כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה הוא תסמין שכיח. בעיה נפוצה זאת יכולה להיגרם בגלל מספר מצבים קליניים. בין המצבים הללו נמנה תסמונת פטלופמורלית, קרע מיניסקוס, דלקת פרקים ניוונית ועוד. עבור אנשים החווים כאב כזה, חיוני להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לקבלת אבחון נכון ותוכנית טיפול. ברוב המקרים טיפול עצמי הכולל מנוחה, קומפרסים חמים ועוד עשוי להועיל.
כאשר הטיפול העצמי לא מועיל חשוב לפנות לטיפול מקצועי. הטיפול הכירופרקטי בתלונות על כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה כולל שינויים ארגונומיים ובפעילות גופנית, שימוש בלייזר מקצועי ובטכניקות טיפול ידניות ועוד. במקרים מסוימים, ניתוח עשוי להיות נחוץ כדי לתקן או להחליף משטחים פגומים במפרק.
כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה – רקע
שכיחות כאבי הברכיים עלתה עם השנים, עם עלייה ניכרת בשני העשורים האחרונים. השכיחות הנרחבת של כאבים אלה הופכת אותם לבעיה בריאותית משמעותית. בחלק ניכר מהמקרים התלונות הן כאבי ברכיים במעבר מישיבה לעמידה. מחקר אחד מצא כי השכיחות הכוללת של כאבי ברכיים הייתה:
- 46.2% (32.2% בגברים ו-58.0% בנשים) ועלתה עם הגיל אצל נשים.
דלקת מפרקים ניוונית בברך (OA) היא גורם מוביל לכאבי ברכיים ונכות פיזית בקרב קשישים. אנשים עם OA ברך לעתים קרובות חווים כאב וקושי עם פעילויות כמו מעבר מעמידה לישיבה. כאבי ברכיים יכולים להחמיר גם על ידי ישיבה ממושכת. המאמר מזכיר כי כאבי ברכיים עשויים להיות מורגשים "לאחר שאתה יושב במשך זמן רב" או כאשר אתה "עומד או עולה במדרגות". מחקר אחר מצא כי:
- 31.8% מהצעירים (סגל האוניברסיטה וסטודנטים בגילאי 18-39) דיווחו על בעיות ברכיים ב-12 החודשים האחרונים.
בעוד שתוצאות החיפוש אינן מספקות סטטיסטיקה ספציפית לשכיחות כאבי ברכיים בעת עמידה מישיבה, הן מציעות תובנות רלוונטיות ובעיקר:
- מדובר בבעיה שכיחה, במיוחד בקרב אלה הסובלים מבעיות ברכיים קיימות או גורמי סיכון.
כדי לקבל תשובה מדויקת יותר לשאלה זו, יהיה צורך במחקר המתמקד באופן ספציפי בכאב במהלך המעבר מישיבה לעמידה. עבור אלה שחווים כאבי ברכיים, חיוני לפנות להערכה רפואית כדי לקבוע את הגורם הבסיסי ואת הטיפול המתאים. אמצעי מניעה, כגון תרגילי חיזוק ומתיחה לירכיים, לארבע ראשי ולשרירים הסובבים אותם, יכולים גם הם להועיל בניהול והפחתת הסיכון לכאבי ברכיים. במאמר הנוכחי "כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה" נדון בנושא בהרחבה.
הפרעות בריאותיות הגורמות לכאב בברכיים במעבר מישיבה לעמידה
מספר הפרעות בריאותיות עלולות לגרום להתפתחות כאבי ברכיים הנחווים בעת מעבר מישיבה למצב עמידה. ההפרעות האלה כוללות בין היתר:
הברך של הרץ או כאב פטלופמורלי (PFP)
גורם שכיח להתפתחות כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה היא תסמונת פטלופמורל (Patellofemoral). תסמונת פטלופמורל שכיחה במיוחד בקרב מבוגרים בגילאי 18 – 40. ברוב המקרים הגורם לתסמונת הוא שימוש יתר, המוביל לדלקת ואי נוחות. גורמי סיכון להפרעה זאת כוללים פעילות הכרוכה בעומסים חוזרניים, חוסר איזון בשרירי הברך והירך, פגיעה טראומטית בפיקת הברך. על פי מחקר משנת 2016, כ-50% מהאנשים עם PFP סובלים מבעיות בישיבה ממושכת עם ברכיים כפופות. הפרעה זאת שנקראת גם "הברך של רץ" מאופיינת:
- בכאב בחלק הקדמי של הברך סביב פיקת הברך.
- אי נוחות בברכיים בעת כריעה והליכה במעלה ובמורד מדרגות.
קרע מיניסקוס
סיבה אפשרית נוספת להתפתחות כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה היא קרעים ניווניים כרוניים במיניסקוס. המניסקוס הוא סחוס בצורת C שמרפד את הברך. על ציר השנים או בשל עומסי יתר המיניסקוס עלול להתבלות ולהיקרע. הפרעה זאת מתרחשת לרוב אצל אנשים בגיל העמידה או מבוגרים. הסימפטומים עשויים לכלול:
- כאב, נפיחות וקושי להזיז את הברך.
- הכאב בדרך כלל בולט יותר במהלך פעילויות הכוללות סיבוב או פיתול.
דלקת פרקים ניוונית בברך
דלקת מפרקים ניוונית מוקדמת היא הפרעה הנגרמת בגלל פירוק הדרגתי של סחוס המפרקים. מחלת פרקים זאת משפיעה לרוב על אנשים מעל גיל 50, אך יכולה להופיע גם אצל אנשים צעירים. על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), כ -23 אחוזים של מבוגרים אמריקאים סובלים מדלקת פרקים ניוונית. התסמינים של דלקת פרקים ניוונית כוללים בין היתר:
- כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה.
- נוקשות וכאב לא מזיזים את הברכיים במשך זמן מה
גורמי סיכון להתפתחות ההפרעות הללו בברכיים
גורמים המעלים את הסיכון להתפתחות ההפרעות הבריאותיות הללו ואחרות בברכיים כוללים:
- הזדקנות
- השמנת יתר
- ישיבה ממושכת, אשר יכולה להוביל לנוקשות משותפת וחולשת שרירים
- סביבות עבודה שתוכננו עם ארגונומיה גרועה
- השתתפות בספורט בעל השפעה גבוהה כגון ריצות קפיצות ועוד
- אורח חיים ספורטיבי קודם
- חוסר איזון בשרירים
- בעיות מבניות בברך
- פגיעה טראומטית כגון קרעים במיניסקוס, קרעים בגידים ופגיעות ברצועות
- שימוש יתר בגלל תנועות ברכיים חוזרות ונשנות.
אבחון כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה
האבחון של כאב בברך במעבר מישיבה לעמידה כולל היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובדיקות דימות. בשלב של ההיסטוריה הרפואית נתמקד ברמת הפעילות של החולה, נלמד על היסטוריה של פציעות ברכיים ועל תסמינים ספציפיים שחווה. במהלך הבדיקה הגופנית נתבונן, נמשש ונניע את הברך באופנים שונים כדי לאתר נזקים ומגבלות. במידת הצורך נפנה את החולה לבדיקות הדמיה כדי לאשר או לשלול מצבים בריאותיים בברכיים.
האם הכאבים הללו מצביעים על הפרעה רצינית?
במקרים הבאים נחשוד שהגורם לכאב בברך הוא מספיק רציני כדי לשלוח את החולה לבדיקות נוספות:
- כאבי ברכיים המלווים בנפיחות משמעותית, אדמומיות, חום למגע או חום עשויים להצביע על זיהום או מצב חמור אחר המצדיק טיפול רפואי מידי.
- אם הברך מעוותת באופן גלוי, אם היה צליל "קפיצה" בזמן הפציעה, או אם הברך אינה יכולה לשאת משקל, אלה סימנים לכך שהפציעה יכולה להיות חמורה, כגון קרע ברצועה או שבר.
- נפיחות פתאומית או כאב עז, במיוחד אם זה מגביל את היכולת שלך להזיז את הברך או לבצע פעילויות יומיומיות, צריך גם להיות מוערך מיד.
- כאב כרוני המשפיע על שינה או משימות שגרתיות, או כאב שנמשך למרות אמצעי טיפול עצמי, צריך להיות מוערך על ידי קלינאי כגון כירופרקט. הערכה מקצועית עשויה לשלול בעיות בסיסיות כגון דלקת פרקים אוטואימונית או נזק למניסקוס.
טיפול בכאבי ברכיים בקימה מישיבה לעמידה
סוג הטיפול יקבע בין היתר על פי חומרת הכאב, משכו והאבחון. ברוב המקרים ניתן להתחיל עם טיפול עצמי.
טיפול עצמי בכאב ברכיים
אמצעי טיפול עצמי לכאבי ברכיים יכולים להיות יעילים למדי בניהול והקלה על אי נוחות. בין יתר יש להקפיד על:
- מנוחה מפעילות רגילה וחוזרנית כדי להפחית עומס מעל הברך ולאפשר זמן לריפוי ולמנוע נזקים נוספים.
- עיסוק בפעילות גופנית, במיוחד תרגילים המחזקים את הירכיים העליונות, יכול להועיל למפרק הברך על ידי תמיכה וייצוב.
- פעילויות עם השפעה הנמוכה כמו הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה, טאי צ'י ויוגה מומלצות בשל תרומתן למפרקים.
- שמירה על יציבה טובה תספק תמיכה נאותה לברך במהלך פעילויות יומיומיות.
- שמירה על משקל בריא באמצעות תזונה ופעילות גופנית מועילה תצמצם העומס על מפרקי הברכיים .
- טיפול בחום יכול להרפות את השרירים ולהגביר את זרימת הדם, בעוד טיפול בקור יכול להפחית נפיחות ולהקהות את האזור המיידי לכאב עמום.
- ניתן להשתמש במשככי כאבים ללא מרשם כגון איבופרופן או פרצטמול להקלה זמנית. חשוב להשתמש בהם לפי ההוראות.
- הימנעו מישיבה ממושכת. תנועה סדירה יכולה למנוע נוקשות וכאב.
טיפול כירופרקטי בכאבים בברכיים
הטיפול הכירופרקטי בכאבי ברכיים יכלול:
- המלצות על שינויים באורח חיים שמטרתם לעצור את המשך הנזק לברכיים
- הנחיות בפעילות גופנית ותרגילים שמטרתם מקסימום פעילות מבלי להזיק
- הדרכה בנושא יציבה נכונה
- המלצות ארגונומיות רלוונטיות כגון שימוש בשולחן עמידה שיכול לסייע בהפחתת הנוקשות הקשורה לישיבה ממושכת.
- במידת הצורך שימוש בסד ברך כדי לייצב את המפרק.
- טכניקות טיפול ידניות לשיפור טווחי תנועה ואיזון הפעילות השרירית
- שימוש בעזרים חשמליים כגון לייזר להפחתת דלקת וכאב
טיפול רפואי בכאב ברכיים
אם אמצעי הטיפול העצמי והטיפול הכירופרקטי אינם מספקים הקלה, או אם הכאב נמשך, חיוני לפנות לייעוץ וניהול רפואי. אפשרויות הטיפול הרפואי כוללות:
- טיפולים תרופתיים נוגדי כאב ודלקת במקרים קיצוניים, ניתן לשקול ניתוח.
עם זאת, חשוב לשקול את היתרונות הפוטנציאליים מול הסיכונים ותופעות הלוואי של אמצעים אלה. עוד נציין שהראיות הנוכחיות אינן תומכות באופן אוניברסלי בתרופות או בניתוח לקרעים מניסקוס ניווניים.
מניעת כאבי ברכיים במעבר בין ישיבה לעמידה
מניעת כאבי ברכיים כרוכה בשילוב של הרגלים בריאים:
פעילות גופנית נכונה ותשומת לב למכניקת הגוף
- עיסוק בפעילות גופנית סדירה הוא חיוני. פעילות גופנית מחזקת את השרירים התומכים בברך, במיוחד את שריר הארבע ראשי ואת מיתרי האמסטרינג. אימוני כוח, צריכים להיות מאוזנים עם תרגילי גמישות כדי לשמור על טווח תנועה מלא במפרקים. מתיחת שרירי השוק, שרירי האמסטרינג והארבע ראשי יכולה להקל על הלחץ על הברכיים ופיקות הברכיים.
- עבור אלה שכבר חווים כאבי ברכיים או שיש להם בעיות ברכיים מבניות, תרגילים ללא השפעה כגון שימוש במכשיר אליפטי או אופניים נייחים, ואירובי מים יכולים להיות מועילים. פעילויות אלה מאפשרות תנועה משותפת וחיזוק שרירים ללא ההשפעה הקשה של תרגילים מאומצים יותר. מומלץ גם להימנע מפעילויות בעלות השפעה גבוהה שעלולות להחמיר בעיות ברכיים, כגון ריצה בירידה או ביצוע כפיפות ברכיים עמוקות.
- שלבו מתיחות עדינות יומיות המזיזות את המפרקים בטווח התנועה המלא כדי לסייע בשמירה על בריאות הברכיים.
השמנה ועודף משקל
שמירה על משקל בריא היא חיונית למנוע עומס על מפרקי הברך, מה שעלול להוביל לכאב ופציעה. תרגילים אירוביים בעלי השפעה נמוכה כגון הליכה, שחייה או רכיבה על אופניים יכולים לעזור לשלוט במשקל תוך מזעור הלחץ על הברכיים.
נעליים
הנעלה נכונה יכולה לספק את התמיכה הדרושה עבור הרגליים, ובכך לשמור על תפקוד ברכיים תקין ושיווי משקל.
ארגונומיה
בעת הרמת חפצים כבדים, חשוב להשתמש ברגליים ולא בגב כדי למנוע עומס מיותר על מפרקי הברך. בעת ביצוע פעילויות, שימו לב לתנוחת הברכיים, הימנעו מכיפוף מוגזם או תנועות פיתול שעלולות לאמץ את הברך.
מודעות
אם פעילויות מסוימות גורמות לכאבי ברכיים, ייתכן שיהיה צורך לשנות או להימנע מתרגילים אלה. התייעצות עם איש מקצוע בתחום הבריאות כגון כירופרקט יכולה לספק ייעוץ ותרגילים מותאמים אישית לצרכים ולתנאים האישיים.
References:
Kim IJ, Kim HA, Seo YI, Jung YO, Song YW, Jeong JY, Kim DH. Prevalence of knee pain and its influence on quality of life and physical function in the Korean elderly population: a community based cross-sectional study. J Korean Med Sci. 2011 Sep;26(9):1140-6.
Bashekah KA, Zagzoug ME, Banaja AW, Alghamdi AA, Mishiming OS, Jan MA, Kemawi OA, Alharbi BA, Althagafi AA, Aljifri SM. Prevalence and Characteristics of Knee Osteoarthritis Among the General Public in Saudi Arabia. Cureus. 2023 Oct 25;15(10):e47666.
Pain During Prolonged Sitting Is a Common Problem in Persons with Patellofemoral Pain. Natalie J. Collins, Bill Vicenzino, Rianne A. van der Heijden, and Marienke van Middelkoop. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2016 46:8, 658-663.
Ginnerup-Nielsen E, Christensen R, Heitmann BL, Altman RD, March L, Woolf A, Bliddal H, Henriksen M. Estimating the Prevalence of Knee Pain and the Association between Illness Perception Profiles and Self-Management Strategies in the Frederiksberg Cohort of Elderly Individuals with Knee Pain: A Cross-Sectional Study. J Clin Med. 2021 Feb 9;10(4):668.
Ibeachu, C., Selfe, J., Sutton, C.J. et al. Knee problems are common in young adults and associated with physical activity and not obesity: the findings of a cross-sectional survey in a university cohort. BMC Musculoskelet Disord 20, 116 (2019).
Association of Knee Pain in Long Standing and Sitting among University Teachers. Muhammad Tahir and Maryam Maqsood and Nimrah Azhar and Zainab Safdar and Umer Amin and Tahira Sajid Waheed. The Healer Journal of Physiotherapy and Rehabilitation Sciences, 2023.