בדיקת CT למה זה טוב

בדיקת CT למה זה טוב

בדיקת CT למה זה טוב? בדיקת CT הכוללת סריקה ממוחשבת של חלקי הגוף השונים נעשית לצורך אבחון בעיות רפואיות שונות כגון בלט דיסק, פריצת דיסק ובעיות מפרקים. יתרונות הבדיקה מרובים, חסרונה הבולט מצוי בקרינה הנלוות לבדיקה. סריקת CT עושה שימוש ב- X-RAY. חשיפה לסוג זה של קרינה מעלה את הסבירות להתפתחות סרטן לעתים שנים ארוכות לאחר מכן. כמות הקרינה הנדרשת לסריקת CT גבוהה הרבה יותר מהנדרשת לצילום רנטגן בודד. יש לשקול בזהירות את הצורך להפנות חולים לביצוע הליך זה.

מכשיר ההדמיה הממוחשב (CT- Computed Tomography) פתח עידן חדש של יכולת רפואית. באמצעותו חוקרים, בוחנים ומזהים פתולוגיות רפואיות במהירות ובדיוק גבוהים מאי פעם. מספר שנים לאחר מכן החל לפעול מכשיר הדמיה נוסף בעל יכולות מופלאות, מכשיר MRI. חשיבותו הרבה של המכשיר החדש לא יתרה את השימוש בטומוגרפיה ממוחשבת. אז, בדיקת CT למה זה טוב?

בדיקת CT למה זה טוב – רקע

גודפרי האונספילד ואלן מקלאוד קורמק המציאו בשנות השבעים את הסורק הטומוגרפי הממוחשב. הצמד המוכשר קיבל על כך פרס נובל לרפואה. סורק טומוגרפי ממוחשב היא תיבה גדולה עם תעלה רחבה במרכזה. המטופל נשכב על מיטה וזו מגולגלת לתוך התעלה. בעודו שוכב שם נורים לעבר החולה קרני רנטגן מכיוונים שונים. קרניים אלו חוצים את גוף החולה ומעבירים את המידע שנאסף אל החיישנים המצויים בצד הנגדי משם אל המחשב.

המחשב מעבד את הנתונים הללו ומייצר תמונות רב ממדיות של חתכים אנטומיים בעלי חדות גבוהה. העצמות מופיעות בצבע לבן בעוד שרקמות רכות מקבלות את אחד מגווני האפור. אוויר מופיע בצבע שחור. בתמונות אלו עושים שימוש לצורך אבחון מדויק יותר וטיפול נכון יותר במחלות ופתולוגיות שונות. תמונות הסורק נבחנות על מסך המחשב ולאחר מכן מוצאות להדפסה או מועברות לדיסק מחשב.

שימושים שכיחים ב CT

סורק טומוגרפי ממוחשב (CT) יכול לייצר תמונות חדות יחסית של כמעט כול סוגי הרקמות ומכאן חשיבותו כמכשיר אבחוני בכול הנוגע לפתולוגיה של איברים פנימיים, רקמות רכות, עצמות ומבנים אנטומיים אחרים. סורק זה מעניק לנו מבט מהיר, מדויק ורב ממדי לתוך חלל החזה, חלל הבטן, וחלל האגן.

  • באמצעות הסורק הזה ניתן לזהות סוגים שונים של סרטן ופתולוגיות אחרות בריאות, כבד, כליות ולבלב
  • ניתן לזהות פתולוגיות של כלי דם ובכללם באב העורקים הבטני
  • אפשר לזהות פתולוגיות שכיחות בעמוד בשדרה. בכלל זה בלטי דיסק, בקע דיסק, פריצות דיסק, היצרות של תעלת השדרה, גידולים סרטניים ועוד
  • פציעות מפרקים או עצמות. בכלל זה שברים, פריקות של מפרקים, נקעים של מפרקים, דלקת פרקים במפרקים השונים ובכלל זה גם במפרק הלסת ועוד.

שימושים נוספים כוללים הנחייה לצורך טיפולים פולשניים. לקבלת איכות תמונות גבוהה, בעיקר בכול הנוגע להדמיה של רקמות רכות ואיברים פנימיים, מוחדר לגוף המטופל (בשתייה או בזריקה) חומר ניגודי כגון בריום או יוד.

הכנת החולה

בדיקת CT למה זה טוב
בדיקת CT למה זה טוב

טרם ביצוע הסריקה מוצלחת באמצעות מכשיר CT יתבקש החולה להסיר כול חפץ מתכתי מעליו. חפצי מתכת כגון תכשיטים, סיכות ראש, משקפיים, עזרי שמיעה וכיוצא באלו פוגעים באיכות ההדמיה. יתכן שתתבקשו להימנע מאכילה או משתייה מספר שעות לפני ביצוע ההדמיה. טרם ביצוע הדמיה עם חומר ניגודי, תישלל האפשרות שאתם עלולים להיות אלרגיים לאחד מהחומרים הללו. כמו כן תישאלו לגבי מצב בריאותכם באופן כללי והאם, לנוכח קרינת הרנטגן הכרוכה בשימוש ב CT, יש סיכוי להיריון.

בדיקת CT למה זה טוב

CT הוא מכשיר דימות המייצר תמונות איכותיות של רקמות הגוף השונות באופן מהיר. תמונות אלה מתקבלות ללא חדירה לתוך הגוף וללא כאב. יכולתו לייצר תמונות מהירות גם במצב שבו החולה זז מהווה יתרון ניכר על פני MRI. במקרים דחופים מכשיר CT עשוי להציל חיים. סורקים טומוגרפים ממוחשבים מודרניים יכולים לסרוק חלקים נרחבים של הגוף תוך שניות ספורות. בגלל האפשרות לייצר הדמיה בזמן אמת נהוג להשתמש ב- CT גם לצורך:

  • ביצוע ניתוחים זעירים מונחים בחלקי הגוף השונים
  • פרוצדורות רפואיות זעירות כגון לקיחת ביופסיה

פתולוגיה של העצמות עשויה להיראות בחדות טובה יותר מזו הנראית ב MRI.

בדיקת CT – חסרונות

מספר חסרונות פוגמים במכשיר הנפלא הזה:

  • ההדמיה באמצעות CT מחייבת עצירת נשימה שעלולה להיות קשה לחולים מסוימים
  • מכשיר סורק טומוגרפי ממוחשב אינו מייצר תמונות חדות דיין. הדברים נכונים בעיקר לגבי תמונות של איברים פנימיים ושל האנטומיה הפנימית של המפרקים. הדברים נכונים יחסית ל MRI (אך לא ביחס לאולטרה סאונד). על חוסר החדות מנסים להתגבר באמצעות חומרים ניגודיים אך גם אלו עלולים לגרום לצרות.
  • הקרינה המייננת הגבוהה שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן.

כך למשל סריקת CT של בית החזה, הבטן או הריאות כרוכה בקרינה ששווה לחשיפה ל- 350, 400, או אפילו 700 צילומי רנטגן בהתאמה. הרקמות הרגישות ביותר לקרינה כוללות את העיניים, אברי הרבייה, הדם ובלוטת התריס. מחקרים עדכניים מצביעים על גידול ברור של הסיכון לחלות בסרטן בגלל שימוש בסורק טומוגרפי ממוחשב. מחקר רחב היקף שמתבסס על הנתונים המצויים בחברות הביטוח בארצות הברית הגיעה למסקנה:

  • קרוב ל- 30,000 בני אדם חולים בסרטן מידי שנה בגלל סריקות CT.
  • נתון מחריד נוסף שמתבסס על נתוני חברות הביטוח קובע שמחצית מחולי הסרטן הללו ימותו.

הסיכון לחלות בסרטן גבוה גם בקרב ילדים שאימם ביצעה סריקת CT במהלך ההיריון. מסיבה זו אסור לבצע בדיקה CT בילדים ובנשים בהיריון אלא אם מצבם הרפואי מחייב זאת באופן חד משמעי.

טומוגרפיה ממוחשבת עם חומר ניגודי

על מנת להבדיל בין הגוונים של האפור בתמונה שמתקבלת ממכשיר CT יש לעיתים צורך בחומר ניגודי. חומר ניגודי זה יכול להיות:

  • בריום שבולעים החולים על מנת לקבל תמונה חדה יותר של מערכת העיכול
  • חומר ניגודי על בסיס יוד שמוזרק לווריד של החולה על מנת לקבל תמונה ברורה יותר של כלי הדם

ישנם רבים שהזרקה לתוך הווריד של חומר על בסיס יוד עלולה לגרום אצלם לכאבים ולתופעות לוואי קשות כולל:

  • פגיעה עורית ופריחה
  • בחילה והקאה
  • כישלון של הכליה
  • שוק אנפילקטי ועוד

לעיתים על מנת להפחית תגובה שלילית אפשרית לחומר הניגודי מזריקים יחד עמו גם תרופות סטרואידים. חומרי ניגוד חדשים עשויים להיות בטוחים יותר אך הם גם יקרים יותר. מחשש לתגובה אלרגית יש להמתין עם ההנקה של התינוק 24 שעות לאחר בליעת החומר הניגודי.

References:

[What are the benefits of CT scans? – RadiologyInfo.org](https://www.radiologyinfo.org/en/info/safety-hiw_04)

[CT scan – Mayo Clinic](https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/ct-scan/about/pac-20393675)

[Body CT – RadiologyInfo.org](https://bing.com/search?q=CT+scanning+benefits)

[CT scan – NHS](https://www.nhs.uk/conditions/ct-scan/)

[CT scan: how it works, risks, side-effects, advantages – NetDoctor](https://www.netdoctor.co.uk/procedures/examinations/a10280/ct-scan/)

[Computed Tomography (CT) | National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering](https://www.nibib.nih.gov/science-education/science-topics/computed-tomography-ct)

[Computed Tomography (CT) Scans and Cancer – National Cancer Institute](https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/ct-scans-fact-sheet)

[What is a CT scan? | American Heart Association](https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/what-is-a-ct-scan)

[CT Scan (CAT Scan): How Do They Work? – Medical News Today](https://www.medicalnewstoday.com/articles/153201)

[What is a CT scan? | Johns Hopkins Medicine](https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/computed-tomography-scan)

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

פריצת דיסק גב התחתון - מכתב תודה

פריצת דיסק גב התחתון – מכתב תודה

פריצת דיסק בגב התחתון

ד"ר יצחק בכר שלום,
נשלחתי ע"י האורתופד שלי לד"ר בכר בתחילת פברואר 2005 עם פריצת דיסק גדולה ב L4-L5, כאב בלתי פוסק והקרנה חזקה לרגל שמאל. מה לא ניסיתי לפניו? פיזיותרפיה, זריקות אפידורל, גלי חום, פילאטיס ועוד. האורתופד כמעט

האם סנובורד מסוכן יותר מסקי

האם סנובורד מסוכן יותר מסקי

סנובורד מסוכן! עונת הסקי בפתח ואתם מתגעגעים ללבן? ובכן, אל תשכחו שמדובר בתחום בעל רמת סיכון גבוהה לנזקים גוף. מחקר חדש ומקיף מצא שהגלישה עם סנובורד היא בעל רמת סיכון גבוהה יותר מסקי בכול הנוגע ל סיכויי עמוד השדרה ומפרקים אחרים להיפצע.

אי אפשר לחיות בלי שינה

אי אפשר לחיות בלי שינה

שינה? איכות ומחסור שינה נוזאים משמעות עצומה לבריאות שלכם. במאמר הנוכחי נפרוש בפניכם עובדות אודות שינה ובכלל זה את הנתונים הבסיסיים ביותר אודות שלבי השינה, מה מספר השעות שצריך לישון מידי לילה ועוד. השינה היא הרבה יותר מפרק הזמן שבו אינכם ערים.