כאב ברקה מה עלול לגרום לזה

כאב ברקה מה עלול לגרום לזה

כאב ברקה – מה עלול לגרום לזה? הרקות הן אזורים שטוחים המצויים משני צדי הגולגולת בין המצח לאוזן. אזורים אלו מהווים לעתים שכיחות מקור לתלונות על כאב. ברוב המקרים כאבי הראש הללו נובעים מליקויים בריאותיים זמניים הנובעים ממתחים נפשיים עתידים לחלוף תוך זמן קצר גם בלי כל טיפול. בחלק קטן מהמקרים הגורם להופעת כאב ברקה הוא משמעותי ואף מסכן חיים. לכן בכל מקרה של כאב ברקה אנו חייבים לשאול את עצמנו ואת הקלינאי שאליו אנו פונים מה עלול לגרום לזה?

כאב ברקה מה עלול לגרום לזה – רקע

כאבי רקות הם תלונה שכיחה ועלולים להתבטא כחלק מתסמונות כאב ראש שונות או מצבים בריאותיים בסיסיים אחרים. הרקות, הממוקמות בין העיניים לאוזניים, פגיעות לכאב בשל מורכבותן האנטומית ומעורבותן במערכות השלד והשרירים, כלי הדם והנוירולוגיות. בעוד שמקרים רבים הם שפירים וחולפים, כאבי רקות יכולים לפעמים לאותת על מצבים חמורים או אפילו מסכני חיים. זיהוי הגורם באמצעות היסטוריה מפורטת, בדיקה קלינית והדמיה מתאימה הוא חיוני כדי להבטיח טיפול בזמן ומדויק.

אבחון מקור הכאב ברקה חייב לכלול ביצוע מדוקדק של אבחנה מבדלת. בהליך החשוב הזה בוחן הקלינאי את כלל ההפרעות הבריאותיות שעלולות לגרום לכאבים ברקה ומסנן את אלה שאינן רלוונטיות. הסינון מתבצע על סמך הממצאים שהופקו מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית והנירולוגית ומבדיקות מתקדמות. במאמר "כאב ברקה מה עלול לגרום לזה":

  • נפרט את ההפרעות הבריאותיות שעלולות לגרום להתפתחות כאב ברקה.
  • נדון בסימנים והתסמינים האופייניים לכל אחת מההפרעות הללו.
  • ונרחיב על אפשרויות הטיפול.

הסיבות השכיחות להתפתחות כאב ברקה

  1. הפרעות במפרק הלסת (TMJ)

הפרעות במפרק הלסת  (TMJ) הן אחד הגורמים המובילים לכאבי רקות. אלה יכולים לנבוע מחריקת שיניים (חריקת שיניים), טראומה, דלקת פרקים או חסימה חריגה. כאב עלול להקרין מהלסת לרקות ולעתים קרובות מחמיר על ידי לעיסה או פיהוק (Huff & Benoliel, 2023).

התסמינים כוללים:
  1. כאבי לסת ורקות.
  2. כאב ליד האוזן או בתוך האוזניים
  3. לחיצה או נעילה של הלסת.
  4. טינטון או סחרחורת.
  5. קושי בלעיסה או בפתיחת הפה.
אסטרטגיות הטיפול:

כוללות אמצעים שמרניים כמו סדים, טיפול ידני כגון כירופרקטי, טיפול בלייזר רך והתערבויות התנהגותיות (Benoliel et al., 2015).

  1. כאבי ראש מסוג מתח

כאב ראש מתחי הוא הסוג הנפוץ ביותר של כאבי ראש ברחבי העולם. לעתים קרובות הם מופיעים ככאב דו צדדי, לא פועם, המתואר בדרך כלל כרצועה הדוקה סביב הראש (Zhu et al., 2020). מתח, יציבה לקויה ומתח שרירים הם גורמים תורמים.

תסמינים:
  1. כאב עמום וכואב ברקות.
  2. מתיחות בצוואר.
  3. עצימות קלה עד בינונית.

נוכחות של הסימנים והתסמינים הבאים שולל את האבחון של כאב ראש מתחי:

  • כאב ראש פועם (throbbing headache)
  • בחילה והקאה
  • החמרת הכאב בראש במאמץ
טיפול:

מנוחה, NSAIDs, מתיחת צוואר, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) וטיפול ידני כגון כירופרקטיקה יעילים בדרך כלל (Kirshner, 1991).

  1. כאבי ראש צוואריים (הקשורים לצוואר)

כאבים מתפקוד לקוי בצוואר כגון דלקת פרקים, פריצת דיסק או פציעות צליפת שוט יכולים להפנות כאב לרקות. כאבי ראש צוואריים הם לרוב חד צדדיים ומחמירים על ידי תנועת הצוואר (Tarulli & Tarulli, 2021).

תסמינים:
  1. כאב ברקות עם נוקשות בצוואר.
  2. כאב הנגרם מתנועת הצוואר.
  3. ראייה מטושטשת או בחילה אפשרית.
ניהול:
כאב ברקה
כאב ברקה

טיפול כירופרקטי, טיפול ידני, תיקון יציבה ותרופות נוגדות דלקת נקבעים בדרך כלל (Simms & Poots, 2021).

  1. סינוסיטיס

זיהומים בסינוסים, במיוחד המשפיעים על הסינוסים הקדמיים או הספנואידים, עלולים להופיע עם כאבי רקות עקב הצטברות לחץ ודלקת (Estol, 2001).

מאפיינים אופייניים:
  1. רגישות בפנים
  2. הפרשות מהאף
  3. לחץ על הרקה והמצח
  4. חום ועייפות
הטיפול:

כולל נוגדי גודש באף, אנטיביוטיקה לגורמים חיידקיים והשקיה במי מלח (Kirshner, 1991).

  1. מיגרנות

מיגרנות כרוכות לעתים קרובות בכאבי רקות וקשורות לשינויים בכלי הדם ולחוסר איזון נוירוכימי. מיגרנות עשויות להיות מופעלות על ידי שינויים הורמונליים, מזונות ספציפיים או גירויים חושיים (Cocores & Monteith, 2022).

שלבים ותסמינים:
  1. הילה (הפרעות ראייה או חושיות)
  2. כאבי רקות פועמים
  3. בחילות, הקאות, פוטופוביה
טיפולים:

שינוי אורח חיים, טריפטנים, חוסמי בטא ומעכבי CGRP הם חלק מתוכנית הטיפול (Mohammadianinejad, 2022).

  1. דלקת עורקים

    טמפורלית (דלקת עורקים של תאי ענק)

דלקת עורקים של תאי ענק (GCA) היא מחלה של כלי דם המאופיינת על-ידי דלקת בעורקים הרקתיים, הפוגעת בעיקר באנשים מעל גיל 50. זה דורש תשומת לב דחופה בשל הסיכון לאובדן ראייה ושבץ מוחי (Zhu et al., 2020).

אינדיקטורים עיקריים:
  1. כאבי רקות חד צדדיים
  2. רגישות בקרקפת
  3. צליעה בלסת
  4. הפרעות ראייה
ניהול:

קורטיקוסטרואידים במינון גבוה מיידי כמו פרדניזון חיוניים (IDVajIgIcgMJ, 2022).

  1. שבץ

אמנם פחות שכיח, אך כאבי רקות עשויים להצביע על אירוע מוחי, במיוחד כאשר הם מלווים בליקויים נוירולוגיים. שבץ איסכמי או דימומי, המשפיע על טריטוריית עורק המוח האמצעי עשוי להתבטא ככאב מוקדי באזור הרקה (Sztajnkrycer & Jauch, 1998).

תסמיני דגל אדום:
  1. חולשה או חוסר תחושה פתאומי
  2. אובדן ראייה או דיבור
  3. בלבול או אובדן שיווי משקל
  4. כאבי ראש
  5. בחילה והקאה
  6. אובדן הכרה
  7. קומה
  8. מוות
טיפולים בשבץ מוחי:

טיפול חירום עם טרומבוליטים, כריתת פקקת מכנית ושיקום הוא חיוני (Estol, 2001). טיפול בשבץ מוחי חייב להתבצע במהירות וזאת כדי למנוע מוות ונזק בלתי הפיך ברקמה המוחית.

מסקנה

כאב ברקות הוא סימפטום רב-גורמי שיכול לנוע מכאבי ראש שפירים ועד למצבים קריטיים כגון, דלקת עורקים טמפורלית או שבץ מוחי. הכרת הסימפטומים וגורמי הסיכון הנלווים חיונית לאבחון מבדיל והתערבות בזמן. גישה רב תחומית הכוללת נוירולוגים, רופאי שיניים, מומחי אף אוזן גרון ורופאים ראשוניים מבטיחה לרוב את התוצאות היעילות ביותר עבור מטופלים החווים כאבי רקות.

References:

Benoliel, R., Elad, S., Sroussi, H., Klasser, G. D., & Epstein, J. (2015). Orofacial pain in systemic disease and trauma. Oral Medicine Pacific.

Cocores, A. N., & Monteith, T. S. (2022). Headache as a neurologic manifestation of systemic disease. Current Treatment Options in Neurology.

Estol, C. J. (2001). Headache: Stroke symptoms and signs. In Stroke Syndromes. Springer.

Huff, K. D., & Benoliel, R. (2023). Clinical handbook for oral, facial, and head pain. Journal of Oral & Facial Pain and Headache, 37(4).

Kirshner, H. S. (1991). Management of Headache. Contemporary Issues in Chronic Pain Management. Springer.

Mohammadianinejad, S. E. (2022). Approach to a patient with headache. In Headache and Migraine in Practice. Elsevier.

Simms, N., & Poots, J. (2021). The skull, brain and associated structures: Part II. Diseases and Injuries to the Head, Face and Neck: A Case-Based Approach. Springer.

Sztajnkrycer, M., & Jauch, E. C. (1998). Unusual headaches. Emergency Medicine Clinics of North America, 16(4), 915–940.

Tarulli, A., & Tarulli, A. (2021). Headache and Facial Pain. In Neurology: A Clinician’s Approach. Springer.

Zhu, K., Born, D. W., & Dilli, E. (2020). Secondary headache: Current update. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 60(8), 1681–1687.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

גלי הלם טיפול יעיל בדלקות

גלי הלם טיפול יעיל בדלקות

גלי הלם? טיפול באמצעות גלי הלם הוא אחד הטיפולים היעילים בדלקות גידים כרוניות ועקשניות שאינן מגיבות לטיפולים תרופתיים או טיפולים אחרים. גלי הלם המוטחים על מוקד הדלקתי יוצרים שינויים מקומיים וגורמים לגיוס מוגבר של מערכות הגוף לצורך ריפוי הנזק.

איך לבחור רהיטים לילדים

איך לבחור רהיטים לילד

רהיטי ילדים? בחירה של רהיטים מתאימים לילד שלכם עשויה לחסוך לו ולכם סבל רב. ריהוט לא מתאים הוא בין הגורמים לכאבי גב בקרב ילדים גורמים נוספים כוללים נשיאת תיק בית ספר כבד ולא נוח, ישיבה לאורך כול היום בבית הספר ובבית, חוסר בפעילות גופנית ועוד.