כאב בעורף יכול להתפתח מסיבות שונות. בין יתר הסיבות נציין כאב ראש מתחי, פריצת דיסק בצוואר, נוירלגיה עורפית ושימוש יתר במשככי כאב. הפרעות אלה יכולות להתפתח בגלל פציעות ונזקים בצוואר, מתחים נפשיים ומחלות שונות. חשוב לאבחן בהקדם כל תלונה על כאב בעורף ובכך לאפשר טיפול יעיל ולמנוע נזקים וכאבים כרוניים.
כמה טיפולים אפשריים להפרעת כאב בעורף כוללים מנוחה, שינויים באורח החיים, טיפולי כירופרקטיקה וטיפולים שמרניים נוספים. במקרים קשים במיוחד עלולים להידרש גם טיפולים תרופתיים, חסימות עצביות או ניתוח.
כאב בעורף – רקע
להתפתחות כאב בעורף יכולות להיות סיבות שונות. בין יתר הסיבות נמנה, החל מכאבי ראש מתחיים ועד למצבים חמורים יותר כמו נוירלגיה עורפית, פריצות דיסק צוואריות ושימוש יתר בתרופות לשיכוך כאב. חלק מהגורמים האפשריים שיכולים לעורר או להחמיר כאב בעורף הם מתח נפשי, יציבה לקויה, מאמץ עיניים, צליפת שוט, דלקת או שימוש יתר במשככי כאבים.
שכיחות הכאב בעורף משתנה בהתאם לסיבה הבסיסית ולאוכלוסייה. על פי מחקרים שונים השכיחות של:
- כאב ראש באופן כללי הייתה 52%.
- מיגרנה 14%.
- כאב ראש מתחי 26%.
- כאבי ראש מעל 15 ימים בחודש 4.6%.
- נוירלגיה עורפית 6.6 מקרים לכל 100,000 תושבים.
- פריצת דיסק בעמוד השדרה הצווארי בין 0.4% ל-3.5% באוכלוסייה הכללית.
- שימוש יתר בתרופות בין 0.5% ל-7.2% באוכלוסייה הכללית ו- 20% – 50% מהאנשים עם כאב ראש כרוני.
אבחנה של כאב בעורף מתבססת על היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית. במידת הצורך נפנה את החולה לבדיקות הדמיה. אפשרויות טיפול שמרניות שונות שעשויות להיות זמינות, כוללות שינויים באורח החיים, טיפולי כירופרקטיקה, תרופות ועוד. במצבים קשים במיוחד ובהתאם לסיבה ולחומרת הכאב יידרשו זריקות סטרואידים, חסימות עצביות או ניתוח.
גורמים אפשריים להתפתחות כאב בעורף
הפרעות בריאותיות שונות עלולות להיות הגורם לכך שאתם חשים כאב בעורף. בין יתר ההפרעות הבריאותיות העיקריות נציין:
כאב ראש מתחי
כאב ראש מתחי (Tension headache) היא סוג נפוץ של כאב ראש. מוערך שכאב ראש זה משפיע על שניים מכל שלושה מבוגרים בארה"ב בשלב כלשהו. סימנים ותסמינים אפשריים של הפרעה זאת כוללים בין היתר:
- כאב קל עד בינוני שמרגיש כמו רצועה הדוקה סביב הראש.
- תחושת לחץ במצח.
- כאבים בצדדים ובמיוחד בחלק האחורי של הראש והצוואר.
גורמים אפשריים להפרעה זאת כוללים
- מתח נפשי.
- התכווצות שרירים וכיווץ בצוואר, הכתפיים והקרקפת.
- מאמץ עיניים.
- חוסר שינה.
- התייבשות.
- יציבה לקויה.
- תאונת צליפת שוט.
נוירלגיה עורפית
במצב של נוירלגיה עורפית (Occipital neuralgia) העצבים העוברים מעמוד השדרה לקרקפת ולעורף מודלקים או נפגעים. נוירלגיה עורפית אינה מצב מסכן חיים, אך היא עלולה להפריע לפעילות היומיומית ולאיכות החיים. סימנים ותסמינים אפשריים של הפרעה זאת כוללים בין היתר:
- כאב חודר ופועם בחלק העליון של הצוואר ובחלק האחורי של הראש, או מאחורי העיניים.
- הכאבים מורגשים בדרך כלל בצד אחד של הראש.
- הכאב יכול להיות חד, פועם או שורף, ועשוי להיות מלווה ברגישות לאור או לקול.
גורמים אפשריים להפרעה זאת כוללים:
- תנועות צוואר חוזרניות.
- טראומה בחלק האחורי של הראש, כגון מנפילה, תאונת דרכים או פציעת ספורט.
- צביטה או דלקת של העצבים העורפיים, כגון מדלקת פרקים, גידולים או זיהום.
- שרירים תפוסים או מכווצים בצוואר או בקרקפת, כגון מיציבה לקויה, מתח נפשי או כאב ראש מתחי.
- סוכרת, שיגדון או מחלות סיסטמיות אחרות המשפיעות על העצבים.
פריצת דיסק צווארית
זהו מצב שבו אחד או יותר מהדיסקים בין החוליות בצוואר בולטים או נקרעים. פריצת דיסק בצוואר יכולה להפעיל לחץ על חוט השדרה או על שורשי העצבים. סימנים ותסמינים אפשריים של הפרעה זאת כוללים בין היתר:
- נוקשות בצוואר.
- קושי להזיז את הראש.
- כאב, חוסר תחושה, עקצוץ או חולשה בצוואר, בכתפיים, בזרועות או בידיים.
- אם הדיסק הפגוע נמצא ליד בסיס הגולגולת הכאב יכול להקרין לחלק האחורי של הראש.
גורמים אפשריים להפרעה זאת כוללים:
- הזדקנות, פציעה, או בלאי.
שימוש יתר בתרופות
במצב זה שימוש תכוף או מופרז במשככי כאבים מוביל לכאבי ראש חוזרים או מחמיר כאבי ראש קיימים. זה יכול להשפיע על אנשים שלוקחים משככי כאבים יותר מפעמיים או שלוש בשבוע במשך יותר משלושה חודשים. סימנים ותסמינים אפשריים של הפרעה זאת כוללים בין היתר:
- כאבי ראש יומיומיים כרוניים שהם עמומים וקבועים או פועמים וחמורים.
- יכול להשפיע על כל חלק של הראש או הצוואר.
גורמים אפשריים להפרעה זאת כוללים שימוש יתר בתרופות כגון:
- פרצטמול (שם הגנרי של תרופות כגון אקמול, דקסמול, פראמול ואברולט).
- איבופרופן.
- אספירין.
- תרופות המכילות קפאין.
- אופיואידים.
- טריפטנים.
תסמינים שמהווים דגל אדום
חלק מהתסמינים שעשויים להצביע על בעיה חמורה ודורשים טיפול רפואי מיידי מהווים גדל אדום. אם אתם חווים אחד מהתסמינים הללו, עליכם לפנות לטיפול חירום בהקדם האפשרי. תסמינים אלה כוללים:
- שינויים בראייה.
- חוסר תחושה או חולשה בפנים או בגפיים.
- קושי בדיבור או בבליעה.
- אובדן הכרה.
- בחילות או הקאות.
- חום או צוואר נוקשה.
אבחנה
האבחנה של נוירלגיה עורפית מבוססת על ההיסטוריה הרפואית והבדיקה הגופנית. במהלך ההיסטוריה הרפואית נברר בין היתר:
- מה הן תלונותיו של החולה, כיצד החלו, מה גרם להן ומה משפיע עליהן.
ההבדל בין כאב ראש מתח לנוירלגיה עורפית הוא שכאב ראש מתחי כרוך בכאב מפושט ועמום יותר ומשפיע על שני צידי הראש. שנוירלגיה עורפית כרוכה בכאב מקומי וחד יותר המשפיע על צד אחד של הראש. כאב ראש ממתח הוא גם נפוץ יותר ופחות חמור מאשר נוירלגיה עורפית.
במהלך הבדיקה הגופנית:
- נתבונן, נמשש ונניע את הראש והצוואר.
- נבצע בדיקות מיוחדות לזיהוי לחץ עצבי בצוואר.
- נבדוק את התקינות הנוירולוגית.
לעיתים, יידרשו בדיקות הדמיה כגון MRI או CT כדי לשלול סיבות אחרות לכאבים עורפיים.
טיפול
הטיפול בחולה עם כאב בעורף תלוי באבחון ובחומרת הכאב. אפשרויות הטיפול כוללות טיפול שמרני וטיפול וניהול רפואי:
טיפול שמרני
ברוב המקרים די בטיפול השמרני כדי לרפא חולה המתלונן על כאב בעורף. הטיפול השמרני הכירופרקטי משתנה בהתאם למצב וחומרתו אך עשוי לכלול:
- מנוחה מכל פעולה או מנח שמחמירים את הכאב או מעוררים אותו.
- שינויים באורח החיים כגון הימנעות מגורמים מעוררי כאב, תרגול יציבה טובה, שינויים ארגונומיים, ניהול של המתחים הנפשיים, ושינה מספקת.
- טיפולי כירופרקטיקה הכוללים לייזר רך מקצועי וטכניקות טיפול ידניות. טיפולים אלה יכולים לשפר את התפקוד של עמוד השדרה הצווארי ושל הרקמות סביבו ולהפחית מתח ודלקת.
טיפול רפואי
במצבים קשים במיוחד נפנה את המטופל לניהול וטיפול רפואי. אפשרויות הטיפול במקרה הזה עשויים לכלול:
- טיפולים תרופתיים לכאב קל עד בינוני הכוללים משככי כאבים ללא מרשם כגון איבופרופן, נפרוקסן או פרצטמול.
- תרופות אנטי דלקתיות שאינם סטרואידים.
- לכאב חמור או כרוני תרופות מרשם כגון טריפטנים, אופיואידים או מרפי שרירים.
- חסימות עצביות באמצעות הזרקות של חומר הרדמה מקומי או סטרואידים לתוך העצבים העורפיים. זריקות אלה יכולות לעזור לחסום אותות כאב ולספק הקלה זמנית לנוירלגיה עורפית.
- במקרים נדירים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח כדי לשחרר לחץ או לעורר את העצבים העורפיים או כדי להסיר או לתקן פריצת דיסק בצוואר.
חשוב להיות מודע לתופעות הלוואי האפשריות של טיפולים אלה. יש להימנע משימוש יתר בתרופות משככות כאב כיוון שהן יכולות להחמיר כאבי ראש.
אפשרויות הטיפול הרפואי בשימוש יתר בתרופות כוללות:
- הפסקה או הפחתה של השימוש במשככי כאבים תחת פיקוח רפואי.
- מניעת כאבי ראש עתידיים באמצעות תרופות מונעות או טיפולים שאינם תרופתיים.
References:
Stovner LJ et al (2022). The global prevalence of headache: an update, with analysis of the influences of methodological factors on prevalence estimates. The Journal of Headache and Pain 23:34.
AANS (n.d.). Occipital Neuralgia – Causes, Symptoms, Diagnosis and Treatment. https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Occipital-Neuralgia
Insider (2021). Pain at the Base of the Skull: How to Identify and Treat It. https://www.insider.com/guides/health/conditions-symptoms/pain-at-base-of-skull
Ducic I, Hartmann EC, Larson EE. Indications and outcomes for surgical treatment of patients with chronic migraine headaches caused by occipital neuralgia. Plast Reconstr Surg. 2009;123(5):1453-61.
Goadsby PJ. Pathophysiology of headache. In: Silberstein SD, Lipton RB, Dalessio DJ (eds). Wolff’s headache and other head pain. 7th edn. Oxford: Oxford University Press; 2001:57–72
Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders: 2nd edition. Cephalalgia 2004;24(Suppl 1):9–160
Kapoor S, Shaw WJ. Occipital neuralgia: a clinical update on diagnosis and management. Curr Pain Headache Rep. 2020;24(12):66
Tobin J, Flitman S (2009) Occipital nerve blocks: when and what to inject? Headache 49:1521–1533
Biondi DM. Cervicogenic headache: a review of diagnostic and treatment strategies. J Am Osteopath Assoc. 2005 Apr;105(4 Suppl 2):S16-22.
Cho SJ, Kim BK, Kim BS, et al. Prevalence and characteristics of headaches in adults: a nationwide survey in Korea (HIS-K). J Headache Pain. 2019 Dec 16;20(1):117.
Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS) The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia. 2018 Jan;38(1):1-211.
Kaniecki RG. Migraine and tension-type headache: an assessment of challenges in diagnosis. Neurology. 2002 Mar 26;58(9 Suppl 6):S15-20.
Lee JH, Park KD, Choi JY, et al. Clinical features and prognostic factors in patients with cervicogenic headache: a retrospective analysis in a tertiary care hospital. J Korean Neurosurg Soc. 2014 Dec;56(6):487-91.