איך לאבחן כאב במפרק הלסת

איך לאבחן כאב במפרק הלסת

איך לאבחן כאב במפרק הלסת? הפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה מהוות בעיה שכיחה ביותר על פי הערכות אדם אחד מכול עשרה סובל בכול רגע נתון מסימנים ו/או תסמינים שמקורם במפרק הזה. וועדת מומחים פיצלו את תסמונת מפרק הלסת למספר תתי סוגים על פי הגורם העיקרי לכאבים. תסמונת מפרק הלסת היא למעשה מכלול הסימנים והתסמינים הנובעים מפגיעה במפרק הלסת וברקמות סביבו.

לעתים קרובות מידי החולים הללו פונים לעזרה ואינם מאובחנים כראוי ועל כן אינם מטופלים נכון. בגלל חוסר האחידות באופן שבו יש לאבחן את ההפרעות התפקודיות הללו במערכת הלעיסה גם כאשר הם מאובחנים האבחון נותר לא מובן לגורמים מקצועיים רבים. לראשונה פורסמו קריטריונים מוסכמים לאבחון התסמונת. על פי וועדת המומחים יש לחלק את ההפרעות התפקודיות במפרק הלסת למספר תתי סוגים. האם בעקבות המלצות וועדת המומחים הזאת קלינאים בתחום יפסיקו לשאול איך לאבחן כאב במפרק הלסת? אני לא בטוח.

איך לאבחן כאב במפרק הלסת – רקע

על פי הערכות שונות כ- 5% עד 12% מהאוכלוסייה סובלת מהפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה. למעשה מדובר בהפרעה כרונית שעל פי מחקרים שונים היא שנייה בשכיחותה רק לכאבי גב תחתון כרוניים. פגיעה במפרק הלסת גורמת לפגיעה באיכות החיים ולעליות עצומות. עלויות הכרוכות בהפרעות אלו הנאמדות בארצות הברית במספר ביליוני דולרים לשנה. במטרה לקבל אבחון וטיפול מתאימים פונים לעתים קרובות חולים הסובלים מהפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה לרופאי שיניים. הבעיה היא שרוב רופאי השיניים אינם מאומנים לטפל ולשקם באופן שמרני במפרק הלסת.

וועדת מומחים בנושא החליטה שיש צורך באחידות בכל הנוגע לאבחונים הניתנים לחולים אלה. אבחונים פשוטים נהירים המשקפים את הפתולוגיה של החולה עשויים להועיל לניהול ולטיפול בחולה. האבחנה של כאב בלסת מבוססת על הערכה מקיפה של ההיסטוריה של המטופל, בדיקה קלינית ומחקרי הדמיה.

ההיסטוריה צריכה לכלול את ההתפרצות, המשך, התדירות, העוצמה והמיקום של הכאב, כמו גם כל הגורמים הקשורים, כגון טראומה, מתח, ברוקסיזם או מצבים מערכתיים. הבדיקה הקלינית צריכה להעריך את טווח התנועה, התפקוד והרעשים הבוקעים מהמפרק, כמו גם את המישוש של שרירי הלעיסה ואזור TMJ. מחקרי הדמיה, כגון צילומי רנטגן דנטליים, סריקת CT, MRI או ארתרוסקופיה TMJ, עשויים להועיל כדי לשלול סיבות אחרות לכאב ולהעריך את המצב המבני והתפקודי של מפראק הלסת.

איך לאבחן סימפטומים בלסת בגלל פגיעה שרירית (Myalgia)

פגיעה בשרירי הלעיסה היא הגורם השכיח ביותר להתפתחות כאבים במפרק הלסת. קרוב ל- 80% מהתלונות על כאבים בלסת מקורם בפגיעה שרירית. שלושת האבחונים האפשריים בגין פגיעה שרירית כוללים:

  • הפרעה תפקודית בשרירי הלעיסה (Local myalgia).
  • הפרעות תפקודיות בשרירי הלעיסה הגורמת גם כאבי פנים (Myofascial).
  • הפרעה תפקודית בשרירי הלעיסה הגורמת כאבי פנים והקרנות כאב (Myofascial pain with referral).

מה משותף לארבעת ההפרעות התפקודית הללו במערכת הלעיסה?

כאב שמקורו שרירי מושפע מתנועות ומאמצים עם הלסת. שיחזור הכאב שעליו מתלונן החולה נעשה באמצעות בדיקות פרובוקטיביות של השרירים הללו.

ההיסטוריה הרפואית הטיפוסית לארבעת ההפרעות התפקודית הללו במערכת הלעיסה?

החולה התלונן על:

הממצאים מהבדיקה הגופנית המשותפים לארבעת ההפרעות התפקודיות הללו

הממצאים הטיפוסיים מהבדיקה הגופנית יכללו:

  • שיחזור הכאב על ידי מישוש של שרירי הלעיסה וכל על ידי פתיחה מלאה פסיבית או אקטיבית של הפה
  • בתסמונת השלישית נמצא גם תלונות על כאבים בפנים
  • ובתסמונת הרביעית תתקיים גם השלכת כאב לאזורים נוספים כולל אוזן, שיניים, עיניים

איך לאבחן כאב במפרק הלסת הנובע ממפרק הלסת ומשרירי הלעיסה

כאב הנובע ממפרק הלסת (Arthralgia) וברוב המקרים ישנה גם פגיעה בשרירי הלעיסה:

רקע

כאב שמקורו במפרק הלסת מושפע מתנועות ומאמצים של הלסת, שיחזור הכאב נעשה בדיקות פרובוקטיביות של המפרק עצמו.

היסטוריה טיפוסית

כאב בלסת, ברקה, באוזן ובקדמת האוזן המושפע מתנועות ומאמצים של מפרק הלסת.

בדיקה גופנית

שיחזור הכאב על ידי מישוש של המפרק עצמו ועל ידי פתיחה פסיבית או אקטיבית של הפה.

איך לאבחן כאב ראש הנובע ממפרק הלסת?

כאב ראש לסתי – על רקע של פגיעה במפרק וברקמות הלסת (Headache attributed to TMD):

רקע

כאב ראש שמקורו בשרירי הלעיסה ובמפרק המושפע מתנועות ומאמצים עם הלסת. שיחזור הכאב בראש נעשה בדיקות פרובוקטיביות של השרירים הללו.

היסטוריה

כאב בראש באזור הרקה המושפע מתנועות ומאמצים של הלסת.

בדיקה גופנית

שיחזור הכאב בראש על ידי מישוש של שרירי הלעיסה והרקה וכן על ידי מישוש מפרק הלסת ופתיחה פסיבית או אקטיבית של הפה.

איך לאבחן כאב בלסת הנובע מנזק לדיסק התוך מפרקי?

איך לאבחן כאב במפרק הלסת
איך לאבחן כאב במפרק הלסת

על ציר הזמן ההפרעות במפרק הלסת עלולות להתדרדר ולגרום להחמרה בנזקים. בין היתר עלולים להיפגע הדיסק התוך מפרקי הפועל בתוך המפרק. לצערנו הפגיעה בדיסק התוך מפרקי שכיחה ועד 40% מהחולים המתלוננים על כאבים במפרק הלסת סובלים מפגיעה זאת.

חמור מכך פגיעה בדיסק התוך מפרקי נמצאה גם בקרב עד 30% מהאנשים הבריאים. חשוב להיות מודע להפרעה זאת ולעשות כול שניתן כדי להימנע ממנה. ארבעת האבחונים האפשריים בגין פגיעה בדיסק התוך מפרקי כוללים:

  • הפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה עקב פגיעה בדיסק התוך מפרקי עם העתקה זמנית של הדיסק
  • הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה עקב פגיעה בדיסק התוך מפרקי עם העתקה זמנית של הדיסק ונעילה זמנית של המפרק.
  • הפרעות תפקודיות במערכת הלעיסה עקב העתקת הדיסק ממקומו ללא חזרה למקום עם מגבלה בפתיחת הפה
  • הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה עם העתקת הדיסק ממקומו בלי לחזור למקום ובלי הגבלת תנועה

רקע משותף

כאב שמקורו הפרעות בדיסק התוך מפרקי:

  • נלווים לכאב רעשים הבוקעים מהמפרק
  • תנועה לא סימטרית של המפרק
  • מגבלות תנועה
  • נעילת חולפת או קבועה של המפרק ועוד

סימנים ותסמינים מושפעים מתנועות ומאמצים המתבצעים עם הלסת. שיחזור הכאב והסימפטומים נעשה באמצעות בדיקות פרובוקטיביות של המפרק.

היסטוריה טיפוסית

החולה מתלונן על:

  • כאב בלסת
  • כאבי רקה
  • כאבים באוזן ובקדמת האוזן
  • רעשים הבוקעים מהמפרק
  • מגבלות תנועה של הלסת
  • ונעילת המפרק

תסמינים אלה מושפעים מתנועות ומאמצים של מפרק הלסת.

בדיקה גופנית

בבדיקה גופנית:

  • נשחזר את הכאב באמצעות פתיחה פסיבית או אקטיבית של הפה
  • נאזין לרעשים הבוקעים מהמפרק
  • נוודא תנועה לא סימטרית של המפרק
  • ולעתים גם נעילת המפרק

איך לאבחן כאב בלסת הנובע מפריקה או תת פריקה של המפרק?

על ציר הזמן ההפרעות במפרק הלסת עלולות להתדרדר ולגרום לנזקים חמורים יותר ויותר ולשיבוש בעבודת המפרק. בין היתר החולה עלול להגיע למצב של פריקה או תת פריקה של המפרק. שני האבחונים האפשריים בגין תפקוד לקוי זה של המפרק כוללים:

  • הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה עקב תת פריקה של המפרק ממקומו
  • הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה עקב פריקה של המפרק ממקומו

רקע משותף

כאב שמקורו פריקה או תת פריקה של מפרק הלסת. נלווים לו רעשים הבוקעים מהמפרק, תנועה לא סימטרית של המפרק, מגבלות תנועה, נעילת חולפת או קבועה של המפרק ועוד. סימנים ותסמינים מושפעים מתנועות ומאמצים המתבצעים עם הלסת, שיחזור הכאב והסימנים והתסמינים נעשה באמצעות בדיקות פרובוקטיביות של המפרק. במצב של תת פריקה החולה יכול להחזיר את המפרק למקומו ללא עזרה חיצונית. במצב של פריקה מלאה שבו הקונדיל של המפרק יוצא ואינו יכול לחזור למקומו. התסמינים עלולים לכלול חוסר יכולת לסגור את הפה ללא עזרה חיצונית ("Open Lock").

איך לאבחן סימנים ותסמינים בפרקי הלסת?

הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה עלולה להתפתח בגלל דלקות פרקים או בגלל נזקי חבלה הגורמים להתפתחות דלקות ברקמת הסינוביום (Synovitis ) או בקופסית המפרק (Capsulitis). אבחונים אפשריים כוללים:

  • הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה בגלל דלקת פרקים ניוונית
  • הפרעה תפקודית במערכת הלעיסה בגלל דלק אוטואימונית

רקע: דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis) במפרקי הלסת מתפתחת אצל רוב האנשים באופן כול כך הדרגתי שבמהלך חיינו אנו לא אמורים לחוש כול סימנים ותסמינים. עומסי יתר (הידוק לסתות, חריקת שיניים), ליקויים מבניים מולדים או נרכשים (בעיות מנשך) או נזקי חבלה מאיצים מאוד את תהליך ההתפתחות של המחלה הזאת. הנזקים של המחלה כוללים שחיקת סחוסים ועיוות של צורת העצם מתחת לסחוס של המפרק. סימנים והתסמינים כוללים רעשים, מגבלות תנועה ותפקוד, כאב, נפיחות, ועוד.

יש לעתים שהדלקת במפרקי הלסתות מתפתחת בגלל מחלות פרקים אוטואימוניות כגון זאבת, דלקת זיהומית במפרק, דלקת פרקים שגרונית ועוד. כמובן שהסימנים והתסמינים יהיו שונים וכך גם הטיפול הנדרש. כך למשל סיבוך אפשרי לאחר דלקת זיהומית במפרק הלסת כולל אנקילוזיס – איחוי עצמות המפרק ( Ankylosis).

References:

Gauer RL, Semidey MJ. Diagnosis and treatment of temporomandibular disorders. Am Fam Physician. 2015;91(6):378-386.

Manfredini D, Guarda-Nardini L. Agreement between research diagnostic criteria for temporomandibular disorders and magnetic resonance diagnoses of temporomandibular disc displacement in a patient population. Int J Oral Maxillofac Surg. 2008;37(7):612-616.

Schiffman E, Ohrbach R, Truelove E, et al. Diagnostic criteria for temporomandibular disorders (DC/TMD) for clinical and research applications: recommendations of the International RDC/TMD Consortium Network* and Orofacial Pain Special Interest Group†. J Oral Facial Pain Headache. 2014;28(1):6-27.

Scrivani SJ, Keith DA, Kaban LB. Temporomandibular disorders. N Engl J Med. 2008;359(25):2693-2705.

Suvinen TI, Reade PC, Kemppainen P, et al. Review of aetiological concepts of temporomandibular pain disorders: towards a biopsychosocial model for integration of physical disorder factors with psychological and psychosocial illness impact factors. Eur J Pain. 2005;9(6):613-633.

Tjakkes GH, Reinders JJ, Tenvergert EM, et al. TMD pain: the effect on health-related quality of life and the influence of pain duration. Health Qual Life Outcomes. 2010;8:46.

Velly AM, Look JO, Schiffman E, et al. The effect of fibromyalgia and widespread pain on the clinically significant temporomandibular muscle and joint pain disorders–a prospective 18-month cohort study. J Pain. 2010;11(11):1155-1164.

Wright EF, North SL. Management and treatment of temporomandibular disorders: a clinical perspective. J Man Manip Ther. 2009;17(4):247-254.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

היצרות תעלת השדרה המותנית

היצרות תעלת השדרה המותנית

היצרות תעלת השדרה המותנית מחייבת אבחון וטיפול כדי למנוע נזקים כרוניים וצורך עתידי בניתוח. סימנים ותסמינים שמקורם עמוד השדרה המותני יכולים להתפתח גם בגלל היצרות תעלת השדרה ולחץ על חוט השדרה. לחץ זה עלול לפגוע בעצבי חוט השדרה ולגרום לדלקות.

הרצאה בנושא תסמונת מפרק הלסת

הרצאה על תסמונת מפרק הלסת

הרצאה בנושא תסמונת מפרק הלסת כוללת בין היתר הכרת האנטומיה של מפרק הלסת, הבנת הגורמים לתסמונת מפרק הלסת ועוד. תסמונת מפרק הלסת כוללת למעשה אוסף מגוון של סימנים וסימפטומים הנובעים מתפקוד לקוי של אחד או של שני מפרקי הלסת.

ארקוקסיה או אטופן עדיף בלי

ארקוקסיה או אטופן מה עדיף

ארקוקסיה? עדיף בלי! לתרופות נוגדות דלקת יש לעיתים את היכולת להפחית כאב ומסיבה זאת רבים בוחרים לצרוך אותן. יחד עם זאת אין לשכוח שצריכת תרופות מסוג זה עלולה לגרום לסיבוכים קשים כולל מוות וכן לשבש את איכות הריפוי של הרקמה הפצועה.