איחוי חוליות בצוואר סיבוכים אפשריים אינם שכיחים אך חשוב להכירם. עומסי יתר וחבלות כאלה ואחרות עלולים לפגוע באחת או יותר מרקמות עמוד השדרה. חוליות הצוואר החמישית והשישית נושאות בעומס רב ועל כן נוטות להתבלות מוקדם יותר מהחוליות האחרות. נזקים שכיחים בצוואר כוללים "שריר תפוס", שינויים ניווניים במפרקי החוליות ובסחוסים, פריצת דיסק, לחץ על שורשי העצבים ו/או על חוט השדרה ועוד. נזקים מקומיים הנובעים מבלאי או מטראומה עלולים לגרום למגוון סימפטומים ובכלל זה כאבי צוואר, מגבלות תנועה ועוד.
חולים הסובלים מתסמינים אלה ואחרים אלה פונים לעזרה ומגיעים בין היתר לכירופרקט. אם הטיפול הכירופרקטי לא צולח או לא ניתן לביצוע החולה מופנה למנתח עמוד שדרה צווארי. האפשרות של ניתוח קיבוע עולה כאשר הנזק בצוואר מצדיק זאת. סיבות אפשריות לניתוח קיבוע כוללות בין היתר שבר בחוליה, חוסר יציבות של עמוד השדרה ועוד. עם זאת, ניתוח קיבוע אינו ניתוח פשוט ועלול להיות כרוך בסיבוכים ובתופעות לוואי. סיבוכים אפשריים של ניתוח קיבוע חוליות בצוואר כוללים כאבים כרוניים, קשיי בליעה, חסרים נוירולוגיים ועוד.
איחוי חוליות בצוואר סיבוכים אפשריים – רקע
עמוד השדרה הצווארי מורכב משבע חוליות. החוליות הללו מופרקות זו עם זו וממוספרות על פי מיקומן C1 – C7. מפרקי החוליות מופרדים באמצעות סחוסים ובין החוליות ממוקמים הדיסקים הבין חולייתיים. בחלק האחורי של חוליות עמוד השדרה קיימת תעלת השדרה ובה ממוקם חוט השדרה. את חוט השדרה עוזבים 8 שורשי עצב צוואריים שעושים דרכם מטה לשרירי הגפיים העליונות ולסרעפת. מסיבות ביומכניות הנזקים והפציעות בעמוד השדרה הצווארי נוטים להתפתח בין חוליות הצוואר C2-C7. במיוחד נפגעות החוליות C5 ו- C6.
הגורמים העיקריים לנזקים הללו בצוואר כוללים בעיקר:
- חשיפת הצוואר לעומסי יתר חוזרניים (דלקת פרקים ניוונית).
- נזקי חבלה כגון צליפת שוט (שברים וקרעים בעמוד השדרה הצווארי).
- מחלות (דלקת פרקים) ועוד.
נזקים מקומיים לאחת או יותר מהרקמות הללו יגרמו לכאבים בצוואר, כאבי ראש, נוקשות, השלכות כאב לגפים, חסרים נוירולוגיים ועוד. ברוב המקרים הכאב בצוואר נובע ממתיחת שריר בלבד והכאב צפוי לחלוף תוך שעות עד ימים אחדים. בחלק קטן מהמקרים הנזקים הם קשים יותר וכך גם הסימפטומים. הליך האבחון של כאבים ושאר סימפטומים בצוואר מתבסס על הממצאים שמופקים:
- מההיסטוריה הרפואית.
- מהבדיקה הגופנית.
- ובמידת הצורך מבדיקות המעבדה והדמיה.
הטיפול המועדף בכאבי הצוואר ובשאר הסימפטומים תלוי כמובן בחומרת הנזק. ברוב המקרים הטיפול השמרני ובכלל זה טיפול כירופרקטי הוא הטיפול המומלץ והיחיד שנדרש. הטיפול הרפואי בבעיה זאת כולל מתן תרופות וכירורגיה. בין האפשרויות הכירורגיות נדון כאן בניתוח איחוי חוליות בצוואר. על פי מומחים בתחום קיבוע של חוליות הצוואר החמישית והשישית הוא הקיבוע השכיח ביותר בצוואר. ניתוח הסרת דיסק היא הסיבה השכיחה ביותר לצורך לקבע חוליות בצוואר.
טיפול שמרני כירופרקטי בכאבי צוואר ובשאר התסמינים
כאמור, ברובם המכריע של המקרים הטיפול השמרני בכאבי צוואר הוא הטיפול המועדף. כירופרקטיקה נמצאה במספר רב של מחקרים כיעילה ביותר גם לטיפול בכאבי צוואר. הטיפולים השמרניים בכאבי צוואר ובכלל זה טיפול כירופרקטי יכלול:
- הנחיות בנושא פעילות גופנית, ארגונומיה ועוד.
- טכניקות טיפול ידניות.
- שימוש במגוון אמצעי עזר חשמליים כגון לייזר רך.
- תרגילי שיקום.
- תומך צוואר ועוד.
כאשר הנזקים בצוואר אינם מאפשרים טיפול שמרני או שהטיפול אינו מניב תוצאות הכירופרקט יפנה את החולה לניהול רפואי.
טיפול רפואי כירורגי בכאבי צוואר
הטיפול הרפואי בכאבי צוואר כולל טיפול תרופתי שמיועד להפחית דלקת וכאב ובמקרים קשים ניתוח עמוד שדרה. המנתח והחולה צריכים להחליט האם אין ברירה אלא לנתח וגם על סוג הניתוח. ניתוחים שונים המתבצעים באופנים שונים (גישה קדמית או אחורית, חיתוך מלא או מכשור זעיר) נועדו לפתור בעיות שונות. בין ניתוחי עמוד השדרה הצווארי שקיימים נציין:
- למינקטומיה – (Laminectomy) כריתת קשת החולייה בצוואר על מנת להסיר לחץ מעל שורש עצב או חוט השדרה.
- דיסקטומיה צווארית – (Discectomy) כריתת דיסק פרוץ כדי להסיר לחץ מעל שורש עצב או על חוט השדרה.
- פורמינוטומיה צווארית – (Foraminotomy) הרחבת הפתח שממנו יוצא שורש העצב מעמוד השדרה.
- השתלת דיסק צווארי מלאכותי (artificial disc replacement).
- הסרת דיסק וניתוח איחוי חוליות בצוואר בגישה קדמית או אחורית – (cervical discectomy and fusion) כדי לייצב את עמוד השדרה ולמנוע תנועתיות יתר.
ניתוח איחוי חוליות בצוואר – מתי צריך?
רק לאחר שטיפול שמרני ובכלל זה טיפול כירופרקטי לא הניב תוצאות או שאינו אפשרי יש לשקול פתרון כירורגי. בחלק קטן מהמקרים יומלץ על ניתוח קיבוע חוליות בצוואר. המנתח ימליץ על ניתוח קיבוע חוליות בצוואר כאשר ישנם:
- ליקויים ביומכניים בעמוד השדרה הצווארי גורמים כאב כרוני ו\או חסר נוירולוגי שפוגע ביכולת התפקודית.
ליקויים ביומכניים וחסרים נוירולוגיים המחייבים ניתוח קיבוע חוליות בצוואר עלולים להתרחש במקרים הבאים:
- שבר טראומטי בחוליה או חוליות.
- ספונדילוליסטזיס (שבר וגלישה של חולייה).
- עקמת הגורמת באופן ישיר או עקיף כאבים כרוניים ושאר סימפטומים בצוואר.
- פריצת דיסק שהסרתה גורמת לאי יציבות בעמוד השדרה.
מלבד השיפור בתסמינים המטרות העיקריות של ניתוח לאיחוי חוליות צוואר כוללות:
- שיפור היציבות של עמוד השדרה הצווארי.
- הסרת לחץ על רקמה עצבית (חוט שדרה או שורשי עצבים).
- מניעת המשך הנזקים לשורשי העצבים או לחוט השדרה.
מהו למעשה ניתוח איחוי חוליות צוואר?
בניתוח איחוי חוליות בצוואר נוטל המנתח שבב עצם ומחדיר אותו למרווח בין החוליות שצריך לייצב. תוך מספר חודשים שבב העצם מתאחה יחד עם גופי החוליות ובכך נעצרת יכולת התנועה העצמאית של כל חולייה בנפרד. למעשה איחוי חוליות בצוואר גורם לחוליות שהתקבעו לתפקד כחולייה בודדה. האיחוי הסופי של החוליות עלול לקחת עד שנה ולכן את היציבות של החוליות המנותחות יוצר המנתח באמצעות ברגים ומשטחי מתכת ייעודיים. הסרת שבב העצם לצורך השתלה יכולה להתבצע בין היתר באופן הבא:
- שבב העצם מוסרת מהחולה עצמו (Autograft) לרוב מהאגן (עלול להיות כרוך בכאבים ממושכים וזיהומים).
- הסרת שבב עצם מקומית (Local Bone Autograft) באזור הניתוח.
- שבב העצם מוסר מגווייה או תורם (Cadaver or Allograft Bone).
אפשרויות נוספות כוללות:
- שימוש בתאי בסיס לצורך האיחוי.
- שבב עצם מלאכותית ועוד.
לעתים לאחר הסרת דיסק שלוחץ על שורש העצב או על חוט השדרה נוצרת חוסר יציבות. חוסר היציבות הזאת מחייבת לקבע את החוליות המעורבות. במקרה הזה יש העדפה לניתוח בגישה קדמית דרך הגרון. באופן הזה הכירורג יכול להגיע לדיסק הרצוי לאחר שהזיז את השרירי הצוואר, קנה הנשימה, וושט ועוד.
איחוי חוליות בצוואר סיבוכים אפשריים
ברוב המקרים לאחר ניתוח קיבוע של חוליות הצוואר וייצוב עמוד השדרה התסמינים שעליהם התלונן החולה ידעכו. הכאבים יפחתו בהדרגה, התחושות בגפיים ישובו למצב תקין, השרירים התחזקו ועוד. עם זאת כמו בכל ניתוח משמעותי גם בניתוח הזה יש סיכון לתופעות לוואי. בין תופעות הלוואי האפשריות לניתוח קיבוע חוליות בצוואר נציין:
תופעות לוואי וסיבוכים מיידיים
סיבוכים שעלולים להתפתח תוך כדי הניתוח עלולים לכלול:
- תגובה אלרגית לתרופות או לחומרי ההרדמה.
- שטף דם.
- פגיעה בכלי הצוואריים וגרימת קרישי דם, שבץ מוחי, דימום יתר ואפילו מוות.
- נזק לשורשי העצבים או לחוט השדרה.
- צרידות (בגלל פגיעה זמנית או קבועה בעצב תיבת הקול החוזר – recurrent laryngeal nerve).
- קשיי בליעה (בגלל פגיעה זמנית או קבועה בעצב תיבת הקול החוזר – recurrent laryngeal nerve).
- פגיעה בשכבת הדורה (dura) העוטפת את חוט השדרה ודליפה של נוזל השדרה.
תופעות לוואי וסיבוכים לאחר הניתוח
סיבוכים שעלולים להתפתח בתקופה הראשונית לאחר הניתוח עלולים לכלול:
- דלקת זיהומית בין היתר בגלל פגיעה בוושט ו/או קנה הנשימה.
- הכאב חוזר או מחמיר.
- החוליות אינן מתאחות (שכיח במיוחד בגלל עישון, אוסטאופורוזיס, השמנה, תזונה לקויה ועוד).
- השתחררות של הברגים ופלטות המתכת טרם התקבעות החוליות (מחייב ניתוח חוזר).
- השתחררות של שבב העצם (מחייב ניתוח חוזר).
- פגיעה בשורש עצב צווארי או בחוט השדרה הצווארי שעלולים לגרום לאובדן שליטה על סוגרים, שיתוק ועוד.
- מוות
התפתחות מאוחרת של סיבוכים
בטווח הרחוק עלולים להתפתח מספר סיבוכים ובכלל זה:
- פגיעה בטווחי התנועה של הצוואר.
- שחיקה ובלאי מואץ של החוליות מתחת ומעל החוליות שקובעו.
- ניתוח חוזר.
גורמי סיכון לסיבוכים בניתוח קיבוע חוליות בצוואר
בין הגורמים שמעלים את הסיכון להתפתחות סיבוכים בעקבות ניתוח איחו חוליות בצוואר נציין:
- מחלות רקע ובכלל זה סוכרת, סרטן, אוסטאופורוזיס ועוד.
- הפרעות בקרישת דם.
- עישון.
- אי הקפדה על התנהלות נכונה לאחר הניתוח.
סיכומו של דבר
ישנם מצבים שאין ברירה אלא לבצע ניתוח קיבוע חוליות בצוואר. במצבים אלה סיכויי ההצלחה של הניתוח תלויים בבחירה של הכירורג ובהיצמדות להנחיותיו. בגלל שמדובר בניתוח מורכב בעמוד השדרה חשוב שתהיו בטוחים בנחיצותו. לשם כך הקפידו לקבל חוות דעת נוספת מכירורג עמוד שדרה נוסף וגם מכירופרקט. אתם חייבים לדעת אם ניתן לקבל תוצאות סבירות גם באופן שמרני. אצלנו במרפאה תוכלו לקבל מענה לכך.
References:
Yee TJ, Swong K, Park P. Complications of anterior cervical spine surgery: a systematic review of the literature. J Spine Surg. 2020 Mar;6(1):302-322.
Yee, Timothy J. Swong, Kevin. Park, Paul. Complications of anterior cervical spine surgery: a systematic review of the literature. Journal of Spine Surgery; Vol 6, No 1 (March 30, 2020): Journal of Spine Surgery.
Cheung JP, Luk KD. Complications of Anterior and Posterior Cervical Spine Surgery. Asian Spine J. 2016 Apr;10(2):385-400. doi: 10.4184/asj.2016.10.2.385. Epub 2016 Apr 15.
Taylor Paziuk, Jefrey Rihn, Cervical spine surgery: Complications and considerations, Seminars in Spine Surgery, Volume 31, Issue 4,
2019.
Ryan K. Badiee and Rory Mayer and Brenton Pennicooke and Dean Chou and Praveen V. Mummaneni and Lee A. Tan, Complications following posterior cervical decompression and fusion: a review of incidence, risk factors, and prevention strategies, Journal of Spine Surgery, 6, 1, 2019.
Lange, N., Stadtmüller, T., Scheibel, S. et al. Analysis of risk factors for perioperative complications in spine surgery. Sci Rep 12, 14350 (2022).
Nancy E. Epstein. A Review of Complication Rates for Anterior Cervical Diskectomy and Fusion (ACDF). 07-Jun-2019;10:100. Available from: https://surgicalneurologyint.com/surgicalint-articles/a-review-of-complication-rates-for-anterior-cervical-diskectomy-and-fusion-acdf/