בדיקת סיטי עלולה לסרטן

קרינה מסרטנת בגלל בדיקת סיטי

בדיקת סיטי עלולה לסרטן! CT היא בדיקת הדמיה חשובה המשמשת לאבחון הפרעות בריאותיות רבות. בין היתר באמצעות בדיקת CT מאבחנים גם הפרעות בריאותיות בגב ובגפיים. בין היתר מבצעים סריקות CT כדי לאבחן היצרות תעלת השדרה, שבר בעמוד השדרה, בלט או פריצת דיסק ועוד

קרינה מסרטנת הנלווית לבדיקת סיטי הופכת את ההדמיה הזאת לבעייתית. לטענת מומחים, בדיקת סיטי חושפת את החולים לקרינה שהיא גבוהה פי 150 מצילום רנטגן בודד. למרות המודעות לקרינה, חולים רבים מופנים לסריקת CT. הדבר נובע בין היתר בגלל העליות הנמוכות יחסית של הליך זה לעומת בדיקת MRI. בעשור האחרון גדל באופן קיצוני גם מספר המקרים של חולי לב שהופנו לביצוע סריקת CT.

בדיקת סיטי עלולה לסרטן – רקע

סריקות CT הן כלי אבחון בשימוש נרחב המייצרים תמונות מפורטות של המבנים הפנימיים של הגוף. הם משתמשים בצילומי רנטגן כדי ליצור פרוסות חתך של איברים ורקמות שונים. באמצעות CT ניתן לסייע בזיהוי חריגות, פציעות, זיהומים, גידולים ומצבים אחרים. עם זאת, סריקות CT חושפות את המטופל גם לקרינה מייננת. קרינה זאת עלולה להגביר את הסיכון לסרטן ולבעיות בריאותיות אחרות. לכן, שכיחות הסריקות בפרקטיקה הרפואית הייתה נושא לוויכוח ודאגה בקרב אנשי מקצוע וחוקרים בתחום הבריאות.

על פי דו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), מספר סריקות ה-CT שבוצעו ברחבי העולם:

  • עלה מ-69 מיליון ב-1990 ל-234 מיליון ב-2015

מדובר בקצב צמיחה שנתי ממוצע של 5.9%. הדו"ח מצא גם כי קיימת שונות גדולה בשימוש בסריקות CT בין אזורים ומדינות שונות. באזורים מסוימים יש שיעורים גבוהים בהרבה מאחרים. לדוגמה, בשנת 2015, המספר הממוצע של סריקות CT לכל 1000 תושבים היה:

  • 245 בצפון אמריקה
  • 154 באירופה
  • 108 באוקיאניה
  • 39 באסיה
  • 12 באמריקה הלטינית והקריביים
  • 4 באפריקה

הסיבות לשונות זו מורכבות ורב-גורמיות. חלק מהגורמים האפשריים כוללים:

  • הבדלים במערכות הבריאות
  • זמינות ונגישות של סורקי CT
  • הנחיות ופרוטוקולים קליניים
  • דפוסי הפניות
  • ציפיות והעדפות של מטופלים
  • סוגיות רפואיות-משפטיות
  • תמריצים כלכליים

דו"ח סבא"א המליץ למדינות לנטר ולהעריך את השימוש שלהן בסריקות CT וליישם אסטרטגיות כדי לייעל את היתרונות שלהן ולמזער את הסיכונים שלהן. חלק מאסטרטגיות אלה כוללות:

  • פיתוח קריטריונים מבוססי ראיות להתוויות מתאימות של סריקות CT
  • הבטחת בקרת איכות נאותה ואופטימיזציה של מינון של סורקי CT
  • מתן חינוך והכשרה לאנשי מקצוע בתחום הבריאות ולמטופלים על היתרונות והסיכונים של סריקות CT
  • קידום שיטות הדמיה חלופיות כאשר הדבר אפשרי.

האם סריקת CT מסרטנת?

סריקת CT היא טכניקת הדמיה רפואית המשתמשת בקרני רנטגן כדי להפיק תמונות מפורטות של פנים הגוף. עם זאת, הוא גם חושף את המטופל למינון גבוה יותר של קרינה מאשר שיטות הדמיה אחרות, כגון אולטרסאונד או MRI. זה מעלה את השאלה: האם סריקת CT יכולה לגרום לסרטן?

מאז החלו הרופאים להפנות את המטופלים לבדיקות CT החלו גם החששות לגבי השפעות הקרינה הנלוות לה. בבדיקת סיטי מוטחים בגוף קרני רנטגן שהם בעלי פוטנציאל להזיק לחומר התורשתי בתאים ולגרום להתפתחות גידולים ממאירים. השאלה היא התועלת מהסריקה מול הנזק האפשרי:

  • סריקת CT מדגימה לעתים קרובות את הפתולוגיה בצורה ברורה יותר מצילום רנטגן
  • מאידך סריקה כזו חושפת את הגוף לקרינה הגדולה פי 150 – 1000 מזו הנגרמת מצילום רנטגן.

בשנת 2007 המכון האמריקאי לסרטן מצא שצפויים 29,000 מקרים חדשים של סרטן בגלל 72 מיליון סריקות CT חדשות שבוצעו באותה שנה. בשנת 2009 במחקר שנערך במרכז רפואי בסן פרנסיסקו ארצות הברית הגיעו למסקנה שנגרם מקרה אחד של סרטן על כול 400 – 2000 סריקות CT של החזה.

מה אומרים המחקרים בנושא?

האם סריקת CT מסרטנת? אין תשובה חד משמעית לשאלה זו. שכן מחקרים שונים הגיעו למסקנות שונות. כמה מחקרים הציעו כי לאחר שעוברים סריקות CT מרובות:

  • קיימת עלייה קטנה אך משמעותית בסיכון לפתח סוגים מסוימים של סרטן, כגון גידולי מוח או לוקמיה

מחקרים אחרים לא מצאו ראיות לקשר כזה. חלקם טענו שהיתרונות של סריקת CT עולים על הנזקים הפוטנציאליים. אחד האתגרים בחקר ההשפעות של סריקת CT על הסיכון לסרטן הוא שקשה לבודד את השפעת הקרינה מגורמים אחרים, כגון:

  • גנטיקה, אורח חיים או חשיפות סביבתיות

יתר על כן, הסיכון עשוי להשתנות בהתאם לגיל, מין וחלק הגוף של המטופל, כמו גם סוג ותדירות של סריקת CT. לכן, לא ניתן לתת הערכה כללית של כמה סריקת CT מגבירה את הסיכון לסרטן עבור כל אדם.

כיצד נמזער את הסיכון?

קרינה מסרטנת בגלל בדיקת סיטי
קרינה מסרטנת בגלל בדיקת סיטי

סריקת CT היא כלי רב ערך לאבחון וטיפול במצבים רפואיים רבים, אך יש להשתמש בה במשורה ובזהירות. הדרך הטובה ביותר למזער את הסיכון לסרטן מבדיקת CT היא:

  • להשתמש בה רק בעת הצורך והמתאים
  • לעקוב אחר ההנחיות וההמלצות של אנשי המקצוע הרפואיים בנושא

יש ליידע את המטופלים גם על היתרונות והסיכונים הפוטנציאליים של סריקת CT לפני שהם עוברים את ההליך, ועליהם לדון בכל חשש או שאלה עם הרופא שלהם.

מתי נכון להשתמש בסריקת CT?

סריקות CT הן סוג של הדמיה רפואית המשתמשת בצילומי רנטגן כדי ליצור תמונות מפורטות של פנים הגוף. הסריקות הללו יכולות לסייע באבחון מצבים שונים, כגון זיהומים, פציעות, גידולים או שברים. סריקות CT יכולות לשמש גם כדי להנחות הליכים, כגון ביופסיות או ניתוחים.

עם זאת, סריקות CT אינן מתאימות לכל אחד או לכל מצב. הם חושפים אתכם לקרינה רבה יותר מאשר סוגים אחרים של הדמיה, כגון אולטרסאונד או MRI. זה יכול להגדיל את הסיכון לפתח סרטן לאורך זמן, במיוחד אם אתם צריכים לעבור סריקות מרובות. לכן, יש להשתמש בסריקות CT רק כאשר היתרונות עולים על הסיכונים.

ההחלטה לבצע בדיקת CT היא שלכם וצריכה להתבסס על דיון מושכל עם הרופא. עליכם לשאול את הרופא מדוע הוא ממליץ על סריקת CT, אילו חלופות זמינות, מהם הסיכונים והיתרונות של כל אפשרות, וכיצד התוצאות ישפיעו על תוכנית הטיפול. כמה גורמים שעשויים להשפיע על ההחלטה לבצע סריקת CT כוללים:

דחיפות מצבכם הרפואי

אם יש לכם מצב מסכן חיים, כגון שבץ, פגיעת ראש או דימום פנימי, ייתכן שיהיה צורך בסריקת CT כדי להציל את חייכם.

זמינות של אפשרויות הדמיה אחרות

אם יש לכם מצב פחות דחוף, כגון אבן בכליות, זיהום בסינוסים או קשריר בריאה, ייתכן שתוכל לבחור סוג אחר של הדמיה שאינה משתמשת בקרינה, כגון אולטרסאונד או MRI. עם זאת, ייתכן שאפשרויות אלה לא יהיו זמינות בכל מתקן או שלא יספקו מספיק מידע לאבחנה שלך.

ההיסטוריה האישית והמשפחתית שלך

אלא אם כן הכרחי לחלוטין ייתכן שתרצו להימנע מסריקות CT במקרים הבאים:

  • יש היסטוריה של סרטן או חשיפה לקרינה
  • את בהריון או מניקה

עליך גם ליידע את הרופא שלך אם יש לך שתלי מתכת או התקנים בגופך, כגון קוצבי לב או מפרקים מלאכותיים, מכיוון שהם עלולים להפריע לסריקה.

המחקר

במסגרת המחקר נערכו בדיקות דם ל- 67 בני אדם לפני ואחרי ביצוע CT של הלב.

ממצאי המחקר

בדיקת סיטי עלולה לגרום לסרטן! לאחר סריקת CT נגרמו מוטציות לחומר הגנטי בתאים וכן נגרם מוות של תאים. בשל כך באו לידי ביטוי מוגבר גנים שמעורבים בתיקון או במוות של תאים. יש לציין שמוטציות בחומר הגנטי עלולים להוביל להתפתחות סרטנית. רוב הנזקים תוקנו אבל כאמור, חלק מהתאים מתו.

מסקנות החוקרים

הממצאים מוכיחים שנגרם נזק לתאים ואף למותם. למרות שלא הוכח שהנזק והמוות של התאים הם הגורמים לסרטן או למחלה אחרת ממליצים החוקרים:

  • לערוך סריקות CT עם מינימום קרינה.

Main References:

Nguyen, P, Lee, W, Li, Y. et al. Assessment of the Radiation Effects of Cardiac CT Angiography Using Protein and Genetic Biomarkers. J Am Coll Cardiol Img. 2015 Aug, 8 (8) 873–884.

More references:

Shao YH, Tsai K, Kim S, Wu YJ, Demissie K. Exposure to Tomographic Scans and Cancer Risks. JNCI Cancer Spectr. 2019 Nov 14;4(1):pkz072.

Cao, CF., Ma, KL., Shan, H. et al. CT Scans and Cancer Risks: A Systematic Review and Dose-response Meta-analysis. BMC Cancer 22, 1238 (2022).

Mathews J D, Forsythe A V, Brady Z, Butler M W, Goergen S K, Byrnes G B et al. Cancer risk in 680 000 people exposed to computed tomography scans in childhood or adolescence: data linkage study of 11 million Australians BMJ 2013; 346 :f2360

Journy, N., Rehel, JL., Ducou Le Pointe, H. et al. Are the studies on cancer risk from CT scans biased by indication? Elements of answer from a large-scale cohort study in France. Br J Cancer 112, 185–193 (2015).

Bosch de Basea Gomez, M., Thierry-Chef, I., Harbron, R. et al. Risk of hematological malignancies from CT radiation exposure in children, adolescents and young adults. Nat Med 29, 3111–3119 (2023).

Siegel JA, Welsh JS. Does Imaging Technology Cause Cancer? Debunking the Linear No-Threshold Model of Radiation Carcinogenesis. Technology in Cancer Research & Treatment. 2016;15(2):249-256.

Berrington de González A, Mahesh M, Kim K, et al. Projected Cancer Risks From Computed Tomographic Scans Performed in the United States in 2007. Arch Intern Med. 2009;169(22):2071–2077. doi:10.1001/archinternmed.2009.440

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

נעלי עקב מכערות את כפות הרגליים

נעלי עקב מכערות את כפות הרגליים

נעלים יפות רגליים מכוערות! נעלי שפיץ יפות יובילו להתפתחות הלוקס ולגוס (עיוות של הבוהן בכף הרגל), יבלות (Bunions), דורבן בכף הרגל ובעיות אחרות שהופכות את כפות הרגליים למכוערות וכואבות. גם גנטיקה מהווה גורם בהתפתחות ליקויים בכפות הרגליים.

אימונים בבריכה לשיפור שיווי המשקל

אימונים בבריכה לשיפור שיווי המשקל

אימונים בבריכה לשיפור היציבות עשויים למנוע שברים וחבלות אחרות בקרב נשים לאחר גיל הפריון. נשים לאחר גיל הפריון שעברו 6 חודשי אימונים בבריכת השחייה שיפרו את כושרם הגופני כולל כוח, סיבולת לב ריאה וגם את היציבות ושיווי המשקל. 

תסמונת התפס בירך טיפול

תסמונת התפס בירך אבחון וטיפול

תסמונת התפס בירך? טיפול מהיר עשוי למנוע התפתחות דלקת פרקים ניוונית במפרק וצורך עתידי בניתוח להחלפתו. תסמונת זאת מתפתחת כאשר קיים ליקוי מבני מולד או נרכש במפרק. חשוב לציין שלמרות החשיבות מלאכת האבחון עלולה להיות מורכבת ומאתגרת.