לחיות עם דלקת מפרקים ולשמור על איכות החיים זה אפשרי. קיימים מעל 100 סוגים של דלקות פרקים. מחלות פרקים שהן מהמחלות השכיחות ביותר לאדם עלולות לגרום לנזקים קשים במפרקים. חולה הסובל מדלקת פרקים חמורה יסבול בין היתר מכאבים קשים, מוגבלות תנועתית ותפקודית ועוד. מלבד הפגיעה באיכות החיים דלקות פרקים גורמות גם לנזקים כלכליים אישיים ולאומיים כבדים ביותר. דלקות הפרקים השכיחות ביותר הן:
- דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis).
- ודלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis).
הדרך היחידה לצמצם את סיכויי התפתחותן או החמרתן ולהימנע ממוגבלות קשה היא באמצעות שינויים התנהגותיים יסודיים. הקפדה על דיאטה מאוזנת, פעילות גופנית מתונה ושינויים נדרשים סגנון חיים עשויים לשנות את הנתיב של המחלה ולאפשר חיים פעילים ולעתים גם נטולי כאב. השינויים הנדרשים הם אכן נרחבים אך בסופו של דבר זה משתלם. במאמר הנוכחי "לחיות עם דלקת מפרקים" נפרט מעט על הנושא.
לחיות עם דלקת מפרקים – רקע
דלקת פרקים מהווה מגפה. רובם המכריע של בני האדם יסבלו לרוב בשלבים מאוחרים של חייהם מאחת ממחלות הפרקים הלל. מחלות פרקים אלו שהשכיחה מתוכן היא דלקת פרקים ניוונית גורמות לנזקים למפרקים ומשפיעות על יכולת התפקוד של האדם. העידן המודרני ואורח החיים היושבני מוביל לצמצום מסת השריר ולהליכי ניוון מהירים של רקמות הגוף. הליכים אלה מהווים גורם להתפתחות דלקת פרקים ניוונית.
מחלת פרקים ניוונית
דלקת פרקים ניוונית פוגעת במפרקים של רוב האוכלוסייה לאחר גיל 40. מחלת פרקים ניוונית זאת שוחקת בעיקר את הסחוסים במפרקים נושאי משקל ובמפרקים הנתונים לעומסי יתר חוזרניים. המפרקים בגופנו שנוטים לחלות במחלה הזאת כוללים:
- ברכיים.
- ירכיים.
- עמוד השדרה ובעיקר גב תחתון וצוואר.
- כפות ידיים וכפות רגליים.
גורמי הסיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית כוללים בין היתר:
- השמנה.
- חוסר פעילות גופנית.
- חולשת שרירים.
- פציעות קודמות במפרק ועוד.
חשוב לזכור דלקת פרקים ניוונית שמתפתחת באופן טבעי עם התבגרותנו נוטה לעשות זאת באופן אטי.
סימנים ותסמינים שכיחים כוללים:
- כאבי מפרקים.
- נפיחות.
- נוקשות.
- מוגבלות תנועה.
- מוגבלות תפקודית.
- קשיי תפקוד מובילים לאורח חיים יושבני המעלה את הסיכון להתפתחות מחלות לב, סוכרת, התבודדות חברתית ועוד.
מחלת פרקים שגרונית
דלקת מפרקים שגרונית שהיא מחלה אוטואימונית פוגעת במפרקים של כ-1% מכלל האוכלוסייה. מחלה זאת פוגעת לרוב במפרקים הקטנים בכפות ידיים ובכפות הרגליים אך עלולה לפגוע גם בקרסוליים, ברכיים, ירכיים, כתפיים, מרפקים ועוד. אחד המאפיינים של דלקת פרקים שגרונית היא הפגיעה הסימטרית של במפרקים. דלקת פרקים שגרונית מתפתחת מהר ועלולה לגרום להרס של המפרקים לפני שהיא מאובחנת ומטופלת כראוי.
סימנים ותסמינים שכיחים כוללים:
- כאב שנוטה להופיע במצבים של מנוחה, מחמיר במהלך שנת לילה ולקראת הבוקר.
- נוקשות בוקר.
- חום מקומי.
- נפיחות.
- אודם מקומי.
- עיוות חיצוני של המפרק.
- מגבלות תנועה ותפקוד.
- במצבים שבהם מחלה זאת פוגעת באיברים כגון ריאות ועיניים יופיעו סימנים ותסמינים נוספים.
מניעת מחלות מפרקים
אי אפשר למנוע לחלוטין אך אפשר לצמצם את הסיכוי להתפתחותן של דלקות פרקים ובמיוחד של דלקות פרקים חמורות. ניתן לחיות עם דלקת מפרקים. המשמעות הישירה של התנהלות המונעת התפתחות של דלקות פרקים חמורות היא שמירה על המפרקים ובעקבות זאת על אורח חיים פעיל. בין יתר הצעדים שיש לנקוט כדי להשיג מטרה זאת נמנה שמירה על משקל, שמירה על כשירות תפקודית של השרירים סביב המפרקים והתנהלות מודעת יעזרו לנו לשמור על המפרקים ולמנוע כאב.
פעילות גופנית
שילוב פעילות גופנית מתונה בסדר היום משפרת את איכות הרקמות במפרקים, משפרת את התנועתיות של המפרקים ומונעת את הנוקשות האופיינית. פעילות גופנית גם מחזקת את השרירים המפעילים את המפרק. שרירים חזקים מצמצמים את העומסים המוטלים על המפרקים ובכך מונעים החמרה במצבם. במקרים קשים יש לשקול לבצע את הפעילות הגופנית במים ותחת השגחה והדרכה. כדי למנוע או לצמצם הסיכוי להתפתחות דלקת פרקים חשוב גם לא להגזים עם פעילות גופנית. עומסי יתר על המפרקים מהווה גורם סיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית ו/או להחמרת הנזקים במפרקים חולים. הקשבה זהירה לסימנים ולתסמינים והמשודרים מהמפרקים עשויה להועיל לכם לאתר את המינון המדויק של הפעילות הגופנית.
דיאטה בריאה ומאוזנת
השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות דלקת פרקים או להחמרת דלקת פרקים קיימת. המשקל העודף יוצר עומסי יתר על המפרקים ובכך מאיץ הליכי בלייה טבעיים. דיאטה בריאה ומאוזנת חשובה על כן כדי לשמור על משקל גוף מאוזן. דיאטה ים תיכונית עשויה להועיל בשמירה על משקל מאוזן ובהפחתת הסימפטומים של מחלות פרקים. דיאטות ים תיכוניות כוללות פירות, ירקות, דגים, אגוזים וקטניות ומצמצמת את הצריכה של מזון מעובד ושומן רווי.
מזונות מומלצים:
- דגים עשירים באומגה 3 ובכלל זה סלמון, אנשובי, טונה ועוד. לשיפור יכולת הגוף להילחם בדלקות ובכלל זה דלקות פרקים.
- אגוזים וגרעינים ובכלל זה אגוזי מלך, פיסטוקים, שקדים, צנובר ועוד. לשיפור יכולת הגוף להתמודד עם דלקות. היכולת נוגדת הדלקת של גרעינים ואגוזים מיוחסת בין היתר לוויטמין B6.
- ירקות ופירות עשירים בנוגדי חמצון מסייעת לגוף במלחמתו נגד דלקות.
- שמן זית וגם שמנים צמחיים אחרים ובכלל זה שמן אבוקדו, שמן אגוזים, שמן חמניות ועוד עשירים ברכיבים בעלי יכולת להילחם בדלקות. מומלץ לצרוך 2 – 3 כפיות מידי יום.
- קטניות ובכלל זה שעועית, מהוות מזון עשיר בסיבים תזונתיים וברכיבים מזינים ובכלל זה פיטונוטריאנטים (Phytonutrients). חומרים אלה מספקים לגוף בין היתר את יכולת הלחימה בדלקות ואת העמידות למחלות.
- דגנים מלאים ובכלל זה חיטה מלאה, שבולת שועל, אורז חום, קינואה ועוד. מזונות אלה עשירים בסיבים תזונתיים. לסיבים הללו יש יכולת להפחית את רמתו של חלבון מגיב C (CRP) המסמן תהליכים דלקתיים בגוף.
- ישנם חוקרים הטוענים שירקות סולניים ובכלל זה חצילים, פלפלים, בטטות ועוד כוללים יכולת לחימה בדלקות. עם זאת ישנם אנשים הטוענים שסוג זה של ירקות דווקא מחמיר את כאבי המפרקים. נסו בעצמכם והחליטו.
צעדים נוספים שעשויים לתרום לבריאות המפרקים
ישנם כללי התנהלות נוספים שעשויים למנוע התפתחות פגיעה במפרקים או החמרה של נזקים קיימים על רקע דלקת פרקים. בין היתר חשוב להקפיד על הדברים הבאים:
- להימנע מאחיזה חזקה מידי של חפצים (ידיות האופניים למשל).
- שימוש בעזרים לצורך ביצוע מטלות בבית ובעבודה כדי לצמצם עומסים על המפרקים.
- הימנעות מאורח חיים יושבני.
- הימנעו ממשקל עודף והשמנה.
- פיזור עומסים על מספר מפרקים ולא ריכוז מאמץ על מפרק בודד.
- להעדיף שימוש במפרקים גדולים ולא במפרקים הקטנים שהם בעלי יכולת נמוכה יותר בעמידה בעומסים.
- שמירה על יציבה תקינה תפחית עומסים על המפרקים.
- שימוש בציוד מגן במהלך ספורט או עבודה כדי לגונן על המפרקים.
- נעילה של נעליים מתאימות כדי לצמצם עומסים על כפות הרגליים ועל המפרקים האחרים בשרשרת הקינמטית.
- הימנעו מעישון המהווה גורם סיכון להתפתחות ולהחמרת דלקת פרקים ובכלל זה דלקת פרקים שגרונית.
- מתח נפשי כרוני מחמיר את הסימנים והתסמינים של מחלות פרקים שגרונית. מתח נפשי משפיע על המערכת החיסונית ובכך מחמיר מחלות אוטואימוניות.
טיפול בדלקת פרקים
בשלבים המוקדמים של מחלת פרקים ניתן להשפיע על הנתיב הבריאותי של המפרק באמצעות טיפולים שמרניים ובכלל זה כירופרקטיקה. כאשר מדובר בדלקת פרקים שגרונית יש לעתים צורך להוסיף לטיפול השמרני גם טיפול תרופתי. קבוצת התרופות המומלצות במקרה הזה הן:
- תרופות הנוגדות פעילות ריאומטית (disease modifying anti rheumatic drugs – DMARD's).
טיפול מוקדם בדלקת פרקים שגרונית עם תרופות מקבוצה זאת (מטוטרקסאט, פלאקווניל ועוד), תצמצם את הנזקים הפוטנציאליים הבלתי הפיכים למפרקים. בשלבים מאוחרים של המחלה כאשר צעדים שמרניים לא צלחו והמפרק נשחק ונהרס לחלוטין יהיה צורך בהחלפתו.
סיכום
לחיות עם דלקת פרקים יכול להיות מאתגר, אבל יש דרכים לנהל את המצב ולשפר את איכות החיים שלך. הדבר דורש גישה מקיפה הכוללת:
- טיפול רפואי (תרופתי, כירורגי).
- טיפול כירופרקטי או פיזיותרפיה לחיזוק השרירים סביב המפרקים, שיפור טווח התנועה, שיפור שיווי המשקל והקואורדינציה ומניעת נפילות ופציעות.
- פעילות גופנית קבוע לשיפור זרימת הדם ותפקוד המפרקים.
- ריפוי בעיסוק להסתגלות לפעילויות ולמשימות היומיומיות, כגון הלבשה, טיפוח, בישול ועבודה.
- שינויים באורח החיים כולל ירידה במשקל, תזונה בריאה ועשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבון רזה, שומנים בריאים וסידן, הפסקת עישון, ניהול רמות הלחץ, שינה מספקת ועוד.
- תמיכה רגשית.
על ידי ביצוע הטיפים הבאים, אתם יכולים להפחית את הכאב, לשפר את התפקוד ואת איכות החיים.
References:
Rheumatoid arthritis | Inflammation and Regeneration | Full Text https://inflammregen.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41232-020-00133-8
Arthritis Research & Therapy | Articles – BioMed Central https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles
Arthritis – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/diagnosis-treatment/drc-20350777
Living Well with Osteoarthritis: A guide to relieving the pain and … https://www.health.harvard.edu/pain/living-well-with-osteoarthritis-a-guide-to-relieving-the-pain-and-caring-for-your-joints
Arthritis – NHS https://www.nhs.uk/conditions/arthritis/
Arthritis Foundation | Symptoms Treatments | Prevention Tips & Pain … https://www.arthritis.org/
Osteoarthritis – Symptoms and causes – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
Arthritis | CDC https://www.cdc.gov/arthritis/index.htm
Rheumatoid arthritis – Symptoms and causes – Mayo Clinic https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
Arthritis: Causes, types, and treatments – Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/7621