כאב בישבן ובמפרק הירך מאחור

כאבי עכוז ופרק ירך מאחור

כאב בישבן ובמפרק הירך מאחור שכיח בכלל ובפרט בקרב ספורטאים. ברוב המקרים כאבים אלו הם תוצר של עומסים חוזרניים. בחלק אחר הם נגרמים על רקע טראומטי או מחלות פרקים. יש לעתים שהכאב בישבן או במפרק הירך מאחור מושלך מנזק מרחוק כגון מעמוד השדרה המותני. למעשה הקרבה האנטומית של מפרק הירך והעכוז לגב התחתון גורמת לכך שהרבה מידי פעמים כאבים בירך ו/או בעכוז מאובחנים באופן לקוי ככאבים שמקורם בעמוד השדרה המותני. רק בחלק מהמקרים זה אכן מה שקורה אבל זה לא תמיד זה נכון.

אבחון שגוי מוביל לטיפול שגוי ולכך שהבעיה הופכת לכרוני. חשוב לתת את הדעת לכלל ההפרעות האפשריות לסימפטומים באזור הזה. לצורך זה חשוב לערוך אבחנה מבדלת. במאמר הנוכחי "כאב בישבן ובמפרק הירך מאחור" נפרט מעט אודות הנושא הזה.

כאב בישבן ובמפרק הירך מאחור – פירוט גורמים

כאבי בישבן ובמפרק הירך מאחור אחוריים הם תלונה נפוצה שיכולה להיות לה סיבות שונות. אלה עשויות לכלול החל מפגיעות שרירים ושלד ועד פגיעות כלי דם ועוד. חלק מהתנאים האפשריים שיכולים לגרום לסוג זה של כאב כוללים:

דלקות מפרקים

דלקת פרקים עלולה לפגוע במפרק הירך, במפרק הסקרואיליאק ובמפרקים סמוכים שעלולים להקרין כאב למפשעה והירך. הדלקת הפרקים הנפוצה ביותר היא דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis). דלקת זאת פוגעת ברמות חומרה משתנות כמעט בכל בני האדם מעל גיל 40. שכיחות המחלה וחומרת הנזקים שלה עולים עם הגיל. הנזקים האופייניים למחלה כוללים:

  • בלאי של הסחוס התוך מפרקי, במקרים חמורים, עד כדי חשיפה של העצם

גורמי סיכון למחלה כוללים השמנה, נטייה גנטית, עיסוק אובססיבי בספורט נושא משקל וחבלה. גם דלקות פרקים מערכתיות אוטואימוניות עלולות לפגוע במפרקים לגרום לכאבים בעכוז, מפשעה ו/או במפרק הירך כולל בין היתר דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis), מחלת רייטר (Reiter's Disease), דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ועוד.

דלקת פרקים במפרק הירך

דלקת פרקים ניוונית או דלקת פרקים מערכתית אוטואימונית עלולה לגרום לכאבים בעכוז והירך. תסמינים אופייניים לדלקת פרקים כוללים כאבי מפשעה, כאבי עכוז ומפרק ירך שעלולים להחמיר עם פעילות נושאת משקל כמו הליכה, נוקשות מפרקית, מגבלות תנועה ובשלב מתקדם אפילו צליעה. דלקות פרקים מערכתיות אוטואימוניות שעלולות לפגוע במפרק הירך כוללות בין היתר את דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis), מחלת רייטר ( Reiter's Disease), דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ועוד.

דלקת פרקים במפרק העצה והכסל (סקרואיליאק)

כאבי גב תחתון, כאבי מפשעה, כאבי עכוז וכאבים באזור מפרק הירך יכולים להתפתח גם בגלל סקרואילאיטיס – דלקת במפרקי העצה והכסל (Sacroiliac joint). דלקת במפרקים הללו עלולה להתפתח בגלל חבלה או עומסי יתר. היריון מעלה את הסיכון של האישה להתפתחות דלקת במפרקי העצה והכסל. גם דלקות פרקים מערכתיות אוטואימוניות עלולות לפגוע במפרקי העצה והכסל ולגרום להתפתחות כאבים בישבן, מפשעה ו/או במפרק הירך כוללות בין היתר דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis), מחלת רייטר ( Reiter's Disease), דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ועוד.

דלקת פרקים בעמוד השדרה המותני

דלקת פרקים ניוונית עלולה להתפתח גם במפרקי חוליות עמוד השדרה המותני (Lumbar spine arthritis). הסימנים והתסמינים של מחלה זאת עלולים לכלול כאבי גב תחתון המושלכים בין היתר לאזור העכוז ומפרק הירך. עמוד השדרה המותני חשוף גם לדלקות פרקים מערכתיות אוטואימוניות עלולות לפגוע במפרקים שלו ולגרום להתפתחות כאבים בישבן, מפשעה ו/או במפרק הירך כולל בין היתר דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis), מחלת רייטר ( Reiter's Disease), דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ועוד.

נזק לגידים ושרירים מקומיים

גם פגיעה בגידים ו/או שרירים עלולה לגרום להתפתחות כאב בישבן ובמפרק הירך מאחור. כמו במפרקים אחרים גם במפרק הירך ובעכוז פועלים גידים ושרירים שתפקידם לאפשר לנו את מגוון התנועות הרחב שמאפיינים את האזור הזה. בדומה לגידים ושרירים הפועלים על מפרקים נושאי משקל אחרים גם גידי ושרירי הירך והעכוז חשופים לעומסי יתר ונזקים. כל אחד מהגידים והשרירים הפועלים על מפרק הירך וסביבו עלול להיות הגורם לכאב. מתיחה, קרע חלקי או קרע מלא של הרקמות יוביל להתפתחות דלקת, כאבים בישבן, כאבים במפשעה ובאזור מפרק הירך ומגבלות תנועה. הגורם הוא לרוב עומסי יתר ותנועות חוזרניות אך גם חבלה עלולה להוות גורם. בדיקה ממוקדת תסייע בזיהוי הרקמה הפצועה.

נזק לגידים ו/או לשרירים פושטי הירך

פשיטת הירך היא תנועה שכיחה. אנו עושים שימוש בפשיטת הירך כאשר אנו עוברים למצב עמידה, כאשר אנו הולכים, רצים, עולים במדרגות ועוד. השרירים הללו חשובים גם כדי להבטיח יציבה נכונה. פציעה או חולשה של השרירים עלולים לגרום לביצוע תנועות פיצוי על ידי שרירים ומפרקים אחרים ולעלות את הסיכון לפציעות בשרירים עצמם או בשרירים ובמפרקים האחרים. גורם אפשרי לחולשת של השרירים הפושטים של הירך הוא ישיבה ממושכת.

השרירים פושטי הירך המרכזיים הם שריר העכוז הגדול (Gluteus Maximus) ושרירי המיתר (Hamstrings) הכוללים למעשה שלושה שרירים: שריר הירך הדו ראשי (Biceps femoris), השריר החצי קרומי (Semimembranosus) והשריר החצי גידי (Semitendinosus) ופועלים גם לצורך כפיפת הברכיים. הפעילות האינטנסיבית של שרירי המיתר במהלך פעילות ספורט חושפת אותם לנזקי מתיחה (Hamstring Strain), קריעה (Hamstring Tear) או חבלה (Contusion) ולגרום להתפתחות כאבים בירך.

נזק לגידים ו/או לשרירים מקרבי הירך

הגידים של השרירים המקרבים בירך (Adductor tendinopathy) נפצעים לעתים קרובות. חמשת השרירים מקרבי ירך כולל שריר המתוויך הקצר (Adductor brevis), השריר המתוויך הארוך (Adductor longus), שריר המתוויך הגדול (Adductor magnus), שריר החייטים ( Sartorius) ושריר המסרק (Pectineus) נאחזים בחלק המפשעתי של האגן מחד ולאורך החלק הפנימי של עצם הירך מאידך. מיקומם מאפשר להם לבצע בין היתר את הצמדת הרגליים. עומסי יתר הנובעים מביצוע פעולות חוזרניות כמו ברכיבת סוסים, משחקי כדור ועוד עלול למתוח או לקרוע את הגיד ברמות חומרה שונות ולהוביל לכאבים בירך.

נזק לגידים ו/או לשרירים מכופפי הירך

גורם אפשרי לכאבי מפשעה ומפרק הירך הוא נזק לאחד או יותר מקבוצת השרירים העיקריים מכופפי הירך הכוללת שריר מותח המחתלה הרחבה (Tensor Fascia Latae), שריר הירך הישר (Rectus Femoris) וכמובן השריר מכופף הירך המרכזי – שריר הכסל והמותניים (Iliopsoas Muscle). קבוצת שרירים זאת ובעיקר שריר הכסל והמותניים פועלת במרץ על מנת לכופף את הירך באופן חוזרני ובכך הם נחשפים לפציעות.

נזק לגידים ו/או לשרירים מרחיקי הירך

מרחיקי הירך העיקריים הם שריר העכוז האמצעי (Gluteus medius) ושריר העכוז הקטן (Gluteus minimus). בפעילות ספורטיבית שבה יש שימוש אינטנסיבי ברגליים כמו בכדורגל או אומנויות לחימה השרירים והגידים מרחיקי הירך מייצבים אתכם ומאפשרים לכם מגוון תנועות רחב יותר. פציעה של הגידים ו/או השרירים הללו עלולה לגרום לכאב מקומי באזור הירך וגם לכאב באזורים אחרים כמו בגב התחתון בגין תנועות פיצוי. הכאב מחמיר בפעילות ומהלך שנת הלילה.

נזק לגידים ו/או לשרירים המסובבים פנימה את הירך

השרירים שמעניקים את היכולת של מפרק הירך לבצע סיבוב פנימי כוללים את שריר מותח המחתלה הרחבה שגם מבצע כיפוף של הירך וכן שרירי העכוז האמצעי והקטן שגם מבצעים הרחקה של הירך.

נזק לגידים ו/או לשרירים המסובבים החוצה את הירך

הגידים והשרירים שמעניקים למפרק הירך את יכולתו לבצע סיבוב חיצוני כוללים את – השריר הסותם החיצון (Obturator externus), השריר הסותם הפנימי (Obturator internus), שריר התאומים העליון (Gemellus superior), שריר התאומים התחתון (Gemellus inferior) ושריר הירך המרובע (Quadratus femoris). במצב שבו מפרק הירך נמצא במנח ניטרלי השריר האגסי (Piriformis) מסייע לו בביצוע סיבוב החוצה אך במצב שבו מפרק הירך מצוי במנח של כפיפה השריר האגסי מסייע לו בביצוע סיבוב פנימה של הירך.

פגיעה בבורסות מקומיות

אמתחות הפועלות סביב מפרק הירך והאגן עלולות להיפגע ולגרום לכאבים במפשעה ובירך. בין הרקמות הרכות נציין, את האמתחת (שק הבורסה) של תל הירך ושל שריר הכסל והמותניים.

נזק לאמתחת תל הירך הגדול

אמתחת תל הירך ממוקמת בצד החיצוני של הירך מעל בליטה גרמית שנקראת תל הירך הגדול. מטרת האמתחת הזאת היא מניעת חיכוך בין הבליטה לבין החיבור של שריר העכוז האמצעי (Gluteus medius) ושריר העכוז הקטן (Gluteus minimus). עומסי יתר חוזרניים כפי שמתרחשים למשל בריצה עלולים לגרום להידלקותה של הבורסה וגרימת "דלקת באמתחת תל הירך" (Trochanteric Bursitis). גורמים נוספים להתפתחות דלקת זאת כוללים חבלה מקומית, לחץ חיצוני על האזור ועוד. תסמינים אופייניים כוללים כאב שעלול להיות חד וחריף בחלקו החיצוני של אזור הירך ונפיחות מקומית.

נזק לאמתחת של שריר הכסל והמותניים

כאבים במפשעה ובאזור מפרק הירך שעלולים להחמיר בהליכה, בבוקר מיד עם הקימה ולאחר מנוחה ארוכה עלולים להיות סימן להתפתחות דלקת ברקמת הבורסה של השריר מותן כסל (Iliopsoas Bursitis). שריר המותן כסל (Iliopsoas) הוא למעשה שילוב של שני שרירים הממוקמים בחלל הבטן והאגן ועיקר תפקידם לכופף את פרק הירך. מיקומה של בורסה זאת (iliopsoas bursa) בין השריר מותן כסל לבין מפרק הירך עצמו מאפשר לה את מניעת החיכוך והגנה אך חושף אותה לרוב בגלל עומסי יתר להתפתחות הדלקתית. תסמינים אופייניים כוללים כאמור כאבים בירך שיכולים להקרין במורד הרגל או במעלה הישבן.

הפרעות במפרק הירך

סביב מפרק הירך ובמפשעה מתפקדות רקמות רכות נוספות הנתונות לעומסים וחשופות לפציעות. בין הרקמות שלא הוזכרו למעלה נמנה את קופסית המפרק, את הלברום, את הרצועות התומכות במפרק ועוד.

"ירך קפואה"

ירך קפואה היא מצב פתולוגי דומה לכתף כתף קפואה. במצב של ירך קפואה מתפתחת דלקת במעטפת של המפרק וזו גורמת למוגבלות תנועה וכאבים. הקפסולה או מעטפת המפרק היא שק רחב יחסית שאמור לאפשר טווחי תנועה נרחבים. התהליך הדלקתי גורם להתכווצותה של רקמה זאת ומוביל למגבלות המצוינות.

קרע לברום

כאבים בישבן, מפשעה ובמפרק הירך יכולים לנבוע גם מקרע חלקי או מלא בלברום של מפרק הירך. קרע לברום בירך יכול להתרחש בגלל חבלה, פעילות גופנית ועוד. קרע בלברום שנותר ללא טיפול ושיקום של מפרק הירך עלול לגרום להתפתחות נזקים נוספים.

נמק בעצם הירך

כאבי מפשעה ומפרק ירך עלולים להעיד על נמק בעצם הירך (Avascular necrosis). נמק בעצם הירך מתרחש בגין פגיעה באספקת הדם לראש הפרק של הירך. פגיעה באספקת הדם הורגת את תאי העצם ובכך גורמת להתפתחות הכאבים. במצבים קשים נוצרים בעקבות נמק העצם גם שברים פתולוגיים ושינויים מבניים בעלי השלכה משמעותית על התפקוד של החולה. תופעה אצל ילדים קרויה "מחלת פרתס" (Legg-Calve-Perthes disease) ועלולה להיגרם בין היתר על ידי חבלה טראומתית. הסיבות להתפתחות נמק בעצם הירך אצל מבוגרים כוללת:

  • חבלה
  • אלכוהוליזם
  • שימוש בתרופות סטרואידים ועוד

סימנים ותסמינים של הפרעה זאת כוללים:

  • כאבים במפשעה ובירך
  • הכאב מחמיר במצב של פעילות
  • קשיים בהליכה או אפילו צליעה

נזקי חבלה מקומיים בישבן ובמפרק הירך

כאבים באגן ו/או במפרק הירך עלולים להתפתח בגלל נזקים גרמיים למבנים הללו. כך למשל טראומה עלולה לגרום:

  • שברים באחת או יותר מעצמות פרק הירך (Hip Fracture, Femoral Fractures)
  • שבר בעצמות האגן (Pelvis Fracture)
  • פריקה של מפרק הירך (Hip Dislocation)
  • ופריקה של האגן (Pelvis Dislocation)
  • נקיעה של הירך (Hip Sprain)
  • ונקיעה של האגן (Pelvis Sprain)

הפרעות בעמוד השדרה המותני

כאבים בירך יכולים להיות גם תוצאה של נזק בעמוד השדרה המותני. אחד מהמקורות השכיחים ביותר להשלכת (הקרנת) כאב לאזור פרק הירך והמפשעה הוא נזק עצבי לאחד משורשי העצבים בעמוד השדרה המותני.

סיאטיקה

כאבי מפשעה ופרק ירך עלולים להתפתח בגלל נזק לעצבי עמוד השדרה התחתון. סיאטיקה (Sciatica)היא אחת ההפרעות העצביות בגב התחתון השכיחות ביותר. סיאטיקה היא למעשה גירוי דלקתי של העצב הסיאטי. לרוב סיאטיקה נגרמת בגלל בלט או פריצת דיסק מותני הצובטים את אחד משורשי העצבים של העצב הסיאטי. בין יתר הסימנים והתסמינים של תופעה דלקתית זאת נמנה:

  • כאבים בישבן ובירך
  • הכאב מושל במורד הרגל
  • חסרים תחושתיים ומוטוריים בגפה התחתונה ועוד

תסמונת זנב הסוס

כאב בישבן ובמפרק הירך מאחור עלולים להתפתח גם בגלל לחץ על "זנב הסוס" (Cauda equina). זנב הסוס הוא הכינוי שניתן לצמת העצבים היוצאת מהחלק התחתון של חוט השדרה. לחץ על זנב הסוס יגרום להפרעה קלינית חמורה הקרויה תסמונת זנב הסוס (Cauda equina syndrome). הסימנים והתסמינים שיופיעו בתסמונת זאת כוללים בין היתר:

  • כאבי גב תחתון
  • כאבים בישבן
  • ליקוי תחושתי במפשעה (אובדן תחושה אוכפי)
  • אימפוטנציה
  • אובדן השליטה על סוגרי פי הטבעת ושלפוחית השתן ועוד

ברוב המקרים פריצת דיסק גדולה הלוחצת על העצבים היא הגורם לתסמונת. הטיפול ההכרחי במצב הזה הוא כירורגי.

היצרות תעלת השדרה

כאבים בגב, עכוז וירך עלולים להתפתח גם בגלל היצרות תעלת השדרה המותנית (Lumbar spinal Stenosis). מדובר במצב שבו התעלה של עמוד השדרה המותני מוצרת מכדי להכיל את חוט השדרה ברווחה. הפרעה זאת נגרמת לרוב מסיבות ניווניות אך עלולה להתרחש גם על רקע טראומטי. בין הסימנים ותסמינים שנגרמים במצב הזה נכלול:

  • כאבי גב תחתון
  • כאב בישבן
  • השלכות כאב לאורך הגפיים התחתנות
  • מגבלות תנועה
  • חסר נוירולוגי

נזקים לעצבים פריפריים

כאבים בישבן ובמפרק הירך מאחור
כאבים בישבן ובמפרק הירך מאחור

מערכת העצבים ההיקפית היא רשת סיבים המקשרת את חלקי הגוף לחוט השדרה ודרכו אל המוח. במהלך מסלולם עלולים סיבים אלה להיפגע בגין עומסי יתר או חבלה. אחד מסיבי העצב שעלולים להיפגע ולגרום כאב ותסמינים נוספים סביב הירך הוא עצב הירך (Femoral nerve). במהלכו עלול עצב הירך להיפגע באזורים האנטומיים הבאים:

  • בעמוד השדרה (שורשי עצבים L2 – L4)
  • באגן (Intrapelvic)
  • במפשעה (Inguinal region)

הפרעות אפשריות בגין פגיעה זאת כוללות בין היתר את:

מרלגיה פרסטטיקה

כאבים במפשעה ובקדמת מפרק הירך עלולים להתפתח בגלל מרלגיה פרסטטיקה (Meralgia paraesthetica). הפרעה זאת מתפתחת בגלל פגיעה בעצב הפמורלי התחושתי הצדדי (lateral femoral cutaneous nerve). העצב הפמורלי התחושתי נצבט במהלך בקיעתו מהאגן אל קדמת הירך. סימנים ותסמינים אופייניים כוללים בין היתר:

  • כאבים בקדמת הירך
  • תחושת שריפה וצריבה בקדמת הירך

לכידה של העצב הסיאטי לאחר שעזב את חוט ועמוד השדרה עלולה להתפתח באגן באמצעות השריר האגסי. לכידה כזאת תגרום להתפתחות:

תסמונת השריר האגסי

כאבי מפשעה ומפרק ירך עלולים להתפתח גם בגלל תסמונת שריר הפיריפורמיס (Piriformis Muscle Syndrome). הפרעה זאת מתפתחת כאשר השריר האגסי (Piriformis Muscle) צובט באופן חוזר ונשנה את העצב הסיאטי. צביטה חוזרנית זאת של העצב הסיאטי עלולה לגרום להתפתחות סיאטיקה. סימנים ותסמינים שכיחים אופייניים עשויים לכלול:

  • כאבים במפשעה ובאזור מפרק הירך
  • השלכות כאב לאור הגפה המעורבת
  • שינויים תחושתיים ומוטוריים לאורך הגפה המעורבת

כאב בחלק האחורי של העכוז ופרק ירך בגלל מחלות

כאבים במפשעה ו/או בירך עלולים להתפתח גם בגלל מחלות שונות. בין המחלות שעלולות לגרום לכך נמנה דאבת או בשמה הלועזי פיברומיאלגיה (Fibromyalgia). סימנים ותסמינים אפשריים של מחלה זאת כוללים:

  • כאבי שרירים ורקמות חיבור כרוניים (מעל 3 חודשים) המפושטים בכל חלקי הגוף.
  • רגישות קיצונית ללחיצה על מספר רב של נקודות בגופם
  • דיכאון
  • קשיי שינה
  • קשיי זיכרון וריכוז
  • עייפות קיצונית
  • כאבים במפרקי הלסת
  • כאבי צוואר
  • כאבי ראש ועוד

מחלות נוספות שעלולות לגרום כאב בעכוז ו/או במפרק הירך:

  • דלקת זיהומית (Osteomyelitis and Septic Arthritis) באחת מהרקמות המקומיות
  • גידולים סרטניים ראשוניים או גרורתיים כמו סרטן הערמונית ועוד.
  • דלקות ואבנים בדרכי השתן
  • בקע (Hernias)
  • דלקת תוספתן (Acute Appendicitis)
  • שלבקת חוגרת (Shingles)
  • אבנים בכליות (Kidney Stones)
  • פתולוגיות של האשכים (Testicular Cancer, Testicular Torsion)
  • מפרצת של אב העורקים (Aortic Aneurysm)
  • מחלה חסימתית של אבי העורקים מצמצמת  את אספקת הדם לרגליים. גורמת כאב בישבן ובירך שמחמיר עם הליכה או פעילות גופנית ומשתפר עם מנוחה.
  • כאבי שרירים רב-שגרוניים (Polymyalgia rheumatica)

References:

Hopayian K., Song F., Riera R., Sambandan S. (2010). The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review. European Spine Journal 19(12): 2095–2109.

Lewis R.A., Williams N.H., Sutton A.J., Burton K., Din N.U., Matar H.E., Hendry M., Phillips C.J., Nafees S., Fitzsimmons D., Rickard I., Wilkinson C. (2015). Comparative clinical effectiveness of management strategies for sciatica: systematic review and network meta-analyses. The Spine Journal 15(6): 1461–1477.

Cohen S.P., Chen Y., Neufeld N.J. (2013). Sacroiliac joint pain: a comprehensive review of epidemiology, diagnosis and treatment. Expert Review of Neurotherapeutics 13(1): 99–116.

Loeser R.F., Goldring S.R., Scanzello C.R., Goldring M.B. (2012). Osteoarthritis: a disease of the joint as an organ. Arthritis & Rheumatism 64(6): 1697–1707.

Oderich G.S., Panneton J.M., Bower T.C., Cherry K.J., Rowland C.M., Noel A.A., Kalra M., Gloviczki P. (2004). The spectrum, management and clinical outcome of Ehlers-Danlos syndrome type IV: a 30-year experience. Journal of Vascular Surgery 40(1): 98–106.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

פלבנואידים, נוגדי חמצון במזון

פלבנואידים במזון לבריאות טובה

פלבנואידים, נוגדי חמצון במזון, מהווים רכיב תזונתי רב חשיבות לבריאות הגוף. דיאטה עשירה בנוגדי חמצון הקרויים פלבנואידים המצויים במזונות הבאים: שוקולד, תה, פירות יער, פטרוזיליה, סלרי, ענבים אדומים ועוד יכולים לתרום רבות לבריאות שלנו. 

צליפת שוט אבחון וטיפול

צליפת שוט אבחון וטיפול

צליפת שוט? טיפול מהיר עשוי למנוע נזקים כרוניים. מעורבים בתאונת דרכים? סובלים מצליפת שוט? אבחון וטיפול מהירים צריכים להיות הצעדים הבאים שלכם. צליפת שוט היא תסמונת הנגרמת מתזוזה אלימה ומהירה של הראש לכיוונים שונים. לרוב בגלל תאונת דרכים.

אצבע הדק חכו עם הניתוח

אצבע הדק חכו עם הניתוח

אצבע הדק? חכו עם הניתוח. יש להעדיף טיפול שמרני תחילה, רצוי טיפול בגלי הלם. כאבים ומגבלות תנועה בכף היד עלולים להתפתח גם בגלל אצבע הדק. תופעה זאת נגרמת כאשר שינויים בגיד או בתעלה בה עובר הגיד גורמים לקושי של הגיד לנוע ואף להיתפס.