היצרות פורמינלית במותן היא מצב שיכול להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים של מי שחווה אותו. הפרעה זאת מובילה לעתים קרובות לכאב ומגבלות בפעילות היומיומית. ככל שעמוד השדרה מתבגר ומתבלה, החללים המאפשרים מעבר עצבי בתוך עמוד השדרה יכולים להצטמצם. צמצום הפתחים הקטנים בין החוליות הקרויים פורמינות עלול לגרום ללחץ על שורשי העצבים. הבנת מצב זה חיונית לאלו שחווים כאבי גב תחתון, הקרנות כאב לרגליים או חוסר תחושה.
חשוב לציין שמצב זה יכול להתפתח גם בצוואר ולגרום לעיתים להקרנות כאב לגפיים העליונות. במאמר הנוכחי "היצרות פורמינלית במותן":
- נחקור את הגורמים והתסמינים של היצרות פורמינלית מותנית.
- נעמיק בגורמי הסיכון המניעים אנשים למצב זה.
- נדון בהליכי האבחון המשמשים אנשי מקצוע בתחום הבריאות.
- נדגיש אפשרויות טיפול יעילות, החל מגישות שמרניות כגון כירופרקטיקה ועד התערבויות כירורגיות.
היצרות פורמינלית במותן – רקע
היצרות פורמינלית במותן היא מצב שיכול להשפיע משמעותית על איכות החיים, לגרום לכאב ולהגביל ניידות. מצב זה, מאופיינת בהיצרות הפתחים (הפורמינות) בין חוליות עמוד השדרה ממנו יוצאים העצבים. היצרות פורמינלית יכולה לגרום ללחץ על שורשי העצבים, וכתוצאה מכך לתסמינים כגון:
- כאבי גב תחתון, כאבי ישבן, כאבי גפיים תחתונות (רדיקולופתיה) וחולשה מוטורית.
ככל שהגודל של הפורמינות מצטמצם כך עולה הסיכון לתסמינים הללו בגב התחתון וברגליים. השכיחות של היצרות פורמינלית במותן מוערכת:
- בכ-10%.
היצרות פורמינלית מותנית היא גורם שכיח לכאבי גב תחתון וקשורה לעיתים קרובות לשינויים ניווניים בעמוד השדרה, כגון ניוון דיסק והיפרטרופיה של מפרק הפצט. היא נפוצה בעיקר בעמוד השדרה המותני התחתון וניתן לסווגה לדרגות שונות בהתאם לחומרת ההיצרות, החל מקלה ועד חמורה. אבחון בדרך כלל כולל מחקרי הדמיה כגון MRI. אלה משמשים כדי להעריך את גודל הפורמינה ולזהות כל שינוי מבני שעלול לגרום לדחיסת שורש העצבים. אפשרויות הטיפול משתנות בהתאם לחומרת הסימפטומים ועשויות לכלול כירופרקטיקה, משככי כאבים, זריקות סטרואידים אפידורליות, או התערבויות כירורגיות כגון הליכי דקומפרסיה או איחוי חוליות.
במאמר זה "היצרות פורמינלית במותן":
- נלמד מהי היצרות פורמינלית מותנית ומה הגורמים וגורמי הסיכון להתפתחותה.
- נדון בתסמינים נפוצים.
- נבהיר את הליכי אבחון ואת אסטרטגיות הטיפול.
היצרות פורמינלית במותן מהי?
הפורמינות הבין-חולייתיות המותניות, הם פתחים הממוקמים בין כל חוליות סמוכות באזור המותני של עמוד השדרה. תפקידה העיקרי של הפורמינה המותנית הוא לאפשר מעבר של עצבי עמוד השדרה וכלי הדם מחוט השדרה לשאר הגוף. זה חיוני להעברת אותות השולטים בתפקודים מוטוריים וחושיים. כל פורמינה מותנית נוצרת על ידי חריצים בין כל שתי חוליות סמוכות. למבנה הפורמינה תורמים:
- גוף החוליה, פדיקולות, הדיסקים הבין חולייתיים, זיזים מפרקיים עליונים ותחתונים, ליגמנטום פלבום ומפרקים פצטאליים.
היצרות פורמינלית במותן נוצרת כאשר הפורמינה שדרכה עובר העצב מעמוד השדרה, מצטמצמת. ההיצרות הזו יכולה ליצור לחץ על שורשי העצבים ולגרום למגוון תסמינים.
גורמים להיצרות הפורמינלית מותני
הבנת הגורמים להתפתחות היצרות פורמינלית מותנית חיונית לניהול וטיפול יעילים. בין יתר הגורמים האפשריים נמנה:
ניוון דיסק
אחד הגורמים העיקריים להיצרות פורמינלית מותנית הוא ניוון הקשור לגיל של עמוד השדרה. ניוון זה יכול להוביל לשחיקה טבעית של החוליות והדיסקים הבין חולייתיים. ככל שאנו מתבגרים, הדיסקים עלולים לאבד לחות וגמישות, וכתוצאה מכך ירידה בגובה ושינויים ביישור עמוד השדרה. השינויים האלה מצמצמים את הפורמינה וגם עלולים לגרום להיצרות תעלת השדרה.
ניוון מפרק הפאצט
דלקת מפרקים ניוונית ממלאת תפקיד משמעותי בהתפתחות היצרות פורמינלית מותנית. מחלה ניוונית של מפרקי הפצט עלולה לגרום לשחיקת הסחוס המרפד את מפרקי הפאצט. שינוי אפשרי נוסף כולל יצירת דורבני עצם (אוסטאופיטים). אלה עלולים לגרום להיפרטרופיה ולליקויים מבניים נוספים של מפרקי הפצט ובכך לצמצם את הפורמינות.
עיבוי רצועות
עיבוי לא תקין של הרצועה הצהובה (Ligamentum Flavum) יכול גם לתרום להיצרות הפורמינה.
גורמי סיכון
גורמי סיכון מסוימים יכולים להגדיל את הסבירות לפתח היצרות פורמינלית מותנית. בין גורמי הסיכון נציין:
גיל
הגיל הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר. השינויים הניווניים בעמוד השדרה נוטים להיות בולטים יותר עם הזמן. ככל שאנשים מזדקנים, הדיסקים הבין חולייתיים מאבדים לחות וגמישות, מה שמוביל לבלט או פריצת דיסק. הדיסק הבולט יכולה לחדור לחללים הקדמיים שבהם עצבי עמוד השדרה יוצאים מהחוליות. התוצאה עלולה להיות היצרות פורמינלית במותן.
גורמים מולדים
גנטיקה גם משחקת תפקיד. אנשים עם היסטוריה משפחתית של בעיות בעמוד השדרה עשויים להיות רגישים יותר לפתח היצרות פורמינלית מותנית. דוגמאות לכך כוללות:
- תעלת עמוד שדרה צרה יותר באופן טבעי יכולה לגרום להיצרות פורמינלית מותנית גם בגיל צעיר.
- עיוותים מסוימים בעמוד השדרה, כמו עקמת, מעלה את הסיכון לפתח מצב זה.
גורמי אורח חיים
גם אורח חיים יכול להשפיע על קצב הבליה בעמוד השדרה ומהירות שבה מתפתחת היצרות פורמינלית מותנית. דוגמאות לכך כוללת השמנת יתר, יציבה לא נכונה, חוסר או עודף בפעילות גופנית, אורח חיים יושבני ועוד. כל אלה ועוד יכולים להחמיר את ניוון עמוד השדרה ולתרום להתפתחות היצרות פורמינלית מותנית.
עיסוקים ופעילויות
עיסוקים ופעילויות ספציפיים הכוללים עומס חוזר ונשנה או הרמת משאות כבדים יכולים להאיץ את התנוונות מבני עמוד השדרה. דוגמאות לפעילויות שעלולות על ציר הזמן לגרום לשחיקת עמוד השדרה ולהתפתחות היצרות פורמינלית מותנית:
- פעילויות הכרוכות בלחץ חוזר ונשנה על עמוד השדרה כגון ישיבה או עמידה ממושכת.
- עבודה פיזית כבדה.
- תנועות פיתול תכופות.
מחלות ותופעות לוואי לפרוצדורות רפואיות
הפרעות בריאותיות בעמוד השדרה המותני כגון דלקת מפרקים ניוונית, גידולים סרטניים ודלקות זיהומיות יכולות לגרום להיצרות פורמינלית מותנית. גם נזקים ותופעות לוואי שנגרמים מניתוחי גב עלולים להוביל להתפתחות היצרות פורמינילית מותנית.
תסמינים אופייניים
הסימפטומים העיקריים של היצרות פורמינלית מותנית כוללים:
כאבי גב תחתון
אחד הסימפטומים השכיחים ביותר הוא כאב מתמשך בגב התחתון. כאב זה יכול לנוע בין כאב עמום לתחושות חדות ומתישות שמקשות על עמידה, הליכה או ישיבה ממושכת.
רדיקולופתיה
הכאב בגב התחתון עשוי להשליך לישבן ולגפיים התחתונות (סיאטיקה). בנוסף לכאב, אנשים עשויים לחוות חוסר תחושה או עקצוץ ברגליים או ברגליים. תחושה זאת מוגדרת לעיתים כ"סיכות ומחטים".
חולשה מוטורית
השרירים המקבלים את העיצבוב שלהם באמצעות העצב הדחוס עלולים להיחלש וכתוצאה מכך הרגליים עלולים להיחלש. חולשה ברגליים עלולה לגרום קושי לעלות במדרגות או לשמור על שיווי משקל, מה שמוביל לסיכון מוגבר לנפילות.
החמרה בכאב
הכאב עלול להתעצם על ידי פשיטה של עמוד השדרה המותני. תופעה זאת ידועה בשם סימן קמפ.
תסכול נפשי
כאב כרוני ובעיות ניידות יכולים להוביל לתחושות של תסכול, חרדה ואפילו דיכאון, כאשר אנשים נאבקים לשמור על השגרה הרגילה שלהם. פעילויות חברתיות עשויות להיות מוגבלות, שכן הפחד להחמרת הסימפטומים יכול למנוע מאנשים להשתתף בטיולים או לעסוק בתחביבים שהם נהנו פעם.
אבחון היצרות פורמינלית מותנית
אבחון היצרות פורמינלית מותנית כרוך בהערכה יסודית. זאת תכלול:
היסטוריה רפואית מפורטת
בשלב הזה נלמד על תסמיני החולה כולל:
- פירוט התסמינים, מתי וכיצד החלו, מה משפיע על חומרתם ועוד.
- נלמד על רקעו הבריאותי של החולה ועל מקצועו ותחביביו.
בדיקה גופנית
בשלב של הבדיקה הגופנית ננסה לזהות את הרקמה שניזוקה ולהעריך את חומרת הנזק. בין היתר נבצע הליכים כגון:
- נתבונן על החולה בעודו מבצע מטלות שונות.
- נמשש את חלקי הגוף הרלוונטיים כגון עמוד השדרה, אגן וגפיים תחתונות.
- נבחן את יכולת התנועה של החולה.
- נבצע בדיקות מיחודות ובדיות נוירולוגיות.
מחקרי הדמיה
במידת הצורך נפנה את המטופל למחקרי הדמיה כגון צילומי רנטגן, סריקות MRI או CT. אלה יכולים לחשוף את כל השינויים המבניים הקשורים בעמוד השדרה. צילומי רנטגן עשויים להצביע על היצרות באמצעות ממצאים כמו גובה דיסק מופחת או גובה פורמינלי. MRI או CT יכולים לחשוף את מידת ההיצרות הפורמינלית וכל דחיסה עצבית הקשורה
טיפול בהיצרות פורמינלית מותנית
הטיפול בהיצרות פורמינלית מותנית מתחיל לרוב בגישות שמרניות, כגון:
טיפול עצמי
הטיפול העצמי במצב של היצרות פורמינלית במותן עשויה לכלול:
מנוחה, פעילות גופנית חלופית, ניהול משקל גוף, התנהלות ארגונומית נכונה, במצב מתאים חגורת גב ועוד.
טיפול כירופרקטי
בחלק ניכר מהמקרים הטיפול הכירופרקטי משפר את מצבו של החולה. טיפול כירופרקטי מציע מספר יתרונות פוטנציאליים לניהול היצרות פורמינלית מותנית ובכללם:
- הקלה בכאב – טיפול כירופרקטי יכול לספק הקלה משמעותית בכאב על ידי הקלת הלחץ על עצבי עמוד השדרה. טכניקות כגון מניפולציה והתאמות בעמוד השדרה עוזרות ליישר מחדש את עמוד השדרה, ומפחיתות את דחיסת העצבים ואת הכאב הנלווה.
- גישה לא פולשנית – טיפול כירופרקטי הוא אפשרות לא ניתוחית ונטולת תרופות. מאפיינים אלה הופכים אותו לבחירה אטרקטיבית עבור אלה המחפשים פתרונות טבעיים לניהול כאב. גישה זו מונעת את תופעות הלוואי האפשריות ואת זמן ההחלמה הקשורים לניתוח ולתרופות.
- שיפור הניידות והתפקוד – טיפול כירופרקטי יכול לשפר את ניידות המפרקים, את הגמישות ואת התפקוד של עמוד השדרה. שיפורים אלה מאפשרים לעתים קרובות הפחתה בנוקשות והגדלת טווח התנועה. אלה יכולים לשפר את יכולתם לבצע פעילויות יומיומיות.
- טיפול הוליסטי ומותאם אישית – כירופרקטורים נוקטים בגישה הוליסטית לטיפול, תוך התחשבות בגורמי אורח חיים, תזונה ופעילות גופנית. תוכניות הטיפול מותאמות בדרך כלל כדי לענות על הצרכים הייחודיים של כל מטופל, לטפל בסימפטומים ספציפיים ולקדם את הבריאות הכללית.
- יתרונות לטווח ארוך – מלבד ההקלה בכאב, הטיפול הכירופרקטי יכול לסייע במניעת התקדמות תסמיני היצרות עמוד השדרה. פגישות כירופרקטיות קבועות עשויות לתרום לשמירה על בריאות עמוד השדרה ולמניעת בעיות שרירים ושלד עתידיות.
טיפול רפואי
הטיפול הרפואי בהתפתחות היצרות פורמינלית מותנית עשויה לכלול אמצעים ושיטות כגון:
- תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים
- משככי כאב למיניהם
- זריקות סטרואידים אפידורליות
חשוב להיות מודע לתופעות הלוואי האפשריות של הטיפולים התרופתיים הללו. במקרים בהם הטיפול השמרני כולל הטיפול הכירופרקטי כשלו לספק הקלה, ניתן לשקול אפשרויות ניתוחיות, כגון:
- פורמינוטומיה – הגדלה כירורגית של הפורמינה כדי להקל על דחיסת העצבים.
- למינוטומיה או למינקטומיה – הסרת חלק מהחוליה כדי להגדיל את המקום לעצבים.
- איחוי עמוד השדרה – כדי לייצב את עמוד השדרה ולשמור על גובה פורמינלי.
References:
Jensen, R.K., Jensen, T.S., Koes, B. et al. Prevalence of lumbar spinal stenosis in general and clinical populations: a systematic review and meta-analysis. Eur Spine J 29, 2143–2163 (2020).
Kwon JW, Moon SH, Park SY, Park SJ, Park SR, Suk KS, Kim HS, Lee BH. Lumbar Spinal Stenosis: Review Update 2022. Asian Spine J. 2022 Oct;16(5):789-798.
Walter KL, O’Toole JE. Lumbar Spinal Stenosis. JAMA. 2022;328(3):310.
Raja A, Hoang S, Patel P, et al. Spinal Stenosis. [Updated 2023 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Lee BH, Moon SH, Suk KS, Kim HS, Yang JH, Lee HM. Lumbar Spinal Stenosis: Pathophysiology and Treatment Principle: A Narrative Review. Asian Spine J. 2020 Oct;14(5):682-693.
Abe, Eiji, Ohara, Yukoh, Hara, Takeshi, et al. Diagnosis of Lumbar Foraminal Stenosis: A Literature Review. J Minim Invasive Spine Surg Tech. 2024;9 (Suppl 1): S62-S69.
Seunghun Lee, Joon Woo Lee, Jin Sup Yeom, et al. A Practical MRI Grading System for Lumbar Foraminal Stenosis, 2010, American Journal of Roentgenology, 1095-1098, 194,4.
Aaen, J., Banitalebi, H., Austevoll, I.M. et al. Is the presence of foraminal stenosis associated with outcome in lumbar spinal stenosis patients treated with posterior microsurgical decompression. Acta Neurochir 165, 2121–2129 (2023).
Cavazos DR, Higginbotham DO, Nham F, et al. Neuroforaminal Stenosis in the Lumbosacral Spine: A Scoping Review of Pathophysiology, Clinical Manifestations, Diagnostic Imaging, and Treatment. SMRJ. 2023;8(1).
Stuber K, Sajko S, Kristmanson K. Chiropractic treatment of lumbar spinal stenosis: a review of the literature. J Chiropr Med. 2009 Jun;8(2):77-85.