דלקות פרקים ומחלות כלי דם

תסמונות כאב בכף רגל ובקרסול עלולות להיגרם גם בגלל דלקות פרקים. בין דלקות הפרקים שעלולות להתפתח בכפות הרגליים נמנה:

דלקת פרקים ניוונית

דלקות פרקים מהווים את הגורם השכיח ביותר להתפתחות כאבים בקרסול ו/או בכף הרגל. דלקת הפרקים השכיחה ביותר היא דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis). מחלת פרקים זאת גורמת בין היתר לפגיעה בסחוס המפרקי, להתפתחות זיזים תוך מפרקים ולשיבוש ביכולת התפקודית של המפרק.  סימנים ותסמינים אפשריים כוללים:

  • כאבים מקומיים
  • נפיחות
  • נוקשות מפרקית
  • מגבלות תנועה
  • במצבים כרוניים גם עיוות חיצוני של כף הרגל ואצבעות כף הרגל.

דלקת פרקים אוטואימונית

גם דלקות פרקים אוטואימוניות עלולות לגרום להתפתחות כאב בכף הרגל. בין דלקות הפרקים האוטואימוניות שעלולות לגרום לכך נמנה:

  • דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis)
  • מחלת רייטר (Reiter's Disease)
  • אנקילוזיס ספונדיליטיס – דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis)
  • דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis) ועוד

גאוט (פודגרה)

רמה גבוהה של חומצת שתן בגוף עלולה להוביל להתפתחות גאוט (Gout). מחלה מטבולית זאת עלולה לפגוע באופן חמור באחד או יותר ממפרקי הגוף ולגרום לכאבים קשים. ברוב המקרים תתקוף מחלה זאת את המפרק של האצבע הגדולה בכף הרגל אך כאמור גם מפרקים אחרים עלולים להיות מעורבים. תסמינים אופייניים לגאוט כוללים כאבים שעלולים להיות חריפים ביותר, נפיחות מקומית ואדמומיות של המפרק.

מחלת רנו

כאבים בכף רגל ובקרסול יכולים להתפתח גם בגלל מחלה ושמה מחלת רנו (Raynaud disease). מדובר בתופעה קלינית שבה מופיע כיווץ עורקים בלתי רצוני בכפות הרגליים ו/או הידיים ולעתים גם באוזניים והאף ועקב כך מתפתחים בחלקי גוף אלה שינויים בגוון של העור, כאבים ונימול. לעתים תופיע מחלת רנו כתסמין של מחלת רקמות חיבור כמו זאבת אך ברוב המקרים תופיע ללא כול מחלות רקע נוספות. הגורמים למחלת רנו הם קור הגורם לכיווץ בלתי רצוני של כלי הדם ו/או מתח נפשי.

נזק לשורש עצב בעמוד השדרה או לעצב פריפרי

סיבי העצבים הבוקעים מחוט השדרה וחוצים את הגוף על מנת לעצבב את חלקי הגוף השונים נתונים במהלך מסלולם לגירויים מסוגים שונים כולל לחצים בגין התנהלות ארגונומית לקויה וחבלות. כך גם סיבי העצבים היוצאים מחוט השדרה באזור המותן ועושים דרכם עד אצבעות כפות הרגליים.

נזק לשורש עצב מותני

כאבים בכף הרגל ובקרסול יכולים להופיע ללא כל נזק בכפות הרגליים. דוגמה שכיחה לכך היא גירוי שורש עצב מותני שיכול להתפתח על רקע של למשל פריצת דיסק מותני. פריצת דיסק מותני (או בלט דיסק או בקע דיסק או פתולוגיות אחרות) עלול להוביל להתפתחות סיאטיקה שבין התסמינים שלה יש גם כאבים המושלכים אל כף הרגל.

תסמונת התעלה הטרסלית

כאבים בכף רגל ובקרסול מה גורם לזה
כאבים בכף רגל ובקרסול מה גורם לזה

אחת מתסמונות לכידת עצבים בכף הרגל היא תסמונת התעלה הטרסלית (Tarsal tunnel syndrome). ביחס לתסמונת התעלה הקרפלית תסמונת התעלה הטרסלית אינה שכיחה ולכן הרבה פעמים נותרת לא מאובחנת.

תסמונת זאת מתפתחת בעקבות לכידה של העצב הטיביאלי האחורי במיקומו בתעלה הטרסלית המצויה בחלק הפנימי של מפרק הקרסול. הסימנים והתסמינים המתלווים לתסמונת זאת השכיחה יותר בקרב אתלטים או לאחר טראומה מקומית כוללים:

  • כאב מקומי המופיע בעיקר בלילה
  • תסמינים נוירולוגיים כגון נימול והירדמות, תחושות של דגדוג ושריפה

מורטון נוירומה

מורטון נוירומה (Morton's neuroma) היא דלקת של עצב פריפרי העובר בין אצבעות הרגליים. דלקת עצבית זאת הנגרמת על רקע חיכוך ולחץ על העצב מתפתחת בעיקר בין האצבע השלישית לרביעית. התסמינים יכללו לרוב:

  • כאב "שורף" בין האצבעות המעורבות
  • הכאבים מחמירים בהליכה או בעמידה

תסמונת שריר הפיריפורמיס

עצב הסיאטי שמקורו עמוד השדרה המותני עלול להיפגע ולפתח תופעה דלקתית הקרויה סיאטיקה. תסמונת שריר הפיריפורמיס (Piriformis Muscle Syndrome) הסיאטיקה נגרמת בגלל לחץ וגירויים חוזרים ונשנים שמפעיל השריר האגסי (Piriformis Muscle) על העצב במהלך מסלולו דרך האגן ולפעמים אפילו דרך השריר האגסי בעצמו. תסמינים אופייניים לסיאטיקה כוללים:

  • כאבים בישבן
  • כאב היורד במורד הרגל עד לקרסול ולכף הרגל
  • שינויים נוירולוגיים תחושתיים ומוטוריים בגפה התחתונה ועוד

עוד גורמים להתפתחות תסמונות כאב בכף רגל ובקרסול

ישנם גורמים אפשריים נוספים להתפתחות כאבים בקרסול ובכפות הרגליים בין היתר נמנה:

  • תסחיף עורקי או פקקת עורקית (Arterial Embolism or Arterial Thrombosis)
  • סוכרת סוג 2 (Type 2 Diabetes)
  • אנמיה חרמשית (Sickle-cell anemia)
  • התפתחות דלקות זיהומיות באחת מעצמות כף הרגל (Osteomyelitis and Septic Arthritis)
  • גידולים סרטניים
  • השלכות כאב מהפרעות כאב בברך או בירך ועוד

References:

Hawke F, Burns J. Understanding the nature and mechanism of foot pain. J Foot Ankle Res. 2009;2:1.

Keenan AM, Drake C, Conaghan PG, Tennant A. The prevalence and impact of self-reported foot and ankle pain in the over 55 age group: a secondary data analysis from a large community sample. J Foot Ankle Res. 2019;12:53.

Garrow AP, Silman AJ, Macfarlane GJ. The Cheshire Foot Pain and Disability Survey: a population survey assessing prevalence and associations. Pain. 2004;110:378–84.

Hill CL, Gill TK, Menz HB, Taylor AW. Prevalence and correlates of foot pain in a population-based study: the North West Adelaide health study. J Foot Ankle Res. 2008;1:2.

Thomas MJ, Roddy E, Zhang W, Menz HB, Hannan MT, Peat GM. The population prevalence of foot and ankle pain in middle and old age: a systematic review. Pain. 2011;152:2870–80.

Keenan AM, Tennant A, Fear J, Emery P, Conaghan PG. Impact of multiple joint problems on daily living tasks in people in the community over age fifty-five. Arthritis Rheum. 2006;55:757–64.

Crawford F, Thomson C. Interventions for treating plantar heel pain. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(3):CD000416.

Landorf KB, Keenan AM, Herbert RD. Effectiveness of foot orthoses to treat plantar fasciitis: a randomized trial. Arch Intern Med. 2006;166:1305–10.

Rome K, Howe T, Haslock I. Risk factors associated with the development of plantar heel pain in athletes. The Foot. 2001;11:119–25.

Hawke F, Burns J, Radford JA, du Toit V. Custom-made foot orthoses for the treatment of foot pain (Review). Cochrane Database Syst Rev. 2008;(3):CD006801.

Whittaker GA et al., Foot orthoses for plantar heel pain: a systematic review and meta-analysis (Review). Br J Sports Med (in press).

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

בורסיטיס בירך

בורסיטיס בירך מה גורם לזה

בורסיטיס בירך או דלקת באמתחת תל הירך (טרוכנטריק בורסיטיס) היא בעיה שכיחה. מדובר בדלקת שק (אמתחת) הבורסה, הממוקם מעל תל הירך הגדול ובצדו החיצוני. הסובלים מהתופעה מדווחים על מיחושים מקומיים, מגבלות תנועה, נפיחות והפרעות שינה.

אולטרסאונד טיפול בדלקת

אולטרה סאונד לטיפול בדלקת

אולטרה סאונד לריפוי הוא מכשיר המייצר קול בתדירות גבוהה כדי לטפל בדלקות וכאב. לרשות הרופא המטפל בכאבים ופציעות מערכות עצב, שריר ושלד עומדים מגוון אמצעים ייעודיים לשם כך.  בין האמצעים היעילים ניתן למנות מספר מצומצם של מכשירים: גלי הלם, לייזר רך ואולטרה סאונד.