למה קשה להיפטר מכאבי גב תחתון? השאלה הזאת נשאלת לעיתים קרובות על ידי חולים מיואשים. כאבי גב תחתון (LBP) הם מצב שכיח ומורכב המציב אתגרים משמעותיים לאבחון ולטיפול. הקשיים הללו גורמים לכך שהרבה מהחולים לא נפתרים מהכאבים שהופכים להיות כרוניים. חשוב לציין שהטיפול הכירופרקטי נמצא יעיל גם במונחי עלות תועלת ביחס לאפשרויות הטיפול האחרות.
עוד נציין שחלק ניכר מהטיפולים האחרים המוצעים לכאבי גב תחתון הם חסרי תועלת ולעתים אף עלולים להזיק. במאמר "למה קשה להיפטר מכאבי גב תחתון" נפרט את האתגרים והמורכבויות של ריפוי כאבי גב תחתון.
למה קשה להיפטר מכאבי גב תחתון – רקע
כאבי גב תחתון הם בעיה בריאותית נפוצה ביותר, המשפיעה על חלק ניכר מאוכלוסיית העולם. זהו אחד הגורמים המובילים לנכות ברחבי העולם. השכיחות של כאבי גב תחתון נוטה לעלות עם הגיל, וזו סיבה שכיחה לביקורי רופא והחמצת ימי עבודה. ההערכה היא כי כ -80% מהאנשים חווים כאבי גב תחתון בשלב כלשהו בחייהם. מה שהופך את זה אפילו יותר גרוע הוא שיעור הישנות גבוה של כאב גם לאחר הטיפול וריפוי אמיתי נשאר לעתים קרובות חמקמק.
מדוע כל כך הרבה אנשים סובלים מהכאבים הללו ומדוע יש קושי משמעותי לעזור להם? ישנן מספר סיבות עיקריות מדוע LBP קשה לטפל ביעילות. במאמר הנוכחי "למה קשה להיפטר מכאבי גב תחתון" אנסה לענות על השאלה. אתעמק בסיבות מדוע כאבי גב תחתון מאתגרים לטיפול ובגורמים השונים התורמים לאופיים החמקמק. להלן הסיבות לקשיי הריפוי של הגב התחתון:
פירוט הקשיים בהתמודדות עם מגפה עולמית זאת
בבסיסו, כאבי גב תחתון אינם מצב אחיד שתואם לכולם. מגוון הגורמים הפוטנציאליים מקשה על איתור המקור המדויק לכאב במקרים רבים. איתור המקור המדויק לכאב והגורמים לו אינו פשוט ודורש הבנה מעמיקה של כל מקרה ומקרה. כך למשל, אדם שעובד שעות ארוכות בעבודה משרדית מפתח כאבי גב תחתון לא רק בגלל ארגונומיה לקויה אלא גם כתוצאה מלחץ נפשי וחוסר פעילות גופנית. התייחסות רק לנזק הגופני מבלי לקחת בחשבון שינויים באורח החיים עלולה להגביל את יעילות הטיפול. הכאבים בגב התחתון יכולים לנבוע ממגוון רחב של סיבות וגורמים ובכללן:
- מתיחת שריר או רצועה, פריצת דיסק ולחץ עצבי, תפקוד לקוי של המפרקים, דלקת פרקים, גידולים סרטניים ועוד. להלן פירוט סיבות:
האינדיבידואליות של חוויית הכאב
תפיסת הכאב והתמודדות אתו מהווים חוויה אינדיבידואלית לחלוטין. שני אנשים עם פריצות דיסק דומות עשויים לדווח על רמות שונות של כאב ונכות. שונות זאת בין מטופלים פירושה שגישה אחת שמתאימה לכולם לטיפול היא לעתים קרובות לא יעילה. תפיסת הכאב והתמודדות אתו מושפעת בין היתר מגורמים כגון:
- גנטיקה, גיל, תחלואה נלווית, אורח חיים, מצב סוציו-אקונומי, רווחה פסיכולוגית ועוד. מה שעובד עבור אדם אחד לא בהכרח יעבוד עבור אדם אחר.
המודל הביו-פסיכו-סוציאלי
הכרה במודל הביו-פסיכו-סוציאלי היא חיונית בעת התמודדות עם כאבי גב תחתון. לעיתים קרובות הגורמים להתפתחות כאבי גב תחתון אינם פיזיים בלבד אלא כוללים גם גורמים פסיכולוגיים. במקרים אלה הטיפול בצד הגופני בלבד של הבעיה הוא שגוי ועלול לעכב את תהליך ההחלמה הכללי. מורכבות זו מחייבת גישה טיפולית הוליסטית המתייחסת לא רק להיבטים האנטומיים והביולוגיים אלא גם למרכיבים הפסיכולוגיים והחברתיים. גורמים פסיכולוגיים שעלולים לגרום להתפתחות כאבי גב תחתון כוללים:
- מתח, חרדה ודיכאון יכולים להשפיע באופן משמעותי על תפיסת הכאב.
הכרוניות של הכאב
לא תמיד הטיפולים בגב התחתון יעילים ובחלק ניכר מהמקרים כאבי הגב התחתון נמשכים חודשים ושנים. ניהול כאב כרוני דורש אסטרטגיה מקיפה וארוכת טווח. במקרים מסוימים, כאבי גב תחתון עשויים להימשך עקב:
- שינויים במערכת העצבים שמובילים לאותות כאב מתמשכים, גם לאחר שהפציעה הראשונית החלימה. המסקנה היא שאם אינו מנוהל כראוי, הכאב בגב התחתון נעשה כרוני והופך להיות קשה ומאתגר לטיפול.
דילמות אבחנתיות
אבחון מדויק מהווה את הבסיס לטיפול יעיל. עם זאת, זיהוי הגורם המדויק לכאבי גב תחתון יכול להיות מאתגר. הסתמכות על הדמיה בלבד עלולה להוביל לפרשנות מוטעית, המדגישה את הצורך בגישה מקיפה הכוללת היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ומחקרי הדמיה. האתגר טמון בקביעה האם השינויים שזיהינו בעמוד השדרה הם המקור האמיתי לכאב או שמא גורמים אחרים תורמים לאי הנוחות. הדילמה האבחנתית נובעת מכך:
- שמקור הכאב הספציפי יכול להיות קשה לבידוד, במיוחד כאשר קיימות מספר בעיות בו זמנית (למשל, פריצת דיסק והיצרות עמוד השדרה).
הסתמכות יתר על הדמיה
הדמיה אבחנתית היא אכן בעלת ערך באבחון כאבי גב תחתון. עם זאת, אין להסתמך יתר על המידה על ממצאים שהופקו מצילומי רנטגן, CT או MRI. חריגות המתגלות בהדמיה אינן בהכרח המקור לכאב. הסתמכות אוטומטית על הממצאים הללו עלולה להוביל לטיפולים וניתוחים מיותרים. בכל הנוגע לשימוש באמצעי הדמיה חשוב לשמור על:
- גישה מאוזנת וזהירה ובכך למנוע התערבויות פולשניות מיותרות.
היעדר טיפול אוניברסלי
למרות כל הניסיונות שנעשים אין עדיין פרוטוקול אחיד ומקובל לאבחון וטיפול בכאבי גב תחתון. התוצאה היא שצריך להתאים את הטיפול לצרכים האינדיבידואלים של כל אדם. גישה מותאמת אישית המתחשבת בגורמים הייחודיים של החולה מבטיחה את התוצאה היעילה ביותר. המשמעות של היעדר טיפול אחיד היא:
- שטיפול כירופרקטי עשוי להיות יעיל עבור אדם אחד עם עם פריצת דיסק וכאבי גב תחתון ולא להועיל לאדם אחר עם אותה בעיה.
כיצד נכון לטפל בכאבי גב תחתון?
כאבי גב תחתון הם לעתים רחוקות בעיה העומדת בפני עצמה. אורח חיים יושבני, יציבה לקויה ומתח יכולים לתרום להתפתחותו ולהמשכתו. ניהול יעיל של כאבי גב תחתון, במיוחד במקרים כרוניים, דורש לעתים קרובות גישה הוליסטית ושיתוף פעולה בין מומחים שונים בתחום הבריאות. מומחי בריאות אלה שמעורבותם רצויה צריכים לכלול גורמים המתחשבים במרכיבים הגופניים והנפשיים של הבעיה ובכלל אלה:
- רופאים ראשוניים, כירופרקטים, מומחי כאב וספקי בריאות הנפש.
בעוד שישנן אפשרויות טיפול רבות זמינות, כולל תרופות, כירופרקטיקה ופרוצדורות התערבותיות, יעילותם לטווח ארוך יכולה להיות מוגבלת או משתנה. ניהול ציפיות המטופל יכול להיות מאתגר, במיוחד במקרים של LBP כרוני או עיקש שבו הקלה מלאה בכאב עשויה להיות בלתי ניתנת להשגה. כדי להתמודד עם אתגרים אלה, לעתים קרובות יש צורך בגישה מקיפה לטיפול ב- LBP. זה עשוי לכלול:
- סיווג כאב מדויק והבנה של המנגנונים הבסיסיים.
- טיפולים משולבים המשלבים גישות פרמקולוגיות וגופניות.
- תוכניות טיפול אישיות המתחשבות בנסיבות ובצרכים הספציפיים של המטופל.
- התמקדו בשיפור תפקודי ובניהול כאב במקום בהעלמת כאב מוחלטת.
- שילוב תמיכה התנהגותית ופסיכולוגית.
- בעת הצורך שימוש בגישות פולשניות.
על ידי הכרה במורכבות של LBP ואימוץ גישה רב-גונית וממוקדת מטופל, ספקי שירותי בריאות יכולים לעבוד לקראת ניהול יעיל יותר של מצב מאתגר זה. כמה מהטיפולים היעילים ביותר לכאבי גב תחתון כרוניים:
טיפול עצמי
תוכניות ניהול עצמי לניהול כאב עשויות לכלול:
- שינויים באורח החיים.
- התאמת פעילויות יומיומיות כדי למזער את הכאב.
- שמירה על משקל תקין.
- הפסקת עישון.
- שיפור הרגלי השינה.
טיפולי כירופרקטיקה
הטיפול הכירופרקטי בכאבי גב תחתון מוכיח את עצמו שוב ושוב כאפשרות יעילה וחסכונית. לצורך הטיפול בכאבים בגב התחתון הכירופרקט ישלב:
- הדרכה על צורת פעילות גופנית נכונה המשלב תרגילי חיזוק ליבה, פעילות אירובית ועוד.
- שיפור יציבה.
- הדרכה ארגונומית הכוללת ישיבה נכונה, עבודה נכונה, שינה נכונה ועוד.
- טכניקות טיפול ידניות.
- אמצעי עזר מתקדמים כגון גלי הלם, לייזר רך מקצועי ועוד.
גישות פסיכולוגיות
גישות התנהגותיות ופסיכולוגיות מסייעות לנהל את ההיבטים הפסיכולוגיים של כאב כרוני ולשפר את מיומנויות ההתמודדות. אלה עשויות לכלול טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), מיינדפולנס, טיפול קבלה ומחויבות (ACT) ועוד. בהתבסס על מחקרים פרוצדורות אלה יכולות לעזור לנהל כאבי גב כרוניים בכמה דרכים עיקריות:
- הפחתה משמעותית בחומרת הכאב במטופלים עם כאבי גב תחתון כרוניים.
- שיפור איכות החיים והתפקוד הפיזי והנפשי אצל מטופלים עם כאבי גב כרוניים.
- עידוד התמקדות בכאב במקום לנסות לחסום או להתעלם ממנו ובכך לסייע בהפחתת הסבל.
- הרפיית הגוף והפחתת ומתח שעלולים להחמיר כאבי גב.
- הפחתת הפעילות באזורים במוח המעורבים בעיבוד אותות כאב ובכך לעזור לשנות את האופן שבו הכאב נחווה.
- צמצום או הפסקת השימוש במשככי כאבים לאורך זמן.
תרופות
טיפולים תרופתיים עשויים לכלול נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs), מרפי שרירים, תרופות נוגדות דיכאון, במיוחד duloxetine (Cymbalta) ותרופות נוגדות דיכאון טריציקליות, משככי כאבים מקומיים ועוד. חשוב להיות מודע לתופעות הלוואי.
טיפולים מבוססי הזרקה
זריקות שונות יכולות לספק הקלה זמנית בכאב ולעזור לאבחן את מקור הכאב. אלה עשויות לכלול:
- זריקות סטרואידים אפידורליות.
- חסימות עצביות.
- הזרקות נקודת טריגר.
התערבויות פולשניות
אפשרויות הטיפול הפולשניות הן האפשרות האחרונה ומוצעת במקרים חמורים שבהם החולה אינו מגיב לטיפולים שמרניים. התערבויות פולשניות עשויות לכלול:
- אבלציה בתדרי רדיו (RFA).
- מכשירים מושתלים לטיפול בכאב.
- ניתוחי גב שונים.
References:
Lower Back Pain. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-painCauses of Lower Back Pain. https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/causes-lower-back-pain
Top Causes of Chronic Low Back Pain. https://www.webmd.com/back-pain/features/causes
Foster NE, Anema JR, Cherkin D, Chou R, Cohen SP, Gross DP, Ferreira PH, Fritz JM, Koes BW, Peul W, Turner JA, Maher CG; Lancet Low Back Pain Series Working Group. Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. Lancet. 2018 Jun 9;391(10137):2368-2383.
Orrillo E, Vidal Neira L, Piedimonte F, Plancarte Sanchez R, Astudilllo Mihovilovic S, Narvaez Tamayo MA, Rekatsina M, Varrassi G. What Is New in the Clinical Management of Low Back Pain: A Narrative Review. Cureus. 2022 Mar 9;14(3):e22992.
4 Big Reasons Why Back Pain Is Hard to Diagnose. https://www.spine-health.com/blog/4-big-reasons-why-back-pain-hard-diagnose
Back Pain. https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain
Lower Back Pain: What Could It Be? https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/back-pain/lower-back-pain-what-could-it-be
Mauck MC, Aylward AF, Barton CE, Birckhead B, Carey T, Dalton DM, Fields AJ, Fritz J, Hassett AL, Hoffmeyer A, Jones SB, McLean SA, Mehling WE, O'Neill CW, Schneider MJ, Williams DA, Zheng P, Wasan AD. Evidence-based interventions to treat chronic low back pain: treatment selection for a personalized medicine approach. Pain Rep. 2022 Sep 30;7(5):e1019.
Cherkin DC, Sherman KJ, Balderson BH, et al. Effect of Mindfulness-Based Stress Reduction vs Cognitive Behavioral Therapy or Usual Care on Back Pain and Functional Limitations in Adults With Chronic Low Back Pain: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2016;315(12):1240–1249.
Banth S, Ardebil MD. Effectiveness of mindfulness meditation on pain and quality of life of patients with chronic low back pain. Int J Yoga. 2015 Jul-Dec;8(2):128-33.
Morone NE, Greco CM, Weiner DK. Mindfulness meditation for the treatment of chronic low back pain in older adults: a randomized controlled pilot study. Pain. 2008 Feb;134(3):310-319. doi: 10.1016/j.pain.2007.04.038. Epub 2007 Jun 1. PMID: 17544212; PMCID: PMC2254507.
Zeidan F, Vago DR. Mindfulness meditation-based pain relief: a mechanistic account. Ann N Y Acad Sci. 2016 Jun;1373(1):114-27.